Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťania a spoločnosť
 KDH mimo parlamentu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Búranie kostolov vo Francúzsku Téma Next Topic: kardinál Schönborn o utečencoch na Slovensku
Strana: z 2

Luther

Stav: offline

Odoslaný - 07 marec 2016 :  12:18:26  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Takže KDH mimo parlamentu ... krivda alebo konečne spravodlivosť? Osobne som za to rád.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 108  ~  Člen od: 07 marec 2016  ~  Posledná návšteva: 12 september 2016 Upozorniť moderátora 

Luther

Odoslaný - 08 marec 2016 :  08:59:02  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Myslel som si, že tu s niekym podiskutujem ale asi som sa mýlil, alebo KDH už nestojí ani za zmienku alebo ste to ešte niektorí nepredýchali?
Kto bude teraz niesť kresťanské hodnoty v našej politike? Už sa aj tak hovorí, že teraz nesú kresťanské hodnoty SaS, OĽano a zdá sa, že aj Kotleba, keďže tam mal troch kňazov a nikto to nekomentoval.
Pekne sa nám to vyvíja.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 108  ~  Člen od: 07 marec 2016  ~  Posledná návšteva: 12 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 08 marec 2016 :  14:11:02  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Asi konečne. Niektoré veci sú v politike postkomunistických a viac-menej európskych krajín akoby nepísaným pravidlom a síce, že po nejakej dobe treba alebo omladiť káder, alebo založiť novú stranu a starú aj so starým kádrom nechaj vyhniť.
V Amerike to funguje inak.

Pokiaľ ide o kresťanské hodnoty. Toto pre mňa nie je vôbec jasné. Katolícke hodnoty v politike nenesie nikto. Kresťanské, v zmysle všetkých tých denominácií, je tak široké pole názorov, že v podstate asi aj zelený by sa tam vošli. Takže sa dá súhlasiť, kresťanské hodnoty si dnes požičiava takmer každý politik. Ale katolícke tam nevyznáva asi nikto. Dokonca aj tí, ktorí sa tak tvária, tvrdo a bezohľadne šliapu po desatore a napríklad po práve na spravodlivú mzdu už roky či dodržiavania zmlúv.

Demokracia znamená, že väčšina volí svojich zástupcov. Kto aspoň trochu pozná štatistiku a behavioristiku, prípadne psychológiu vie, že človeku je bližšie zlo (v katolíckom zmysle) než dobro. Ľudia sa správajú skôr amorálne než morálne a morálne správanie si vyžaduje určité úsilie. Tiež je jasné, že dav neznáša takých, ktorí vytŕčajú. A väčšina je dav.
Takže z môjho pohľadu, keď chcel diabol dostať ľudskú spoločnosť na kolená a do mravného bahna, potreboval demokraciu. Väčšinovým hlasovaním sa dostaneme k najhorším výsledkom, či už ide o otázky prežitia, alebo aj morálky.

A v ľudskej mentalite po dedičnom hriechu tiež je a Ježiš nás na to upozornil, že svet a teda väčšina ľudí, bude Krista nenávidieť a teda aj tých, čo nesú Kristove hodnoty. Diabol toto o svojich vie a preto je jeho obrovským úspechom práce "demokracia". Všetko ide podľa plánu.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 08 marec 2016 :  22:49:05  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Demokracia je výmysel satana? Či ako si to myslel?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 108  ~  Člen od: 07 marec 2016  ~  Posledná návšteva: 12 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 09 marec 2016 :  10:26:54  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Namiesto diskusie ... ten to vystihol už pred voľbami.
https://www.youtube.com/watch?v=xsU0BOZwKEw

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 09 marec 2016 :  17:22:18  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Zaujímavé ... Inak katolíctvo upadá na slovensku ale aj všade vo svete. Ak to takto pôjde ďalej, katolícka cirkev bude minulosťou.

Luther

Odoslaný - 10 marec 2016 :  11:56:28  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Čo myslíte, prečo je tomu tak a čo by sa malo zmeniť aby katolícka cirkev neupadala? A ako je vôbec možné, že upadá, keď ju spravuje sám najvyšší?

