Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Papez rezignoval
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Tresta Boh? Téma Next Topic: Kde hľadať?
Strana: z 10

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 14 február 2013 :  10:14:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

No to by bol ozaj zázrak, aby modernisti a bratia vybrali spomedzi seba svätého. To mi pripomína Varlama Varlamova a jeho príklad o tom, ako treba nájsť čiernu mačku v tmavej miestnosti a to aj vtedy keď tam nie je...
Na takéto "zázraky" ja modlitby určite "míňať" nebudem.

Pôvodne zaslal mino - 14 február 2013 :  09:27:04

Cize popietate moc Boha urobit akykolvek zazrak?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 14 február 2013 :  10:58:08  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
...."A pre ich neveru tam neurobil veľa zázrakov.“ (Mt 13, 58)

Bohu predsa nie je nic nemozne a aj toho najzatvrdilejsieho hriesnika moze obratit. Rovnako moze urobit to, ze papez, ktory sa bude javit ako nehodny tohto stolca, zmeni posobenim Ducha Svateho svoje postoje a povedie svoju Cirkev spravnym smerom. Nastastie nezavisle na tom ci mino bude, alebo nebude "minat" svoje modlitby na prosbu o takyto zazrak...
Tymto nechcem popierat aj tu moznost, ze Bozou cestou bude napr. dalsia skuska Cirkvi v podobe nehodneho papeza...

---ale aby som v svojej pyche e nedovere vopred poznala Bozie cesty a rozhodnutia... Nech ma Pan Boh chrani pred takou pychou ...

ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 14 február 2013 :  12:51:59  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
...minule niekto tvrdil, ze dobry katolik nema byt zvedavy...ci to uz neplati ?
Pôvodne zaslal Lucia - 13 február 2013 :  20:31:04

Dobrý katolík môže ba až má byť zvedavý na to, čo koná a chce Boh. O ľudské pletky by sa starať nemal, to je pravda. A ak to netvrdil aj niekto iný, rád sa k tomu priznávam.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 február 2013 :  13:44:33  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

No to by bol ozaj zázrak, aby modernisti a bratia vybrali spomedzi seba svätého. To mi pripomína Varlama Varlamova a jeho príklad o tom, ako treba nájsť čiernu mačku v tmavej miestnosti a to aj vtedy keď tam nie je...

Pôvodne zaslal Mato - 14 február 2013 :  10:14:18

Ja by som sa radšej modlil, aby po tej akože voľbe (oni samozrejme dávno vedia kto tam bude akože zvolený), sa otvorili konečne aspoň niektorým oči.
Taký zázrak by celkom bodol.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 14 február 2013 :  14:15:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Kto su to ti ONI?

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 február 2013 :  14:23:56  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Presne tí, čo dokázali za jeden deň "zvoliť" nejakého Lucianiho.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 14 február 2013 :  14:42:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal mino - 14 február 2013 :  14:23:56

Aj Pius XII bol zvolený za deň...

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 14 február 2013 :  16:17:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
citácia:

Este ziju?

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 február 2013 :  16:24:39  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Reconquistador - 14 február 2013 :  14:42:05

veď práve, niekto si myslel, že pripomenie práve tohto... zrovna tiež v treťom kole.

Reconquistador

Odoslaný - 14 február 2013 :  18:22:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Reconquistador - 14 február 2013 :  14:42:05

veď práve, niekto si myslel, že pripomenie práve tohto... zrovna tiež v treťom kole.

Pôvodne zaslal mino - 14 február 2013 :  16:24:39

Na základe čoho tak uvažujete?

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 február 2013 :  19:28:38  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 14 február 2013 :  10:14:18

Ja by som sa radšej modlil, aby po tej akože voľbe (oni samozrejme dávno vedia kto tam bude akože zvolený), sa otvorili konečne aspoň niektorým oči.
Taký zázrak by celkom bodol.

