|
Odoslaný - 07 január 2012 : 12:11:32
|
citácia: V Biblii však nájdeme dôkazy ako to bolo v raji a aké to bude, keď zavládne na zemi Kristovo kráľovstvo. Živočíchy si už nebudú navzájom škodiť, dokonca predátory budú žrať trávu! Pôvodne zaslal Šimon - 07 január 2012 : 09:14:25
podla mojho nazoru v biblii nie je zmienka o tom, ze organizmy v raji boli odlisne od terajsich (mozno okrem hada, ktory podla biblie mal nohy) a boli stvorene bohom do podoby tak ako ich pozname teraz
ohladom toho zrania travy, vies, ze spasanie travy je tiez forma predatorstva? konkretne ide o formu parazitizmu (pri ktorom host nie je priliz zavisly od hostitela), kedze trava je tiez zivy organizmus, ktoreho casti (alebo cele "telo") je pozierane inym organizmom, takze o nejakom "neskodeni si" nemoze byt ani reci
prevazna vacsina interakcie medzi organizmami je zalozena na ziskavani energie, co sa ale nedeje formou lasky, ale viac menej nejakou formou skodenia si navzajom ci priamo zabijania, cize vsetko fungovanie organizmov na Zemi je mozno zhrnut do jednej vety - zabit a nebyt zabity |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2012 : 21:38:21
|
Rastliny sa od ľudí a zvierat líšia tým, že nemajú dych života (dušu).
Zdá sa mi, že sa snažíte zámerne vyhnúť téme sexuality. Nechápem, prečo cirkvi tabuizujú tému sexuality po vzkriesení, keď je to jeden z najkrajších darov Stvoriteľa. Veď Biblia hovorí o sexualite celkom otvorene.
Biblia celkom prirodzene píše o láske a telesných stykoch. Boh pri narodení dieťaťa vo všeobecnosti neoznámi holú skutočnosť, že niekomu sa "narodil syn", ale znovu a znovu nás vovedie do spálne. Napr.: "Adam poznal svoju ženu, Evu, a počala a porodila Kaina... a zase porodila jeho brata Ábela... Adam ešte poznal svoju ženu, a porodila syna, nazvala ho Set" (Gn 4,1-2,25)
Druhý príklad: Sára, Abrahámova manželka, pretože nemala dieťa, dala svoju slúžku Abrahámovi, aby jej porodila chlapca. Abrahám „vošiel k Hagari a počala..." Potom sa Sára takto sťažuje Abrahámovi: "Ja som dala svoju dievku do tvojho lona a teraz, keď vidí, že počala, zľahčená som v jej očiach..." (I.Mojžišova 16,1-5)
Ďalší prípad: "Izák Rebeku voviedol do stanu Sáry, svojej matky, a tak si vzal (správnejšie preložené: chytil) Rebeku a bola mu ženou, a miloval ju." Oni nám dodávajú jednu novšiu scénu lásky: "Abimelech, kráľ Filištínov, vyzeral z obloka a videl, a hľa, Izák sa láskal s Rebekou, svojou ženou..." To znamená pred verejnosťou, pred očami ľudí sa stalo to bozkávanie, objímanie, hladkanie, láskanie svedec- tvom, prostredníctvom ktorého sa kráľ jednoznačne presvedčil, že Rebeka je Izákova žena (I.Mojžišova 24,67; 26,8)
Úplne otvorenými slovami rozpráva Boh o pohlavnej charakteristike, ako napr. o plných prsiach, cudnosti ochlpenia: "... vyrastúc bola si veľkou, dospela si k zvrchovanej ozdobe: Prsia ti stáli plné, a vyrástlo ti ochlpenie; ale si bola holá a nahá... Zhromaždím všetkých tvojich milencov... proti tebe zo všetkých strán a odkryjem tvoju nahotu pred nimi, a uvidia všetku tvoju nahotu... vyzlečúc ťa z tvojho rúcha vezmú tvoje krásne klenoty a nechajú ťa holú a nahú." (Ezechiel 16,7.37.39) V Biblii je jedna celá kniha, Pieseň Piesní, ktorá hovorí o láske. Nájdeme v nej také otvorené opisy lásky, ako napr.: "Oj, aby ma bozkal z bozkov svojich