Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Fórum a jeho funkčnosť
 Apel na konstruktivnu diskusiu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Preco forum obcas ide tak strasne pomaly? Téma Next Topic: Plagiátostvo na kréde
Strana: z 5

orbit

Stav: offline

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  07:50:12  Zobraziť profil  Pridať orbit do zoznamu priateľov
citácia:

Preto kto môže, nech sa pridá k môjmu apelu na moderáctorov, aby urobili poriadok a neblokonali konštruktívne debaty svojimi nekonštruktívnymi nekonečnými problémami

Pôvodne zaslal Elo - 14 apríl 2013 :  04:49:55

Elo,súhlasím,pridávam sa k apelu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 38  ~  Člen od: 31 december 2011  ~  Posledná návšteva: 23 január 2017 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  12:19:28  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pridavam sa k nemu a to tak, ze som ochotny vytvorit specialnu moderovanu temu, do ktorej bude moct prispiet len Elo a jeho oponent a v ktorej bude mozne dokladne a bez odbiehania prezentovat argumenty diskuterov.

Pre ostatnych bude existovat paralelna tema na postrehy, ci pripomienky na ktore diskutujuci budu moct, ale nemusia, brat zretel vo svojej diskusii.

A teraz - ak by p. Rarach suhlasil, ja ho za seba navrhujem ako oponenta.

Ak si myslite, ze to ma zmysel, hlasujte prosim v tejto ankete http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=3817 (poznamka:ak si najprv pozriete vysledky, uz Vam hlasovanie nebude umoznene - t.j. je nutne hlasovat sam za seba a az POTOM si pozriet vysledok).

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  12:44:19  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Podľa toho čo som mal možnosť vidieť, som veľmi skeptický. Ja nedisponujem dostatočným počtom materiálov a ani technikou (scener apod.) takže sa budem len prizerať.
Ale nevidím to nijako zmysluplne. Nevidím tu napr. reakcie Ela na veci čo tu boli prezentované : Rotary, "choroba" kolien atď. a to môže znamenať že v jeho optike sú to nepodstatné veci.
Zaujíma ma to len čisto technicky- či sa dá nájsť spoločná reč medzi dvoma svetmi (pred a po koncile) ktoré sa práve pred 50 rokmi začali od seba prudko vzďaľovať.
Podľa mňa tá diabolskosť tej zmeny je hlavne v posune významov.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

hadec

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  13:42:57  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
Tiez sa pripajam. Myslim, ze im mozeme pomoct a to nielen slovne v paralelnej teme.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 05 júl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  13:53:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Podľa toho čo som mal možnosť vidieť, som veľmi skeptický. Ja nedisponujem dostatočným počtom materiálov a ani technikou (scener apod.) takže sa budem len prizerať.

Pôvodne zaslal mino - 14 apríl 2013 :  12:44:19

Bez urazky, ale v tomto pripade by to bolo ozaj lepsie. Pokial ma mat ta diskusia nejaky vyznam, musi byt prosta vsetkych argumentov ad hominem, urazok a invektiv a v tomto smere mate este dost co dohanat (nie zeby som ja nemal, ale moja aktivita prispievania je za par poslednych mesiacov zlomkova v porovnani s Vasou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  14:14:24  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Tak sme sa dohodli. Jedného času som rozmýšľal či je dnes ešte vôbec možné diskutovať tak povedal by som sterilne ala argument sem, argument tam. Podľa toho čo som videl tu, tak nie je. Dôvod je prozaický- nie je už dávno čas Questiones disputatem. Ale zas nebudem brať ilúzie tým čo si to myslia. Ja osobne práve tých korektných, a láskavo hovoriacich dnes pokladám za najviac nebezpečných. Aj diabol dnes vsádza práve na túto kartu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  15:19:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
My hej, uz len aby boli ochotni diskuteri

Reconquistador

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  18:43:59  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Snáď sa nájdu. Rarach, resp. Robel versus Elo, to by mohlo byť zaujímavé.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  00:49:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
podla mna dobry napad ...
ale som aj za paralelnu diskusiu ... kde sa mozu vyjadrovat aj ostatni ...