Pôvodne zaslal mino - 14 február 2013 :  13:44:33

ja myslim, ze by omnoho viac bodol zazrak svateho papeza.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 14 február 2013 :  21:35:19  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ad Reconqistador: Rýchlosť voľby Pia XII signalizuje niečo iné než rýchlosť voľby Lucianiho, vzhľadom na inú dejinnú súvislosť.
Pius XII vyhovoval všetkým, len jedna časť nebola až tak spokojná potom, lebo nebol až tak povoľný ako sa čakalo.
Luciani je iná situácia, po "rozšírení kolégia kardinálov" už problém s výberom nebol. Len sa sekli v tom že tento "pietro morone" bude trošku duchaplnejší(i keď mu rýchlou voľbou zabezpečili povesť akože zásahu Ducha Svätého)

Ad Mato: Svätý pápež by bol zázrak nad zázraky, neviem si ho predstaviť bez jasného zásahu zhora. A ako som si všimol, tak svätosť je tiež len otázka pohľadu. Jeden diskutujúci tu už predsa hovoril o svätosti odstupujúceho b16.

Mato

Odoslaný - 15 február 2013 :  06:18:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Svätý pápež by bol zázrak nad zázraky, neviem si ho predstaviť bez jasného zásahu zhora.

Trosku som z Vas mino zmateny - ako inak sa podla Vas deju zazraky ak nie jasnym zasahom z hora? Verite Vy vobec vo vsemocneho Boha, ci podla Vas ti "oni" riadia aj jeho zazraky?

citácia:

A ako som si všimol, tak svätosť je tiež len otázka pohľadu. Jeden diskutujúci tu už predsa hovoril o svätosti odstupujúceho b16.

Pôvodne zaslal mino - 14 február 2013 :  21:35:19

mne osobne je jedno, kto si co mysli, ja hovorim o svatom Bozom muzovi v povodnom vyzname tohto slova.

mino

Odoslaný - 15 február 2013 :  08:32:27  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Tak zázrak je aj to, keby som nutne potreboval napr. pomoc a ako "zázrakom" sa vtedy niekto objaví a pomôže mi.(zatiaľ mám iba s takýmto druhom zázrakov skúsenosť)
Ale v tomto prípade jedine zhora. Keď to zrátam, kandidáti sa rátajú tak ročníky 1940-1950. Je celkom možné že tam bude laik (napr. Schonborn "vysvätený" 1970)

Ale inak otázka zázrakov aspoň dnes je v móde vysvetľovať práve iba ak ten prvý prípad- zhoda prirodzených činiteľov, i keď samozrejme práve vtedy keď je to treba. Napr. vysvetlenie 10 egyptských rán. (tam sa pri jednej kalkuluje napr. s pádom Minojskej civilizácie, pri inej odplavovaním červeného pieskovca atď.)

Ale zas bacha aj na stratenie citlivosti pre tie prvé zázraky, lebo vlastne aj samotné Stvorenie je zázrak, a to čo berieme ako banality- napr. rozkvitnnutie kvetov atď. sú zázraky, ktoré -bohužiaľ dnes zredukované na presne popísateľný biologický proces- tiež mi majú pomáhať pozdvihnúť sa k Stvoriteľovi. Nič nie je samozrejmé v našom živote, ani to, že sa ráno zobudíme, a máme šancu si rozmnožiť svoju budúcu slávu, či zmazať si niečo zo svojich časných trestov.

Tá svätosť u mňa jedine podľa toho ako sa brala viac ako tisíc rokov. Preto mám rád svätcov, ktorí dnes najmenej vyhovujú humanistickým fiktívnym predstavám. (napr. sv.Bernard, sv. Hieronym, sv. Cyril Alexandrijský atď)
Nakoniec by som sa nedivil, keby napr. "brat" Roger bol pre tie mizerné falošné kritériá dnes, nejako "vyzdvihnutý"...

A "Oni"? Ich zlomyseľné rozhodnutia sú v božom pláne tiež zakalkulované. veď to poznáme z príkladu Jozefa a jeho bratov : ,,Vy ste mi zamýšľali zlo, ale Boh to znova premyslel, a vyšlo z toho dobro."

sinceretly

Odoslaný - 15 február 2013 :  19:37:26  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Ak mate trpezlivost, precitajte si prvu cast prispevku a potom ako dodatok ked budete chciet, tak si precitajte aj tu druhu cast. Cely prispevok sa da bez problemov precitat do 1 minuty.

