|
Odoslaný - 19 apríl 2005 : 17:30:55
|
Zujimalo by ma co si myslite o stredovekej Inkvizicii. Mne sa nepaci ze by sme sa za jej "hriechy" mali ospravedlnovat,nemame sa za co hanbit.Keby nebolo Inkvizicie tak by sme tu ako cirkev uz mozno ani neboli...vyjadrite sa Vy...
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4 ~
Člen od: 19 apríl 2005 ~
Posledná návšteva: 03 máj 2005
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 apríl 2005 : 20:06:40
|
Mala oprava, inkvizicia zacala az neskor, pocas renesancie. Aj ked je castym omylom, ze bola pocas stredoveku. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 apríl 2005 : 20:51:34
|
|
|
Odoslaný - 19 apríl 2005 : 21:20:50
|
|
|
Odoslaný - 19 apríl 2005 : 21:22:57
|
Mne sa nepaci ze by sme sa za jej "hriechy" mali ospravedlnovat,nemame sa za co hanbit. Nuz, to hovori za vsetko, ty emocionalny mrzak.
Keby nebolo Inkvizicie tak by sme tu ako cirkev uz mozno ani neboli...vyjadrite sa Vy... Myslim, ze by to az taka skoda nebola. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 09:48:13
|
Neviem, byt Tebou GMK tak by som az tak velmi nekritizoval emocionalne problemy inych, kym si nevyriesim vlastne. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 12:21:58
|
To GMK:nikde som sa nezmienoval o tom ze Svata inkvizicia vznikla v Stredoveku,napisal som ze:,,Co si myslite o STREDOVEKEJ Inkvizicii?"...to znamena ze nie o tej skorsej,ale o tej STREDOVEKEJ...
No a to ze by sme tu ako Cirkev uz neboli som myslel tak,ze v Stredoveku sa zacal rozvijat sektizmus,a jedna z najvplyvnejsich siekto bola sekta Katarov;myslim ze nemusim pisat co oni robili,ale len tak nahmatkou:rozvracali Cirkev protitvrdeniami proti Cirkevnim ustanoviznam v Stredoveku...t.j. keby to tak slo dalej,ludia by PRAVDEPODOBNE(mozno ano,mozno nie)zacali opustat rady Cirkvi a tak by sa stala slabsou a slabsou...az by sa nakoniec z prenasledovatelov stali prenasledovani...
...a este tolkoto,pozrime sa na to takto:Cirkev v podstate neupalovala,upaloval stat,a Cirkev dokonca udelovala milost,t.j. obvinenemu bola ulozena len podmienka podla ktorej sa mohol vzdat presvedcenia a kajat sa...
...a nie,toto nemam z tych clankov co ste sem postli...;) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 12:44:24
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Neviem, byt Tebou GMK tak by som az tak velmi nekritizoval emocionalne problemy inych, kym si nevyriesim vlastne.
Ja mam svoje emocionalne potreby vyriesene (aj ked nie nutne uspokojene). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 13:00:47
|
Debata o inkvizícií nie je jednoduchá. Jednoducho máme málo informacií. Mám na mysli hodnoverné informácie. Drvivá väčšína diskutérov na nete čerpá info prevažne z filmov, ako Posledná bosorka, či Meno ruže . Je to možno na smiech, ale žiaľ, je to pravda. Potom sa je možné dočítať sa o miliónoch upálených čarodejníc a pod. ... S takými diskutérmi je škoda strácať čas ...
Neviem kto z vás pred časom pozeral britský dokument "Tajné archívy inkvizície", tak nejako sa to volalo, malo to myslím že 3 časti ... Zaujímavé bolo, že ako "oponent" v ňom vystupoval "šéf" bývalej inkvizície kardinál Ratzinger. Asi bude sklamaním pre oponentov, ale žiadne pikošky či krváky, o akých možno často počuť pri "pivných" debatách na túto tému tam neboli. Bolo mnoho kritikov, tvorcov teórií, čo všetko skrýva Vatikán v Archívoch o inkvizícií. Zverstvá, vlasy nám mali dupkom stáť. Po otvorení archívov(po ich sprístupnení) zrazu nieto skoro nikoho, kto by bol ochotný ísť tam a využiť túto možnosť. Neviem, či túto diskusiu sledujú aj oponenti, ale spomína si niekto na nejaký senzačný inkvizičný spis, ktorý by bol po sprístupnení archívu publikovaný, resp. ktorý by potvrdzoval státisíce obetí inkvízicie ? Bublina spľasla ...