úst" Hľa, čiže si krásna, moja priateľka... A naša posteľ zelená; Hľa, krásny si, môj milý, áno, utešený; Ako jabloň medzi stromami lesa, tak môj milý medzi synmi: Jeho ovocie je sladké môjmu ďasnu; jeho ľavica pod mojou hlavou a jeho pravica ma objíma; Moja holubica, ukáž mi svoju tvár; daj, nech počujem tvoj hlas. Lebo tvoj hlas je sladký a tvoja tvár krásna. Chopila som sa ho a nepustila som ho, dokiaľ som ho nedoviedla do domu svojej matky a do izby (spálne) tej, ktorá ma počala; Dvoje tvojich pŕs je ako dvoje sŕňat, dvojčatá srny, ktoré sa pasú medzi ľaliami; Tvoje rty kvapkajú najčistejším medom, nevesta; med a mlieko pod tvojím jazykom a vôňa tvojho rúcha ako vôňa Libanona; Som nemocná od lásky; Jeho ústa presladké a celý je prežiaduci; Odvráť svoje oči odo mňa, lebo ma vzrušujú; Tvoje vlasy ako stádo kôz, ktoré sa spúšťajú z vrchu Gileáda; Oj, aké sú krásne tvoje kroky v ľahkej obuvi, kniežacia dcéra; Zaokrúhlenie tvojich bedier, ako ozdobné zápony, dielo rúk umelca; Tvoje lono okrúhla čaša, ktorej nikdy nechýba miešané víno voňavé; Tvoje brucho je stoh pšenice, obložený ľaliami; Potom jej chváli prsia, krk, oči, nos, hlavu, jej pletenie vlasov atď. Oj, aká si krásna a jaká utešená, ó, láska, medzi rozkošami; Tá tvoja postava je podobná palme a tvoje prsia strapcom hrozna. Povedal som: Vyjdem na palmu, chytím sa jej vetví a nechže sú teda tvoje prsia ako strapce viniča a vôňa tvojho dychu ako vôňa jabĺk, a tvoje ústa ako najlepšie víno, ktoré ide môjmu milému priamo. Ja som svojho milého a jeho túžba sa nesie ku mne... (Citované verše sa nachádzajú v knihe Pieseň Piesní 1:2.15.16; 2:3.6.14; 3:4; 4:5.11; 5:8.9.16; 6:5; 7:2.3.7.8.9.10.11; 8:3)
|
Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal. A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol. A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo. (Pavol Korinťanom) |
Počet príspevkov: 66 ~
Člen od: 20 október 2011 ~
Posledná návšteva: 15 január 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2012 : 23:18:52
|
citácia: Rastliny sa od ľudí a zvierat líšia tým, že nemajú dych života (dušu). Pôvodne zaslal Šimon - 07 január 2012 : 21:38:21 Len človek má dušu. Nemajú ju ani rastliny, ani huby, ba ani živočíchy. |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 00:28:33
|
Skôr by som povedal, že len človek má dar slobodnej vôle, narozdiel od zvierat.
A Bôh riekol: Nech sa hemžia vody hemživými tvory, živou dušou, a vtáctvo nech lieta nad zemou, na tvári nebeskej oblohy. (Roh 1 M 1,20)
A Bôh stvoril tie veľké ryby a všelijakú dušu živú, hýbajúcu sa, ktorými sa hemžia vody, podľa ich druhu, a všelijaké vtáctvo okrýdlené podľa jeho druhu. A Bôh videl, že je to dobré. (Roh 1 M 1,21)
A Bôh riekol: Nech vydá zem živú dušu podľa jej druhu: hovädá a plazy a zemskú zver podľa jej druhu! A bolo tak. (Roh 1 M 1,24)
A Hospodin Bôh utvoril Adama, človeka, vezmúc prach zo zeme a vdýchnul do jeho nozdier dych života, a človek sa stal živou dušou. (Roh 1 M 2,7)
A Hospodin Bôh utvoril bol zo zeme všelijaké zviera poľné a všelijakého vtáka nebeského a doviedol ich k človekovi, aby videl ako ktoré pomenuje. A každé jako ktoré pomenoval človek, každú dušu živú, tak sa menovalo. (Roh 1 M 2,19)
Pokúsim sa opäť vrátiť k pôvodnej téme, t.j. čo Biblia hovorí o sexualite vo večnosti.
