|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 22:59:27
|
Je to vlastne reakcia na odpoveď, ktorú dal misojogi Robelovi. Robel sa pýta ktorého ježiša ma misojogi ma mysli. On odpovedá, že je to jedno lebo všetci veríme v jedného ježiša len každý ma iné poznanie o ňom.
Súhlasím s tým, že je len jeden Ježiš Kristus. No Ježiš Kristus katolicky! S celým dielom vykupenia tak ako ho predkladá Katolícka Cirkev. To je pravý Ježiš. Nie Ježiš protestantov. Ježiš je predsa Pravda celá!
Poznáte skupinu (sektu či ako ich nazvať ) vesmirni lidé. Aj oni majú ježiša. Svojho ježiša. Myslíte si, že ak oni tvrdia, že je to skutočný Ježiš Kristus neurážajú ho?
Poviete si to je iné. To je sekta. Ale ja v tom nevidím rozdiel. Prečo by som mala uberať Ježišovi jeho vykupiteľské dielo čo i len o milimeter?
|
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 23:15:23
|
citácia: Myslíte si, že ak oni tvrdia, že je to skutočný Ježiš Kristus neurážajú ho?
Poviete si to je iné. To je sekta. Ale ja v tom nevidím rozdiel. jeden starucky jezuita mi kedysi davno za totality vysvetloval ze ten rozdiel zaviedol prave Pan Jezis: Za koho ludia pokladaju Syna Cloveka ? odpoved na tuto otazku je ten klucovy rozdiel ktory hladas
ti ktori veria ze Jezis je Boh aj Clovek v jednej osobe (cize Panna Maria je Bohorodicka) tak ti su krestania a maju platny krst od cias prvotnej cirkvi (casy posvatnej tradicie) toto cirkev vzdy verila aj veri
a protestanti toto veria rovnako ako my, preto aj veria v toho isteho Krista ako my, preto su to tiez krestania ako my (maju platny krst podla kriterii prvotnej cirkvi) len neuznavaju niektore sviatosti preto nemaju plnost prostriedkov milosti
ti ktori maju zdeformovanu predstavu o Kristovi, ti ktori neveria v jeho bozstvo mozu este spravne ho oznacovat ako toho ktory je v evanjeliach opisany ale ich predstava je niekedy taka zdeformovana ze veria vlastne vo vymysleneho Krista ale je to prilezitost zvestovat im spravne predstavu o nom ....
vsimni si ten rozdiel: ked ja vidim prilezitost tam Ty vidis odsudenie druheho cloveka ja hladam sposoby ako zvestovat a ty hladas dovody preco odmietnut dotycneho a odsudit ho
opat pripustam ze sa mozem mylit ale v tom pripade prosim o vysvetlenie ako to myslis |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
Počet príspevkov: 1231 ~
Člen od: 06 november 2010 ~
Posledná návšteva: 01 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 23:17:14
|
Ja tvrdím, že Ježiš Kristus, je ten v ktorého verí Katolícka Cirkev. Ježiš kristus, v ktorého veria protestanti (a viaceré iné skupiny) nie je Ježiš Kristus. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 23:26:06
|
citácia: Ja tvrdím, že Ježiš Kristus, je ten v ktorého verí Katolícka Cirkev. Ano a vies kedy to cirkev zadefinovala? na nicejskom koncile 325 a definitivne niekedy v roku 430 v Efeze kedy bola vyhlasena dogma o Bohorodicke toto vsetko ale predsa protestanti uznavaju (hoci niektori sa vyhybaju totilu Bohorodicka ale obsah dogmy plne uznavaju totiz ze Jezis je Bohoclovek) cize oni veria v Krista presne podla katolickej normy ustanovenej na koncile kde potom vidis problem?
oni maju nicejsko carihradske vyznanie viery rovnako ako my ....
