Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 NOM po latinsky
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Co to znamena sudit niekoho? Téma Next Topic: mucenik a ucta k utrpeniu
Strana: z 3

radar

Stav: offline

Odoslaný - 08 september 2012 :  18:06:27  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Ani ja latincinu nespochybnujem.
Pravdou je, ze vulgata neobsahuje ziadne bludy a tak moze byt smerodajna. Ale pravda je aj ta, ze vulgata je uz len preklad z hebrejciny a grectiny. Pisete, ze vulgata bola uznana za rovnocenny text s originalom. Taku formulaciu by sme v Cirkvi nenasli. Koncil tvrdi skor to, ze tento preklad spomedzi nie akychkolvek prekladov, ale spomedzi vylucne roznych latinskych prekladov je smerodajny, pretoze neobsahuje bludy.

A existuju Cirkvou od davna respektovane preklady aj priamo z grectiny (napr. nikdy nezakazala citat staroslovienske preklady na bohosluzbach, ktore boli prekladane z grectiny.)

Je pravda, ze niektore jazyky nemaju adekvatne vyrazy na preklad z latinciny, no podobne mozno tvrdit, ze ani latincina nema adekvatne vyrazy pre dokonaly preklad z grectiny a hebrejciny. Uz len taky vyraz "slovo" ma omnoho sirsi vyznam v hebrejcine, nez v grectine, nie to este v latincine. To vsak neznamena, ze sa to neda prelozit aspon opisne, pripadne dostatocne zrozumitelne, aby slova modlitby mohli dostatocne spravne disponovat modliaceho sa pre odovzdanie sa do Bozej vole a pre pripravenost byt Bozim nastrojom.

A naopak, ak je modlitba nezrozumitelna, moze dokonale vystihovat podstatu, ale cloveka to nedisponuje nijako. Su to prenho len prazdne zvuky. Modlitbu totiz nepotrebuje Boh (ktory vie co ma robit) ale clovek (ktory sa prostrednictvom modlitby dava k dispozicii Bohu, aby Boh mohol prostrednictvom neho konat).

Mimochodom, latincina nikdy nebola jazykom celej Cirkvi. Veľmi dlho bola tym jazykom ľudova grectina. Aj prve koncily boli pisane v tomto jazyku. Do latinciny sa zacalo prekladat az neskor a aj to len na zapade, pri com na vychode nikdy nebol problem s prekladmi do ludovych jazykov a to este pred rozkolom. Velmi jasne to ukazuje iniciativa svCyrila a sv.Metoda, ktori uplne spontanne pri misii na Velku Moravu isli prekladat vsetko do ludom zrozumitelnej reci, a ked im v tom branili ti, ktori povazovali iba latincinu spolu s grectinou a hebrejcinou za tri pripustne a posvatne jazyky (uz totiz zabudli, ze aj grectina a latincina bola kedysi rec prosteho ludu), tak papez Hadrian II. nariadil, ze sa ma diat tak, ako chceli Cyril a Metod a Metoda pri tom ustanovil za arcibiskupa na Velkej Morave.

A tak ja sa pytam, amerika-Suhlasite s tymito nizsie zvyraznenymi tvrdeniami?

Ak niekto viaže účinnosť exorcizmov a modlitieb na obrady a jazyky, tak to je mág a nie kresťan. Jazyk a obrad je len prostriedok čo najhlbšieho kontaktu s Bohom, nie účinná sila. Tou je Boh.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:07:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
radar vy si ujasnite co znamena posvatny jazyk Cirkvi vsetky dogmy , buly a rozhodnutia koncilov su vydane v latincine a v celej odbornej teologickej a inej cirkevnej spisbe sa vsetko musi uvadzat latinsky aj citacie
Vam ta latincina ako zjednocujuci prvok Katolickej Cirkvi proste prekaza

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:09:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Vsimol som si, ze aspon v Bratislave sa rozmaha sluzenie NOMu po latinsky.

Vie mi niekto vysvetlit, aky to ma zmysel a logiku, ked jeden z hlavnych argumentov pre NOM bolo sluzenie v reci ludu aby sa mohli ludia aktivnejsie zapajat?