Boh nielenže stvoril človeka, v ďalšom kroku nielen vykúpil z hriechu, ale aj sľúbil, že ho z kliatby hriechu, zo smrti vyslobodí, totiž každý človek bude vzkriesený (Ján 5,28-29). Vzkriesený Ježiš je príkladom, akí budeme my, ľudia, po vzkriesení: On jedol, pil, rozprával, počul a bol hmatateľný. Toto povedal jednému učeníkovi, ktorý pochyboval:
Daj sem svoju ruku a ohmataj ma, že Ja som, a chyť moje jazvy (Ján 20,27). Pri poslednej príležitosti pred svojou smrťou sľúbil svojim učeníkom toto: Dám vám kráľovstvo, "aby ste jedli a pili za mojím stolom v mojom kráľovstve..." (Lukáš 22,29-30)
Teda po vzkriesení bude mať človek všetky zmyslové orgány, ale najprenikavejší cit, v ktorom sú obsiahnuté a sú v činnosti všetky zmyslové orgány – totiž sexualita, toto by chýbalo? Viacerí hovoria, že nebude. Ja týmto hovorím to, čo povedal Ježiš: "Blúdite, pretože nepoznáte Písiem ani moci Božej." (Matúš 22,29)
Keby po vzkriesení Boh zobral sexualitu – ako to cirkvi učia – bolo by ťažké nájsť vysvetlenie na to, prečo odňal ľuďom tento Svoj najobdivuhodnejší dar. A predsa, učitelia kresťanských cirkví a ich veriaci tvrdia, že v nebi a na novej Zemi budú ľudia bez pohlavia, bez zážitku lásky, a toto zdôvodňujú ojedinelým biblickým textom, ku ktorému ešte pridajú a mylne ho vysvetľujú. Veľa biblických vyhlásení, mnoho argumentov a uvážení však týmto tvrdeniam protirečí. Pozrime sa na to, preskúmajme, ako to je.
Keby Boh urobil na človeku takúto veľkú zmenu, vo veľkej miere by sa tým zaoberala aj Biblia. Prirodzene, ak sa zachová sexualita, vyplynie z toho niekoľko otázok. Ale aj iné veci vyžadujú otázky. Ako vstaneme z mŕtvych? Koľko budeme mať rokov? Akí pekní budeme, či sa navzájom spoznáme, zostane znamienko nejakého druhu, materské znamienko, čierne alebo modré oči, alebo farba kože, typ postavy... Budeme sa podobať na seba a našich predkov? Sme to skutočne my? A budeme sa pamätať na naše trápenie, naše choroby, naše chute, naše zážitky, naše skúsenosti, na členov našej rodiny, ktorí tam prípadne nebudú, lebo odmietli Ježišove volanie? Akí budeme silní, šikovní? Aký podiel budeme mať na veselosti? Bude nám zima, budeme robiť, a bude potrebné niečo plniť? Akými jazykmi budeme rozprávať, ktorý bude hlavný jazyk? Kde budeme žiť, v akom prostredí, v akých pomeroch budeme bývať? V mestách alebo záhradách? Aké budú dopravné prostriedky? Nakoľko budeme viazaní k Zemi, alebo viazaní k nášmu fyzickému telu? Budeme potrebovať šaty? Koľko voľného času budeme mať? Aké vzdelanie dostaneme? Ako budeme zaneprázdnení, čím budeme obmedzení? Bude potrebná striedmosť v jedení, pití a inom?