to si nevedela? |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 23:58:35
|
citácia: ti ktori maju zdeformovanu predstavu o Kristovi, ti ktori neveria v jeho bozstvo mozu este spravne ho oznacovat ako toho ktory je v evanjeliach opisany ale ich predstava je niekedy taka zdeformovana ze veria vlastne vo vymysleneho Krista ale je to prilezitost zvestovat im spravne predstavu o nom .... Pôvodne zaslal misojogi - 25 apríl 2013 : 23:15:23
V podstate som chcela povedať toto čo ty. ALE zdeformovaný Ježiš Kristus ostane vždy len zdeformovaný. Pokaľ človek nepríjme pravého Krista s Katolíckou Vierou nemá spásu. Mimo cirkev niet spásy. Nikde som nikoho neodsudila. Tak isto tvrdím, že hľadať cestu a pravdu môžu všetci. Aj ju nájsť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Elo
Stav:
| |
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 06:07:54
|
Myslím, lila, že naše obmedzené ľudské slová nie sú schopné vyjadriť tú plnosť skutočnosti, ktorá sa za tými slovami skrýva. Aj preto medzi nami často dochádza k nedorozumeniu, lebo za tým istým vyjadrením vidí každý čosi iné. Aj medzi vami a misijogim je, zdá sa mi, tento problém. A hoci jeden i druhý to myslíte dobre, vzniká nedorozumenie... Dovoľte mi reálne analyzovať váš prípad podľa jednotlicých výrokov:
citácia: Ja tvrdím, že Ježiš Kristus, je ten v ktorého verí Katolícka Cirkev. zaslal lila - 25 apríl V podstateje to pravda. Všetci veria podľa Kréda, že Kristus je pravý Boh, i pravý človek. Ale myslíte si, že trebárs nejaký svätec, liberálny katolícky teológ, prostý dedinský kňaz, či prostý laik /a pridaajme: dnes, pred 100 rokmi, pred 1000 rokmi.../ vidia za tými slovami tú istú skutočnosť, predstavu, chápanie?... Ja si nemyslím...
citácia: Ježiš kristus, v ktorého veria protestanti (a viaceré iné skupiny) nie je Ježiš Kristus. Dovolím si tvrdiť, že úprimne veriaci protestant /pastor, teeológ, ba prostý človek/ môže za tými istými slovami vyznania viery /Kristus - pravý Boh i človek.../ mať oveľa lepšie chápanie, bližšie k pravde ako mnohí naši katolíci, ktorí sú len formalisti, málo veriaci a pod. S protestantami /s pravoslávnymi ešte viac/ naozaj máme v mnohých podstatných veciach viery viac spoločného, než rozdielneho, pretože oni z prvých storočí prijali predsa to základné jadro našej katolíckeej viery /jeden Bohj v 3 osobách, jediný prostreddník medzi Bohom a ľudmi a i./, a snáď neprijali niektoré pravdy, ktoré už len snáď nepriamo súvisia s predstavou o Bohu, či o Kristovi /sviatosti, o Cirkvi a pod./ Ciže čosi analogické ako keď každé dieťa má vždy trocha inú predstavu o svojich rodičoch, podobne aj naša predstava o Bohu, či o Kristovi závisí aj on nášho života s Ním, našej skúsenosti, poznania, bez ohľadu na to, v ktorej Cirkvi kresťanskej som. My ako katolíci iste veríme, že "oficiálna/ viera KC je najbližšia ku skutočnosti, lebo veríme v KC ako Cirkev, ktorá je naozaj legitímna, založená na apoštoloch na čele s Petrom a ich nástupcoch, a preto veríme, že toto je garancia aj toho, že tá Kristova pravda sa v nej najlepšie zachovala. No iste to nie je záruka toho, že každý jeden katolík /aj formálny, aj veľmi hriešny a pod./ má túto vieru, a tiež to neznačí, že nejaký pravoslávny, či protestant nemôže mať k Bohu väčšiu lásku, než katolík, a nemať o Bohu lepšiu predstavu, než katolík... My sme naozaj všetci jeho deti, a hoci sme sa pohnevali medzi sebou, On nás iste považuje všetkých za svojich, a túži, aby sme sa mali navzájom radi, a prijímali sa, a nie donekonečna si vytýkali svoje chyby a odsudzovali sa. Presne akao si to želajú dobrí otcovia a matky... A Boh je Otec...