Pôvodne zaslal Mato - 02 september 2012 :  20:26:07

ocakávate zmysel a logiku od človeka? (a od dnesných mužov?)

Pôvodne zaslal Greta - 08 september 2012 :  16:05:16

Ale bohosluzobny jazyk Cirkvi je stale latincina Len je dovolene sluzit Omsu aj v reci ludu Postavenie latinciny nebolo zrusene

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:12:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Co hovori Cirkev ? Co je podkladom modidby Otce nas pre preklady do ludoveho jazyka ? Je to latinsky text , alebo to nie je ? Stanovila Cirkev cez svoje autority , alebo nestanovila ? Zopakoval 2, Vk , ze latincina je rec Cirkvi , alebo nezopakoval ? Co tu stale napadate neomylne ucenie Cirkvi?
Je faktom , ze latincina je posvatny jazyk Cirkvi , tak co to stale spochybnujete ? Musite neustale sliapat po vsetkom posvatnom , co Cirkev kedy povedala a ucila ?Ak katolik co len spomenie latincinu , ako keby vas roj vciel popichal ,tak reagujete Pouzivate argumenty ako Luther
Pôvodne zaslal amerika1 - 08 september 2012 :  13:27:28

Neviem ako ostatní, ja latinčinu nespochybňujem.
Ale nesúhlasím s vami, že modlitba v latinčine je účinnejšia ako modlitba v inom jazyku.
Uveďte zdroj(konkrétny) pre toto vaše tvrdenie.

Pôvodne zaslal baránok - 08 september 2012 :  16:56:50

Fajn nesuhlaste ved ja vas presviedcat nebudem Viete sa pomodlit aspon jednu modlidbu latinsky , aby ste to s istotou na zaklade skusenosti tvrdili ? Nemusite sa vediet Ako laik tuto povinnost nemate A myslite , ze taku poviinnost ovladat modlidby latinsky nema kazdy vysvateny knaz zapadnej Cirkvi ?

radar

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:20:33  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
radar vy si ujasnite co znamena posvatny jazyk Cirkvi vsetky dogmy , buly a rozhodnutia koncilov su vydane v latincine a v celej odbornej teologickej a inej cirkevnej spisbe sa vsetko musi uvadzat latinsky aj citacie
Vam ta latincina ako zjednocujuci prvok Katolickej Cirkvi proste prekaza

citácia:
Vy si mozete mysliet a tvrdit co len chcete Ak Cirkev Matka a Ucitelka stanovila latincinu za jazyk Cirkvi , tak vy nemate co spochybnovat neomylne rozhodnutia Cirkvi

Neomylne a nemenitelne vyroky spadaju do kategorie vierouky a mravouky. S neomylnou a definitivnou istotou tvrdia, co patri k pokladu viery, teda co ucil Jezis Kristus a co odovzdal ohladom vierouky a mravouky apostolom. Je uplne zrejme, ze Jezis neucil, ze latincina je jazyk Cirkvi a tak to musi zostat naveky. Taketo tvrdenie teda nepatri ani k mravouke ani k vierouke, nepatri do pokladu viery a tak nespada do kategorie neomylnych a definitivnych vyrokov. Nie je to sucast Apostolskej Tradicie. Jednoducho povedane nie je to ani dogma ani definitivna pravda.

To, akym jazykom sa bude v Cirkvi rozpravat, je evidentne menitelna zalezitost, ktora spada do sposobu riadenia Cirkvi, teda do discipliny. Cirkev na pociatku rozpravala aramejsky (apostoli medzi sebou), neskor po grecky (ked sa Cirkev sirila do Rimskej rise), este neskor na zapade po latinsky a na vychode v roznych jazykoch, takze je to evidentne menitelna zalezitost a ziaden papez nemoze v disciplinarnej zalezitosti vyhlasovat nic naveky, pretoze by presahoval svoju kompetenciu. Chcel by totiz nariadovat aj v dobe, kedy uz je po smrti, teda v dobe, kedy ma papezske kompetencie jeho nastupca.