A takto sa môže ešte vynoriť množstvo ďalších otázok. Čiastočne na tieto otázky odpovie Biblia, ale nie úplne na všetky.
Teraz sa pozrime, aké argumenty a protiargumenty, pro a kontra, sa vynárajú v spojitosti s otázkou sexuality.
Boh nikdy nepovedal, že v nebi by nebola sexualita. Množstvo argumentov to podopiera a oveľa častejšie môžeme v Biblii čítať o opaku. Príklady:
Kristus Svoje stretnutie so Svojimi spasenými nazýva Baránkovou svadbou, avšak zástup veriacich je nazvaný Jeho "manželkou" (Zjavenia 19,7-9). "Tvojím MANŽELOM je tvoj Učiniteľ" (Izaiáš 54,5); "... hoci som sa Ja bol stal ich MANŽELOM – hovorí Hospodin" (Jeremiáš 31,32);
Zástup spasených je podľa ďalšieho obrazu predstavený ako "nebeský Jeruzalem", pripravený ako "nevesta ozdobená jej manželovi" (Zjavenia 21,2).
Prečo používa práve takéto prirovnania? Lebo toto je v živote ľudí citovo najbohatší a najnezabudnuteľnejší zážitok: Spojenie so svojou láskou. V Efezanom 5,31.-32. verši je ako prirovnanie použitý aj tento obraz: "Človek... sa pripojí ku svojej žene a tí dvaja budú jedno telo. Toto tajomstvo je veľké, ale ja hovorím o Kristovi a Jeho cirkvi."
|
Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal. A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol. A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo. (Pavol Korinťanom) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 01:21:00
|
V cirkvi sa rozšírila teória o tom, že pri Bohu budeme tak nevýslovne šťastní a blažení – už z tej jeho blízkosti, a budeme pri ňom pociťovať takú obrovskú slasť, že nejaká slasť zo sexu je oproti tomu až ničotná. Ale keď ťa čítam Šimon, píšeš o tom tak veľmi pekne, že až mám chuť sa prikloniť k tvojej teórii. Možno máš aj pravdu. Možno to tak bude. Každému mužovi Boh dá pre väčšiu radosť aj ženu. Podobne ako to spravil Adamovi. Veď raz uvidíme ako to bude zariadené. Zatial je to pre nás trochu zahalené tajomstvo a ani žiadna teória o tomto nie je dogmatizovaná, preto kto z katolíkov chce, môže veriť aj tomu, čo píšeš Ty 
|
Počet príspevkov: 86 ~
Člen od: 07 január 2012 ~
Posledná návšteva: 07 február 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 08:50:47
|
Tí tvoria Kristovu cirkev, ktorí "sa stanú jedným" s Kristom; reč je výlučne o dvoch: O Kristovi a o tebe; a nie o tých, ktorí sa spojili s nejakými cirkevnými zbormi. Božími očami videnú "cirkev" tvoria vyvolaní práve zo zborov a organizácií... [cirkev = ekklézia = vyvolaní]
Nasledujúci obraz I.Kor. 6,16-17: "Či neviete, že ten, kto sa pripojuje k smilnici, je s ňou jedno telo? Lebo tí dvaja budú – hovorí – jedno telo. A ten, kto sa pripojuje k Pánovi, je s Ním jeden Duch."
Mužské a ženské telesné spojenie používa apoštol Pavel ako prirovnanie k Pánovi, k ozajstnému spojeniu s Kristom, že s Ním bude jeden duch. K tomu musí byť natoľko vrúcny vzťah, aby Boží Duch prebýval v nás: Duchovne sa potrebujeme spojiť s Bohom.
Biblia úplne prirodzene rozpráva o pohlavnom spojení, veď je to najkrajší Boží dar. Nábožní ľudia vo všeobecnosti obchádzajú túto tému, a to je iste následok toho, že boli vychovávaní k falošnému pocitu hanby. Ale pretože sexuálne požiadavky – podobne ako pocit hladu – sa nepopierateľne hlásia a vyžadujú si zmiernenie, nehanbia sa to vykonať, ba viacerí z nich ešte aj mimo povolených rámcov.