Dnes som klikol na dalsiu zaujimavu stranku:

citácia:

tam sa pise, ze ,, Posledný zápis v zozname pápežov nenesie žiadne označenie" - cize ked nenesie ziadne oznacenie, => ked ,, Behom extrémneho prenasledovania svätej rímskej cirkvi bude sedieť na stolci Petrus Romanus" - mohlo by to znamenat aj "posledny Peter" => prvy Peter na zaciatku a ten druhy na konci, ale to este neznamena, ze ten posledny musi mat nieco s oznacenim Peter - podla mna moze, ale nemusi mat toto oznacenie-zapis; a Petrus Romanus bude asi len fraza, kedze to nie je pomenovanie, potom to musi byt len taka fraza - ze "posledny Peter".

A ked uz sme pri tom Petrovi - tak keby posledny papez "musel" mat nieco s pomenovanim Peter, tak potom by to mohol byt 1 z tychto dvoch ludi:

citácia:
...rakúsky arcibiskup Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert Schönborn, ktorého jedným z množstva mien je aj Peter. Navyše sa narodil na zámku Skalka vo Vlastislave. A práve grécke slovo petros je v preklade skala alebo kameň. A podľa odborníkov by práve rakúsky arcibiskup mal byť ďalším pápežom v poradí.

Ďalším horúcim kandidátom je Afričan čiernej pleti Peter Turkson z Ghany, na ktorého sa tiež hodí Malachiášovo proroctvo - volá sa totiž Peter. Bude on podľa proroctva Petrom Rímskym? A čo Malachiáš spomína vo svojom proroctve ďalej, aké bude mať pokračovanie cirkev?...

zdroj: http://magazin.atlas.sk/spektrum/fakty-x-bude-nasledujuci-papez-posledny/808545.html

a ako hovori ten clanok na konci - ,,Môže toto proroctvo naznačovať, že zanikne celá katolícka cirkev vo svojej súčasnej podobe, alebo Malachiáš naznačuje „len“ to, že pápežská funkcia sa úplne zruší? Odpovede na tieto otázky sa určite dozvieme už o pár rokov, a uvidíme, či sa celé Malachiášovo proroctvo vyplní."

=> Cim dalej, tym je v Kristovej Cirkvi viac zmätkov a mali by sme sa viac modlit k Bohu, aby zazehnal zmätky v Jeho Cirkvi a na zaver si este podme zafilozofovat:

Na zaver trocha filozofie:

V Biblii je napisane, ze ,,keby tie dni neboli z Bozej milosti skratene, ani 1 clovek by nebol spaseny."

A zaroven cim viac oddialuje Jezis svoj druhy prichod, tym viac ludi bude spasenych. Ale zase na druhej strane - ak by sa tie dni predlzili "az prilis", bolo by to velmi nebezpecne, vid. vyrok z Biblie...

Boh chce, aby sme sa modlili za ludi, aby boli spaseni, lebo bez nasich modlitieb Boh nemoze zasiahnut, lebo dal kazdemu cloveku slobodnu volu, ale ak sa modli vela ludi za niekoho, potom by bolo nespravodlive, keby Boh nevypocul ich modlitby a z lasky k nim vypocuje ich modlitby a zmiluje sa nad hriesnikom a ponukne mu sancu - da mu do zivota nejakeho cloveka - "do cesty" - aby "ho zmenil" - v skutocnosti mu len da navrh - ukaze mu vsetky tie "dokazy", ktore ten neveriaci tak "horlivo" hladal...

V skutocnosti sa ateisti tvaria, ze sa snazia najst dokaz Bozej existencie, lebo v skutocnosti ho uz nasli - a je ich nespocetne mnozstvo - clovek sa o tom moze presvedcit, ked sa trochu zamysli - ked zacne pouzivat rozum, lebo z rozumneho zmyslania sa da "vycitat", ze Boh naozaj existuje - to je teisticky vyrok a ateisti tento vyrok prekrutili o 180° a vyhlasili ho za svoj, pritom ho ukradli teistom, otocili ho naopak a vyhlasuju, ze z premyslania sa da prist na to, ze Boh neexistuje - co je v skutocnosti totalny nezmysel.