Takze Amerika, to, ze cirkev, Matka a Ucitelka stanovila latincinu za jazyk Cirkvi nie je neomylne rozhodnutie cirkvi. Nepatri to medzi neomylne rozhodnutia, takze z toho jasne vyplyva,ze ja nespochybnujem ziadne neomylne rozhodnutia.Toto je disciplinarne rozhodnutie.

Uvedte kto, a kedy vyhlasil,neomylnym sposobom, ze latincina je jazyk cirkvi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:29:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Ak niekto viaže účinnosť exorcizmov a modlitieb na obrady a jazyky, tak to je mág a nie kresťan. Jazyk a obrad je len prostriedok čo najhlbšieho kontaktu s Bohom, nie účinná sila. Tou je Boh.

Ono ale ucinnost exorcizmu na obrad viazana je...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 08 september 2012 :  20:32:59  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:

Ono ale ucinnost exorcizmu na obrad viazana je
...
. Jazyk a obrad je len prostriedok čo najhlbšieho kontaktu s Bohom, nie účinná sila. Tou je Boh.

baránok

Odoslaný - 09 september 2012 :  07:27:34  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Napadol ma prvý svätý ...
Ten z kríža povedľa Krista, čo dostal to prisľúbenie.
Kto vie čo by dosiahol, ak by svoju repliku predniesol po latinsky ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  10:29:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Je uplne zrejme, ze Jezis neucil, ze latincina je jazyk Cirkvi a tak to musi zostat naveky.

Radar niekedy s vami skutocne nema vyznam viest diskusiu Mozete mi ukazat , kde Pan Jezis ucil ze Bozia Matka bola s telom aj dusou vzata do neba ? A kedze Pan tak neucil , tak to tak musi ostat naveky , podla radar Vy rozmyslate , ked takuto doneba volajucu kravinu vypustite ? Vazne by ma toto zaujimalo , co sa aspon zamyslite nad tym , co robite?
Dostal Peter a jeho nastpcovia od Pana Jezisa moc zvazovat a rozvazovat , dostali moc definovat Bohom zjevenu a neohlasenu Pravdu viery , alebo nedostali ?
Dostal Peter a jeho nastupcovia zakonodarnu plnu a bezprostrednu moc nad celou Cirkvou , alebo nedostali?
Moze papez zaviazat zakonom poslusnosti celu Cirkev , alebo nemoze?Podla radar papez nema ani tolko moci od samotneho Boha,aby urcil zakonom jazyk Cirkvi Papez nema,podla forovej Jezabel ani tolko moci,aby urcil pravidla poriadku v Bozej Cirkvi a podrobil pravidlam jazykovy babylon
A tak to musi zostat naveky
Nemusi, mila radar nemusi
Lebo co zviazes na zemi , bude zviazane aj v nebi Ale Radar pouci papeza s plnou mocou , co smie a co nesmie ostat naveky

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  10:39:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ono ale ucinnost exorcizmu na obrad viazana je
...
. Jazyk a obrad je len prostriedok čo najhlbšieho kontaktu s Bohom, nie účinná sila. Tou je Boh.

Pôvodne zaslal radar - 08 september 2012 :  20:32:59

A ukazeme si dalsiu somarinu z mysle radar Jazyk nie je ucinna sila Skutocne ? A naco mame formulu krstu , ktora je podmienkou platneho krstu ? Naco mame zavaznu formulu premenenia , ak jazyk nie je ucinou silou ? Naco mame formulu absolucie , presne a nemenne , neomylne Magisteriom stanovenu ak jazyk nie je ucinou silou? Moze si kazdy vysluhovatel sviatosti tarat co sa mu paci , alebo nemoze ? Ak jazyk nie je ucinna sila , ako je mozne , ze vyrieknutim nespravnej a neuplnej formuly nedochadza k vysluzeniu sviatosti ? Ako je potom mozne , ze vyslovene slovo je podmienkou platnosti sviatosti
Jazyk nie je ucinna sila ? Len pre radar , ktora nepozna Evanjelium , ale si svoje subjektivisticke vypoteniny cuca s prsta
Takze dokazy
Ježiš mu prísne rozkázal: "Mlč a vyjdi z neho!" Mk 1,25
Lebo Ježiš mu povedal: "Nečistý duch, vyjdi z tohoto človeka!" Mk 5,8
Keď Ježiš videl, že sa zbieha zástup, pohrozil nečistému duchu: "Nemý a hluchý duch, ja ti rozkazujem: Vyjdi z neho a už nikdy doň nevchádzaj!" Mk 9,25