Samozrejme, nemám ambície tvrdiť, že tú inkvízícia vôbec nebola. Ale. Často, aj v tejto diskusií možno sledovať aj zo strany protestantov výhrady voči nej. Pýtam sa teda, ako sa Luther správal k "čaordejniciam" ? Alebo, zväčšil, či zmenšil sa počet náboženských procesov za Kalvína(končiacích upálením) ?
Môžme sa baviť o inkvizícií. Nie som proti. Odrazme sa od nejakého bodu. Ale prosím, nepoužívajme populistické argumenty kinových trhákov. Debata sa rýchlo zvrhne do vášnivej steče ... |
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 15:12:05
|
Presne tak Vlkodlak,az na to ze vo Vatikane su este jedny archivy a to NEODTAJNENE,a vzhladom na to ze nie su pristupne ani vedcom tak ak sa tam nejake TAJNE dokumenty o Inkvizicii nachadzaju potom tu nemozeme nic o tom hovorit,napriek tomu mozeme diskutovat a prednasat nase nazory...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 apríl 2005 : 17:02:59
|
Pokiaľ viem, odtajnená bola podstatná časť archívov. Čísla si nepamätám. Určite to však nebude brániť oponentom v tvrdení, že 100%-tne v tých neodtajnených sú neuveriteľné skutočnosti, a keby to vyšlo na povrch sveta, potom ...
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 05:19:40
|
osobne si myslim, ze aj keby odtajnili vsetko utajene, aj tak by sa nasli senzaciechtivi oponenti, ktori by zacali tvrdit, ze zatajili este dalsie zatajene.... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 05:38:10
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr
osobne si myslim, ze aj keby odtajnili vsetko utajene, aj tak by sa nasli senzaciechtivi oponenti, ktori by zacali tvrdit, ze zatajili este dalsie zatajene....
Aky je tvoj postoj k znamemu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 07:06:40
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal mirecnr
osobne si myslim, ze aj keby odtajnili vsetko utajene, aj tak by sa nasli senzaciechtivi oponenti, ktori by zacali tvrdit, ze zatajili este dalsie zatajene....
Aky je tvoj postoj k znamemu?
Prepac, nerozumiem reci Tvojho kmena... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 14:33:38
|
To GMK:nikde som sa nezmienoval o tom ze Svata inkvizicia vznikla v Stredoveku,napisal som ze:,,Co si myslite o STREDOVEKEJ Inkvizicii?"...to znamena ze nie o tej skorsej,ale o tej STREDOVEKEJ... Ale ona bola vlastne zalozena v stredoveku, ale rozmohla sa az za renesancie (zle som sa vyjadril vyjadril v predchadzajucom prispevku a renesancia je az po stredoveku).
No a to ze by sme tu ako Cirkev uz neboli som myslel tak,ze v Stredoveku sa zacal rozvijat sektizmus,a jedna z najvplyvnejsich siekto bola sekta Katarov;myslim ze nemusim pisat co oni robili,ale len tak nahmatkou:rozvracali Cirkev protitvrdeniami proti Cirkevnim ustanoviznam v Stredoveku...t.j. keby to tak slo dalej,ludia by PRAVDEPODOBNE(mozno ano,mozno nie)zacali opustat rady Cirkvi a tak by sa stala slabsou a slabsou...az by sa nakoniec z prenasledovatelov stali prenasledovani... Ano. Preto si tato mocenska organizacia s menom RKC nechcela nechat zobrat moc a katarov pobila. Boj o moc.