Mx

Odoslaný - 10 marec 2016 :  12:56:29  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Myslím si, že nesúhlasím, ale záleží od definície.

Katolíctvo neupadá. Odpadávajú katolíci, ako od viery tak aj od Cirkvi. Nič, čo by nebolo dávno predpovedané. Katolícka Cirkev nebude minulosťou bez toho aby nebola aj prítomnosťou a budúcnosťou.

Sám Najvyšší ale chce, aby ho ľudia milovali dobrovoľne a nie z donútenia a preto akceptuje nielen skúšky viery ale aj slobodné rozhodnutia Ním milovaných. Mne je viac smutno z toho, že "každý svého štěstí strújcem". Ľudia dnes ani poriadne nevedia, čomu veria a prečo, prípadne čomu neveria. Kdežeby už mohli len domyslieť dôsledky svojich rozhodnutí alebo svojho nekonania v podstatných veciach. Tým chcem poukázať na to, že niečo treba robiť a niečo iné nezanedbávať (a niečomu sa vyhýbať) - podobne ako športovec pripravujúci sa na olympiádu.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 10 marec 2016 :  16:50:49  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Aké môže mať Boh z toho potešenie potom keď vidí, že nás ubúda? Bude to dosť keď sa z celku zachráni len zlomok?

butyl

Odoslaný - 10 marec 2016 :  20:35:54  Zobraziť profil  Pridať butyl do zoznamu priateľov
Potešenie? Je to voľba ľudí žiť bez Boha. Máme slobodnú vôľu a to zahŕňa aj možnosť odmietnuť Boha čo sa aj v Európe súčastnosti deje. Ak by sme predsa Boha nemohli odmietnuť, tak by sme ho nemohli ani prijať ani milovať. Bez rozhodnutia by nebolo ani zodpovednosti a nemohol by byť ani súd atď.

SaS nesie kresťanské hodnoty? Je to banda liberálov. Kotleba je pre mňa zatiaľ nejasný, niektoré jeho plány sú skutočne ťažko realizovateľné či dokonca škodlivé, no čo som si všimol on jediný ďakoval Bohu za volebný úspech. Jediný sa nehanbí otvorene hovoriť o Bohu a vyhlasuje, že jeho strana je orietovaná kresťansko-katolícky. Vyzerá to, že chce ísť v šľapajách otca Hlinku no neviem či nato má a nakoľko sú jeho úmsly úprimné.

"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 273  ~  Člen od: 03 február 2014  ~  Posledná návšteva: 27 december 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 11 marec 2016 :  17:07:55  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Takže si volil Kotlebu?
Aký zmysel by malo, keby Boh dopustil aby bolo katolíctvo pohltené? Pohltením katolíctva pravdepodobne dejiny sveta neskončia. Či keď skončí katolíctvo, skončí aj svet?

butyl

Odoslaný - 11 marec 2016 :  20:00:26  Zobraziť profil  Pridať butyl do zoznamu priateľov
Nevolil som Kotlebu. Napriek tomu, že sa mi páčia myšlienky "ľudáctva" a celkovo línia ľudovej strany tak ako bola poňatá Andrejom Hlinkom, predsa neverím Kotlebovi. Mám voči nemu isté výhrady- lebo slová nestačia chcem vidieť aj skutky. Som rád, že je v parlamente a teraz budem dôsledne sledovať dianie okolo neho aby som vedel do budúcnosti zhodnotiť svoj hlas. Zatiaľ sa však ukazuje vo veľmi priaznivom svetle.

Katolícka cirkev nemôže zaniknúť. To je dogma. Bude tu až do skončenia sveta. Ale ako je predpovedané Cirkev prejde na konci veľkou skúškou. Neskončí v dejinách ako víťazka z vlastnej sily lež Kristus sám príde na zem aby súdil a to bude koniec vekov a zavŕšenie Cirkvi.

"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 273  ~  Člen od: 03 február 2014  ~  Posledná návšteva: 27 december 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 11 marec 2016 :  20:15:28  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Katolícka Cirkev neskončí do konca sveta. Je znamením pre ľudí a svet. To ale neznamená, že pred koncom sveta nebude zase katolíkov len napr. 12.