V skutocnosti su VSETKY ateisticke citaty prekrutene teisticke vyroky - ved ked mate v pamäti nejaky ateisticky vyrok, skuste si ho prekrutit tak, aby to malo podla teistov zmysel a zistite, ze az tento druhy vyrok dava skutocny zmysel, lebo ak clovek spozna pravdu, tak zisti, ze to, comu veril doteraz, bol totalny nezmysel... A niektori aj ked spoznaju pravdu, ignoruju to, lebo to chcu mat v zivote jednoduchsie a zjednodusuju si zivot na ukor buduceho zivota - treba sa modlit aj za tychto ludi, aby ich Boh "osvietil". Treba tomu verit, ze sa to stane a treba mat hlavne trpezlivost a pokoru, lebo tak, ako u hriechoch je zakladom pycha, tak u dobrych skutkoch je zakladom pokora a bez pokory nie je mozne pacit sa Bohu, a tak konat Jeho volu.

Su len 2 cesty - cesta pokory a cesta pychy. Treba verit pravde podla Boha a neverit klamstvu - neverit tomu, comu podla † Neho verit nemame. Je to velmi dolezite. † Nech sa Boh zmiluje a pomoze tym, ktorym by este mohol pomoct. †

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 17 február 2013 :  11:17:15  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
nechce sa mi to čítať celé, ale napr.: ,,Boh chce, aby sme sa modlili za ludi, aby boli spaseni, lebo bez nasich modlitieb Boh nemoze zasiahnut, lebo dal kazdemu cloveku slobodnu volu, ale ak sa modli vela ludi za niekoho, potom by bolo nespravodlive, keby Boh nevypocul ich modlitby ..."

To kde píšu takéto "múdrosti", ...Boh nemôže zasiahnuť... bolo nespravodlivé keby nevypočul...?

To kde vyučujú takéto mega herézy?
Ľudia, čo dávate niečo na net, dávajte tam aspoň nejaké lepšie veci.
Aspoň sinceretly nagoogli niečo rozumné, takto nám tu kopíruje niekoho prostoduché výplody.

Neuveriteľné v dnešnej dobe, veriaci budú diskutovať pomaly už aj o predestinácii a transsubstanciácii, ale úplne mizerné základné veci v keli...
Neuveriteľné...

sinceretly

Odoslaný - 17 február 2013 :  14:04:22  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
predstav si cloveka, ktory je zavisly na niecom a Boh nemoze zasiahnut, lebo zo slobodnej vole si ten clovek zvolil, ze sa tym bude zaoberat...

a ked by sa za toho cloveka zacalo modlit velmi vela ludi k Bohu, tak ked by to Boh uznal za vhodne, vypocul by ich modlitby a poslal by tomu cloveku do cesty vselijake pady, aby sa spamätal, vselijakych ludi a dal by mu viacere moznosti sa zmenit. A potom, ked by to ten clovek "uznal za vhodne", tak by sa zmenil.

=> toto nie je zasah do slobodnej vole cloveka, ale je to len zasah do jeho zivota - aby sa zamyslel a prehodnotil niektore veci...

Napr. ja som bol taky, ze ked ma niekto provokoval, bral som to vazne a ublizoval som druhym a vsetko som opätoval a ked mi niekto povedal take jemne slovicka, ale posmesne, tak som na to odpovedal zlom... a potom prisiel zlom - som sa zamyslel nad tym, preco sa toto vsetko okolo mna deje a zistil som, ze za to vsetko si mozem ja sam a nikto iny za to nemoze. Lebo ked by som na vsetky tie akcie odpovedal dobrymi reakciami, tak aj ked by sa to prostredie okolo mna nezmenilo, ale aspon by som bol ocisteny od toho a bolo by jasne vidiet - kto tu do koho "rype"...

Moj spoluziak na strednej je na tom podobne, ako som na tom bol ja na zakladnej skole... a tym nic neriesi, a hovori - ze si nenecha skakat po hlave... na 1 strane to je sice "pekne", ale mali by sme vediet odpustat ludom a brat vsetkych ludi rovnako - brat ich tak, ako berieme samy seba.

Ak si samy seba vazime, tak isto rovnako by sme si mali vazit aj inych a ked mame dobry vztah k sebe, tak taky isty vztah by sme mali mat aj k druhym a na strednej skole si vsetci robia navzajom naprieky a je to jednoducho o tom, kto kolko toho dovoli tym druhym - 1 zacne podpichovat a potom sa uz podpichuje cela trieda navzajom... a vzdy sa z toho da dostat ale nie vzdy to vychadza a ked sa zacneme modlit za mier, tak ten mier pride, ale musime zacat v prvom rade od seba.. podobne, aj ked sa modlime modlitbu Otce nas, - aby prislo Bozie kralovstvo, aby sa stala Jeho vola, tak aby sa toto vsetko stalo najprv na nas a az potom na druhych - ked sa modlime za spravodlivost, tak mame prosit Boha najprv, aby bol spravodlivy na nas a az potom na druhych, ked chcee, aby Boh niekoho zmenil popripade vsetkych ludi, tak by sme Ho mali najprv prosit, aby zmenil nas a az potom ostatnych prostrednictvom nasho prikladu...