Staci pocuvat dnesne Evanjelium, na pochopenie sily jazyka
Potom pozdvihol oči k nebu, vzdychol a povedal mu: "Effeta," čo znamená: "Otvor sa!" Mk 7,34

Toto radar nikdy necitala? Naco Pan pouziva rozkazovaci sposob ? Naco pouziva jazyk , ktorym rozkazuje Ak je jazyk len prostriedkom kontaktu s Bohom , naco potrebuje Boh pouzit jazyk, pri vyhanani demonov? Naco Vteleny Boh vyjaduje jazykom presne , determinovane a vyslovne svoj umysel ? Ved on nepotrebuje pouzitie jazyka, podla mudrckyne Radar , ved je sam Bohom?
Modernisticka prorokyna Radar , tato Jezabel lakajuca na smilnenie s inymi bohmi,nepozna Evanjelium !

Vtedy mu Ježiš povedal: Odíď satan! Mt 4,10

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  10:54:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ono ale ucinnost exorcizmu na obrad viazana je...

Pôvodne zaslal Mato - 08 september 2012 :  20:29:05

Skusime si dat priklad ucinnosti jazyka
Nsmies !
Nesmies ?
Nesmies.
nemal by si!
Kazdemu je preda jasne , ze ak chce dietatu nieco zakazat , a chce aby dieta posluchlo a nemalo pochybnosti o umysle rodica , aky nesmierny vyznam hra sposob reci , mimika , modulacia hlasu , forma a obsah povedaneho
Dieta instinktivne vyciti , ci rodic svoj rozkaz mysli vazne a aku ma silu Kazdy kto vychovava dieta , toto dobre pozna ,s upne prirodzenej skusenosti rodica,aku silu ma jazyk
A podobne je to aj pri exorcizme
Latincina je ucinejsia , lebo podava jasny a zrozumitelny umysel , ktory nemozno spochybnit z toho titulu , ze ten , kto toto uzakonil ma moc od Boha to uzakonit
A diabol to dobre vie

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  11:02:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Úmysel, intencia je potrebný k vysluhovaniu i prijatiu sviatostí. Je výsledkom rozumu a vôle, znamená snahu subjektu čosi vykonať a dosiahnuť cieľ. Úmysel môže byť:

aktuálny: vzbudený, neodvolaný, vplýva na akt, uvedomuje sa;

virtuálny: vzbudený, neodvolaný, vplýva na akt, neuvedomuje sa;

habituálny: vzbudený, neodvolaný, nevplýva na akt;

predpokladaný (interpretatívny): nevzbudený, no bol by si ho vzbudil keby bol o veci vedel.

Výslovný (vyjadrený) alebo obsiahnutý (zahrnutý) je podľa spôsobu určenia. Determinovaný alebo indeterminovaný, či vec alebo osobu označuje presne alebo nepresne.

Pouzitie latinciny je ucinejsie , lebo umysel je vyslovny , determinovany a presny
Kapisto , katolici ?
P.s Exorcizmus nie je sviatost ,ale vzhladom na povahu a zavaznost toho , co sa pri nom deje a aky ciel sa ma dosiahnut tieto predpoklady splnene byt musia

radar

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:27:34  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov

citácia:
Vy si mozete mysliet a tvrdit co len chcete Ak Cirkev Matka a Ucitelka stanovila latincinu za jazyk Cirkvi , tak vy nemate co spochybnovat neomylne rozhodnutia Cirkvi

Este stale ste neodpovedali -

Uvedte kto, a kedy vyhlasil,neomylnym sposobom, ze latincina je jazyk cirkvi.

