Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Pápež František
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Přesvědčování nevěřících Téma Next Topic: Co po synode?
Strana: z 21

baránok

Stav: offline

Odoslaný - 23 marec 2013 :  10:19:57  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Pán Rarach a nieje to už posadnutosť ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 23 marec 2013 :  12:28:55  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Prichadza veru do uvahy, lebo tolku slepotu a ignoranciu pokoncilneho stada a odpadleho sveta voci Jorgeho defektnym prejavom, by posadnutost vysvetlovala

Zorientovany uprimny katolik ma iba jednu moznost: cista nenavist.
Nech je za to meno Bozie zvelebene, riekaj kazdy katolik, ktory dokazes nenavidiet.
Odporujuc tak lahostajnosti, ako zial aj Vy, za co ste trestani slepotou a nechapavostou, co sa vlastne u vas deje.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 23 marec 2013 :  15:17:04  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
Máš pravdu Rarach ide o posadnutosť, ale u teba!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 marec 2013 :  16:25:45  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal baránok - 23 marec 2013 :  10:19:57

Cize podla Vas je normalne, ked papez bozkava na rozlucku cudzie zeny?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 23 marec 2013 :  17:07:51  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal baránok - 23 marec 2013 :  10:19:57

Cize podla Vas je normalne, ked papez bozkava na rozlucku cudzie zeny?

Pôvodne zaslal Mato - 23 marec 2013 :  16:25:45

Najprv ju neformalne potlapka po pleci a az potom, drziac ju za rameno, jej cmukne

http://www.youtube.com/watch?v=2S8ODAnlJH8&feature=player_embedded

Viete, este nedavno by takyto clovek s takymto buranskym spravanim letel, a urobil by leda karieru lestica topanok poulicnych slapiek.
Tam sa vyzaduje presne taka "pauperizacna decentnost", aku pod plastikom asiskeho prevadzkuje Jorge..
Ale sak nie je sam, co uz nedostal prislusnu vychovu, napriklad:

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 23 marec 2013 :  20:17:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Hlavne ze letel taky Borja,ci neletel?
Ach jaj,cistemu je vsetko ciste,no plati aj naopak.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 23 marec 2013 :  21:42:36  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ktovie či letel, či neletel, ale svätožiaru mu nikto nenamontoval, ani za živa, ani po smrti...a tu máme posledných 50 rokov opačný trend.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 23 marec 2013 :  21:51:54  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
A čo to povedal Ježiš znalcom Zákona? -Obielené hroby!
On hlásal lásku a odpustenie. On stoloval s hriešnikmi mýtnikmi a prostitútkami.

Na tomto fóre sú ludia ktorí by aj Ježiša zatratili za jeho správanie

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 23 marec 2013 :  22:01:31  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Už pár dní myslím aj ja na to.
Pripomína mi to kritiku Krista od náboženskej šľachty tej doby.
Zastal sa cudzoložnice, jedával s mýtnikmi, uprednostnil kajúcu sa hriešnicu pred tou najlepšou spoločnosťou.
Kam sa na neho hrabe František.

PS: Mimochodom, predpokladám, že je všetkým známy ideový spor prezidentky Argentíny s Františkom pred jeho zvolením. Preto ich stretnutie vnímam ako veľké gesto z oboch strán.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 marec 2013 :  22:57:30  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Takze je to podla Vas normalne, ked papez potlapkava a bozkava zeny, v tomto pripade dokonca statnicky?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 23 marec 2013 :  23:21:49  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
Už pár dní myslím aj ja na to.
Pripomína mi to kritiku Krista od náboženskej šľachty tej doby.
Zastal sa cudzoložnice, jedával s mýtnikmi, uprednostnil kajúcu sa hriešnicu pred tou najlepšou spoločnosťou.
Kam sa na neho hrabe František.

PS: Mimochodom, predpokladám, že je všetkým známy ideový spor prezidentky Argentíny s Františkom pred jeho zvolením. Preto ich stretnutie vnímam ako veľké gesto z oboch strán.