...a este tolkoto,pozrime sa na to takto:Cirkev v podstate neupalovala,upaloval stat,a Cirkev dokonca udelovala milost,t.j. obvinenemu bola ulozena len podmienka podla ktorej sa mohol vzdat presvedcenia a kajat sa... LOL! Bahahahahahahahaha!!!
Ty vole! Tak totok je parada. Jesus-Mária-Jóozef! 
Rozsudok a mucenie prevadzali organy inkvizicie. Bola to Inkvizicia, organ a organizacna zlozka RKC, ktora je zodpovedna za to, co sa dialo. Ostatne, ved to iste urobili aj zidia s Jezisom. Ved to neboli oni, co ukrizovai Jezisa...
A nie, obvinenemu nebola udelena milost9to uz jake prekrucanie), bol vydierany, najhorsim sposobom: vzdaj sa presvedcenia alebo zomri. To je vydieranie a mafianske praktiky.
Nie nadarmo je sloboda vyznania jedna zo zkaladnych prav a slobod cloveka (hoci RKC sa to, samozrejme, nepaci).
Na dovazok zoznam upalenych ludi, obsahuje aj obete inkvizicie: http://www.illusions.com/burning/burnwitc.htm? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 15:58:21
|
Nie nadarmo je sloboda vyznania jedna zo zkaladnych prav a slobod cloveka (hoci RKC sa to, samozrejme, nepaci).
GMK a si nekritický ? A čo taký Salem ? Aj tam vyčíňala svätá inkvizícia ? A čo takí kamoši z Košíc, Štefan ,Melichar a Marek ? Kto im zaručil náboženskú slobodu ? Ako sa z hľadiska slobody prejavu zachovala k G.Brunovi evanjelická, či kalvínska cirkev ? Dnes, keď počúvam tieto reči, mám pocit ako keby všetci ostatní boli vzorom čnosti, a RKC mala patent na prešľapy.
Neide mi o to, aby sme si vyčítali staré hriechy. Chcem poukázať na tvoju zaujatosť. Vôbec to nebola iba RKC, ktorá operovala v stredoveku termínom kacír a ktorá medzi možnými trestami disponovala aj trestom najvyšším. |
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 15:59:36
|
quote: LOL! Bahahahahahahahaha!!!
Ty vole! Tak totok je parada. Jesus-Mária-Jóozef! a nasl.
GMK, nehnevaj sa, ale toto sú drísty, čo píšeš...
Inkvizícia NEMALA moc niekho odsúdiť na smrť. Na smrť odsudzoval štát. Cirkev nenapraviteľného človeka "odovzdala svetskému ramenu"
Cirkevné dejiny, učebnica pre stredné školy, L. Petráš, 1946, str. 96: Cirkevná inkvizícia bola súdnou stolicou, ktorej úlohou bolo pátrať po tajných bludároch, blud vyšetriť, kacírov poučiť, zatvrdlivých odsúdiť a na potrestanie odovzdať svetskej moci.
K odkazu, čo si uviedol... Jemne povedané, formou a štýlom a grafickým vyhotovením, mi moc seriózne nepripadá. Skôr populárne a bulvárne. Ak čerpáš informácie z podobných amatérskych webov, tak potom nie je čo s tebou diskutovať... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 apríl 2005 : 20:08:53
|
GMK, nehnevaj sa, ale toto sú drísty, čo píšeš... Ja sa nehnevam, ale teba pekne zdviha zo stolicky... LOL!
Inkvizícia NEMALA moc niekho odsúdiť na smrť. Na smrť odsudzoval štát. Cirkev nenapraviteľného človeka "odovzdala svetskému ramenu" Ved ani zidia vratane Kaifasa nemali tuto moc. Preto Jezisa odovzdali rimskemu ramenu.
Cirkevné dejiny, učebnica pre stredné školy, L. Petráš, 1946, str. 96: Cirkevná inkvizícia bola súdnou stolicou, ktorej úlohou bolo pátrať po tajných bludároch, blud vyšetriť, kacírov poučiť, zatvrdlivých odsúdiť a na potrestanie odovzdať svetskej moci. Tak teraz neviem. O odsek vyssie si napisal, ze Inkvizicia nemala moc odsudit. Teraz pises presny opak... Tak sa rozhodni, co vlastne tvrdis.
