|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:48:15
|
katolík má diskutovať o dogmách, je to legitimné
Toto kto povedal? Mino je zakukleny modernista |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:49:28
|
citácia: amerika to čo ste si otvorili si diskutujte sám so sebou. Ja sa budem zásadne držať svojej témy a nebudem ju rozťahovať pokiaľ to nie je nutné. Vy ste si otázku meniteľnosti a nemeniteľnosti otvorili, vy si ju riešte. a okrem toho nie je vtipné, požadovať odo mňa to, čo ja požadujem od vás, lebo vy ste to otvorili. Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:46:47
Lebo na serioznu diskusiu nemate Vy mate len na to , oblbnut hlavu niekomu, kto nema jasno vo veci |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:51:02
|
citácia: toto som povedal ja a jasne som vysvetlil ako sa to myslí, čo ten okyptený citát samozrejme nevyjadruje,...ale chápem, topiaci sa slamky chytá Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:49:57 Aha, vy ste autorita pre katolikov To som nevedel |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:54:35
|
Mino vy sze od koho dostali fakultu ucitelskeho uradu, aby ste vysvetlovali dogmy? Prezradite ? |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:56:16
|
citácia: posledný pokus- amerika vyzývam vás aby ste dokázali kde nejaká autorita zakázala dikutovať o dogmách tak ako som to písal (čo sú, čo znamenajú atď...), a ak to nezakázala tak sa konečne stiahnite a nechajte diskutovať tých čo veci rozumejú a prestaňte trepať, nie je to ani vtipné a dokonca ste tu zagrcal fórum odvecáckymi reakciami... Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:54:24
Aka autorita? Ucitelsky urad velavazeny Len ten je ohlasovatelom autentickeho Magisteria Mate proti tomu nieco? Vy ste predstavitel ucitelskeho uradu? Vy ste tradicionalista? Vy ste zakukleny modernista v tradicionalistickom have |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 11:57:48
|
citácia: citácia: citácia: toto som povedal ja a jasne som vysvetlil ako sa to myslí, čo ten okyptený citát samozrejme nevyjadruje,...ale chápem, topiaci sa slamky chytá Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:49:57 Aha, vy ste autorita pre katolikov To som nevedel Pôvodne zaslal amerika1 - 05 október 2012 : 11:51:02 nevedel som že keď katechizmus vysvetľuje čo je dogma tak, je to smrteľný hriech... amerika stiahnite sa a nezagrcávajte tu diskusiu Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:55:57 Ked katechizmus vysvetluje co je dogma, kto mu da inprimatur a nihil obstat ? Mino? A ma mino jasno , kto ma pravo co je dogma vysvetlovat a kto to pravo nema? |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 12:03:57
|
citácia: citácia: posledný pokus- amerika vyzývam vás aby ste dokázali kde nejaká autorita zakázala dikutovať o dogmách tak ako som to písal (čo sú, čo znamenajú atď...), a ak to nezakázala tak sa konečne stiahnite a nechajte diskutovať tých čo veci rozumejú a prestaňte trepať, nie je to ani vtipné a dokonca ste tu zagrcal fórum odvecáckymi reakciami... Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 11:54:24 posledne zopakujem výzvu, ak tu nebude autoritatívne rozhodnutie o tom, že je zakázané o dogmách diskutovať (zmysel som dal) tak končím diskusiu s trollom Pôvodne zaslal mino - 05 október 2012 : 12:01:35
Bude mi potesenim , ked so mnou prestanete diskutovat Nadavat viete, to ste nam predviedli Je mino clenom Cirkvi slisiacej , alebo Cirkvi uciacej? Pre toto som zaradil spiatocku z takto chapaneho tradicionalizmu Lebo viete kazdemu len nadavat Obhajit pravdivost svojho ucenia to je uz ina kava A vysvetlit niekomu nieco ? Poslu do doparoma Vam Kristus prikazal niekomu bezdovodne nadavat ? Kedy ? Vy tradicionalista! |
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 12:16:32
|
takže vrátim sa k téme, lebo je to tu zagrcané odvecáckymi reakciami. Nebudem reagovať na otázky ktoré by si snáď mohol dovoliť len Boh, ktorý presne vie čo kto je a kam patrí (komplex Boha je zrejme dnes veľmi rozšírený- ďalšia známka ateizmu) A inak rodičia a zodpovední, kľudne vysvetlite svojim zverencom čo sú to dogmy, prečo sa majú veriť, prečo sú nemenné, atď. Je to naozaj v poriadku. (pokiaľ nezvládate vysvetliť napr. dogmu o najsvätejšej Trojici tak sa do toho nepúšťajte, to nechajte na tých čo to zvládajú), a naozaj upozornite detičky na to že dogmy sa nesmú meniť, dokonca ani tak ako to tvrdia dnes neomodernisti nakazení hermeneutikou kontinuity, lebo základným trikom nomodernistov nie je meniť, a rušiť, ale reinterpretovať, čo v ich ponímaní znamená reinterpretovať dovtedy až to čo sa reinterpretovalo je niečím iným. Naozaj, oni nechceli napr. zrušiť tomizmus, oni ho chceli reinterpretovať, a dnes máme tomizmus interpretovaný optikou existencializmu a pod. moderných filozofií. Jednoducho povedané materiál na stavbu dal tomizmus, ale plán stavby moderné (nekresťanské) filozofie. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 október 2012 : 12:23:25
|
Toto nam musi vysvetlit tento osvietenec Na to katolikovi nestaci zdravy rozum Uz ste sa dozvedeli z tejto reakcie odpoved na otazku tradicionalizmus, ale ktory? A nema toto vlakno odpovedat na tuto otazku ?