Pôvodne zaslal baránok - 23 marec 2013 :  22:01:31

Ved prave, gesta tohto druhu su uz az prilis "vymluvne"
a zial nesu uplne iny semanticky kod, nez aky vyslal svetu Kristus, ked "stoloval s mytnikmi"
Racte sa presvedcit v dobrych zdrojoch, co to znamena, podla skutocnej katolickej exegezy - a porovnajte so spravanim papezov do nedavnej minulosti, ktori taketo lacne bergoliovske gesta nerobili.
Preco asi takto nerobili?
Myslite, ze nemali spravny pochop, ako sa spravat k protistrane vzhladom na jej a svoje postavenie?
Zeby tu spravnu aplikaciu musel svetu ukazat az Jorge?
A ze ten svet aplauduje, co to asi tak znaci?

Baranok, zaklad je, dokazat nenavidiet.
Bez nenavisti to nepojde.
Patri to k povinnej vybave mravneho postoja kazdeho zodpovedneho uprimneho katolika:

Tondra, Moralna teologia

Na Jorgeho spravani je toho uz denno-denne az prilis vela na nenavidenie.
No a ak vezmete vazne ako sa zastraja reformovat vsetko od zakladov, tak sa veru nemozete mat na co tesit, len klaknut a v slzach sa modlit za zvladnutie tohto Bozieho trestu, ktory uz odvratit nejde.

Elo

Odoslaný - 24 marec 2013 :  07:05:17  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
Bratia, dovolím si vyjadriť určité sklamanie z tých diskutérov, ktorí nevidia v našom novom pápežovi ozajstného otca kresťanského ľudu, aký naozaj má byť. Je trochu iný ako predchádzajúci, ale to bol každý aj pred ním. No myslím, že má v sebe osobitnú charizmu, ktorá ho odlišuje od predchádzajúcich: pociťuje potrebu odvrátiť Cirkev od mentality triumfalistickej k mentalite evanjeliovej, mentalite apoštolskej doby, čo ja nazývam jednoducho: kresťanská opravidvosť. Preto chápem tie mnohé Františkove gestá, ktoré urobil:
- dal si meno František, lebo bolo to práve svätec z Assissi, ktorý vo svojej dobe namiesto pompéznosti a formálnosti ktorú pozoroval vo vtedajšej Cirkvi, vsadil na prostotu, jednoduchosť a opravdivosť
- v úvodných slovách použil pápež František radšej výraz "rímsky biskup" ako "pápež", aby vyjadril, že sa nad nikoho nevyvyšuje a chce byť verný duchu evanjeliových slov Krista "nedávajte sa volať otcami..., vy ste všetci bratia... a prvý nech je sluhom všetkých..." Určite to veľmi dobre padne nielen ostatným biskupm KC, ale aj iným ortodoxným kresťanom /ao nám najbližším.../, aa iným kresťanom, ktorí o to viac, o čo sa František takto "znížil", budú ho "povýšia", budú si ho vážiť a budú s oveľa pochopením budú k nemu pristupovať a prijímať jeho slová v budúcnosti...
- aj tie jeho prejavy skromnosti, keď sa nechcel odlišovať ani od kardinálov /šiel s nimi autobusom, či prijímal gratulácie stojac v ich rovine, a nie vyššie, ako mu ponúkali podľa tradície.../ a pod. mali by podľa mňa pre každého byť len znakom opravidvosti kresťanstva nášho otca Františka.

Naozaj si myslím, že len "zákoník a farizej" rozmýšľa inak. A nech sa neurazia tí, čo sa tak tu prejavili: Bratia, je načase zmeniť zmýšľanie. Boh nám dáva všetkým, celej Cirkvi v našom novom pápežovi znak, ktorým sa má naozaj podľa mňa uberať zmena nášho "kurzu". Zmena smerom k prostote, jednoduchosti, srdečnosti a pokore a neformálnej láske, a nie neustále živiť svoju domnelú veľkosť a domýšľavosť z toho, že my sme akoby "pupkom sveta" len preto, že sme katolíci a že všetci ostatní sú "odpad"...
Pretože nejako tak podobne si svojho času namýšľali aj Židia, a spomeňte si, ako na to reagoval Pán Ježiš: "Nenamýšľajte si, ak ste syynmi Abraháma... Boh môže ja z týchto kameňovb vzbudiť synov Abraháma..." A nebál sa pochváliť pohanského stotníka pred nimi /"ani v Izraeli som nenašiel takú vieru"/, nebál sa ísť medzi mýtnikov a hriešnikov, ktorými všetci tí "pobožní" pohŕdali a vyhýbali sa im. A tiež sa nebál dať za vzor Samaritána.