citácia: ALE zdeformovaný Ježiš Kristus ostane vždy len zdeformovaný. Ono v istom zmysle úplne dokonalé pochopenie, kto je Boh, Kristus a pod. budeme mať len v nebi. Tu na zemi sa k tomuto chápaniu približujú najviac snáď svätí... Chápete, že v istom zmysle všeky naše predstavy sú do určitej miery deformované, lebo náš pohľad nie je čistý, svätý?... A je otázne, či pre Pána nemá väčšiu cenu láska k Nemu, prejavená praktickým životom, než iba nejaké teoretické, slovné vyjadrenie formálneho obsahu našej viery... Skôr si myslím, že to prvé... Príklad: prostá svätá babička v Hornom Dolnom, ktorá vie oveľa menej , neže jej farár, ktoré ho chodí počúvať do kostola jeho kázne, môže byť k Bohu bližšie, než ten farár /ktorý bude veľkým, tajným hriešnikom, či namysleným pánkom.../, ktorý hoci by bol aj doktor teológie...
citácia: Pokaľ človek nepríjme pravého Krista s Katolíckou Vierou nemá spásu. A nemôže Krista poznať a mať Krista radšej ako katolík aj ten protestant, či pravoslávny veriaci?... Iste môže. Nie je lepší nekatolík, ktorý žije podľa Božích prikázaní, modlí sa, má rád ľudí i Boha, ako katolík, ktorý do kostoila nechodí, prikázania nezachováva, a nemá rád ani Boha, ani ľudí?...
citácia: Mimo cirkev niet spásy. To je pravda. Ale čo myslíte, odkiaľ sa všetci dozvedeli o Kristovi, a naučili sa ho milovať, čítať jeho Božie slovo? Odkiaľ majú svoje Biblie? Ved to všetko vzniklo v tej jednej Cirkvi, ktorá sa už v prvom storočí volala "katolícka" /t.j. všeobecná, jedna pre všetkých.../. V tomto zmysle /že odkiaľ majú poznanie a i. o pravom Bohu/ nikto nie je mimo Cirkev, aj keď navonok to tak vyzerá... Iste, mali by túto Cirkev rešpektovať /a nie ako Rafael a spol., či mnohí protestatni štvať prtoti nej.../, to je ich hriech. Ale otázka je v tom, nakoľko si to títo ľudia uvedomujú... /Hreich sa totiž definuje ako vedomé a dobrovoľné porušenie Božieho príkazu.../ Oni sa často totiž mýlia /neuvedomele, neúmyseelne.../ , oni vlastne sa často neprotivia Bohu, Kristovi, ale nie sú schopní spojiť sa s KC, lebo z nejakého dôvodu majú v sebe určité predsudky, ktoré získali možno aj nie vlastnou vinou /výchovou a pod./, a preto v nej vidia chyby, ktoré podľa nich sú také vážne, že im nestojí byť členom KC.... Protestatni to videli v stredoveku /veľké neporiadky v KC.../, preto odišli od nás, a ich deti sú teraz tak vychované, a viete, že výchova je v istom zmysle "železná košeľa", že človek nie tak ľahko je schopný rozpoznať pravdu, uveriť cudzím /katolíkom/, a odísť od svojich /rodičov/. A Rafael a spol. zrejme pre nejaký dôvod sa museli sklamať v KC, a preto ich nie je možné presvedčiť o ich omyle /možno aj vzhľadom na vek... staršieho človeka ťažko presvedčiť.../. Ale Boh vidí do sŕdc ľudí, a On je nad tým všetkým. Preto KC učí /po Koncile/, že k viere sa vyžaduje aj viera v KC, ktorá je iste súčasťou viery v Krista, ale ak človek predsa len napriek svojim omylom /v chápaní viery/ žije podľa svojho najlepšeiho vedomia a svedomia, a snaží sa slúžiť Bohu ako najlepšie vie /pdľa tohto svedomia/, tak môže byť spasený. Prečo? Pretože hoci formálne je proti KC, v srdci vlastne nie je proti Bohu, ktorý je Pánom aj nad Cirkvou. A Boh určite nie je formalista, ktorý súdi len podľa "papiera", a podľa formálnej správnosti, ale podľa skutočnej lásky, stavu srdca a jeho úprimnosti, vzťahu k Nemu, podľa skutkov života a pod. Len farizeji lipli na "písmenách" a "slovíčkach". Kristus nás učil chápať veci "podľa Ducha Božieho, teda Ducha lásky"...