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 15:03:21
|
citácia: Kríza začala v 18. storočí, myslím, že sme potom v keli všetci. A ja osobne si myslím, že kríza prišla skôr preto, lebo sa niekto činil až veľmi. Pôvodne zaslal Mx - 28 september 2012 : 11:00:25
Suhlas. Venujete sa studiu dejepisu?
citácia: A keď už sme pri ovocí, aj na dobrom strome môže byť zlé, napríklad hnilé ovocie, ale to neznamená, že strom je zlý. Múdry človek vie rozlíšiť hnilé od zdravého, nazbiera si a postará sa o strom. Hlupák vytne strom alebo na neho zanevrie.
Toto su take pekne teoreticke floskulky, prakticky neupotrebitelne. pekne a pravdivo zneju ako napisane. Ukazte vsak na jediny priklad cloveka, ktoreho mozeme oznacit za mudreho v zmysle Vasich floskul, ze by pod vplyvom omamneho jedu dokazal mudro rozlisovat. V pokoncilnom obdobi takeho niet, bludy koncilom uradne povpichovane az do zil, zbavuju sudnosti a schopnosti konat v sulade s cnostou mudrosti. Mnohi sa snazia, ale..suc uz otraveni, produkuju zase iba chyby a nezmysly. Dokazy mate vsade okolo seba, v knizniciach, v seminaroch, na prednaskach, cela pastoracia je jeden velky vlak fungujuci na metode pokus-omyl. jeden experiment strieda druhy, lebo ziadny nevydrzal a stale sa len opravuje a vymysla nieco nove, aby vo vysledku sa islo od deseti k patim a z dazda pod odkvap. Niet oblasti v kat cir, kde by sa stale nieco nemenilo a neustale nieco neupravovalo a po case nepriznavalo, ze lepsie bolo nieco povodne a pod. Ludia uz na to rezignuju a ucet za to budu skladat aj ich pastieri.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 17:51:41
|
Iba diabol chce, aby ľudia rezignovali. A poznám mnoho múdrych ľudí, ktorí múdro rozlišujú. Bludy infikujú tí, čo vyzývajú na neposlušnosť pápežovi. |
Počet príspevkov: 325 ~
Člen od: 04 júl 2012 ~
Posledná návšteva: 24 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 08:30:01
|
giggi aspoň trochu rozlišujte, ja napr. na neposlušnosť určite nevyzývam, len treba si dať pozor pred škodlivými nariadeniami (to že ich môže vydávať aj pápež hádam nespochybňujete) Takže trošku rozlišujte. Nemal som vás dať na roveň jednému trollovi čo tu pobehuje, lebo troll ako taký samozrejme nie je katolík či nekatolík, on je len sabotér diskusie. On si iba namemoruje, naučí sa ctrl c ctrl v, googlovanie a ide robiť dielo skazy. To je jedno či tu, či na fóre o bifidus essensis, on len potrebuje aby všetci mali dojem že je fundovaný a pritom sa im len vysmieva- bezlado- skladovými, nesúvislými reakciami. Ak troll dostane úder sem- do ega, ktoré živí jeho domnelá snahy vypadať fundovane tak sa zrúti priamo k nohám a bude sa zvíjať ako had. (to hovoria moje skúsenosti trollobijcu, nejeden skalp trolla je na mojej "trollobijke":), podľa mojich skúseností tak 20 percent to robí z nudy a mačovstva a zvyšok majú ten dôvod vo svojich zdravotných kartách) Toto obšírne vysvetlenie len preto, že naozaj u vás ide hádam zatiaľ len o lenivosť si veci naštudovať, ešte stále je nádej že sa to zmení... takže trolling to nie je.( i keď niekedy to tak vypadá) |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 08:56:16
|
citácia: Iba diabol chce, aby ľudia rezignovali. Pôvodne zaslal giggi - 08 október 2012 : 17:51:41 V tejto diablovej zalube mu kat cir vsemozne vydatne pomaha.