Je načase nám všetkým viac sa pohrúžiť do mediácii nad Evanjeliom v duchu Františka, nášho pápeža, a postupne zabúdať na ten triumfalizmus. Len ten, "kto sa poníži, bude povýšený", a to nielen pred Bohom, ale aj pred ľuďmi dobrej vôle, ktorých je aj vo svete dosť, a ktorý možno práve preto nechcú ísť medzi nás, lebo až príliš často stretávajú medzi nami takých viac "pobožných" farizejského typu, medzi ktorými sa im naozaj niekedy ťažko dýcha /samé odsudzovanie, samé zákoníctvo, samá pýcha pohŕdanie druhými, samé moralizovanie, samá "litera", a žiaden duch pochopenia a málo opravdivej lásky a pokory.../.
Nech nám všetkým, mňa do toho tiež zahŕňajúc, dá Pán opravdivého Ducha Kristovho, ktorý zažiaril v Evanjeliu a v dnešnej dobe /ako jeden zo znakov, ktorý nám Boh dáva.../ osobitne v našom pápežovi Františkovi.

P.S.: Som si istý, že ak aj mal František nejaké chyby v minulosti /a kto ich nemal, nemá...?/, nie je kresťanské ich tu ani vyťahovať, a iste nie je ani správne nedôverovať, žeby mu v novom povolaní, do ktorého ho Pán povolal, ten istý Pán aj nepomohol prekonať všetko a robiť správne rozhodnutia. Hlavne ak sa budeme za neho viac modliť, ako ho kritizovať /Kritikov pápeža, bratia, je vo svete dosť. Skoro všetký médiá, skor celý svet nekresťanský a protikresťanský/. Myslím, že sa nepatrí "domáci" Cirkvi, ktorej sú s členom, sa správali k svojmu otcovi svoej kresťanskej rodiny tak ako tí svetáci mimo. Nemyslíte?...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 24 marec 2013 :  08:08:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
citácia:
Takze je to podla Vas normalne, ked papez potlapkava a bozkava zeny, v tomto pripade dokonca statnicky?

Pôvodne zaslal Mato - 23 marec 2013 :  22:57:30

Urobil to jemne a zdvorilo.Vzhladom na utoky,ktore Fernandezova voci nemu viedla to chapem ako gesto zmierenia.
Nie je to urcite standardne chovanie,ale urcite nie hriesne.Cistemu je vsetko ciste.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 24 marec 2013 :  19:59:08  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
http://www.sme.sk/c/6744993/papez-isiel-po-omsi-medzi-ludi-pobozkal-ruku-starsej-zene.html

František dokonca vystúpil z vozidla, pobozkal ženu v dave a krátko sa s ňou porozprával.
Ďalší muž v dave sa naklonil ponad zábranu a stisol pápežovi rameno - nevídaný prejav dôvernosti v porovnaní s predchádzajúcim pontifikátom zdržanlivého Benedikta XVI.

"Nie pochýb, že pre cirkev sa začína nová jar, obnova," povedala v dave na adresu pápeža sestra Emma z Argentíny.

Rezistencnu davku za davkou, to je treba hlupemu kosiaru.
Nabrany kurz je jasny.
Co vcera bolo nie spravne, dnes je uz normalne a zajtra to bude zastarale:

A nove letnice, uz zase?
Take tu uz bolo a furt to skoncilo fiaskom.
Ste nepoucitelni a preto ste odsudeni zopakovat si historiu nazivo opat.

P.S. pokial ide o Jorgeho uchylku bozkavat sa, aky vlastne to ma mat akoze ten oficialne dobry zmysel?

Samuel

Odoslaný - 24 marec 2013 :  21:04:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Dnes začal Veľký týždeň drahí bratia a sestry prosím prestante s kádrovaním a venujte sa duchovnej obrode.

40 dňový pôst nás k tomu vyzýval a Veľký týždeň je vrchol duchovnej obnovy, takže prosím vás prestante s vnášaním nepokoja do našich radov !!!

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 25 marec 2013 :  08:16:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Este tam chyba ten stokerlik na ktorom sedel udajne apostol Peter a nachadza sa v chrame jemu zasvatenom v Rime.Proti tomu je aj to biele lehatko rozmarnym barokovym luxusom.

