|
Odoslaný - 11 február 2013 : 16:41:19
|
citácia: citácia: ....Vy naozaj nevidite rozdiel v detskej hre na vojakov a v hre kde ma clovek pocit, ze je v realnom svete, kte sa stotozni so zabijakom s takouto lebkou na tricku ? Kte vidi striekat krv ? Pôvodne zaslal Lucia - 11 február 2013 : 14:20:28 Ja by som povedal, ze v tej detskej hre su vzhaldom na omnoho volnejsiu fantaziu, ktorou deti vladnu, deti omnoho viac stotoznene s postavou vojaka, ktoru predstavuju, ako dospely, ktory hra vojenske hry. Aby sme si rozumeli, nehovorim, ze vsetky hry su uplne v poriadku, najma tie nie, kde hrac predstavuju najomneho vraha, ci zlodeja, ci inu moralne nepripustnu vec. Ak vsak predstavuje vojaka, ci prislusnika protiteroristickej jednotky, policajta ci tajneho agentaktory bojuje proti niekomu zlemu, nevidim v tom moralny problem. Schvalne, co by Vam vadilo na stotozneni s tajnou agentkou Katku Lukostrelbovu (Cate Archer) http://en.wikipedia.org/wiki/File:No_one_lives_forever_video_game_PC_cover_scan.jpgCi s vodcom odboja proti mimozemskej invazii na zem Kalovi Vardenovi ( http://www.geeky-gadgets.com/wp-content/uploads/2011/06/Nova2.jpg ten chalpik v tom specialnom ochrannom skafandri :-) ) Pôvodne zaslal Mato - 11 február 2013 : 15:27:35
Mato, prekvapujete ma cim dalej tym viacej.
Toto je vzor krestanskej zeny ? S tym sa mam stotoznit ?
http://www.gamespot.com/greatest-video-game-hero/storied/index.html?battler_id=24
Hrat taketo hry je prinajmensom strata casu, z ktorej sa budeme zodpovedat, okrem inych negativnych veci, ktore hry maju.... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 18:13:54
|
citácia: Toto je vzor krestanskej zeny ? S tym sa mam stotoznit ?
nie vy nie, iba hrac, ktory bojuje proti zlemu komusi, co chce ovladnut svet a Katka mu v tom svojimi schopnostami zabrani.
citácia: Hrat taketo hry je prinajmensom strata casu, z ktorej sa budeme zodpovedat, okrem inych negativnych veci, ktore hry maju.... Pôvodne zaslal Lucia - 11 február 2013 : 16:41:19 hrat taketo hry je konicek a relax ako kazdy iny. Rovnaka strata casu, ze ktoru sa budeme zodpovedat je aj prezeranie albumov zo znamkami, ci hranie sachu... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 18:15:24
|
Najskôr by som sa na to pozrel z pohľadu, že čas, ktorý žijeme je darom od Boha. A vyvstane otázka, či nie je pre dospelého človeka takéto hranie počítačovej hry stratou, plytvaním času. Vhodnosť a nevhodnosť by som riešil až potom.
Pre deti je hranie hier nebezpečné preto, lebo môžu a aj zvyčajne majú oveľa väčší problém odlíšiť virtuálnu realitu od tej skutočnej a tiež majú problém si uvedomiť, že násilie v hre nie je možné bez následkov aplikovať aj v skutočnom živote. Pre deti nie je problémom násilie, ale to, že im to nikto zvyčajne nevysvetlí a neobjasní. Poznám ľudí, ktorí vyrástli vo vojne. Nehrali sa hry, žili uprostred zabíjania a sú to normálny ľudia. Toto podľa mňa nie je v tomto prípade podstatné.