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:28:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Najdite si to , nie som vas poskok

radar

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:40:36  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
vy ste to tvrdili, na vas je dokazovat.

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:44:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
36. § 1. Používanie latinského jazyka nech sa zachová v latinských obradoch, a to bez narušenia partikulárneho práva.
§ 2. Keďže v omši, pri vysluhovaní sviatostí alebo v iných častiach liturgie môže byť pre ľud často veľmi užitočné používanie národného jazyka, možno mu dať viac miesta, zvlášť v čítaniach a príhovoroch, v niektorých modlitbách a spevoch, podľa pravidiel v tejto veci jednotlivo ustanovených v ďalších kapitolách.
§ 3. Pri zachovávaní týchto noriem má kompetentná územná cirkevná autorita – o ktorej sa hovorí v článku 22, § 2, a keď treba aj po porade s biskupmi susedných krajín toho istého jazyka – právo rozhodnúť o tom, či a v akom rozsahu používať národný jazyk. Takéto uznesenia musí schváliť, čiže potvrdiť Apoštolská stolica.
§ 4. Preklad latinského textu do národného jazyka na používanie v liturgii musí schváliť kompetentná územná cirkevná autorita, o ktorej sa už písalo.

SACROSANCTUM CONCILIUM

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:48:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Po znovustvrzení Nicejsko-konstantinopolského vyznání víry (3. zasedání) byl schválen dekret (4. zasedání) stvrzující, že deuterokanonické knihy jsou na stejné úrovni jako ostatní knihy biblického kánonu (proti Lutherovu zúžení biblického kánonu). Tentýž dekret staví do vztahu k Písmu tradici jako měřítko víry. Latinská Vulgáta je označena za autoritativní text pro použití v teologii.
4. zasedaní 8. dubna 1546

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:53:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
http://liturgickeotazky.blogspot.sk/p/latina-je-zavazna.html#.UEx0tlGpaR0

Latina je závazná
Odborníkem na latinu byl na II. Vatikánském koncilu kardinál Stickler, který v Aigen, 26. 8. 1997 při setkání kněží sděloval své vzpomínky a zkušenosti koncilního poradce liturgické komise takto:
„V této souvislosti je třeba uvést i další důležitý prvek, kdy došlo nejen k mylnému pochopení ustanovení koncilu, ale i k jeho úplnému popření: kultovní jazyk. Mohu v této záležitosti argumentovat, protože jsem na základě svých osobních zkušeností s tímto tématem důvěrně obeznámen. Byl jsem jako expert komise pro semináře pověřen relací o latinském jazyce. Byla vytvořena stručně a krátce, a po zralé diskusi byla uvedena do formy, která odpovídala přáním všech členů a byla připravena k předložení v koncilní aule. A tu došlo k neočekávané události: papež Jan XXIII. slavnostně na svatopetrském oltáři podepsal apoštolský list Veterum Sapientia, který, podle názoru komise, učinil prohlášení o latinském jazyce v církvi nadbytečným. V tomto listu, byl vyjádřen nejen význam latiny v liturgii, ale i ve všech oblastech života církve.

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:56:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
V knize kardinála Ratzingera O víře dnes v části bohoslužebný jazyk čteme: „…právě oblast liturgie jak v pracích odborníků, tak v konkrétních případech jejího užívání „příkladem, na kterém je nejlépe vidět, jak dalece jsou od sebe vzdáleny skutečné protokolární texty II. Vaticana a způsoby, jak se někdy vykládaly a aplikovaly.“
Nová jazyková tradice pouze národních jazyků je předkládána spolu s dalšími věcmi jako duch koncilu. Když jsem dělal průzkum, kolik lidí přečetlo alespoň něco z dokumentů II. Vatikánského koncilu, tak mezi lidmi přítomnými v katolickém kostele to byl tak jeden ze sta. Z bohoslovců a kněží přečetl všechny dokumenty II. Vatikánského koncilu tak 1 z deseti. Tato neznalost není neznalostí o níž platí „nevědomost hříchu nečiní“ a dává možnost takových řečí jako psal zmíněný Bugnini a jiní, kteří tvrdí vyložené nepravdy nebo lži. Pokud kněz zvolí ve mši svaté latinská slova a bude stát jak se říká „zády k lidu“ je předpoklad poukazování na to, že je to proti koncilu. Je třeba se pevně postavit a trvat na tom, že to je v souladu se skutečnými texty koncilu a odmítat bludné odlišnosti, tzv.ducha koncilu a zmatení lidí. Zabydlenost těchto názorů je dána propagandou. Známe tezi propagandy: „Stokrát opakovaná lež se stane pravdou.“