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 17 február 2013 :  16:28:44  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
sinceretly Boh buď chce alebo nechce zasiahnuť. Žiadne môže- nemôže.
Aké božstvo to vlastne uctievaš?

mino

Odoslaný - 17 február 2013 :  16:32:55  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
Vatikán 11. februára (RV) - Benedikt XVI. sa dnes počas verejného konzistória konaného vo Vatikáne, ktoré pôvodne bolo zamerané na hlasovanie o kanonizačných dekrétoch, vzdal svojho úradu Námestníka sv. Petra.

Vo štvrtok 28. februára 2013 o 20:00 h sa stane Petrov stolec - Sede vacante.

------

Nieco vazne sa deje v Cirkvi, uvidime co nas caka dalej. Doteraz nebolo dobre, ale teraz bude este horsie...

Pôvodne zaslal Mato - 11 február 2013 :  12:24:39

Inak celkom zaujímavé odstúpenie. Niekto si je normálne istý dožitím zajtrajšieho dňa. To mi veľmi pokorné nepripadá.

Samuel

Odoslaný - 17 február 2013 :  18:51:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Nuž veľa sa mudruje nad príčinami pápežovho odstúpenia z funkcie. Vžite sa však do situácie, že vy by ste boli v takejto pozícii, máte 86 rokov a dianie vo svete má takú dynamiku akej sme svedkami a vy ste zodpovední za 1,5 miliardy ľudí, ktorí čakajú od vás 100%-tný výkon.

Nuž ja som dostal na začiatku januára chrípku a vykoľajilo ma to na celý mesiac. Ešte aj teraz nemám výkonnosť podľa svojich predstáv.
Pápežovi sa vôbec nečudujem. Podľa mňa to bol od neho jednoducho prejav zodpovedného človeka, ktorý sa kŕčovite nedrží svojej funkcie a s pokorou berie na vedomie, že sily mu na ňu už nestačia.

Myslím si tiež, že to čo chcel spraviť už vykonal a tým splnil svoju historickú úlohu (je to samozrejme môj skromný názor). Urobil poriadok smerom k pedofilným kňazom, uviedol na pravú mieru vzťah k iným svetonázorom, urobil aj určité korekcie v liturgii smerujúce k náprave liberálnych vplyvov. Jednoznačným postojom ku kultúre smrti a sekularizácii Európy a Severnej Ameriky upevnil vo viere tých čo sa upevniť dali. A mnoho ďalších vecí, ktoré systematickí analytici by vedeli lepšie vymenovať ako ja.

To, že teraz, keď už cíti, že mu sily dochádzajú odstupuje, ukazuje na jeho pokoru, ktorou deklaruje svoju vieru v Boha. Veriaci človek v čase kedy mu sily dochádzajú si predsa nemôže myslieť, že je nenahraditeľný !!!

Čo by sme my na Slovensku dali za to keby u nás vedúci funkcionári štátu odstúpili zo svojich funkcií, na ktoré nestačia !!!
U nás sa každý drží svojej funkcie ako kŕč !!!

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 17 február 2013 :  20:19:56  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Podľa mňa to bol od neho jednoducho prejav zodpovedného človeka, ktorý sa kŕčovite nedrží svojej funkcie a s pokorou berie na vedomie, že sily mu na ňu už nestačia.

tych 261 papezov pred tym, co neodstupilo boli nezodpovedni a pysni?

Mx

Odoslaný - 18 február 2013 :  08:30:07  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Mato, mohli byť aj pyšní, aj keď nie všetci. Boli aj takí, ktorí riešili krízu v Cirkvi svojím odstúpením (aspoň podľa mojich zdrojov, napr. v čase trojpápežstva).