Ak teda pre niekoho nie je hranie hier (akýchkoľvek) stratou času, tak potom treba skúmať, čo to v ňom vyvoláva a aké sú jeho motívy sa hrať. Zvyšovať agresivitu a adrenalín môže vo mne aj šoférovanie... no bolo by to na dlho. Podľa mňa je to zvyčajne stratou času, lebo v mojom detskom katechizme je jedna otázka uvedená ako 1. - Načo sme na svete. A priznám sa, že hranie hier som v odpovedi nenašiel a mám vcelku problém to tam v mojom stave a živote akokoľvek napasovať. Ale viem si predstaviť profesionálneho vojaka, ktorý si tým bude zdokonaľovať pozornosť prípadne techniku, aj keď ... je vôbec možné dnes viesť spravodlivú vojnu? |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 19:48:31
|
citácia: Podľa mňa je to zvyčajne stratou času, lebo v mojom detskom katechizme je jedna otázka uvedená ako 1. - Načo sme na svete. A priznám sa, že hranie hier som v odpovedi nenašiel Pôvodne zaslal Mx - 11 február 2013 : 18:15:24 Nasli ste tam zbieranie znamok, lustenie krizoviek, skladnie puzzle, lepenie modelov lietadiel ci pestovanie skaliek v zahradke? Podla tejto Vasej logiky je aj toto vsetko strata casu... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 21:03:21
|
Na samotnom hraní PC hier nie je nič hriešne (pri niektorých konkrétnych hrách samozrejme ich hranie hriešnym je). Človek potrebuje aj oddychovať a to ide aj prostredníctvom hry. Mnohé majú aj svoje kladné účinky. Napríklad ja osobne som sa viac naučil po anglicky vďaka hre Europa Universalis II, než vďaka škole. Obzvlášť strategické hry majú zaiste podobný účinok, ako hranie šachu - rozvíjajú myslenie. Zas rôzne "strieľačky" zlepšujú postreh, či môžu dať aj nejaké skúsenosti využiteľné v reálnom svete (ono "mier" sa môže skončiť aj dnes v noci a tu sa zrazu skúsensť z Counter Strike, či Battlefield môže stať vecou, ktorá rozhodne o živote a smrti). V čase, kedy som hrával Counter Strike sa mne osobne zas zlepšil zmysel pre orientáciu v priestore, s ktorým som vždy mal isté problémy.
Iste, niekto môže povedať, že najmä u detí sa postreh, či iné veci môžu rozvíjať aj v hre vonka s kamarátmi. Avšak ja osobne keď vidím dnešné deti, tak mať nejaké tie svoje, radšej im pustím Cossacks...
Na odľahčenie témy: Boeing 747 nad Atlantikom. Medzi cestujúcich vojde nervózna letuška a pýta sa: "Hráva tu niekto z vás Microsoft Flight Simulator?" |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 21:03:57
|
Vsetko, co odvadza pozornost od Boha, je marnost a je to velmi nebezpecne.
Niekto ked si precita zaujimavu knihu a po skonceni citania nejakej casti si uvedomi, ze pocas toho nemyslel na Boha, ale na tu knihu a je mu to velmi luto a niekomu je luto, ked nahodou prestal mysliet na Boha len na zopar sekund a neprosil Ho o nic...
Lebo ak niekto niekoho miluje, tak obidvaja chcu, aby sa navzajom rozdali jeden druhemu nie v nejakych castiach, ale obaja chcu tu osobu celu a nie len v nejakych castiach a prava laska je taka, ke dniekto mysli na niekoho bez prestania a ked nam Boh nariadil, aby sme Ho milovali celym svojim vsetkym a ludi len tak, ako milujeme seba, tak ked porovname tu velku lasku, ktoru sme ochotni prejavit druhej polovicke, aku velku lasku by sme potom mali prejavit Bohu, ked "väcsia laska sa uz prejavit neda?"
Ale da, väcsia laska sa da prejavit vzdy, niekto moze milovat druhu polovicku a niekto ju moze povazovat dokonca za "boha" a to je to milovanie toho druheho bez zabran a Boh chce, aby sme Jeho milovali na nekonecno % a druhu polovicku "len" na 100%, lebo ked to tak nebudeme robit, zabudneme na Boha a v nasich vztahoch nebude mat tretie miesto Pan Boh, ktory nas osobitne stvoril kazdeho jedneho z nas zo svojej nesmierne nekonecnej lasky.