Jemne povedané, formou a štýlom a grafickým vyhotovením, mi moc seriózne nepripadá. Jasne, lebo to potrebujes nejako spochybnit. Vo svojej zadubenosti si vsak prehliadol, ze to nebolo protiinkvizicne, ani protiRKC. Ved to obsahuje aj islamske popravy. Ale aj inkvizicne.
Skôr populárne a bulvárne. Ak čerpáš informácie z podobných amatérskych webov, tak potom nie je čo s tebou diskutovať... Este raz, ako si z formy webu odvodil, ze obsah je neseriozny???
Kontrolna oazka: UK BA ma graficky velmi slendriansku stranku, podobne stranky FMFI UK BA. Znaci to, ze su to neseriozne ustanovizne, ktore nemaju co k poznaniu povedat??? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 08:17:02
|
Debata o inkvizícií nie je jednoduchá. To suhlasim, a to z viacerych hladisk.
Jednak chybaju objektivne informacie, Overitelne objektvne informacie.
Na druhej strane sa jedna o ideologicku otazku a teda minimalne jedna zo stran bude tymto motivom hnana.
Jednoducho máme málo informacií. Mám na mysli hodnoverné informácie. To suhlasim. Ostatne, uz som to vyjadril. Verim tomu, ze su to mystifikacie, hoci popularne, podobne ako: • Bohrov planetarny model atomu • Spenat ma vela zeleza a po jeho jedeni budeme silny • RKC je Cirkev Kristova
Drvivá väčšína diskutérov na nete čerpá info prevažne z filmov, ako Posledná bosorka, či Meno ruže . Je to možno na smiech, ale žiaľ, je to pravda. Potom sa je možné dočítať sa o miliónoch upálených čarodejníc a pod. ... S takými diskutérmi je škoda strácať čas ... Nie je. Prave v tomto paradoxne zohrali pozitivnu ulohu ateisti, ked poctivou a systematickou pracou vyvratili mnohe mystifikacie a podvody so smerom zotrocenia ludi. Ze pritom s vanickou vyliali aj dieta je uz o inom...
Ale tak, ako treba dietatu trpezlivo vysvetlovat a ucit ho, treba, a zrejme o toviac, tot iste robit aj s dospelymi, ktory velice rychlo zabudli, ze boli detmi.
Mimochodom, uvadzam tento link na obete aj inkvizicnych procesov: http://www.illusions.com/burning/burnwitc.htm?
Neviem, či túto diskusiu sledujú aj oponenti, ale spomína si niekto na nejaký senzačný inkvizičný spis, ktorý by bol po sprístupnení archívu publikovaný, resp. ktorý by potvrdzoval státisíce obetí inkvízicie ? Bublina spľasla ... Neviem, ale mo&no by tam mohol niekto zaist, oskenovat doikumenty a uverejnit na net. Nieco ako ma ustav pamati naroda so zvazkami StB.
Samozrejme, nemám ambície tvrdiť, že tú inkvízícia vôbec nebola. Ale. Často, aj v tejto diskusií možno sledovať aj zo strany protestantov výhrady voči nej. Pýtam sa teda, ako sa Luther správal k "čaordejniciam" ? Alebo, zväčšil, či zmenšil sa počet náboženských procesov za Kalvína(končiacích upálením) ? Hehehehe!
Zlodej krici" Chytte toho zasrateho zlodeja! 
Suhlasim, ze tato otazka je mystifikovana, ale obut sa do tych zlych "protestantov" je prinajmensom smiesne. A, myslim, ze ani utok na Lutera nebude mat taky ucinok, ako by si si zelal. Nie je to totiz papez, na ktoreho by sme boli citlivy. Vieme o jeho nerestiach a slabostiach. Ako vieme o Pavlovych, ci Petrovych. Preto nam je za vzor samotny Jezis.