1.Pt 2,4-5

mino

Odoslaný - 25 marec 2013 :  10:59:34  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Mali by pre neho skúsiť zohnať nejaký hokerlík od Anthony LaVeya, ten by mu pasoval asi najlepšie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 25 marec 2013 :  11:13:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
citácia:
Mali by pre neho skúsiť zohnať nejaký hokerlík od Anthony LaVeya, ten by mu pasoval asi najlepšie.

Pôvodne zaslal mino - 25 marec 2013 :  10:59:34

ten je rezervovaný pre "pápežka",ktorého si po 99 rokov od smrti Piua XII. budú voliť tí,čo veria,že teraz nastal stav bez pápeža,lebo už nebudú mať na svoju schizmu výhovorku.Ktovie ako táto morbídna voľba a prípadne inaugurácia prebehne a či sa pri nej tie rôzne sedevacantistické sektičky nepobijú.
Hádam sa niektorí spamätajú aj skôr a navrátia k pravej apoštolskej a katolíckej Kristovej Cirkvi,želám im to zo srdca.

1.Pt 2,4-5

mino

Odoslaný - 25 marec 2013 :  12:30:52  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ale Zachariáš, ja sa divím, že niekto naletel "internetovému tlachu" z Codex iuri canonici... normálne sa divím.
A to dokonca je tam ten kánon pre srandu králikov, aj by som sa rád tých tvorcov čo ho tam dali opýtal túto primitívnu otázku, že ako a čo...
Ale zrejme nevedeli čo robia, a netušili, že nejaký Zachariáš ich takto jednoducho vybaví... a koho je to smola?

Samuel

Odoslaný - 25 marec 2013 :  13:17:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
citácia:
Ale Zachariáš, ja sa divím, že niekto naletel "internetovému tlachu" z Codex iuri canonici... normálne sa divím.
A to dokonca je tam ten kánon pre srandu králikov, aj by som sa rád tých tvorcov čo ho tam dali opýtal túto primitívnu otázku, že ako a čo...
Ale zrejme nevedeli čo robia, a netušili, že nejaký Zachariáš ich takto jednoducho vybaví... a koho je to smola?

Pôvodne zaslal mino - 25 marec 2013 :  12:30:52

Milý mino vážim si tvoje znalosti, ale dokázal by si svoju oddanosť Kristovi ak by si aspoň tento Veľkonočný týždeň prestal so svojimi uštipačnými poznámkami a naozaj sa zamyslel nad tým čo sa stalo pred zhruba 2000 rokmi.

Aj ja mám takú povahu, že hneď reagujem ak sa domnievam, že veci sú ináč, ale teraz uvažujem nad tým, že kresťania naozaj si poväčšine ani nevedia predstaviť čo sa vtedy odohrávalo a prežívajú to veľmi povrchne. Preto sa pokúšam nad tým zamyslieť a takéto diskusie v kontexte s tým sa mi zdajú trápne. Veď cirkev je Kristova tak načo sú tirto diskusie. Tebe sa to nezdá ???

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 26 marec 2013 :  07:47:46  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Samuel snažím sa o to všetko od nedele Deviatnik. Ja viem, že to nie je žiadna sláva, ale pokladám sa po tej stránke- "povrchnej" dosť za zanedbaného. Veľmi dlho som sa vždy sústreďoval na "podstatné" a nevenoval som sa "nepodstatným" veciam.
A musím priznať, že som dopadol veľmi zle. Teraz keď sa chcem sústrediť na podstatné, tak mi to nejde, lebo som dlhé roky zanedbával to "nepodstatné". Takže je to pre mňa dosť veľký boj.

No a to povrchné videnie... ono kedysi sa urobila "reforma" liturgie, a vraj to "podstatné" je zachované, a zmenilo sa len to "nepodstatné" (ten kanál cez ktorý sa človek dostáva ku tomu podstatnému) a nedivím sa nikomu dnes. Keď cez to čo prežívajú (vidia, počujú..) sa majú dostať ku tomu čo sa to vlastne na Kalvárii stalo, tak sa nedivím že im to nejde.
A za to môžu práve tie "nepodstatné" zmeny, lebo "omša" či ako to nazvať dnes, už cca 40 rokov nevyjadruje jasne a jednoznačne všetko to, čo sa týka práve toho čoho má byť sprítomnením.
Priznám sa, že nechcem byť nespravodlivý iba k tým, čo si pomaly ale isto zdegenerovali chápanie toho a dnes to všetko prežívajú povrchne. Nie je to len ich vina... a to je otázka, či aj to podstatné sa tam nakoniec odohráva.

baránok

Odoslaný - 26 marec 2013 :  08:25:20  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Je pochybnosť o tom, že kardináli v konkláve boli vedení Duchom svätým ?
Je pochybnosť o tom, že František je právoplatným námestníkom Krista ?