Boh je laska, nie samozrejmost, laska nie je samozrejmost a nemali by sme Ho chvalit, "az" ked nam to povie On, my samy by sme si mali vzbudit tuto "bazen" a sami prist za Nim a povedat Mu, ze Ho milujeme, a nielen slovami, ale aj skutkami. Treba mat pevnu volu uz viac nezhresit a aj ked by sme padli, aby sme pri tom neboli stastni, ze sme padli, ale aby sme pri tom pade boli velmi smutni a aby sme sa tomu z celych svojich sil snazili zabranit, aby sme to uz vobec neurobili a my sme to urobit nechceli a predsa sme to urobili... tak by to malo vyzerat u kazdeho jedneho z nas a este prisnejsie to vyzeralo u svätych, oni sa dokonca bali kazdeho jedneho okamihu, ked sa im Boh ponukol, ale oni Jeho pomoc odmietli, toho sa bali viac, ako hriechu a prave od nich by sme si mali brat priklady a nie z tych hier a filmov a hercov a dalsich marnosti, lebo to naozaj SU marnosti. |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 21:21:23
|
...vyborne takze krestania povazuju hranie brutalnych ( lebo na tie sa mlady muz pytal) hier za prijemne a uzitocne kratenie volneho casu. Nevadi, ze sa tam pouziva vulgarny jazyk, nevadi, ze "hrdina" kade chodi tade vykruca krky ludom, nevadi, ze ma na tricku satanisticke znaky....hm...
Počítačové hry a agresivita sú spojené nádoby
Odseknuté hlavy, vytrhané vnútornosti, zrážanie ľudí autom len tak pre potešenie. Aj to sú dnešné počítačové hry, pri ktorých ľudia trávia hodiny. Najnovšia americká štúdia ukazuje, že agresivita s hraním brutálnych hier súvisí pravdepodobne ešte priamejšie ako sa predpokladalo. Mnoho predošlých výskumov naznačovalo, že u ľudí, ktorí pri počítačoch každodenne rozstrieľavajú svojich protivníkov na franforce, sa zvyšuje pravdepodobnosť, že spáchajú násilný trestný čin. Kritici však namietali, že krvavé počítačové hry jednoducho priťahujú tých, ktorí sa aj tak správajú agresívne. Výskum, ktorý viedol psychológ Bruce Bartholow na Univerzite v Missouri-Columbia, skúmal mozgovú aktivitu, tzv. P300 odozvu. P300 odozva ukazuje emocionálny dopad obrazov na mozog. Keď ľuďom, ktorý hrali násilné hry ukázovali obrázky skutočného násilia ich odozva bola znížená. Ak si mala táto skupina vybrať ako by potrestali protivníka, jej príslušníci zvolili najkrutejšie tresty. „Pokiaľ viem, je to prvá štúdia, ktorá ukazuje, že brutálne hry majú takýto vplyv na mozog. To, čo sa v ňom deje, môže viesť k agresívnemu správaniu sa," tvrdí Bartholow. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 22:08:25
|
Lucia: Ani Mato, ani ja neobhajujeme hry ako Hitman, či GTA. Hry, ktoré som spomenul ja pritom ani vôbec nie sú brutálne, hoci smrť v nich prítomná je:
Europa Universalis II: Hrá sa na mape sveta v období od konca stredoveku po Napoleonské vojny. Hráč hrá za ním vybraný štát, riadi jeho politiku, ekonomiku, armády a podobne. Pri tom sa oboznamuje s históriou Európy a rozvíja si strategické myslenie. Všetky boje sú znázornené len symbolicky.
Cossacks: Tu hráč vidí ľudí zomierať. Ale žiadna krv, ani nejaká brutalita. Hráč sa stará o ekonomiku a vedie vojsko do boja.
Battlefield 1942: Na rozdiel od predchádzajúcich hier, toto už nie je hra strategická, ale hráč sám drží zbraň, či riadni tank, loď, alebo iný kus techniky. Hráč sa virtuálne zúčastňuje bitiek 2. svetovej vojny. Hoci sa zabíja, nie sú tam žiadne brutálnosti v štýle zákerného vraždenia, či vytrhávania vnútorností, ba dokonca tam nie je ani krv.
Counter Strike: Tu už krv vidno. Ale len v takej miere, aby dokreslila realitu situácie, nie v takej, aby ukojila niekoho chúťky po nejakej brutalite. V hre sa stretávajú dva týmy, teroristi proti protiteroristickej jednotke. Hráč si postupne vycibrí postreh, inak neuhrá nič.
Mnou spomenuté hry nie sú vôbec brutálne. Maximálne ak pre niekoho (neberte to prosím ako osobný útok, to by som si proti Vám nedovolil), kto smrť považuje za niečo, o čom sa nehovorí, na čo sa nemyslí... |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 február 2013 : 22:19:52
|
Lenze Lasie10 sa pyta: .... A v tych hrach kde sa zabija so zvysenou brutalitou? napr. , Hitman, The Punisher, Assassins Creed? ...