A ano, mas pravdu. Mnohe tzv. protestantske skupiny sa spravaju rovnako drbnuto a v dosledkoch rovnako inkvizicne ako RKC inkvizicia. No a?
Môžme sa baviť o inkvizícií. Nie som proti. Odrazme sa od nejakého bodu. Ale prosím, nepoužívajme populistické argumenty kinových trhákov. Debata sa rýchlo zvrhne do vášnivej steče ... Ty ako v tejhto oblsti skuseny katolik so znalostou kde a ako hladat by si mohol zadovazit nejake dokumenty,oskenovat ich a hodit na web. Budeme sa mat od coho odrazit.
Predbezne by si sa mohol vyjadrit ktomu linku: http://www.illusions.com/burning/burnwitc.htm? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 08:32:08
|
GMK a si nekritický ? Nie, som kriticky.
Ako sa z hľadiska slobody prejavu zachovala k G.Brunovi evanjelická, či kalvínska cirkev ? Hehehehehe. 
A znovu zlkodej krici: Chytte zlodeja. Alebo ako na zakladke, pani ucitelka, ved aj Peto to robi...
Ale ano, mas pravdu. Aj tzv protestanstke cikvi su na tomto v mnohom podobne. Ja nemam problem to priznat. A ako clen ECAV to priznavam a je nas vela, co si to uvedomujeme a hovorime to. Narozdiel od RKC vsak nehlasame, ze ECV je jedina a prava.
Dnes, keď počúvam tieto reči, mám pocit ako keby všetci ostatní boli vzorom čnosti, a RKC mala patent na prešľapy. RKC je vsak reprezentatntom nakolko: • sama o sebe tvrdi, ze je jedina a prava a povodna; • je najpocetnejsia; • ma s takymito praktikami najdlhsie a najbohatsie skusenosti; • je subjektom (aj medzinarodneho) prava; • v minulosti posobila a stale posobi ako politicka sila.
To su len niektore z dovodov, preco ma RKC skratka smolu a bude reprezentacnou a referencnou jednotkou. Samozrjem, ze to nijako nezmensuje a nezmazava vinu inych.
Chcem poukázať na tvoju zaujatosť. Poukaz. Kde sa jej GMK dopustil?
Vôbec to nebola iba RKC, ktorá operovala v stredoveku termínom kacír a ktorá medzi možnými trestami disponovala aj trestom najvyšším. A ja s tebou suhlasim. A co? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 08:58:28
|
Ja len posledný príspevok ohľadom GMK a jeho praktík:
quote:
VERIATAS PRÍSPEVOK: Inkvizícia NEMALA moc niekho odsúdiť na smrť. Na smrť odsudzoval štát. Cirkev nenapraviteľného človeka "odovzdala svetskému ramenu" Ved ani zidia vratane Kaifasa nemali tuto moc. Preto Jezisa odovzdali rimskemu ramenu.
GMK CITACIA VERITASA: Cirkevné dejiny, učebnica pre stredné školy, L. Petráš, 1946, str. 96: Cirkevná inkvizícia bola súdnou stolicou, ktorej úlohou bolo pátrať po tajných bludároch, blud vyšetriť, kacírov poučiť, zatvrdlivých odsúdiť a na potrestanie odovzdať svetskej moci.
GMK PRÍSPEVOK: Tak teraz neviem. O odsek vyssie si napisal, ze Inkvizicia nemala moc odsudit. Teraz pises presny opak... Tak sa rozhodni, co vlastne tvrdis.
To, čo som napísal, si nijako neprotirečí. Vyznačené pasáže by mali byť tie, kde si vraj protirečím a vraj tam neviem, čo tvrdím... Inkvizícia bola súdna stolica - mohla súdiť ale ak sa niekto prehrešil tak silne, že si Cirkevné právo nemalo už ďalšie kompetencie, bol "postúpený" odovzdaný svetským súdom. Tento súd s ním jednal už nie ako s kacírom, ale ako nepriateľom štátu a rozvracačom a ten ho súdil ďalej - a prípad končil prevažne popravou.