Kto chce nech odpovie narovno, bez vykrúcačiek.

Samuel

Odoslaný - 26 marec 2013 :  08:46:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
citácia:
Samuel snažím sa o to všetko od nedele Deviatnik. Ja viem, že to nie je žiadna sláva, ale pokladám sa po tej stránke- "povrchnej" dosť za zanedbaného. Veľmi dlho som sa vždy sústreďoval na "podstatné" a nevenoval som sa "nepodstatným" veciam.
A musím priznať, že som dopadol veľmi zle. Teraz keď sa chcem sústrediť na podstatné, tak mi to nejde, lebo som dlhé roky zanedbával to "nepodstatné". Takže je to pre mňa dosť veľký boj.

No a to povrchné videnie... ono kedysi sa urobila "reforma" liturgie, a vraj to "podstatné" je zachované, a zmenilo sa len to "nepodstatné" (ten kanál cez ktorý sa človek dostáva ku tomu podstatnému) a nedivím sa nikomu dnes. Keď cez to čo prežívajú (vidia, počujú..) sa majú dostať ku tomu čo sa to vlastne na Kalvárii stalo, tak sa nedivím že im to nejde.
A za to môžu práve tie "nepodstatné" zmeny, lebo "omša" či ako to nazvať dnes, už cca 40 rokov nevyjadruje jasne a jednoznačne všetko to, čo sa týka práve toho čoho má byť sprítomnením.
Priznám sa, že nechcem byť nespravodlivý iba k tým, čo si pomaly ale isto zdegenerovali chápanie toho a dnes to všetko prežívajú povrchne. Nie je to len ich vina... a to je otázka, či aj to podstatné sa tam nakoniec odohráva.

Pôvodne zaslal mino - 26 marec 2013 :  07:47:46

Nuž otázka tiež stojí aj tak či to čo si považoval za "podstatné" bolo naozaj takým a čo teraz považuješ za "nepodstatné" je naozaj "nepodstatným". Ja som bol v minulosti zrejme na tom podobne ako ty, aj som rovnako dopadol.

Čo sa však týka cirkevných vecí nuž ja neviem po latinsky a myslím si ani väčšina ľudí na Slovensku. Pochybujem, že na sv.omši v minulosti niekto vedel čo kňaz pred oltárom hovorí. Po zavedení národných jazykov do liturgie určite každý má možnosť väčšej účasti na bohoslužbe.

Myslím si že veľa závisí aj na kňazovi či je skutočne veriacim a či vie to náležite dať najavo svojim vystupovaním. Tam kde žijem máme to šťastie a som presvedčený, že sv.omša za jeho účasti je naozaj stretnutie s Bohom.
Tiež je ináč vo verejnosti neformálny, skutočný služobník, ktorý je ochotný každému výsť v ústrety. Aj teraz vyzýval ľudí, že ktokoľvek kto z akýchkoľvek dôvodov nestihol sa pred sviatkami vyspovedať je ochotný kedykoľvek sa mu venovať. A tých príkladov by som mohol uviesť samozrejme aj viac.

Iste slová v liturgii sú dôležité. Mňa napríklad vyrušujú viaceré časti českého prekladu a myslím si, že slovenská verzia je bližšie k pravému obsahu, ktorý by ma na sv.omši znieť.

Iste je aj mnoho problematických vecí, ktoré sú v KC, ale to bolo vždy v histórii lebo cirkev je pozemská inštitúcia pozostávajúca z hriešnych ľudí takže nikdy v nej nemôžu byť ideálne pomery.
Aj v minulosti boli pokusy urobiť z nej ideálnu ustanovizeň pozostávajúcu zo "svätých ľudí". Tieto pokusy sú však nereálne a sám Kristus to povedal (prišiel som aby som spasil hriešnikov). Ak by sa cirkev dištancovala od hriešnikov a vykádrovala by si do svojich radov iba dokonalých stratila by zmysel svojho poslania !!! Pritom ani kňazov z toho nie je možné vylúčiť aj tí môže byť aj hriešni a niektorí aj neveriaci.

