|
Odoslaný - 18 január 2012 : 22:12:53
|
citácia: Heretický je ten názor, ktorý buď priamo protirečí neomylnej náuke, alebo je ako taký Cirkvou odsúdený. Ak upierate katolíckemu laikovi možnosť rozoznať, či akýkoľvek názor spĺňa podmienku heretickosti, tak okrem toho, že mu nedovoľujete používať rozum, ktorým porozumel definícii herézy a vôbec musel ho upotrebiť pri prijatí pravdivosti katolíckeho náboženstva a pochopení katolíckej náuky, - očakávate, že Magistérium bude vynášať rozsudky o všemožných heretických tézach kdekým propagovaných? - ako vysvetlíte, že Cirkev slovami pápeža Alexandra VII. verí v schopnosť laikov dokonca rozpoznať heretika, a nielen herézu, ešte pred jeho odsúdením príslušnou autoritou? - budete sa diviť aj sv. Alfonzovi Ligurskému, ktorý vo svojej Morálnej teológii učí podobne? - odsúdite Nestóriove ovečky, ktoré v kázňach svojho biskupa rozpoznali blud a označili ho za heretika? - čo poviete na niektorých svätcov, ktorí pápeža podozrievali z herézy a hrozili mu odmietnutím poslušnosti? - ako vysvetlíte vieru sv. Pavla v schopnosti Galaťanov rozoznať tvrdošijnú herézu od nevinného omylu? Pôvodne zaslal Robel - 18 január 2012 : 19:48:50 Asi sme sa nepochopili. Ja netvrdím, že laici nemôžu alebo nesmú používať rozum pri rozlišovaní heréz. Práve naopak, majú ho používať, aby správne chápali Magistérium v celom jeho kontexte a vedeli sa tak herézam vyhnúť. Ale nesmú sa stavať nad Magistérium a obviňovať ho z bludov, pretože Magistérium je normou pravdy pre laika a nie laik pre Magistérium. (porov. Pius XII.: Humani generis)
citácia: Nie je to otázka znepáčenia. Ak nejaká autorita učí v priamom rozpore s učením KC, prestáva byť katolíckou autoritou. Pôvodne zaslal Robel - 18 január 2012 : 19:48:50 To však neplatí o Magistériu Cirkvi, pretože ono je samo osebe katolíckou autoritou a učením KC. To o ňom platí výrok: „Kto vás počúva, mňa počúva.“ |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2012 : 22:38:31
|
Rudy, prosim vas, definujte pojem Magisterium ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2012 : 23:50:03
|
Aj mna by zaujimala ta definicia. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2012 : 00:07:35
|
Tu môžem rudymu pomocť, ak dovolí. všeobecne sa magistériom označuje učiteľský úrad. No, ale aby som bola konkrétna..
Otvorte si CIC na strane 796: "Magistérium Cirkvi (Magisterium Ecclesiae) - jeho právo a povinnosť, 747: vykonáva ho Rímsky veľkňaz, kolégium biskupov a biskupi, 749, 753, 756. Treba prejaviť súhlas s ním, 749, 750, 752-754: veriaci ho majú počúvať 212, 227, aj tí, kt. sa venujú posvätným disciplínam, 218: pri teologickej výuke v seminároch, 252§ 1, v službe slova 760, 768 § 2: pri spovedaní, 978 § 2: majú ho mať pred očami cenzori, 830 § 2: jeho tvrdošijné odmietanie nie je dôvodom na prepustenie z rehoľného inštitútu 696§ 1: trest pre tých, ktorí ho tvrdošijne odmietajú, 1371, bod 1."
Rudy, prosím vás, ak máte ešte nejakú inú definíciu z iného zdroja, tak ma doplňte.
Amerika, len ešte stále neviem, kam sa chcete touto definíciou prepracovať.
|
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2012 : 09:46:01
|
citácia: Aj mna by zaujimala ta definicia. Pôvodne zaslal Mato - 18 január 2012 : 23:50:03 Admin "Katolíckeho fóra" a nevie definíciu Magistéria? Či ma len skúšate? No nie som si istý, či moja odpoveď by bola pre vás prijateľná. Viete, ja by som mohol medzi zdroje zamiešať aj koncilové či pokoncilové texty a tie vy neuznávate, že áno? Spýtajte sa radšej svojho kamaráta. On vám rád naskenuje celú hŕbu predkoncilovej literatúry o Magistériu.