radar

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:56:59  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:

Amerika, darmo nadavate a ponizujete oponenta, toto nie su neomylne vyroky ale disciplinarne vyhlasenia
Nedali ste neomylne vyhlasenie, ze latincina jazykom cirkvi.

citácia:
A ukazeme si dalsiu somarinu z mysle radar Jazyk nie je ucinna sila Skutocne ? A naco mame formulu krstu , ktora je podmienkou platneho krstu ? Naco mame zavaznu formulu premenenia , ak jazyk nie je ucinou silou ? Naco mame formulu absolucie , presne a nemenne , neomylne Magisteriom stanovenu ak jazyk nie je ucinou silou?

Ani jazyk ani obrad, amerika nie je ucinnou silou. Jazyk a obrad je len prostriedkom co najhlbsieho kontaktu s Bohom. Ucinnou silou je Boh.

Ak niekto viaže účinnosť exorcizmov a modlitieb na obrady a jazyky, tak to je mág a nie kresťan. Ucinnou silou je Boh.Jazyk a obrad je len prostriedkom.

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  12:58:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
A teraz vy Sem s dokazmi Zdroje , ktore hovoria to co vy Sem s nimi Kedy , kde , ako , a ktora cirkevna autorita

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  13:05:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Uvidime , co nam forova Jezabel predlozi

amerika1

Odoslaný - 09 september 2012 :  14:01:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Co Jezabel hlada dokazy v Nabotovej vinici ?

Robel

Odoslaný - 09 september 2012 :  17:09:23  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
Ale ja osobne som rád, že je liturgia v národnom jazyku. Ak mám byť veľmi úprimný, mne by sa zdalo najlepšie, keby bolo možné slúžiť trident po slovensky. Takú zmenu by som privítal všetkými desiatimi.

Pôvodne zaslal Mx - 06 september 2012 :  16:33:43

V KC je v latinskom obrade liturgia dovolená jedine v latinčine. Je to zákon dosiaľ nikým nezrušený, v pokoncilnej cirkvi však ignorovaný spolu s bulami Quo Primum a Auctorem Fidei:

„Pri sv. omšiach spievaných sa smie používať jedine latinský jazyk, ...ľudový spev sa toleruje, ale: vlastné slová liturgické sa nesmú spievať ľudovým jazykom.“ (Inštrukcia Kongregácie pre posvätné obrady De musica sacra et sacra liturgia ad mentem litterarum encyclicarum Pii Papae XII «Musicae sacrae disciplina» et «Mediator Dei», "speciali modo" aprobovaná Piom XII., 3. 9. 1958)

„Pri sv. omšiach tichých celebrujúci kňaz, jeho miništrant a veriaci, pokiaľ berú priamo podiel s celebrujúcim kňazom na liturgickom úkone, smú používať jedine latinskú reč.“ (tamtiež)

Z uvedeného vyplýva, že ťažko hreší každý, kto tento zákon prestupuje, a že NOM je nedovolený a teda neprodukuje nijakú milosť.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 09 september 2012 :  17:11:12  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Radar niekedy s vami skutocne nema vyznam viest diskusiu Mozete mi ukazat , kde Pan Jezis ucil ze Bozia Matka bola s telom aj dusou vzata do neba ? A kedze Pan tak neucil , tak to tak musi ostat naveky , podla radar Vy rozmyslate , ked takuto doneba volajucu kravinu vypustite ? Vazne by ma toto zaujimalo , co sa aspon zamyslite nad tym , co robite?

neomylne definitivne vyhlasenia sa tykaju len toho co ucil Jezis a apostoli. Latincina do toho nespada. Pytali ste sa ci do toho spada pravda viery, ze Maria bola s telom aj s dusou vzata do neba.