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  06:11:21  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
Ak sa nemýlim, podľa množstva príspevkov súdim, že Rarach a spol. majú skoro celý svoj čas k dispozícii venovať sa svojej veci, kým ja nemám /ako misionár mám aj iné povinnosti.../. Preto som za to, aby sa mohli zúčastniť diskusie aj iní, a vidím, že misojogi a i. majú na to...
Ale som za to, aby naozaj nebolo možné do všetkých tém zaťahovať otázku legitímnosti Koncilu a posledných pápežov. Už to ide krkom. a ochromuje to podľa mňa riadnu funkciu a zamýšľaný cieľ tohto fóruma. Veď sú naozaj iné, oveľa dôležitejšie témy pre praktický život katolíka, než iba problém legitímnosti koncilu, pápežov a ich očierňovanie, či obhajovanie... Teda nech sa vedie táto diskusia v osobitnej téme, či v osobitnom oddiele, aby sa neblokokoval napr. v téme "Duchovný život" opravdivým záujemcom o prehĺbenie svojho duchovného života dozvedieť sa, či povzbudiť sa a inšpirovať príkladmi a návodmi na rôzne formy duchovného života /spiritualita.../- namiesto neustáleho jeho spochybňovania spochybňovaním vodcov súčasnej Cirkvi...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  11:17:39  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Dúfam že sa všetci tí korektní a snívajúci prebudili.
(Elo nemá čas, musí sa venovať napĺňaniu tohoto diabolizmu- http://www.grkat.nfo.sk/Texty/balamand.html)
Ak si niekto naivne myslel, že sa bude dať diskutovať, tak pozabudol na skúsenosť Cirkvi... na Tetzela, Ecka a na predstavu, že sa dá pokojným dialógom diskutovať.
(s modernistami sa nedá diskutovať, 50 ročné vymývanie mozgov urobilo svoje)

Zabudnite... pokračujeme ďalej, a bez modernistov, resp. treba sa uspokojiť s ich výkrikmi do tmy. (do zátvorky som dal "invektívy" a "ad hominem a zisťujem, že bez nich to je také sterilné že to nič nevypovedá)

A pre Ela, keďže tu doporučil jednu knihu: už sa to tu Elo riešilo- http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=3678

Elo

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  16:35:54  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
Zamýšľal som sa nad návrhom diskusie a prichádzam k nasledovným záverom:

Obávam sa, že /prepáčte za výraz, ale zdá sa mi výstižný / od starých, či "metálne starých" pánov, prilipnutých k minulosti sotva možno čakať ochotu k zmene. Rarach, Mino a spol. už vystrieľali mnoho "nábojov", ktoré sú však všetky jednej kategórie a veľmi slabej "ráže", a ktoré všetky idú podľa mňa mimo cieľ... Pretože sa nedotýkajú toho podstatného: vôbec totiž nezasahujú legitímnosť dnešnej Cirkvi, jej predstaviteľov - pápežov, či Koncilu, a teda aj jej učenia ohľadom viery a mravov.

A toto im bolo jasne vysvetlené viackrát od viacerých nás: že nemôžu predsa seba samých a svoj pohľad stanoviť kritériom toho, kto je heretik, pretože to je domýšľavé vyvyšovanie sa nad otcov koncilu i cirkevných predstaviteľov a teologických odborníkov.
A ani odvolávať sa na nejaký predkoncilový cirkevný dokument a mávať ním proti dnešnej Cirkvi nepomôže, pretože a/každý dokument je napísaný v určitom historickom a psychologickom kontexte /a ten sa vlastne dosť zmenil za spomeenuté roky.../, b/poznanie skutočnosti, pravdy možno vždy vyjadrriť novým spôsobom a prehlbovať... No toto pochopiť - ako sa zdá - je pre ich lipnutie na litere a forme minulosti "vysoká matematika"...

Aj pre tento psychický faktor mám obavu, že akákoľvek argumentácia je pre nich aj tak bezpredmetné, je to ako hádzať hrach na stenu... Pretože budú opakovať neustále tú istú pesničku, vyťahovať nejaké chyby cirkevných predstaviteľov /pápeža dnešného, či minulých/, liturgické rozdiely /nepodstatné pre vec ako takú/ a pod., čo vôbec nemôže spochybniť náš hlavný argument, že totiž: legitímni kardináli legitímne zvolili aj všetkých /nimi spochybňovaných/ pápežov, aj legitímne zvolali Koncil, a preto aj učenie koncilovej a pokoncilovej Cirkvi je legitímne a záväzné pre každého katolíka.
A nejaké prípadné liturgické lapsusy, či iné "kozmetické" chyby /nedogmatické/ teórie, či praxe pokoncilovej Cirkvi na tejto podstatnej skutočnosti predsa nemôžu nič nabúrať.