PS: Myslím, že podobného razenia ako vy je aj amerika. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2012 : 10:13:05
|
No nie som si istý, či moja odpoveď by bola pre vás prijateľná. Viete, ja by som mohol medzi zdroje zamiešať aj koncilové či pokoncilové texty a tie vy neuznávate, že áno? Spýtajte sa radšej svojho kamaráta. On vám rád naskenuje celú hŕbu predkoncilovej literatúry o Magistériu.
A sme doma Koncilom a pokoncilom zostalo Magisterium nedotknute Tvrdia to zhodne vsetci pokoncilni papezi bez vynimky |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2012 : 10:44:37
|
citácia: Admin "Katolíckeho fóra" a nevie definíciu Magistéria? Či ma len skúšate? snazim sa, aby doslo k ujasneniu pojmov, aby sme vsetci hovorili o tom istom, co je nevyhnutny predpoklad zmysluplnej diskusie.
citácia: No nie som si istý, či moja odpoveď by bola pre vás prijateľná. Viete, ja by som mohol medzi zdroje zamiešať aj koncilové či pokoncilové texty a tie vy neuznávate, že áno? Pôvodne zaslal rudy - 19 január 2012 : 09:46:01 mne je uplne jedno co tam zamiesate, podstatne je, aby sme vsetci vedeli, ze ked napisete Magisterium, co tym presne myslite. Ale kludne mozete napisat, ze tento pojem pouzivate len tak, lebo dobre znie a nemusime v diskusii vobec pokracovat. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 január 2012 : 13:18:43
|
citácia: Rudy, prosim vas, definujte pojem Magisterium ? Pôvodne zaslal amerika1 - 18 január 2012 : 22:38:31
citácia: Aj mna by zaujimala ta definicia. Pôvodne zaslal Maťo - 18 január 2012 : 23:50:03 Magistérium je učiteľský úrad Cirkvi.
Stupne magistéria:
a) neomylné magistérium, od katolíkov sa vyžaduje úplný súhlas viery: 1. Pápež učí „ex cathedra“. (Ex cathedra: Keď pápež vo výkone svojho úradu ako pastier a učiteľ všetkých kresťanov, mocou svojej najvyššej apoštolskej autority definuje učenie o viere alebo mravoch a zaväzuje celú Cirkev.) 2. Biskupi v jednote s pápežom definujú učenie o viere alebo mravoch na všeobecnom koncile. 3. Biskupi v jednote s pápežom, rozídení po svete sa zhodujú na nejakom výroku vo veciach viery alebo mravov ako definitívne záväznom. Pozn.: Nijaká náuka sa nechápe ako neomylne definovaná, ak to nie je zjavne zistené.
b) riadne magistérium, od katolíkov sa vyžaduje nábožná poslušnosť rozumu a vôle: 4. Pápež. Tu možno zaradiť encykliky, adhortácie, apoštolské listy, prípadne aj dokumenty koncilov, okrem prípadu, keď je v týchto spisoch výslovne uvedená dogmatická definícia, ktorá spadá pod skupinu a). Tu patrí aj KKC. 5. Biskupi. Tu patria napr. miestne katechizmy.
c) tzv. magistérium teológov, od teológov sa vyžaduje, aby prekladali svoje mienky v hraniciach, ktoré vytýčila hierarchia. Nejedná sa o autoritatívne vyjadrenia.
Ad 4.: Okrem úradných prejavov existujú v teologických otázkach samozrejme aj čisto súkromné vysvetlenia pápežov a biskupov. Také doklady nemajú vyššiu dogmatickú hodnotu, než akú im zaručuje osobné teologické vzdelanie a skúsenosť autora.