Tato otazka ma dost prekvapila, lebo sa dost casto staviate do role odbornika.
Zjavenie sa totiz nekonci Kristovym nanebovstupenim, ale smrtou posledneho apostola. Kedze Maria bola vzata s telom aj dusou do neba este za zivota apostolov, znamena to, ze to patri do Zjavenia, teda k pokladu viery, ktoru apostoli ohlasovali. Je to teda obsahom Apostolskej tradicie. Vsetko ohladom vierouky a mravouky, co sa udialo do smrti posledneho apostola a teda, co apostoli ohlasovali a ucili, je poklad viery a papez to moze potvrdzovat neomylnymi dogmami.

To, ze latincina je jazykom Cirkvi, vsak apostoli neucili, nie je to obsahom Zajvenia a Apostolskej tradicie, takze tu nie je co riesit. Je to dobovo podmienena zalezitost

citácia:
Takze dokazy
Ježiš mu prísne rozkázal: "Mlč a vyjdi z neho!" Mk 1,25
Lebo Ježiš mu povedal: "Nečistý duch, vyjdi z tohoto človeka!" Mk 5,8
Keď Ježiš videl, že sa zbieha zástup, pohrozil nečistému duchu: "Nemý a hluchý duch, ja ti rozkazujem: Vyjdi z neho a už nikdy doň nevchádzaj!" Mk 9,25

Staci pocuvat dnesne Evanjelium, na pochopenie sily jazyka
Potom pozdvihol oči k nebu, vzdychol a povedal mu: "Effeta," čo znamená: "Otvor sa!" Mk 7,34

Toto radar nikdy necitala? Naco Pan pouziva rozkazovaci sposob ? Naco pouziva jazyk , ktorym rozkazuje Ak je jazyk len prostriedkom kontaktu s Bohom , naco potrebuje Boh pouzit jazyk, pri vyhanani demonov? Naco Vteleny Boh vyjaduje jazykom presne , determinovane a vyslovne svoj umysel ? Ved on nepotrebuje pouzitie jazyka, podla mudrckyne Radar , ved je sam Bohom?
Modernisticka prorokyna Radar , tato Jezabel lakajuca na smilnenie s inymi bohmi,nepozna Evanjelium !

Vtedy mu Ježiš povedal: Odíď satan! Mt 4,10

Nie Boh potrebuje pouzitie jazyka, ale ludia. Jezis nahlas hovoril vtedy, ak chcel pre ostatnych vydat jasny znak, ze on je autorom zazracnej moci. Ako by ostatni vedeli, ze to on vykonal zazrak, keby to urobil len myslienkami a nevyjadril by to navonok? Boh vsak chce na vyhnanie diabla pouzit cloveka ako svoj nastroj, aby ukazal pred svetom, ze tento clovek je jeho sluzobnik. Nieco take vsak Boh nerobi nasilu, kedze respektuje slobodnu volu cloveka, ale nechava na dobrovolnosti cloveka, ci sa skutocne chce stat nastrojom Boha. A aby sa k tomu mohol clovek co najlepsie disponovat, vyjadruje to slovami, ktore usmernuju jeho zmyslanie, aby si co najhlbsie uvedomil, ze sa dava Bohu k dispozicii. Nieco take vsak sposobuje obrad a jazyk, ktory je dotycnemu cloveku co najlepsie zrozumitelny. Preto Cirkev disciplinarnym nariadenim stanovuje obrady a jazyky, ktore povazuje pre tu-ktoru dobu pre cloveka najvhodnejsie. Ak obrad a jazyk je pre modliaceho sa nezrozumitelny, k nicomu neupriamuje jeho mysel ani ho nedisponuje k hlbokemu sa otvoreniu Bozej moci.