Že budú v Cirkvi ľudia, ktorí jej budú povedzme robiť viac hanbu než česť vieme tiež napríklad z Judášovho prípadu.

Boh chce, aby ho ľudia milovali slobodne a dobrovoľne. A vyzerá to tak, že sa Bohu oplatí každý jeden spasený aj za "cenu" tisícov zatratených. Takto to znie ako matematika a navyše veľmi krutá, ale treba si uvedomiť, že nie Boh posiela ľudí do zatratenia. Každý je strojcom svojho osudu. Boh to len nakoniec spočíta a keď človek chcel žiť bez Boha, prípadne Boha nenávidel a ním pohŕdal, tak Boh akceptuje a spečatí rozhodnutie človeka.

RKC

Luther

Odoslaný - 12 marec 2016 :  09:39:01  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov

Aký by malo zmysel aby na zemi bolo posledných 12 katolíkov a 7 miliard inovercov. To by moc do Božieho plánu teda nezapadalo. Ten pomer by bol šialený, navyše katolíctvo by nemalo tendenciu rásť ale sa zmenšovať.

Mx

Odoslaný - 14 marec 2016 :  15:20:22  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Nemýliš sa? Na začiatku, po Ježišovom zmŕtvychvstaní bolo na svete podľa mňa ešte menej ako 12 ľudí, ktorý v Krista verili. Aj tí 11, čo ostali, sa museli s Ježišom ešte 40 dní stretávať a potom dostať Ducha Svätého, aby začali šíriť Kristovo posolstvo a budovať Cirkev.
Súhlasím, že by to bol nepomer, ale celkom isto nie vinou Boha. A rásť či klesať počet členov Cirkvi síce môže, len je treba si uvedomiť, že Cirkev má tri "organizačné zložky". Počet v prvých dvoch klesať nemôže, iba rásť a premenlivý je len počet v tej kedysi bojujúcej, dnes už vraj len putujúcej Cirkvi.

Prísľub, že pekelné brány Cirkev nepremôžu ale stojí v Písme jasne a týka sa putujúcej Cirkvi. Takže teoreticky aj absurdita záverečného počtu 12 katolíkov prichádza do úvahy. Snáď nám bude Boh milostivý a nestane sa tak, že by sme medzi nimi neboli.

Ježiš nehovorí o tom, že počet pozemských členov Cirkvi (putujúcej) musí rásť, hovorí, že sa bude evanjelium hlásať po celej zemi a to sa už dnes deje. Tiež nehovoril, že bude vo veľkom prijímané, skôr naopak, aspoň mne tak znejú jeho slová "ale nájde Syn človeka vieru na zemi, keď príde?!".

RKC

Luther

Odoslaný - 15 marec 2016 :  11:29:38  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Lenže dnes je problém inde ako pred 2000 rokmi. Vtedy ich bolo síce 12 ale bolo to niečo nové, čo ľudí nadchlo a prečo sa rozhodli žiť.
Dnes je to niečo, čo tu už je 2000 rokov a o katolíctve sa toho popísalo už dosť. Tendencia preto nie je, že budú pribúdať ale ubúdať. Tých 12 sa ešte zmenší.
Bude potom koniec sveta?
A čo ten nepomer? Toľko ľudí, len aby mohlo peklo rásť a diabol aby bol silnejší?

Mx

Odoslaný - 16 marec 2016 :  22:47:58  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Rozumiem Tvojmu pohľadu, no mám iný. A síce. Katolícka Cirkev nežije z toho, čo je popísané. To je ten problém, keď svoju vieru človek upne len na "istoty rozumu a napísaného" stáva sa možno na jednej strane protestantom ale a to hlavne, prestáva byť živým údom Cirkvi.
Viera v Boha je pre katolíka niečo dynamické, lebo je to vzťah s Bohom, ktorý hovorí: "hľa, ja tvorím čosi nové, vari nebadáte?!" Ver tomu, že ak katolík naozaj žije svoju vieru, tak má každý deň niečo nové, lebo Boh svojich priateľov neustále prekvapuje.