Dá sa na to pozrieť aj inak. Pápeži predsa poznajú obsah všetkých zjavení a proroctiev. Možno si uvedomil v akom stave je Cirkev a povedal si, že ten koniec sveta trošku urýchli. A možno ani netuší, že Boh v pohode predĺži život jeho nástupcovi.

A k tej poznámke, že si je niekto istý tým, že sa dožije konca mesiaca. Možno si bol istý, že ak neodstúpi, tak sa nedožije, alebo berie smrť ako vyslobodenie a s radosťou príjme, čo príde skôr.

PS: Ja sa iba snažím nevidieť veci jednostranne.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Samuel

Odoslaný - 18 február 2013 :  16:08:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Podľa mňa to bol od neho jednoducho prejav zodpovedného človeka, ktorý sa kŕčovite nedrží svojej funkcie a s pokorou berie na vedomie, že sily mu na ňu už nestačia.

tych 261 papezov pred tym, co neodstupilo boli nezodpovedni a pysni?

Pôvodne zaslal Mato - 17 február 2013 :  20:19:56

Ja neviem a ani nechcem hodnotiť tých 261 pápežov.
Ak, tak sa viem vyjadriť k posledným dvom.

A myslím si, že rozhodnutie Benedikta bolo určite lepšie, ako jeho predchodcu.

Človek večne na cestách a ešte k tomu v zlom zdravotnom stave nemôže riadiť ani väčšiu obchodnú spoločnosť a nie to 1 a pol miliardovú organizáciu akou je cirkev (s ľuďmi je práca najťažšia).
Kto bol aspoň v približne takej pozícii musí vedieť, že v takom prípade sa musí absolútne spoľahnúť, že väčšinu práce za neho spravia iní.
Potom ale stojí otázka či ešte on je ten čo dáva rozhodnutiam obsah, alebo to robia iní.
No a v takom prípade je zodpovednejšie prepustiť svoju pozíciu tým čo to robia. Je tu totiž riziko, že sa iba skrývajú za jeho chrbát. Podľa mňa je lepšie, aby vyšli na svetlo a prevzali za rozhodnutia osobnú zodpovednosť !

Myslím si totiž, že v oblasti viery aj za predošlého pápeža robil rozhodnutia našťastie terajší. Preto aj jeho voľba bola taká rýchla a prínosná.
Keby sa však bol dostal do funkcie o 5-10 rokov skôr mohol pre cirkev urobiť oveľa viac a možno by sme v súčasnej dobe nemuseli počúvať o viacerých kauzách. Za iné oblasti by som však nedal na pápežovom mieste ruku do ohňa.

To sú však iba špekulácie, ku ktorým si ma milý Mato vyprovokoval.

Božie cesty sú nevyspytateľné a takto ako to je zrejme najlepšie !

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 20 február 2013 :  22:35:56  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
dolezite je uvedomenie si zmeny charakteru zivota.. uvazanie datumu smrti je pri historickych osobnostiach nei nahodne totiz ten je vzhladom na ich cinnost mozno este dolezitejsi.. totiz v minulosti boli ludi aproduktivny v podstate skoro az po smrt.. teda smrt prichadzala v ramci produktyvneho veku .. v sucastnosti vzhladom na charakter zdravotnej starostlivosti sa ludia dozivaju vysieho veku a zomieraju uz v neproduktivnom veku.. preto ak v minulosti boli urcite posty " dozivotne" tak naozaj az skoro po smrt ich clovek vedel vykonavat... tato zmenena situacia si odraza podla mna aj tuna... benedikt je teraz prvy co podla mna reflektuje na tuto problematiku
sam to vnimam ako rozumnejsie a dostojnejsie.. mozno je to prave cesta ako dosiahnut produktivnost podobnu tej v minulosti.. toloko mato trosku lebsi nahlad na knfrontaciu s minulostou.. vzdy ked reflektujeme na to co bolo musime totiz brat do uvahy sirsie spolocenske podmienky..

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 21 február 2013 :  21:40:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
ja myslim, ze by omnoho viac bodol zazrak svateho papeza.

ako to myslis?
podla mna viacero papezov v poslednej dobe bolo svatych vratane JPII a B16

ale suhlasim s tym ze je potrebne aby aj dalsi papez bol minimalne rovnako svaty ako jeho predchodcovia ....

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 10 Previous Topic: Tresta Boh? Téma Next Topic: Kde hľadať?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06