Preto si myslím , že v prípadnej navrhovanej diskusii by sa nepovedalo nič nové oproti tomu, čo tu už odznelo, len by sa to isté donekonečna opakovalo a obavam sa, že každý by potvrdzoval to svoje. Naša strana preto, lebo sme presvedčení, a to naozaj úprimne, že Cirkev Kristova je ustanovená na apoštoloch na čele s Petrom, a po nich na ich nástupcoch na čele s nástupcom Petra - rímskym biskupom, pápežom, a tento jednoducho nemôže byť nelegitímny, ak je zvolený legitímne... A tá druhá strana preto, lebo jednoducho - podľa nás - nezdravo, psychicky prilipla k starej forme cirkevnej praxe a jej prístupu. Bodka. Nevidím preto zmysel donekonečna sa o tomto rozťahovať.

Ospravedlňujem sa, ak som sa niekoho dotkol, ale chcel som to vyjadriť úprimne a otvorene. Ale jednako si dovolím zopakovať - tentoraz skôr vo forme prosby- svoju požiadavku na spomenutú skupinu diskutérov, aby sa veľkodušne zriekli zaťahovať svoje predkoncilové tézy do každej témy na tomto fórume, ktorý - ako to ja chápem - je predsa určený pre pomoc Cirkvi pokoncilovej, teda legitímnej, platnej pred Bohom aj ľuďmi a uznávanej tak v celom svete ako Katolícka Cirekv na čele s rímskym biskupom. Buďte tak dobrý, a nevstupujte so svojim - podľa nás - necirkevnými pohľadmi minulosti do tém, a nedokazujte, že sme všetci mimo, lebo nezdieľame váš pohľad na legitímnosť Koncilu, pápežov a učenia KC. Vďaka za pochopenie.
A ešte inými slovami: som presvedčený, že toto Fórum by malo mať ako kritérium a mieru pravdivosti forsírovaných názorov oficiálne učenie legitímnej Katolíckej Cirkvi na čele s rímskym biskupom Františkom, a podľa Katechizmu KC.

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  18:04:35  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Cize jedinym kriteriom legitimnost papeza podla Vas je to, ze bol legitimne zvoleny legitimnymi volitelmi?

baránok

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  19:57:31  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
Ak sa nemýlim, podľa množstva príspevkov súdim, že Rarach a spol. majú skoro celý svoj čas k dispozícii venovať sa svojej veci, kým ja nemám /ako misionár mám aj iné povinnosti.../. Preto som za to, aby sa mohli zúčastniť diskusie aj iní, a vidím, že misojogi a i. majú na to...
Ale som za to, aby naozaj nebolo možné do všetkých tém zaťahovať otázku legitímnosti Koncilu a posledných pápežov. Už to ide krkom. a ochromuje to podľa mňa riadnu funkciu a zamýšľaný cieľ tohto fóruma. Veď sú naozaj iné, oveľa dôležitejšie témy pre praktický život katolíka, než iba problém legitímnosti koncilu, pápežov a ich očierňovanie, či obhajovanie... Teda nech sa vedie táto diskusia v osobitnej téme, či v osobitnom oddiele, aby sa neblokokoval napr. v téme "Duchovný život" opravdivým záujemcom o prehĺbenie svojho duchovného života dozvedieť sa, či povzbudiť sa a inšpirovať príkladmi a návodmi na rôzne formy duchovného života /spiritualita.../- namiesto neustáleho jeho spochybňovania spochybňovaním vodcov súčasnej Cirkvi...

Pôvodne zaslal Elo - 15 apríl 2013 :  06:11:21

Myslím si, že neide o diskusiu, skôr sa hľadá komparz.
Myslím si, žeby ste čelili verbálnemu lynčovaniu. Odporúčam aby ste čas, ktorý ste plánovali venovať dišpute využili účelnejšie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  20:01:30  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
Ale jednako si dovolím zopakovať - tentoraz skôr vo forme prosby- svoju požiadavku na spomenutú skupinu diskutérov, aby sa veľkodušne zriekli zaťahovať svoje predkoncilové tézy do každej témy na tomto fórume, ktorý - ako to ja chápem - je predsa určený pre pomoc Cirkvi pokoncilovej, teda legitímnej, platnej pred Bohom aj ľuďmi a uznávanej tak v celom svete ako Katolícka Cirekv na čele s rímskym biskupom. Buďte tak dobrý, a nevstupujte so svojim - podľa nás - necirkevnými pohľadmi minulosti do tém, a nedokazujte, že sme všetci mimo, lebo nezdieľame váš pohľad na legitímnosť Koncilu, pápežov a učenia KC. Vďaka za pochopenie.
Pôvodne zaslal Elo - 15 apríl 2013 :  16:35:54