citácia: A poznám mnoho múdrych ľudí, ktorí múdro rozlišujú. Dokazov o "existencii" takychto mame vsetci vsade okolo seba nadostac.
citácia: Bludy infikujú tí, čo vyzývajú na neposlušnosť pápežovi.
Excelentnym prikladom tych, na ktorych sa toto Vase vztahuje, su vasi koncilni a pokoncilni papezi sami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:01:07
|
citácia: citácia: Iba diabol chce, aby ľudia rezignovali. Pôvodne zaslal giggi - 08 október 2012 : 17:51:41 V tejto diablovej zalube mu kat cir vsemozne vydatne pomaha. pripečené výhovorky citácia: A poznám mnoho múdrych ľudí, ktorí múdro rozlišujú. Dokazov o "existencii" takychto mame vsetci vsade okolo seba nadostac. Som rada, že ich aj Vy poznáte. citácia: Bludy infikujú tí, čo vyzývajú na neposlušnosť pápežovi.
Excelentnym prikladom tych, na ktorych sa toto Vase vztahuje, su vasi koncilni a pokoncilni papezi sami. Pápež má poslúchať pápeža? V čom? Teda ja som myslela, že tak ako je bula vydaná tak môže byť aj zrušená. Asi nemám dobré info. Pôvodne zaslal Rarach - 09 október 2012 : 08:56:16 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:07:09
|
citácia: giggi aspoň trochu rozlišujte, ja napr. na neposlušnosť určite nevyzývam, len treba si dať pozor pred škodlivými nariadeniami (to že ich môže vydávať aj pápež hádam nespochybňujete) Takže trošku rozlišujte. Nemal som vás dať na roveň jednému trollovi čo tu pobehuje, lebo troll ako taký samozrejme nie je katolík či nekatolík, on je len sabotér diskusie. On si iba namemoruje, naučí sa ctrl c ctrl v, googlovanie a ide robiť dielo skazy. To je jedno či tu, či na fóre o bifidus essensis, on len potrebuje aby všetci mali dojem že je fundovaný a pritom sa im len vysmieva- bezlado- skladovými, nesúvislými reakciami. Ak troll dostane úder sem- do ega, ktoré živí jeho domnelá snahy vypadať fundovane tak sa zrúti priamo k nohám a bude sa zvíjať ako had. (to hovoria moje skúsenosti trollobijcu, nejeden skalp trolla je na mojej "trollobijke":), podľa mojich skúseností tak 20 percent to robí z nudy a mačovstva a zvyšok majú ten dôvod vo svojich zdravotných kartách) Toto obšírne vysvetlenie len preto, že naozaj u vás ide hádam zatiaľ len o lenivosť si veci naštudovať, ešte stále je nádej že sa to zmení... takže trolling to nie je.( i keď niekedy to tak vypadá) Pôvodne zaslal mino - 09 október 2012 : 08:30:01
V prvom rade škodlivé je, keď sa niekto hrá na samozvaného teológa. Takže rozlišujte. A ak myslíte, že mám málo vedomostí z oblasi teológie, tak ja študujem hlavne to čo môžem v živote aj využiť. Nie, aby som mohla niekoho obviňovať z herézy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:12:14
|
Podla coho poznate samozvaneho a podla coho nesamozvaneho teologa? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:20:34
|
citácia: Podla coho poznate samozvaneho a podla coho nesamozvaneho teologa? Pôvodne zaslal Mato - 09 október 2012 : 09:12:14
V histórii našej cirkvi boli všetci nesamozvaní teológovia podriadení pápežovi. Aj v prípade, že nie celkom súhlasili s ich počínaním. A samozvaní teológovia ako napr. Viklef, Luther, atď. sa zariadili podľa seba. Veď predsa nie je riešenie keď sa niekomu niečo nepáči, hneď vystúpiť z cirkvi a aj ostatných k tomu vyzývať. Inú cirkev nám Ježiš už nezaloží. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:29:59
|
Je podla Vas knaz Moravcik (teoforum) samozvany, ci nesamozvany teolog? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:34:21
|
citácia: Je podla Vas knaz Moravcik (teoforum) samozvany, ci nesamozvany teolog? Pôvodne zaslal Mato - 09 október 2012 : 09:29:59
Toho by som skôr zaradila medzi samozvaných, ale to je môj subjektívny pocit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:40:00
|
A ako je mozne, ze samozvany teolog je podriadeny biskupovi a papezovi? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:43:55
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 10:04:58
|
citácia: citácia: citácia: Iba diabol chce, aby ľudia rezignovali. Pôvodne zaslal giggi - 08 október 2012 : 17:51:41 V tejto diablovej zalube mu kat cir vsemozne vydatne pomaha. pripečené výhovorky citácia: A poznám mnoho múdrych ľudí, ktorí múdro rozlišujú. Dokazov o "existencii" takychto mame vsetci vsade okolo seba nadostac. Som rada, že ich aj Vy poznáte. citácia: Bludy infikujú tí, čo vyzývajú na neposlušnosť pápežovi.