citácia: Nikde som nikoho neodsudila. Tak isto tvrdím, že hľadať cestu a pravdu môžu všetci. Aj ju nájsť. Múdro, odsudzovať nie je kresťanské. Súd treba nechať Bohu. Ak sa má človek pomýliť, tak radšej v smere dobrom /k dobrote.../, než v smere zlom /nespravodlivo odsúdiť, poslať do pekiel.../. A ked pravdu iste môžu hľadať všetci, je fakt, že nie všetci sú ju schopní nájsť tak, ako si to my predstavujeme. Ale dôležité je, aby bol s tým spokojný Boh. No my to nevieme, preto radšej nesúďme, iba hlásajme Krista, pravdu, vieru, povzbudzujme, a súd nechajme na Boha...
Lila, odpusťte, že som sa trocha viac rozpísal. Ani neviem, ako mi to atk šlo. Zrejme v tom má Niekto prsty... Pám vám určite ostatné odvysvetľuje. Nech vás žehná. Elo. |
Krajina: Russia ~
Počet príspevkov: 370 ~
Člen od: 27 február 2013 ~
Posledná návšteva: 05 november 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 07:19:15
|
citácia: Ak katolik odide z katolickej cirkvi, nebude mat vecny zivot. Pôvodne zaslal radar - 09 júl 2012 : 15:27:12
Ani keď sa po čase vráti? |
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
Počet príspevkov: 894 ~
Člen od: 12 apríl 2013 ~
Posledná návšteva: 19 august 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 07:42:41
|
citácia: Lila, odpusťte, že som sa trocha viac rozpísal. Ani neviem, ako mi to atk šlo. Zrejme v tom má Niekto prsty... Pám vám určite ostatné odvysvetľuje. Nech vás žehná. Elo. Pôvodne zaslal Elo - 26 apríl 2013 : 06:07:54
Elo to je práve otázka. Nepodobá sa to náhodou na to automatické písanie niekoho? |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 09:11:54
|
citácia: Nie je lepší nekatolík, ktorý žije podľa Božích prikázaní, modlí sa, má rád ľudí i Boha, ako katolík, ktorý do kostoila nechodí, prikázania nezachováva, a nemá rád ani Boha, ani ľudí? Pôvodne zaslal Elo - 26 apríl 2013 : 06:07:54 Nie je. Su na tom rovnako, obidvaja odmietaju prijat pravdu a podla nej zit. Okrem toho ten co s sprava tak, ako vyssie popisujete sa nemoze oznacit slovom katolik...
To je presne ten argument, ktorym sa presadzuju homosexualne manzelstva - nie su pre deti lepsi dvaja "slusni" homosexuali ako neusporiadanie zijuci heterosexuali? Co by ste len tak pre zaujimavost odpovedali na toto? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 11:21:44
|
A inak, nekatolík nežije podľa prikázaní, pretože pohorí hneď na tom prvom... |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 11:31:34
|
Informácia pre čestne hľadajúcich aby ich nezasiahol kvas farizeov :
Pán Ježiš jasne povedal,že je rozdiel medzi sluhom,ktorý poznal a neplnil Pánovu vôľu a sluhom,ktorý Pánovu vôľu nepoznal a zhrešil.Ten prvý bude viac potrestaný : Luk 12.47-48. Takže Elo vo svojom príspevku má pravdu: ak kresťan - nekatolík nemal možnosť poznať katolícku náuku,tak je na tom lepšie pred Pánom ako katolík,čo ju poznal a nenaplnil. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
Počet príspevkov: 1345 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 26 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 12:21:28
|
Elo,
- protestanti nie su clenmi Kristovej Cirkvi, - nie je spravne ich nazyvat krestanmi, - nie su to bratia katolikov, - od Luthera maju porusene Pismo, - nemaju Bozieho Ducha, kedze nevyznavaju pravu vieru, - ich pastori nemaju moc zehnat, - ich modlitba je jalova, - ich dobre skutky a mravny zivot ich nespasia, - poukazovanie na ich omyly, to vase zdoraznovanie rozdielov, je skutkom duchovneho milosrdenstva.