Ale inkvizícia ako taká zachránila mnoho ľudí. Veľmi veľa! A môžem to dokázať pomocou Cirkevných dejín, kde je to jasne zapísané (teda odbornou literatúrou, písanou odborníkmi) Ale má zmysel komunikovať ďalej...
P.S. K webom: Ten web nie je "fušersky" urobený ale populárne - súdiac podľa obrázkov, hudby, fontu... Proste ako cirkus - blikačky, čačky-hračky... A pramene... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 11:03:03
|
Veritas, tomu ze inkvizicia zachranovala ludi neveris hadam anio ty. Prosim, trocha rozmyslania do pisania prispevkov. Mal si niekedy moznost drzat v rukach preklad knihy Kladivo na carodejnice Ak si precitas tento "manual" (staci len niektore pasaze), tak napis. Historiu popisuju mnohi historici, kazdy veri niecomu a takito historici pisali aj knizky dejepisu. Co ale takto precitat si hore uvedenu publikaciu, ktora bola v tejto historii napisana a dost ju ovplyvnila, mnohe to osvetli. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 11:45:35
|
No pozri. Vychádzam už zo spomínaného prameňa - Cirkevné dejiny.
V "oných búrlivých časoch", mohol ľahko niekto na niekoho niečo povedať - udať ho, že je diabol (čarodejnica), len preto, aby sa ho "zbavil"...
Veľmi dôležité! Kto si pod slovom inkvizícia predstavuje krvilačných kardinílov, biskupov a katov, ako stoja nad mučeníckym náradím v hladomorne (ako nám to predostrerajú "super" filmy a knihy), tak je na omyle.
Bol to plnohodnotný súd - objaca, obžaloba, porota, sudca... Písali sa zápisnice a každý krok sa musel obhájiť.
Preto sa uvedomte tí, ktorí si myslia, že to bolo tak, že bol veľký tribunál a ako na bežiacom páse podpisovali krutí cirkevní predstavitelia rozsudky smrti na hraniciach.
Inkvizícii išlo najmä o zistenie bludov, poučenie zblúdilých, prípadne vyšetrenie udaní.
To, čo naháňa strach všetkým, bola tzv. španiska inkvizícia, ktorá ale nebola vedená Cirkvou ale svetským panovníkom, ktorý sa za cirkev skrýval... (nemám tu teraz tp knihu, no keby ste chceli, sú tam presné roky a mená...)
PRETO VERIM, ZE INKVIZICIA MOHLA V KONECNOM DOSLEDKU mnoho dusi zachranit tym, ze sa na bludára (alebo na nespravodlivo označenú "bosorku" v dedine) nevrhol rozhoršený dav a neudupal a nezabil ho/ju - veď koľko ľudí dav v šialenstve ukameňoval, upálil zaživa - bez súdu a vyšetrovania...?
Inkvizícia vyšetrovala, poučovala a zachovávala čistotu viery. A ak dakto ani poučaniu neposlúchol a rozvracal cirkev a štát alebo škodil ľuďom, tak ho odovzdala svetskej moci...
Mám to opísať z tej knihy, aby to bolo odborne alebo stačí takto voľne prerozprávané...?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 11:53:13
|
quote: Mal si niekedy moznost drzat v rukach preklad knihy Kladivo na carodejnice Ak si precitas tento "manual" (staci len niektore pasaze), tak napis. Historiu popisuju mnohi historici, kazdy veri niecomu a takito historici pisali aj knizky dejepisu. Co ale takto precitat si hore uvedenu publikaciu, ktora bola v tejto historii napisana a dost ju ovplyvnila, mnohe to osvetli.
Podobné knihy som čítal /konkrétne túto zatiaľ nie/ Ale čítali aj "znalci inkvizície" knihy o inkvizícii od autorov z druhého "brehu"?