Tendencia ubúdania katolíkov nie je spôsobená chybou katolíckej viery a ani Cirkvi ako takej. Ja osobne si myslím, že najväčším nedostatkom katolíckej Cirkvi sú katolíci, ktorí nežijú podľa katolíckej viery (koniec-koncov, tak tomu bolo vždy).

No koniec sveta je taký zvláštny pojem. Áno, bude aj koniec sveta, nastane vtedy, keď Boh bude chcieť. Verím, že Ježiš ešte raz príde, ako sudca, vtedy už nebude milosrdenstvo pre tých, ktorí o neho nestáli.

Peklo nebude nikdy veľké, ale aj keby bolo, budú tam celkom iné problémy.

Nepomer pramení z ľudskej slobodnej vôle, z možnosti si zvoliť ísť proti Bohu (nenávidieť ho, ignorovať) alebo milovať nado všetko. Toľko ľudí si volí seba samého za boha a nechce sa podriadiť Stvoriteľovi (v láske), že z toho asi vychádza ten nepomer. Raz sa aj tak budú musieť Bohu podriadiť všetci, potom už z poslušnosti.

Nie je mi jasné, čo znamená, že by mal byť diabol silnejší. Ak tým myslíš, že sa jeho panstvo rozrastá, tak mám obavy, či viac prázdnoty zvyšuje blaženosť, či je to zisk, mať viac ničoho. Pre mňa totiž prejavom sily je tvorivosť a nie "schopnosť" všetko zničiť.

RKC

slovenka

Odoslaný - 17 marec 2016 :  00:31:24  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Je predpovedané ( v mnohých proroctvách svätých, zjaveniach P. Márie), tiež to už vidíme vo svete, že diabol bude silne pôsobiť vo svete. Bol vypustený z reťaze a má už posledné chvíle. Útočí viac a besnejšie, ako kedykoľvek predtým. Boh toto dopúšťa na neverný ľud a necháva preosievať pšenicu od kúkoľa. Vieme, že spory, nepravdy budú, a už aj sú v samotnej pravej katolíckej cirkvi. Ale, čo je pre nás povzbudzujúce, tí, čo sa modlia, žijú sviatostný život, uctia si P. Máriu (najlepšie sa jej zasvätia), sú zajedno s pápežom (toto je bolestivá stránka aj tunajších adminov a prispievateľov), ostanú v pravde až dokonca. Nakoniec príde víťazstvo nepoškvrneného srdca P. Márie a pripraví príchod Ježiša Krista v sláve.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 17 marec 2016 :  07:57:31  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Katolícka viera je dynamická? Ja ju vnímam ako statickú. Nemení sa, ohlasuje len to isté. Tak ako môže byť dynamicka?

slovenka

Odoslaný - 17 marec 2016 :  23:06:00  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:
Katolícka viera je dynamická? Ja ju vnímam ako statickú. Nemení sa, ohlasuje len to isté. Tak ako môže byť dynamicka?

Pôvodne zaslal Luther - 17 marec 2016 :  07:57:31

Ak je niečo pravda, dokonca živitne dôležitá pravda, nemení sa len kvôli tomu, že sa niekomu zdá nemoderná, že je to stále to isté. Pravda je len jedna.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Luther

Odoslaný - 19 marec 2016 :  16:52:18  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Presne slovenka. Takže ju nemožno nazývať dynamickou Na to som poukazoval. Viera môže tvoj život dynamizovať, ale len v tom prípade, keď na ňu prechádzaš. Začneš žiť podľa úplne iných pravidiel. Pred tým napr. neveriaca, teraz študuješ, nasávaš a odhaľuješ to čo ti pred tým unikalo. Ale samotná viera nie je dynamizujúca. Aj po tom všetkom príde ukľudnenie, adaptácia a život ostáva rovnaký podriadený pravidlám a poriadku.

Mx

Odoslaný - 21 marec 2016 :  15:58:40  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Som si istý, že sme sa len nepochopili, ale rád vysvetlím.