To hovori jednak zdravy rozum a jednak aj apostol Pavol: " ak hovoríte jazykmi, a nevydáte zrozumiteľné slová, ako sa bude vedieť, čo sa hovorí? Budete hovoriť do vetra.... ak sa modlím darom jazykov, modlí sa môj duch, ale moja myseľ ostáva bez úžitku. ...Veď ak budeš dobrorečiť v duchu, ako potom jednoduchý človek povie na tvoje dobrorečenie: "Amen," keď nevie, čo hovoríš? Lebo ty iste správne vzdávaš vďaky; ale druhý sa tým nebuduje. Ďakujem Bohu, že hovorím jazykmi viac ako vy všetci; le na zhromaždení radšej chcem povedať päť zrozumiteľných slov, aby som aj iných poučil, než desaťtisíc slov darom jazykov " ( Kor 14,9.14.16-19).

Pavol hovorí o dare jazykov, ale argumentuje uplne prirodzenym sposobom, ktory pasuje na akykolvek nezrozumitelny jazyk. Mysel pri nom zostava bez uzitku a tak nemoze clovek prostrednictvom neho regulovat svoje zmyslanie a dostatocne hlboko sa disponovat k sluzbe Bohu.

Obrady a slova su prave nastrojom k tomu, aby clovek tak po duchovnej ako aj po matrialnej stranke sa mohol co najplnsie otvorit Bohu. Preto Boh ustanovil sviatosti, aby boli vyditelnym nastrojom jeho moci, a tak aby ludia si mohli co najlepsie uvedomit, co sa s nimi deje a tak podriadit tomu svoj zivot. Materie a formy sviatosti sluzia na co najhlbsie vzbudenie si umyslu toho, co clovek od Boha chce prijat, alebo co chce, aby Boh prostrednictvom neho vykonal. Bez umyslu su to len prazdne zvuky a pohyby. A tak pri sviatostiach je nevyhnutné mat umysel, bez ktoreho su sviatosti len prazdne zvuky a pohyby.
Cim je obrad a jazyk zrozumitelnejsi, tym hlbsi umysel moze byt pri sviatosti vzbudeny. A cim je hlbsie uvedomenie si toho, co sa vo sviatosti deje a comu sa clovek odovzdava, tym ucinnejsie sviatost posobi v praktickom zivote, lebo clovek tym menej kladie Bohu prekazky svojou indispoziciou.
Pripisovanie ucinnej moci vylucne spravnym zvukom a pohybom tela a nie Bohu , je pozostatkom pohanstva plneho magie a tajomnych zaklinadiel.
Ucinnu moc ma jedine Boh, jazyk a obrad su prostriedky.
Co je vlastne potrebne na tom dokazovat? To, ze Boh je vsemohuci a nezavisly od ludskych slov? Alebo to, ze Boh respektuje slobodnu volu cloveka a caka na jeho dobrovolnu dispoziciu, aby prostrednictvom neho konal? Alebo treba dokazat to, ze clovek co najhlbsie disponuje svoju mysel k sluzbe Bohu prostrednictvom obradov a jazyka, ktorym dostatocne rozumie?
Alebo treba dokazovat to, ze povodne latincina nebola jazykom ani len zapadnej Cirkvi a tak je to dobovo podmienene a tak disciplinarne a podla doby menitelne ustanovenie? Vsetky tieto veci su natolko zrejme, ze krestan nemoze mysliet vazne, ze o tychto veciach pochybuje.

Amerika, NEPREDLOZILI STE DOTERAZ ZIADNE NEOMYLNE VYHLASENIE, ZE LATINCINA JE JAZYK CIRKVI. VASE PRIKLADY SVEDCIA NAOPAK O TOM,ZE JE TO DISCIPLINARNE VYHLASENIE

Nie kazdy ma odvahu uniest poznanie, ze to, preco roky zije a bojuje, je vlastne nezmysel. Je jednoduchsie hrozbu tohto poznania prekricat nadavanim na oponentov.Dufam, ze to nie je vas pripad.Modlim sa za vas.

Strana: z 3 Previous Topic: Co to znamena sudit niekoho? Téma Next Topic: mucenik a ucta k utrpeniu  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06