Excelentnym prikladom tych, na ktorych sa toto Vase vztahuje, su vasi koncilni a pokoncilni papezi sami. Pápež má poslúchať pápeža? V čom? Teda ja som myslela, že tak ako je bula vydaná tak môže byť aj zrušená. Asi nemám dobré info. Pôvodne zaslal Rarach - 09 október 2012 : 08:56:16 Pôvodne zaslal giggi - 09 október 2012 : 09:01:07
Naucte sa opravovat sa, vas citat sa takto obracia proti Vam, napriklad ze pripecene vyhovorky davate Vy, cim mi kladiete do ust slova o Vas, ktore som nepovedal. (Druha vec je, ci si to o Vasich prispevkoch myslim odkedy ste na fore - ste diletantka na pohladanie, ktora neovlada ani len zaklady vlastnej nauky?)
Tradicionalizmus je pokusom o odpoved na desivy chaos a krizu vasej oficialnej cirkvi, ktora uz nema riesenia pre skutocne hladajuceho openmind katolika. namiesto siahodlhych rozborov o prudoch a farbach tradijskych hnuti, staci jedno: radsej sa mylit v nejakom tradicnom izme, ako byt na ceste zahuby v oficialnej tzv. kat cir. Katolik je povinny hladat pravdu a zit v sulade s poznanym stavom veci podla svedomia, a ked raz narazi na nepritomnost uspokojivych odpovedi poskytovanym ofiko cirkvou, je povinny hladat dalej. Ak ho to vyhodi do takej alebo onakej formy tradijstva, jeho povinnost hladat a overovat neprestava, zotrvat v ofiko zdeformovanej karikature KC, vsak je istou cestou straty moznosti obstat pred uctovanim, preco zotrval na nezotrvatelnych poziciach.
Toto je message do diskusie skor pre inych, giggi nema na neplytke odpovede resp. reakcie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 10:09:48
|
citácia: A ako je mozne, ze samozvany teolog je podriadeny biskupovi a papezovi? Pôvodne zaslal Mato - 09 október 2012 : 09:40:00
Myslím, že každý máme svoje chyby. On je podriadený biskupovi (tento by ho trochu mohol usmerniť) ale má iné chyby. Niekto zase ani biskupovi podriadený nie je a to je podľa mňa väčší hriech. Vo sv. písme sa píše: Lebo prídu mnohí v mojom mene a budú hovoriť: "Ja som Mesiáš." A mnohých zvedú. Mt 24-5. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 10:12:34
|
citácia: V prvom rade škodlivé je, keď sa niekto hrá na samozvaného teológa. Takže rozlišujte. A ak myslíte, že mám málo vedomostí z oblasi teológie, tak ja študujem hlavne to čo môžem v živote aj využiť. Nie, aby som mohla niekoho obviňovať z herézy. Pôvodne zaslal giggi - 09 október 2012 : 09:07:09
mám tomu rozumieť tak, že dôležitejšie je mať vedomosti na to aby človek napr. dobre zarobil a mať vedomosti na to aby rozlíšil kto ho vedie do pekla sú nedôležité? (a v teológii som úplne ľavý mimochodom- zatiaľ)
Pôvodne zaslal mino - 09 október 2012 : 09:43:55 [/quote]
Myslela som mať vedomosti o tom čo môže človek zmeniť a nie ako zarobiť. Mať vedomosti pre každodenný život ako slúžiť Bohu a nie viesť teologické debaty o niečom čo nemôžeme zmeniť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 10:15:27
|
Niekto je tu proti náboženskej slobode a potom napíše, že treba hľadať pravdu... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|