Prvýkrát použitý termín „Magistérium“:
Prvý, kto použil termín „Magistérium“ v dnešnom ponímaní, bol Pius IX. a koncept „riadne a všeobecné Magistérium“ bol zavedený na 1. VK:
„Ďalej treba veriť božskou a katolíckou vierou všetkému, čo sa nachádza v slove Božom písanom i tradovanom a čo je cirkvou predkladané k viere ako božsky zjavené buď slávnostným prehlásením, alebo riadnym a všeobecným učiteľským úradom cirkvi.“ (Dei Filius 8, 1. vatikánsky koncil)
Posudzovanie magistéria teológmi vo svetle Humani generis, Pius XII:
„...A predsa cirkevné magistérium musí byť pre každého teológa vo veciach viery a mravov najbližšou a všeobecnou normou pravdy....“ „...treba sa vraj vrátiť k starým prameňom a novšie vyhlásenia a dekréty cirkevného magistéria vysvetľovať podľa spisov staroveku.“ „...Nemožno sa ani domnievať, že to, čo sa hovorí v pápežských encyklikách, nevyžaduje samo osebe súhlas, lebo najvyšší veľkňazi v takých listoch nevystupujú so svojou najvyššou učiteľskou mocou. Tu totiž hovorí riadne magistérium, o ktorom platí výrok: „Kto vás počúva, mňa počúva...“(Lk 10,16)....“
Posudzovanie nie neomylného magistéria vo svetle Listu nemeckých biskupov všetkým, ktorých Cirkev poverila ohlasovaním viery z 22.9.1967:
„Mienka, ktorá je protikladná predbežnému cirkevnému vieroučnému vyhláseniu, v nijakom prípade nepatrí do kázne a katechézy, hoci veriacich treba podľa okolností poučiť o podstate a obmedzenom dosahu takého predbežného vieroučného rozhodnutia. O tom sa už hovorilo. Kto sa domnieva, že smie mať súkromnú mienku, že on má už teraz lepší názor, ktorý Cirkev bude mať až v budúcnosti, ten sa musí pred Bohom a svojím svedomím v triezvom sebakritickom hodnotení opýtať, či má dostatočnú šírku a hĺbku odborných teologických znalostí, aby sa vo svojej súkromnej teológii a praxi smel odchýliť od momentálneho učenia cirkevného magistéria. Taký prípad je zásadne mysliteľný, ale subjektívne povýšenectvo a unáhlené mudrlantstvo sa budú musieť zodpovedať pred Božím súdom.“
Je vhodné ešte doplniť, že pápež má najvyššiu moc nielen vo vieroučných a mravoučných otázkach, ale aj v disciplinárnych záležitostiach:
„Ak teda niekto hovorí, že rímsky veľkňaz má povinnosť iba dohliadať a riadiť, ale nemá plnú a najvyššiu jurisdikčnú moc v celej cirkvi, nielen v záležitostiach, ktoré sa týkajú viery a mravov, ale i tých, ktoré sa týkajú disciplíny a správy cirkvi rozšírenej po celom svete; alebo že má iba väčší podiel, nie však úplnú plnosť tejto najvyššej moci; alebo že jeho moc nie je riadna a bezprostredná, či už vo všetkých alebo v jednotlivých cirkvách alebo u všetkých i jednotlivých pastierov a veriacich, nech je exkomunikovaný.“ (de fide, 1. vatikánsky koncil, Pastor aeternus, 4. zasadnutie, 3. hlava)
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2012 : 11:15:43
|
My nechceme vediet , ci dokazete prekopirovat text , ale ci tomu prekopirovanemu rozumiete |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2012 : 13:13:55
|
citácia: My nechceme vediet , ci dokazete prekopirovat text , ale ci tomu prekopirovanemu rozumiete Amerika, bez urazky, je vseobecne zname,ze ucitelsky urad katolickej cirkvi nechapete katolicky, ale protestantsky.Tak neskusajte katolikov, ci ho chapu spravne alebo nie, lebo nie ste schopny to rozoznat. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2012 : 14:21:32
|
A aky je ten protestansky vyklad ucitelskeho uradu ? |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2012 : 18:35:01
|
citácia: My nechceme vediet , ci dokazete prekopirovat text , ale ci tomu prekopirovanemu rozumiete Pôvodne zaslal amerika1 - 25 január 2012 : 11:15:43 Ja daným textom rozumiem presne tak, ako sú napísané a tiež sa im podriaďujem. Otázkou však zostáva, či vy sa tým textom podriaďujete. Teda - či ste poslušný Magistériu aj po 2. VK. Ide tu o to, aby ste sebe (a možno aj nám) úprimne zodpovedali na otázku, či beriete súčasného Petra (Benedikta XVI.) ako vášho skutočného pastiera (v zmysle daných textov). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 11:46:31
|
citácia: A aky je ten protestansky vyklad ucitelskeho uradu ? Sam si urcujete, ktory papez je naozaj papezom, a ktory nie je a vysetlujete to tym, ze clovek ma pravo pouzivat svoj rozum.Tento postoj uz zacina obsahovat protestantske prvky chovania.