Pozreli ste si o com su tie hry ? Ja ano a som presvedcena, ze hranie vyssie spominanych hier je hriechom. Neriesime tu hru na vojakov atd. , nemozme davat chlapcovi vseobecne odpovede, pretoze hry na ktore sa pyta su satanistickeho charakteru. Chlap ma na tricku lebku s vycerenymi zakrvavenymi zubami. Pozrel si niekto kto pise , ze hranie brutalnych hier je vporiadku tie odkazy, ktore som dala ?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 február 2013 : 01:36:26
|
citácia: citácia: Podľa mňa je to zvyčajne stratou času, lebo v mojom detskom katechizme je jedna otázka uvedená ako 1. - Načo sme na svete. A priznám sa, že hranie hier som v odpovedi nenašiel Pôvodne zaslal Mx - 11 február 2013 : 18:15:24 Nasli ste tam zbieranie znamok, lustenie krizoviek, skladnie puzzle, lepenie modelov lietadiel ci pestovanie skaliek v zahradke? Podla tejto Vasej logiky je aj toto vsetko strata casu... Pôvodne zaslal Mato - 11 február 2013 : 19:48:31
Dobrá poznámka, nenašiel. A práve preto sa im ani nevenujem. 
A keď prejdeme na to už vážnejšie. Človek dostal svedomie. A pomocou svedomia si musí rozhodnúť, či nejaká aktivita je prospešná pre jeho spásu. Pre mňa Vami vymenované veci sú stratou času. No všetko záleží od úmyslu a cieľu. A pokiaľ ide o relax, poznám lepší ako hrať sa počítačové hry, napríklad hrať futbal s mojimi deťmi. A to je pre mňa naozaj perfektný relax. Chápem toho, kto pri hre "trénuje" zmysly. Mňa však učili, že veci treba zadeliť do 4 skupín 1. povinné (povinnosti) 2. potrebné 3. užitočné 4. zábavné
Snažím sa pristupovať k využívaniu času podľa tohto odstupňovania. Nie vždy mi to ide, ale snažím sa. No a keď sa na to pozriem, tak na bod 4. mám čas len tak, že ním vypĺňam čas medzi 1.-3. (nejaké to vtipkovanie a pod.). Ak nechcem premrhať svoj život na zbytočnosti, tak nemám čas hrať počítačové hry. No nefandím si, že by mohlo mať zmysel uviesť, čo je oveľa lepším relaxom ako hranie akejkoľvek hry. Preto píšem, že chápem niektoré postoje, mal som ich tiež, už ich nezastávam. Pochopil som, že sa všetci budeme zodpovedať aj zo zanedbávania dobrého a nieto ešte z horších vecí. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 február 2013 : 08:31:45
|
citácia: Lenze Lasie10 sa pyta: .... A v tych hrach kde sa zabija so zvysenou brutalitou? napr. , Hitman, The Punisher, Assassins Creed? ...
Pozreli ste si o com su tie hry ? Ja ano a som presvedcena, ze hranie vyssie spominanych hier je hriechom. Neriesime tu hru na vojakov atd. , nemozme davat chlapcovi vseobecne odpovede, pretoze hry na ktore sa pyta su satanistickeho charakteru. Chlap ma na tricku lebku s vycerenymi zakrvavenymi zubami. Pozrel si niekto kto pise , ze hranie brutalnych hier je vporiadku tie odkazy, ktore som dala ? Pôvodne zaslal Lucia - 11 február 2013 : 22:19:52
Troška sa to tu domotalo, odbočilo sa "k strate" času, čo má mať každý vyriešené. Ja pokiaľ je to tak ako sa tu píše tak jasne - ruky preč. Ale inak neviem posúdiť čo tam v tých hrách presne je (ale viem si domyslieť), nijakú hráčsku konzolu som nemal ani len v rukách a nikdy som nehral ani na automatoch. Max. som tak používal staré hry v 80 tych rokoch- Monopoly atď. Ja osobne by som žiadnu z tých moderných hier nehral, a nikdy by som ju ani nedoporučil. Hriech je určite všetko čo ničí dobro a krásno (strata času je iná kategória a je samozrejmá, že čokoľvek by som robil- aj indiferentné- v čase keď mám iné povinnosti je proste špatné)
A určite by ma pri každom mojom počine zaujímalo: Péče o krasochuť Péče o krasochuť bližního... |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 február 2013 : 09:12:23
|
citácia: ...vyborne takze krestania povazuju hranie brutalnych ( lebo na tie sa mlady muz pytal) hier za prijemne a uzitocne kratenie volneho casu. Pôvodne zaslal Lucia - 11 február 2013 : 21:21:23 Luci! Maldy muz svoju otazku rozdelil na hranie hier, kde sa zabija a hranie hier, kde sa zabija so zvysenou brutalitou.