Ja som čítal z oboch "brehov" a pozorný čitateľ vie, ktorému viac dôverujem... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 12:46:26
|
To, čo som napísal, si nijako neprotirečí. Vyznačené pasáže by mali byť tie, kde si vraj protirečím a vraj tam neviem, čo tvrdím... Inkvizícia bola súdna stolica - mohla súdiť ale ak sa niekto prehrešil tak silne, že si Cirkevné právo nemalo už ďalšie kompetencie, bol "postúpený" odovzdaný svetským súdom. Tento súd s ním jednal už nie ako s kacírom, ale ako nepriateľom štátu a rozvracačom a ten ho súdil ďalej - a prípad končil prevažne popravou. Veritas, ty primitivny hlupacik, Tvoje salta mortale su zabavne. Mas naozaj tazku ulohu: udrzat neudrzatelne a pri tom neklamat...
Zopakujem to na plnu hubu: Inkvizicia (de facto, ked uz nie hned de iure - aby sme nemuseli polemizovat, ked veritas nechce) na smrt v mukach odsudila mnozstvo ludi.
Ale inkvizícia ako taká zachránila mnoho ľudí. Veľmi veľa! A môžem to dokázať pomocou Cirkevných dejín, kde je to jasne zapísané (teda odbornou literatúrou, písanou odborníkmi) Tak sem s nou! Ja som uviedol jeden zoznam. Ukaz kontrazoznam.
P.S. K webom: Ten web nie je "fušersky" urobený ale populárne - súdiac podľa obrázkov, hudby, fontu... Proste ako cirkus - blikačky, čačky-hračky... Cize je urobeny fusersky. Ano, s tym suhlasim, po grafickej a technologickej stranke je to naozaj odpad.
Mna vsak aujima vecna sranka. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 apríl 2005 : 12:52:27
|
No pozri. Vychádzam už zo spomínaného prameňa - Cirkevné dejiny. Takze len z jedneho. A ako na potvoru prave tomu z RKC. A poznas to prislovie o spineni do vlastneho hniezda...
Spominam si na jednu Glosu (tusim od Janovica): Hosie, hoci sa to nezda, je uz len spinit do - osieho hniezda...
V "oných búrlivých časoch", mohol ľahko niekto na niekoho niečo povedať - udať ho, že je diabol (čarodejnica), len preto, aby sa ho "zbavil"... Ano. Podobne ako za francuzskej revolucie a stalina. CO vsak neeznizuje vinu RKC ani ju neospravedlnuje.
Veľmi dôležité! Kto si pod slovom inkvizícia predstavuje krvilačných kardinílov, biskupov a katov, ako stoja nad mučeníckym náradím v hladomorne (ako nám to predostrerajú "super" filmy a knihy), tak je na omyle. Bol to plnohodnotný súd - objaca, obžaloba, porota, sudca... Písali sa zápisnice a každý krok sa musel obhájiť. To boli ale aj stalinske, ci nacisticke sudy...
Inkvizícii išlo najmä o zistenie bludov, poučenie zblúdilých, prípadne vyšetrenie udaní. Inkvizicii islo o jedine: O udrzanie moci RKC. A to tak, ze sa zbavi nielen inych cudzich vplyvov, ale i ich drzitelov.
To, čo naháňa strach všetkým, bola tzv. španiska inkvizícia, ktorá ale nebola vedená Cirkvou ale svetským panovníkom, ktorý sa za cirkev skrýval... (nemám tu teraz tp knihu, no keby ste chceli, sú tam presné roky a mená...) Ano, spanielska inkvizicia je najsamvacsie svinstvo. Ale GMK nrobi tu chybu, ze si ich myli.
PRETO VERIM, ZE INKVIZICIA MOHLA V KONECNOM DOSLEDKU mnoho dusi zachranit tym, ze sa na bludára (alebo na nespravodlivo označenú "bosorku" v dedine) nevrhol rozhoršený dav a neudupal a nezabil ho/ju - veď koľko ľudí dav v šialenstve ukameňoval, upálil zaživa - bez súdu a vyšetrovania...? Ale iste. Ved totok nikto nespochybnuje. Mohla a iste aj urobila.
Mám to opísať z tej knihy, aby to bolo odborne alebo stačí takto voľne prerozprávané...? Opis. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|