|
Počet príspevkov: 968 ~
Člen od: 11 august 2011 ~
Posledná návšteva: 30 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 12:32:47
|
Informácia pre čestne hľadajúcich pravdu proti heretickým náukam od aktuálnych schizmatikov :
Každý,kto je pokrstený v Mene Otca i Syna i Ducha svätého s trojnásobným ponorením alebo poliatím vody sa stáva kresťanom. Krst aj u heretikov je platný a to potvrdili v priebehu stáročí mnohí pápeži a vyslovili anathemu nad každým,kto to popiera
Teda aj protestanti,ktorí boli pokrstení podľa vyššie napísaného sú kresťanmi.
|
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 12:57:24
|
Aha... Takže ak je niekto pokrstený, no od viery odpadne a stane sa z neho ateista, je zároveň aj kresťanom? To mi pripomína výrok:
citácia: Ja som ateista, ale pravoslávny ateista Alexander Lukašenko |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 12:58:47
|
citácia: Informácia pre čestne hľadajúcich pravdu proti heretickým náukam od aktuálnych schizmatikov : Každý,kto je pokrstený v Mene Otca i Syna i Ducha svätého s trojnásobným ponorením alebo poliatím vody sa stáva kresťanom. Krst aj u heretikov je platný a to potvrdili v priebehu stáročí mnohí pápeži a vyslovili anathemu nad každým,kto to popiera Teda aj protestanti,ktorí boli pokrstení podľa vyššie napísaného sú kresťanmi. Pôvodne zaslal Zachariáš - 26 apríl 2013 : 12:32:47 Slovo krestan nie je odvodene od slova krst, ale od Krista. Krestanom je vyznavac Kristovej nauky, cim protestant z mnozstva dovodov nie je. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 13:43:07
|
citácia: Informácia pre čestne hľadajúcich aby ich nezasiahol kvas farizeov : Pán Ježiš jasne povedal,že je rozdiel medzi sluhom,ktorý poznal a neplnil Pánovu vôľu a sluhom,ktorý Pánovu vôľu nepoznal a zhrešil.Ten prvý bude viac potrestaný : Luk 12.47-48. Takže Elo vo svojom príspevku má pravdu: ak kresťan - nekatolík nemal možnosť poznať katolícku náuku,tak je na tom lepšie pred Pánom ako katolík,čo ju poznal a nenaplnil. Pôvodne zaslal Zachariáš - 26 apríl 2013 : 11:31:34 Ospravedlnujem sa za nepresnu formulaciu - samozrejme ti, ktori nemali moznost poznat katolicku nauku su na tom lepsie, ako ti ktori ju poznali a odmietli.
Moja reakcia sa tyka tej skupiny, ktora poznala a odmietla, co je v europskom a americkom priestore, kde sa pohubujeme vacsina nekatolikov. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 14:17:18
|
Každý platne pokrstený človek,ktorý verí v Boha v Troch Osobách JE kresťan,pretože pri krste dostáva nezmazateľný znak do duše.Ten nezmizne ani zavinenou ani nezavinenou herézou.Stupeň a dôvod jeho nevedomosti pozná iba Boh a ten mu bude sudcom.Preto každé súdenie zo strany ľudí je v tomto prípade trúfalosťou,kedy človek berie Bohu súd do svojich rúk.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 14:47:51
|
citácia: Elo, - protestanti nie su clenmi Kristovej Cirkvi, - nie je spravne ich nazyvat krestanmi, - nie su to bratia katolikov,- od Luthera maju porusene Pismo, - nemaju Bozieho Ducha, kedze nevyznavaju pravu vieru, - ich pastori nemaju moc zehnat, - ich modlitba je jalova, - ich dobre skutky a mravny zivot ich nespasia, - poukazovanie na ich omyly, to vase zdoraznovanie rozdielov, je skutkom duchovneho milosrdenstva. Pôvodne zaslal Robel - 26 apríl 2013 : 12:21:28
Hladal som nieco skutocne predkoncilove, aby nemohli namietat ze si ucelovo vyberate, a nasiel som, este dokonca z cias zpred 1. vatikanskeho koncilu (1870):
Velky katolicky teolog a pedagog, knaz a zakladatel Dedictva sv. Jana Nepomuckeho, Jan Valerian Jirsik, vo svojej knihe 20 priatelskych listov k evanjelikom a protestantom v Cechach
hned v prvom liste pise o. i. toto:
"Rozmili v Kristu, bratia nekatolicki ! Nazyvate sa evanjelici alebo protestanti, a cizite sa nas katolikov. Vidim ale, ze i medzi sebou nie ste svorni, a ze sa v mnohych veciach vospolok neznasate, jedni z vas k augsburskemu, druhi zase k helvetskemu alebo reformovanemu vyznaniu nalezite. Nez bud jak bud, krestania ste predsa, a bratia moji v Kristu. Srdecne vas milujem, a ovsem nebol by som dobrym katolikom, keby som vas nemiloval" atd.