Vy ste to zmietli zo stola odpovedou je to hriech.
Ja sa Vam len snazim naznacit, ze nie je hra ako hra a ze "zabitie" vramci hry nie je o nic horsie ako zabitie pocas detskej hry na vojakov. A ze je rozdiel medzi tym co moze dieta a co moze dospely.
To je k prvej kategorii hier.
V tej druhej, kde clovek predstavuje najomneho vraha, zlodeja aut, ktory zraza ludi zo zabavy, ci nejakeho satanistickeho lovca lebiek je to myslim kazdemu jasne - take hry do ruk krestana nepatria. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 február 2013 : 13:07:22
|
...fajn, tak som rada, ze aspon tie brutalne sme si vysvetlili...mne sa zdalo , ze pytajucemu ide hlavne o tie nasilne.....
...osobne nie som ani za take kde sa "len" zabija... treba byt velmi opatrny.....hlavne u mladeze
. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 február 2013 : 23:36:51
|
Dakujem Vam velmi pekne za vsetky odpovede. V maji budem mat 16 a som velmi opatrny s tymi vecami. Za pravopisne chyby mi prosim prepacte. Este raz dakujem :) |
Počet príspevkov: 73 ~
Člen od: 09 február 2013 ~
Posledná návšteva: 28 jún 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 február 2013 : 00:02:33
|
Este chcel by som Vas spytat, ze co hovorite na tuto hru: http://www.abcgames.sk/?p=hry_zobraz&id=11930
Hra je podobna ako GTA, ale nie su v nom ziadne drogy, ziadne prostitutky a dokonca ani peniaze, ale su tu bezbranny ludia, ktorych aj tu mozem zrazit autom (tato veta sa mi celkom podarila)... Co si myslite o tejto hre? Ja si myslim, ze je to o dost prijatelnejsia, ako GTA.
Za odpovede dakujem
P.S: Nie som ziadny gambler, len chcem byt volny, slobodny, ale tak, aby som tym neurazil Boha |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 február 2013 : 00:08:08
|
... veci ktorym nerozumies alebo nemas istotu ci robis dobre ries so svojim spovednikom...toto je anonymne forum a radu tu dostanes od kadekoho, takze tak....katecheti vam na nabozenstve nerozpravaju o pocitacovych hrach alebo nebezpecnej hudbe ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 február 2013 : 00:11:54
|
|
|
Odoslaný - 16 február 2013 : 12:19:53
|
citácia: ..ze je to o dost prijatelnejsia, ako GTA...
hry su velmi nebezpecne, a tato hra je to o nieco prijatelnejsia hra ako GTA, ale ajtak...
to su stupne - predstav si cloveka, ktory nedroguje - pre neho nie je prijatelna marihuana...
a taky, ktory ju skusil, tak predtym bol uzatvoreny voci tym ostatnym drogam, ale ked skusil tu prvu, tak zo zaciatku si myslel, ze ta 1. droga je o dost prijatelnejsia, ako tie ostatne-pritom predtym pre nho nebola prijatelna ziadna droga..., a hned, ako s nou zacal, s kazdym 1 dnom naviac bol otvorenejsi a otvorenejsi k dalsim drogam a on si myslel, ze to ma pod kontrolou, ale prepadol tomu, lebo si myslel, ze on to zvladne, ale tie davky si neustale navysoval a navysoval a aj ked by si to nenavysoval, aj tak by to bolo velmi nebezpecne...
Zaver: tak, ako je najlepsie nezacinat so ziadnou lahkou drogou, tak je najlepsie nezacinat so ziadnymi "lahkymi" hrami, dokonca ani s obycajnymi hrami po internete - karty, sachy a tak... lebo ked si clovek na to zvykne a hrava to pravidelne, aj to je velmi nebezpecne.