Ste naivný. Ide v prvom rade o publikum. Kde inde by sa im dostalo toľkej pozornosti ... A teraz majú dokonca aj kňaza ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  20:01:44  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ale ale baránok, tu bola diskusia ponúknutá jeden versus jeden. Ja napr. po tom ako sa tu Elo prezentuje, by som do toho ani nešiel.
A to dokonca ani do paralelnej diskusie, kde by mohli aj iní.
To že je niekto kňaz, resp. sa za neho pokladá, pre mňa napr. nijako situáciu nemení.
Takže žiadny lynč sa nekoná, práve naopak, tí ktorí by ho mali podporiť, sa tu väčšinou ohlasujú výkrikmi do tmy.

baránok

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  20:50:46  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
mino, dnes som prežil úžasný a plodný deň.
Darilo sa mi v práci,darilo sami doma, dal som dokopy autá, narezal drevené hranoly, vyčistil dvor, opravil cirkulárku.
Predstava, že by som(alebo niekto iný) ten čas strávil tým, že by som s niekým polemizoval o tom či František je pápež alebo nie, alebo či bol BXVI zvole platne či nie, má desí. Tak jalovo prežitý čas, ktorý sa už nikdy nevráti. A žijeme iba raz. Je to kruté, ale je to tak.

hadec

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  20:59:55  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
citácia:

Ste naivný. Ide v prvom rade o publikum. Kde inde by sa im dostalo toľkej pozornosti ... A teraz majú dokonca aj kňaza ...

Pôvodne zaslal baránok - 15 apríl 2013 :  20:01:30

Vobec nezdielam vas nazor. Seredne sa mylite, co je velka skoda.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 05 júl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

hadec

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  21:10:47  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
citácia:
mino, dnes som prežil úžasný a plodný deň.
Darilo sa mi v práci,darilo sami doma, dal som dokopy autá, narezal drevené hranoly, vyčistil dvor, opravil cirkulárku.
Predstava, že by som(alebo niekto iný) ten čas strávil tým, že by som s niekým polemizoval o tom či František je pápež alebo nie, alebo či bol BXVI zvole platne či nie, má desí. Tak jalovo prežitý čas, ktorý sa už nikdy nevráti. A žijeme iba raz. Je to kruté, ale je to tak.

Pôvodne zaslal baránok - 15 apríl 2013 :  20:50:46

Naozaj plodny den, skutok duchovneho milosrdenstva sa niekomu moze javit ako jalovo prezity cas. Naozaj zijeme iba raz. Je to krute, ale je to tak:(

Lucia

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  21:11:57  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal baránok - 15 apríl 2013 :  20:01:30

Vobec nezdielam vas nazor. Seredne sa mylite, co je velka skoda.
Pôvodne zaslal hadec - 15 apríl 2013 :  20:59:55

Ani ja nezdielam Barankov nazor....veruze sa myli, skoda.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sandy

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  21:40:25  Zobraziť profil  Pridať Sandy do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Elo - 15 apríl 2013 :  06:11:21

Myslím si, že neide o diskusiu, skôr sa hľadá komparz.
Myslím si, žeby ste čelili verbálnemu lynčovaniu. Odporúčam aby ste čas, ktorý ste plánovali venovať dišpute využili účelnejšie.

Pôvodne zaslal baránok - 15 apríl 2013 :  19:57:31

suhlasim, verbalne lyncovanie je ten spravny vyraz, presne o toto im ide.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 56  ~  Člen od: 24 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 01 december 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 16 apríl 2013 :  00:40:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Cize jedinym kriteriom legitimnost papeza podla Vas je to, ze bol legitimne zvoleny legitimnymi volitelmi?
Pôvodne zaslal Mato - 15 apríl 2013 :  18:04:35

vidim tu aj inu otazku tiez dolezitu: kto ma pravo posudzovat legitimnost papeza?

ak len nejaky laik tak to sa velmi jednoznacne dostavame mimo ucenia RKC(take sekty bol v prebehu dejin ako na beziacom pase)

pripominam znamy vtip:
citácia:
ide zahorak z BA do Malaciek a pocuva radio
"nejaky blazon ide o dialnici v protismere"
pozrie von a hovori:
"nie jeden, ale vsetci"

cize prakticky cela RKC sa myli a necha sa zviest satanom , len nejaky aktivny laik na nejakom fore objavil pravdu
proste toto mi nejako nesedi ...
nehladiac na dalsi zavazny problem: Jezis slubil ze Cirkev brany pekelne nepremozu ... a ze tou Skalou ktora ostane pevna bude prave Petrov urad ...