To však nič nemení na tom, že cirkev je Kristova a žiaden terajší hodnostár sv. cirkvi, na tom nemôže nič zmeniť nech by konal akokoľvek!!!

To je aj základný omyl mnohých terajších kritikov KC. Kritizovať áno, lebo to prináša diskusiu o otázkach, ktoré takto nastoľujú a tým aj ich perspektívne riešenie, ale vynášať také súdy ako to robia chlapci na Ukrajine a v Jarku je nezmysel !!!

Nuž a teraz je Veľký týždeň a oproti tomu čo sa vtedy pred cca 2000 rokmi stalo sú dnešné diskusie "žabomyšie vojny". Preto som napísal, že skutočný kresťan sa v tomto čase stíši a rozmýšľa nad týmito udalosťami, o ich význame pre dnešok a samozrejme aj nad sebou. Ja to tak dnes pociťujem.

Tiež som bol v minulosti v zajatí "podstatných" vecí, ktoré bolo treba riešiť, ale dnes to už vidím ináč a je mi ľúto, že som to tak nevidel aj v minulosti !!!

Samuel

mino

Odoslaný - 26 marec 2013 :  11:42:39  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Samuel, nová liturgia nie je len preklad "starej", ale niečo úplne iné. (ja by som samozrejme neakceptoval ani "len" preklad)
A podľa mňa málo z adorátorov, tejto "liturgie" si dáva námahu zistiť, čo presne sa zmenilo. (okrem toho, že po šírom svete by človek rýchlo zistil, že "preklad" vypadá tak, ako sa každému prekladateľovi hodilo)

A nebudem nikdy kritizovať nejaké chyby, ktoré sú tu od začiatku, a budú stále. To mi príde naozaj ako nepodstatné.
Práve naopak snažím sa zistiť podstatu tej krízy...a vždy ma to privedie k onomu 11.10 1962, keď padol "výstrel z Aurory".

Samuel

Odoslaný - 26 marec 2013 :  13:54:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
citácia:
Samuel, nová liturgia nie je len preklad "starej", ale niečo úplne iné. (ja by som samozrejme neakceptoval ani "len" preklad)
A podľa mňa málo z adorátorov, tejto "liturgie" si dáva námahu zistiť, čo presne sa zmenilo. (okrem toho, že po šírom svete by človek rýchlo zistil, že "preklad" vypadá tak, ako sa každému prekladateľovi hodilo)

A nebudem nikdy kritizovať nejaké chyby, ktoré sú tu od začiatku, a budú stále. To mi príde naozaj ako nepodstatné.
Práve naopak snažím sa zistiť podstatu tej krízy...a vždy ma to privedie k onomu 11.10 1962, keď padol "výstrel z Aurory".

Pôvodne zaslal mino - 26 marec 2013 :  11:42:39

Milý mino musím ťa sklamať, ale podstata krízy je stále tá istá od čias Krista až po dnešok a to nedostatok pravej viery v Boha a v slová a skutky, ktorými nás Kristus presviedčal o tejto viere.
Preto hľadanie chýb v II. vatikánskom koncile je zbytočná robota. Po prvé nebol dogmatický a po druhé ten pokus o luteranizáciu katolíckej cirkvi tu prebieha od čias samého Lutera. Takže nič nového pod slnkom.

Skôr by ma zaujímalo čo podľa teba znehodnocuje súčasnú liturgiu sv.omší tak, že bránia ju prežívať ako stretnutie so živým Kristom aj so všetkými s tým súvislosťami.

No a čo sa týka krízy tak v kríze je celý svet lebo jeho západoeurópska a severoamerická koncepcia civilizácie je slepou uličkou vo vývoji ľudstva !
No a táto sa mocenskými prostriedkami vnucuje celému svetu. Preto v globalizujúcom sa svete to spôsobuje krízu aj v ostatných častiach sveta.

Samuel

Strana: z 21 Previous Topic: Přesvědčování nevěřících Téma Next Topic: Co po synode?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06