Napísal som "Viera v Boha je pre katolíka niečo dynamické, lebo je to vzťah s Bohom...". Nepoznám žiadny vzťah, ktorý by "bol živý/životaschopný" a nebol by dynamický.

Pravdy viery sú nemenné, mení sa len stupeň nášho poznania, to ako ich poznáme a ako im rozumieme. V tom sme zajedno.
Ale viera ako taká nie je len učenie, je to odpoveď na tie pravdy a na toho, kto ich tvrdí, je to vzťah Boha a človeka a preto musí byť dynamická, lebo Boh a len On je actus purus. My sme vo vývoji a on to rešpektuje, ako keď horský vodca sprevádzajúci turistu. Boh nás vierou učí dôvere a to by sme mohli nazvať rastom vo viere.

RKC

Luther

Odoslaný - 21 marec 2016 :  16:29:47  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Viem si predstaviť niekoho kto napr. prešiel na kresťanstvo a stanovil si, že sa naučí odpúšťať lebo predtým to nerobil a ani nevedel.
Takže si viem predstaviť, že postupne sa učiť odpúšťať za cieľom dosiahnutia kresťanského ideálu môže dávať silu k jeho dosahovaniu. Keď už ale človek taký bod dosiahne zostáva statický. Iba ak by išiel pre vieru niekde do neviem kam hlásať a jeho život by sa preto zmenil na ruby a on by sa musel boriť všetkými tými prekážkami.
Skôr som vtedy myslel na takých islamistov ktorí majú prikázané od viery konať všemožné zlo a prekážky neveriacim. Tak taká veta dynamizuje život až moc. To je hotový vír udalostí a dôsledkov. Takže ak som sa trafil Mx ako si to myslel tak mi daj vedieť či si rozumieme.

Mx

Odoslaný - 21 marec 2016 :  18:27:56  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Nie celkom si rozumieme.

Katolícka viera nie je statická a ani nemôže byť, lebo napríklad naučiť sa odpúšťať je celoživotný proces. Ale hlavne, druhou stránkou vzťahu je Boh, ktorý je nekonečný v každom pozitívnom ohľade a preto vzťah s ním, čiže viera v Neho nemôže byť nikdy statická.

Statickú vieru môžu mať len fanatici, ktorí si myslia, že už Boha poznajú.

Katolíka, poháňa dopredu to isté, čo Boha a síce láska, nezištná a dávajúca láska. To, čo si spomenul ty, bude skôr hnané protipólom (aj keď nie plnohodnotným) a síce nenávisťou.

RKC

Luther

Odoslaný - 23 marec 2016 :  17:21:16  Zobraziť profil  Pridať Luther do zoznamu priateľov
Nie nenávisťou, skôr doslovnou oddanosťou tomu, čo tam majú napísané. Ale môže to byť aj nenávisťou, lebo tie slová vyvolávajú čistú nenávisť a odpor.

A ako rozoznáš fanatického katolíka od nefanatického?

Na tom odpustení sme sa teda zhodli.
A s tou dynamikou by to aj mohlo celkovo byť.

Greta

Odoslaný - 24 marec 2016 :  17:15:31  Zobraziť profil  Pridať Greta do zoznamu priateľov
citácia:
Presne slovenka. Takže ju nemožno nazývať dynamickou Na to som poukazoval. Viera môže tvoj život dynamizovať, ale len v tom prípade, keď na ňu prechádzaš. Začneš žiť podľa úplne iných pravidiel. Pred tým napr. neveriaca, teraz študuješ, nasávaš a odhaľuješ to čo ti pred tým unikalo. Ale samotná viera nie je dynamizujúca. Aj po tom všetkom príde ukľudnenie, adaptácia a život ostáva rovnaký podriadený pravidlám a poriadku.

Pôvodne zaslal Luther - 19 marec 2016 :  16:52:18

"Aj po tom všetkom príde ukľudnenie, adaptácia a život ostáva rovnaký podriadený pravidlám a poriadku."

to ste už po smrti?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 372  ~  Člen od: 29 august 2011  ~  Posledná návšteva: 01 jún 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Búranie kostolov vo Francúzsku Téma Next Topic: kardinál Schönborn o utečencoch na Slovensku  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06