Robel, prosim Vas, radsej im to s tym ne-bratstvom vysvetlite.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 03:14:32
|
citácia: Elo, - protestanti nie su clenmi Kristovej Cirkvi, - nie je spravne ich nazyvat krestanmi,- nie su to bratia katolikov, - od Luthera maju porusene Pismo, - nemaju Bozieho Ducha, kedze nevyznavaju pravu vieru, - ich pastori nemaju moc zehnat, - ich modlitba je jalova, - ich dobre skutky a mravny zivot ich nespasia, - poukazovanie na ich omyly, to vase zdoraznovanie rozdielov, je skutkom duchovneho milosrdenstva. Pôvodne zaslal Robel - 26 apríl 2013 : 12:21:28
citácia: Slovo krestan nie je odvodene od slova krst, ale od Krista. Krestanom je vyznavac Kristovej nauky, cim protestant z mnozstva dovodov nie je. Pôvodne zaslal Robel - 26 apríl 2013 : 12:58:47
V katechizme je taketo:
Vypada to na vzajomne protirecenie medzi Vami a katechakom, vsak?
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 10:19:11
|
To sa len na prvy pohlad zda.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 10:47:12
|
Robel ty neuznavas ani I vatikansky koncil? alebo Posvatnu tradiciu? uvedene myslienky z nej vyplyvaju
mozno by si mohol nejako svoj nazor podlozit argumentami v tomto totiz musim s Rarachom suhlasit |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 14:17:58
|
citácia: To sa len na prvy pohlad zda. Pôvodne zaslal Robel - 27 apríl 2013 : 10:19:11 Tak skusme teda ten druhy pohlad. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 16:53:53
|
Robel mohol by si nejako vysvetlit svoj nazor na com sa zaklada? boli tu predlozene viacere argumenty dokonca od katolikov roznych prudov v prospech opacneho nazoru ako mas Ty takze bolo by to rozhodne privitane keby si sa teda vyjadril |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 11:02:13
|
Sme kresťanmi, lebo sme pokrstení, ako vraví uvedený katechizmus, ale to neznamená, že by nebola pravda, čo som napísal, že totižto slovo kresťan je odvodené od Kristovho mena. Takže žiadne protirečenie.
Ak tvrdím, že protestanti nie sú kresťania, tak na základe toho, že kresťan je nasledovník Krista, čím protestanti nie sú, nie sú s Kristom spojení, ale s Antikristom; keby boli kresťanmi, uznávali by rímsku Cirkev, oni sú však od nej oddelení, preto sú bludári.
„Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal.“ (Lk 10:16)
Je len jedno pravé kresťanské náboženstvo a protestantizmus nie je jedna z jeho podôb, preto protestanti nie sú v skutočnosti kresťanmi. Existuje len jedna kresťanská Cirkev, Katolícka Cirkev, a len tí, ktorí do nej patria, by sa právoplatne mali volať kresťanmi.
A akýže sú protestanti bratmi katolíkov, keď nie sú členmi toho istého spoločenstva? Na nich predsa platí Kristovo, "keď nepočúvne cirkev, nech ti je ako pohan a mýtnik," a Jánovo, "ak niekto prichádza k vám a neprináša toto učenie, neprijímajte ho do domu, ani ho nepozdravujte." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 15:10:33
|
citácia: keby boli kresťanmi, uznávali by rímsku Cirkev Rarachova katechizmova definicia Ti protireci, nevsimol si si ? skus si ju precitat este raz a ked to nepomoze tak este raz opakuj kym neprides na to co sa Ti chcelo povedat |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|