A ked by to hral len tak cas od casu, tak taketo hranie len zabija cas a za ten cas mohol urobit ten clovek nieco zmysluplnejsieho - napr. niekomu pomoct, poradit, dat dobru radu, modlit sa, aby Boh pomohol tym, ktorym by este mohol pomoct, popripade si precitat knihu Nasledovanie Krista
citácia:
alebo si vypocut Bibliu v mp3 formate - kusok po kusku:
citácia:
Podla mna je vsetko, co suvisi s Bohom, hodnotnejsie ako tie pozemske veci a mali by sme sa zaoberat vecami duchovnymi, takymi, ktorymi chce Boh, aby sme sa (nimi) zaoberali... je to velmi dolezite. †
Niekedy je nevediet viac lepsie, clovek by si mal zvazit pred tym, ako nieco urobi, ze ci by bol ochotny nasledovat Boha v tom vsetkom, co sa mu ponuka, ze ci by na to mal odvahu a ked by ju nahodou nemal, tak Jezis ucil, ze mame robit to, co urobit mozeme a to, co urobit nemozeme, o to mame prosit, aby sme to mohli urobit s Bozou pomocou a dakovat Mu za to + aby sme dokazali prijat to, co musime prijat...
a aby sme chceli viac pocuvat inych, nez aby oni nas pocuvali, aby sme viac chceli ludi milovat, nez aby oni nas milovali, aby sme chceli viac davat ako prijimat, aby sme mysleli na druhych a nie na seba... |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 marec 2013 : 16:55:25
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2013 : 10:57:43
|
Pre pacifisticky zmýšľajúcich ľudí je najprv dobré pripomenúť, že v Cirkvi máme aj svätých bojovníkov, ktorí v boji zabíjali, a nebránilo to v ich svätosti. Čistý, statočný a čestný boj nie je hriech. Práve ešte naopak, chrániť a brániť svojich blížnych čestným bojom môže byť dokonca veľmi dobrý skutok.
A teraz k bojovým hrám. Pre niekoho to môže byť hriech, pre iného nie. Záleží hlavne od vnútorného postoja každého hráča, prečo to hrá, ako to on vníma a ako to na neho vplýva. Záleží aj od samotnej hry, aká to je hra. A tiež dohliadnuť aby sa niekto nestal otrokom hry - závislákom nejakej hry. Aj také nebezpečenstvo pri PC hrách hrozí.
Tiež je rozdiel medzi chlapcami a dievčatami, hoci sa to dnes oficiálne silno popiera ako takmer každá iná kresťanská mravnosť, záleží tu aj od pohlavia. Realitou je, že to nie je vhodná hra pre dievčatá. Dievčatá by mali žiť iným životným štýlom než chlapci. Prirodzené povahy a aj prirodzené poslanie mužov a žien sú na tomto svete rozdielne a odlišné. Aj keď dnes do armády berú ženy, v kresťanskej kultúre sa také niečo pokladalo za nemravnosť. Žena nie je stavaná na boj, má na tomto svete iné poslanie. V križiackých výpravách boli aj ženy, ale nie ako bojovníčky, boli tam ako pomocný personál, ktorý je pre armádu tiež nesmierne dôležitý a ženská povaha sa tam môže výborne uplatniť, vhodným príkladom je starosť o ranených.
Je to tiež aj podobne ako keď dcére dovolím aby sa hrala na princeznú a obliekala sa do výrazne žensko-dievčenských šiat, ale synovi nedovolím aby sa obliekal do dievčenských šiat a hral sa na princeznú, jemu nie, to nie je vhodná hra pre chlapca. Našťastie väčšina chlapcov po takom niečom ani nikdy nezatúži.
Preto Lucia má trochu pravdu, správne to na začiatku odhadla, je to hriech, ale len pre ňu. Pre chlapca to len môže byť hriech, ale aj nemusí. Synovi dovolím hrať (niektoré) bojové hry, dcére nie. Pre dievčatá to nikdy nie je dobrá hra. Taká hra je ako tak prijateľná len pre chlapcov, vhodná na bystrenie pozornosti, odvahy... No aj u chlapcov je dobré zvažovať, aby sa im to zasa nezvrhlo do krvilačnosti alebo inej zvrhlosti. Čo môže byť tiež u mnohých bojových hier problém, že z chlapcov nerobia čestných a statočných rytierov, ale skôr nejaké totálne zhovädilé bytosti. Takže asi u každej hry treba zvažovať, trošku dohliadať a kombinovať to aj so správnou výchovou. Jemne chlapca ovplyvňovať a viesť ho k dobrému, aby sa snažil hrať len na čestného a statočného muža. Muža, ktorý môže byť aj bojovníkom, ale len čestným bojovníkom.