Toto je definicia katolickej cirkvi o schizme -2088 a 2089 schizma je odmietnutie podriadiť sa rímskemu pápežovi alebo odmietnutie spoločenstva s členmi Cirkvi, ktorí sú mu podriadení."
Tuto definiciu katolickej cirkvi som tu uz parkrat uverejnovala,no Mato prave na tuto definiciu z KKC povedal, ze neviem, co je to schizma.
|
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 12:24:33
|
Ako protestanti Nikdy neodpovedia na polozenu otazku Takze skusime este raz
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 13:01:07
|
citácia: Ako protestanti Nikdy neodpovedia na polozenu otazku Takze skusime este raz A aky je ten protestansky vyklad ucitelskeho uradu ? Pôvodne zaslal amerika1 - 26 január 2012 : 12:24:33
Prečítajte si prvý príspevok v tejto téme.Tam je odpoveď. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
Počet príspevkov: 1345 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 26 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 14:39:29
|
Viete , ja som totalny tupec , tak mi to pre dobro mojej nemrtelnej duse napiste polopate |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 14:44:01
|
citácia: Viete , ja som totalny tupec , tak mi to pre dobro mojej nemrtelnej duse napiste polopate Pôvodne zaslal amerika1 - 26 január 2012 : 14:39:29
ale kdeže,vám to páli dobre. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 14:56:40
|
Ale predsa len skuste ten vyklad , ako chapu protestanti Magisterium Ja totiz bezpecne viem , ze nic take nemozete zo seba vytlacit , a viem aj preco |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 15:01:52
|
Vy máte na mysli protestantov,ktorí vzišli z reformácie zo 16. storočia.Ja mám na mysli katechizmových protestantov.To sú takí,čo sa tiež stavajú nad magistérium cirkvi,sami si vyberajú,ktorý katechizmus je dobrý,ktorý koncil je dobrý,ktorý pápež je pápež a ktorý nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 15:04:03
|
Ktory katechizmus je dobry ? Takuto otazku katolik nepolozi , takuto otazku polozi len ten, co si mysli , ze je katolik , v skutocnosti je uz sprotestantizovany do spiku kosti Odpoved na polozenu otazku nevypacite z nich ani heverom |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 15:30:19
|
Kresťan katolík poslušný učiteľskému úradu Cirkvi svätej považuje za dobrý každý katechizmus,ktorý mu Cirkev svätá k poučeniu predkladá. Katechizmový protestant pokladá za dobrý iba ten katechizmus,ktorý vyhovuje jeho súkromnému teologickému mieneniu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 16:00:23
|
citácia: Kresťan katolík poslušný učiteľskému úradu Cirkvi svätej považuje za dobrý každý katechizmus,ktorý mu Cirkev svätá k poučeniu predkladá. Katechizmový protestant pokladá za dobrý iba ten katechizmus,ktorý vyhovuje jeho súkromnému teologickému mieneniu. Pôvodne zaslal Zachariáš - 26 január 2012 : 15:30:19
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 16:04:39
|
Katechizmový protestant pokladá za dobrý iba ten katechizmus,ktorý vyhovuje jeho súkromnému teologickému mieneniu.
Kresťan katolík poslušný učiteľskému úradu Cirkvi svätej považuje za dobrý každý katechizmus,ktorý mu Cirkev svätá k poučeniu predkladá.
Ukazte kde , kto z katolikov citoval nieco z Katechizmu , ktory Cirkev k pouceniu nepredlozila Tarate nezmysly az to dverami plieska |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 16:05:18
|
neposlušnosť |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2012 : 16:05:42
|
definujte |
|
|
|
|
|
|