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 16 apríl 2013 :  13:26:34  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 15 apríl 2013 :  18:04:35

Milý Maťo, uvedomte si, že volitelia pápeža, kardináli, pochádzajú zo všetkých častí Cirkvi po celom svete, z rozličných národov, a ich zodpovednosť v KC pokrýva prakticky všetkyx oblasti jej života. Sú to teda ľudia, ktorí by mali byť najviac informovaní, spravidla sú aj veľmi vzdelaní, osvedčení na svojich predchádzujúcich postoch /ako biskupi, arcibiskupi, profesori. teológovia a pod. - hoci nepopieram, že ako bol Judáš medzi apoštolmi, aj tu môže byť nejaká tá výnimka.../.
Z toho vypýva, že ak väčšina takých osobností ako kardináli sa rozhodne zvolila dvojtretinovou väčšinou hlasov, a pritom pomerne skoro, kard. Františka za pápeža, tak v tomto jedinom kritériu je zahrnuté veľmi veľa. A presne takto podobne to bolo pri všetkých šiestich, vaami spochybňovaných pápežoch. Všetci boli zvolení riadnou väčšinou hlasov význačných osobností Cirkvi, kardinálov... Pre každého rozumného človeka by to naozaj malo byť oveľa väčšie a hodnovernejšie kritérium, než by ste mohli vy, alebo ktorákoľvek iná skupina mohli postaviť nejaké iné kritérium, a úprimne povedané, neviem si predstaviť ešte nejaké iné kritérium. Vy viete? Tak von s tým, prosím...

Vari vy sa nazdávate, že tým kritériom by malo byť vernosť nejakému dokumentu z predkoncilovej Cirkvi - a to podľa vášho /či Raracha, alebo Mina a pod./subjektívneho úsudku?...

A viete si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby ktokoľvek mohol vyrábať tie kritériá pre legitímnosť?...

misojogi

Odoslaný - 16 apríl 2013 :  23:35:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Vari vy sa nazdávate, že tým kritériom by malo byť vernosť nejakému dokumentu z predkoncilovej Cirkvi

Po prve, dokument nema vzdy hodnotu dogmy (nezmenitelnej pravdy)
ale vacsinou nizsiu a hlavne ho treba chapat v suvislostiach a nevytrhnut mimo kontext

sv.Ignac z Loyoly

Rafael

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  12:41:23  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
som presvedčený, že toto Fórum by malo mať ako kritérium a mieru pravdivosti forsírovaných názorov oficiálne učenie legitímnej Katolíckej Cirkvi na čele s rímskym biskupom Františkom, a podľa Katechizmu KC.

Toto je presne to, co sa vola ze iba deklamujete a jedine co sa tu forsiruje, je Vase subjektivne presvedcenie, ktore objektivne nehra ziadnu rolu.

citácia:
Preto si myslím , že v prípadnej navrhovanej diskusii by sa nepovedalo nič nové oproti tomu, čo tu už odznelo,

Vase obavy - zase forsirujete subjektivnu irelevantnost, ba dokonca s apriornym prejudikovanim vysledku.

Mate jedinecnu prilezitost preukazat Vase misionarske umenie - a ako misionar sa vari zvyknete vopred obavat nezmyselnosti podstupenia Vasej misie?

Ano: 20 hlasov
Nie: 4 hlasy

Elo,
vysledky ankety su jasne v prospech vyhovenia odpovedi "ano",

mate to svedomie vyhnut sa aspon moralnej povinnosti zadostucinit tolkym, ktori Vas chcu?

(vsimnite si, ze zdoraznujem vysledky, nie svoj zaujem ist do debaty,
bude to vizitka Ela, ako sa postavi k tolkym pozitivne hlasujucim
- a ako ku mikroskupinke negativne hlasujucich)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 04 september 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sandy

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  13:22:15  Zobraziť profil  Pridať Sandy do zoznamu priateľov
nech uz sa volas teraz ako archanjel, diabol z teba hovori aj nadalej.

1. anketu ste si vymysleli s Matom
2. vysledky boli jasne uz vopred, s cim ste aj ratali, vzhladom na znalost zostavy prispievatelov tohoto fora to nebolo tazke odhadnut
3. dopustas sa psychickej manipulacie a citoveho vydierania, uz zase.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 56  ~  Člen od: 24 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 01 december 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 5 Previous Topic: Preco forum obcas ide tak strasne pomaly? Téma Next Topic: Plagiátostvo na kréde  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06