|
Počet príspevkov: 91 ~
Člen od: 16 december 2011 ~
Posledná návšteva: 20 marec 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2013 : 14:07:40
|
Ale tiež poviem vám, nie som príliš nadšencom akýchkoľvek PC hier. Oveľa radšej vidím, keď sa deti hrajú živú hru, keď sa chlapci reálne hrajú napríklad na vojakov a to aj napriek tomu, že občas niekde niekto spadne a utrži nejakú odreninu. A rovnako aj dievčatá, keď reálne hrajú svoje dievčenské hry, v reálnom svete a nie len v PC svete. |
Počet príspevkov: 91 ~
Člen od: 16 december 2011 ~
Posledná návšteva: 20 marec 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2013 : 09:51:21
|
citácia: Pre pacifisticky zmýšľajúcich ľudí je najprv dobré pripomenúť, že v Cirkvi máme aj svätých bojovníkov, ktorí v boji zabíjali, a nebránilo to v ich svätosti. Čistý, statočný a čestný boj nie je hriech. Práve ešte naopak, chrániť a brániť svojich blížnych čestným bojom môže byť dokonca veľmi dobrý skutok. A teraz k bojovým hrám. Pre niekoho to môže byť hriech, pre iného nie. Záleží hlavne od vnútorného postoja každého hráča, prečo to hrá, ako to on vníma a ako to na neho vplýva. Záleží aj od samotnej hry, aká to je hra. A tiež dohliadnuť aby sa niekto nestal otrokom hry - závislákom nejakej hry. Aj také nebezpečenstvo pri PC hrách hrozí. Tiež je rozdiel medzi chlapcami a dievčatami, hoci sa to dnes oficiálne silno popiera ako takmer každá iná kresťanská mravnosť, záleží tu aj od pohlavia. Realitou je, že to nie je vhodná hra pre dievčatá. Dievčatá by mali žiť iným životným štýlom než chlapci. Prirodzené povahy a aj prirodzené poslanie mužov a žien sú na tomto svete rozdielne a odlišné. Aj keď dnes do armády berú ženy, v kresťanskej kultúre sa také niečo pokladalo za nemravnosť. Žena nie je stavaná na boj, má na tomto svete iné poslanie. V križiackých výpravách boli aj ženy, ale nie ako bojovníčky, boli tam ako pomocný personál, ktorý je pre armádu tiež nesmierne dôležitý a ženská povaha sa tam môže výborne uplatniť, vhodným príkladom je starosť o ranených. Je to tiež aj podobne ako keď dcére dovolím aby sa hrala na princeznú a obliekala sa do výrazne žensko-dievčenských šiat, ale synovi nedovolím aby sa obliekal do dievčenských šiat a hral sa na princeznú, jemu nie, to nie je vhodná hra pre chlapca. Našťastie väčšina chlapcov po takom niečom ani nikdy nezatúži. Preto Lucia má trochu pravdu, správne to na začiatku odhadla, je to hriech, ale len pre ňu. Pre chlapca to len môže byť hriech, ale aj nemusí. Synovi dovolím hrať (niektoré) bojové hry, dcére nie. Pre dievčatá to nikdy nie je dobrá hra. Taká hra je ako tak prijateľná len pre chlapcov, vhodná na bystrenie pozornosti, odvahy... No aj u chlapcov je dobré zvažovať, aby sa im to zasa nezvrhlo do krvilačnosti alebo inej zvrhlosti. Čo môže byť tiež u mnohých bojových hier problém, že z chlapcov nerobia čestných a statočných rytierov, ale skôr nejaké totálne zhovädilé bytosti. Takže asi u každej hry treba zvažovať, trošku dohliadať a kombinovať to aj so správnou výchovou. Jemne chlapca ovplyvňovať a viesť ho k dobrému, aby sa snažil hrať len na čestného a statočného muža. Muža, ktorý môže byť aj bojovníkom, ale len čestným bojovníkom. Pôvodne zaslal carolus - 20 marec 2013 : 10:57:43
" Pre pacifisticky zmýšľajúcich ľudí je najprv dobré pripomenúť, že v Cirkvi máme aj svätých bojovníkov, ktorí v boji zabíjali, a nebránilo to v ich svätosti. " - milovali nepriateľov svojich ako seba samého? "nezabili"? |
Počet príspevkov: 448 ~
Člen od: 09 jún 2012 ~
Posledná návšteva: 08 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2013 : 15:02:13
|
Precitaj si Bibliu Stary Zakon a zistis, ze Izraeliti museli niekedy aj bojovat - museli sa branit...
Alebo ta cast tej kralovny Ester alebo kto to bol... ze Jeruzalem bol obkluceny a tak ona prisla za kralom sa vyparadila a ho tam opila a potom ho zabila, odtala mu hlavu a potom ju ukazala tym vojskam a oni sa rozutekali...
A v Biblii ak je rec o takych pripadoch, kedy niekto nieco zleho urobil, ale malo to iny umysel, tak pod tym bolo napisane - take vysvetlivky tam boli a napisane, ze tento skutok sa nevychvaluje ale ani neodsudzuje...
A este v Starom Zakone sa pise o tom, ze ak sväti bojovali, tak iba preto, lebo ti nasilnici boli velmi nasilni a museli sa nejako branit a jednoducho ked by nezasiahli tak by to bol hriech... => ked sväti zabijali, tak to bolo preto, lebo branili svoju vlast... muselo to jednoducho byt, bolo to sice hrozne krviprelievanie, ale muselo to tak byt...
a zase su v Biblii pripady, kedy sa niekto mohol niekomu odplatit pomstou, ale neurobil to a zmiloval sa nad svojimi utocnikmi a potom ten utocnik ked ho dohnal, tak ho chcel zabit, ale on mu povedal, ze ho mohol zabit a pomstit sa mu, ale neurobil to a potomt o neurobila ni ten utocnik a stali s apriatelmi.
To bolo predobrazom Noveho Zakona => Jezis Kristus urobil medzi nami Novu Zmluvu a uz nebolo potrebne davat zub za zub... - Jezis nastolil zakon lasky a preto uz neboli potrebne obety, lebo On sa obetoval za vela ludi, za tych, ktori Ho prijali a ti, ktori Ho neprijali, tak sami si vybrali. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 jún 2013 : 13:48:25
|
Ahojte,, zase som tu s novou otazkou, ktoru si uz mozno ste aj odpovedali v tejto teme, ale radsej napisem to este raz:
Chcel by som si zahrat Counter-Strike s mojim bratom, prip. s kamaratmi. Nespacham s tym hriech?
A stala sa mi vcera takato vec, ze som mal chut si zahrat dajaku strielacku, a nainstaloval som si Vietcong, ale mal som taky cudny pocit uz od zaciatku. Ked som si to instaloval nastali sa dajake problemy, ktore som ale vyriesil. Potom som uvidel, ze nie je to po anglicky, ale ze mam rusku verziu, a ja nerozumiem po rusky. Dalej som uz to chcel zapnut a vtedy nam prisiel telefonat, ze otcovi nasim bratrancom sa stala nehoda, spadol z rebrika, ako chcel ist na povalu. Volali aj sanitku, dneska sme sa dozvedeli, ze ma zlomenu chrbticu, a dalsie vazne zranenia. Chcel by som sa Vas spytat, ci to moze s tym vsetkom suvisiet, ze takto ma chcel Boh ochranit/upozornit na nieco? Lebo ako som uz napisal skoro vsetko co sa mohlo zle stat sa stalo, lebo mal som vycitky svedomia, ze som neposluchal na Boha, chcel som to hrat aj napriek varovanim, atd.
P.S Prosim modlite sa zanho
Dakujem Vam velmi pekne |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 júl 2013 : 00:10:10
|
citácia: Vsetko, co odvadza pozornost od Boha, je marnost a je to velmi nebezpecne.
Niekto ked si precita zaujimavu knihu a po skonceni citania nejakej casti si uvedomi, ze pocas toho nemyslel na Boha, ale na tu knihu a je mu to velmi luto a niekomu je luto, ked nahodou prestal mysliet na Boha len na zopar sekund a neprosil Ho o nic... podla mna toto je chybne chapanie zboznosti ved Boha oslavujeme aj spravnym pouzivanim dobier tohto sveta
co sa tyka hier tak Mato a Carolus to podla mna velmi pekne vysvetlili chlapci a dievcata su naozaj rozdielni, aj ked vsetky feministicke organizacie budu tvrdit inak
citácia: Chcel by som si zahrat Counter-Strike podla mna v pohode |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
Počet príspevkov: 1231 ~
Člen od: 06 november 2010 ~
Posledná návšteva: 01 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|