Skutočnosť je taká, že žiadne biblické učenie netvrdí, že po vzkriesení človek stratí zážitok lásky. Na jedinom mieste je napísané, čo hovorí Ježiš. Na jednu prefíkanú otázku dáva dvojitú odpoveď. Ježiš tam vyhlási, že „po vzkriesení sa ľudia nebudú ani ženiť, ani vydávať“, a to, že "ani zomrieť nebudú viacej môcť, lebo budú rovní anjelom" (Lukáš 20,35-36).
Z tohto chcú vysvetľovači Biblie dospieť k záveru, že v budúcom svete, po Ježišovom návrate, vzkrieseným ľuďom zmizne pohlavie, nebudú pociťovať ľúbostnú náklonnosť a nebudú mať žiadne sexuálne požiadavky. Potom ale nemô- žeme lichotiť, flirtovať, koketovať pohľadom, navzájom sa obdivovať, držať sa za ruky, nemôžeme sa navzájom dotýkať, nemôžeme sa objímať, masírovať, bozkávať, bude nám chýbať vzrušené búšenie srdca a láska; nebudú básne a pies- ne o láske, erotika v literatúre, v umení. Keď zoberieme do úvahy pôvodné ciele, prečo bol stvorený človek, tento úsudok nie je dosť premyslený a nemá podklad.
Prakticky by to znamenalo, že muži by stratili svoju mužskosť a ženy ženskosť, hoci "Stvoriteľ ich od počiatku ako muža a ženu stvoril" (Matúš 19,4; I.Mojžišova 1,27).
Znamenalo by to aj to, že zaľúbenci alebo manželia, ktorí si ani nevedia pred- staviť život jeden bez druhého, v novom živote by viac necítili žiadnu telesnú náklonnosť voči sebe, ale boli by takmer ako cudzí, úplne by boli k sebe ľaho- stajní. Cítili by veľkú prázdnotu, veľký nedostatok – pocity podobné tým, ktoré cítil Adam predtým, než bola Eva stvorená, (aj napriek spoločnosti zvierat!). Cítil by osamelosť, uzavrel by sa do seba, ba pravdepodobne by stratil aj chuť do života. Ako si možno predstaviť, že by to Boh urobil, keď chce človeka práve požehnať a odmeniť?
Už deti vedia byť zaľúbené a ako sa len tešia, keď sa môžu navzájom vidieť Aj u 70-80-ročných znovu a znovu môže vzplanúť cit voči druhému pohlaviu a sú šťastní, keď sa so svojím milým môžu stretnúť, keď sa vidia, keď počujú jeho hlas, keď si môžu stískať ruky a spolu sedieť alebo sa prechádzať, a čoho všet- kého sú ešte schopní. A keď otvoríme uši, môžeme spozorovať, že téma lásky je stále fascinujúca aj pre uši starého človeka stojaceho na pokraji hrobu. Citové prežívanie tvorí podstatnú časť duševného života. Čo by zostalo z ľudí bez erotických pocitov?
Bol by Boh dal človeku pri stvorení taký dar, ktorý by oľutoval? Čítame pravý opak: "Božie dary sú neodvolateľné." (Rim. 11,29)
Vo viacerých prípadoch Boh vysloví, že oľutoval určité veci, napr. I.Mojžišova 6,5-6: "Hospodin ľutoval, že učinil človeka na Zemi, a mal bolesť vo Svojom srdci." (I.Samuel. 15,11.35; Jonáš 3,10; Jeremiáš 42,10 atď.) Avšak "dary", ako napr. sexualita a dar lásky, tieto On neoľutoval – to vyhlasuje Sväté písmo. V Biblii nikde nečítame, že Boh oľutoval, že dal ľuďom pohlavie, pomocníka a lásku.
Keď nebude smrť a rozlúčenie – veď to sľúbil Boh – nebude ani rozlúčenie od našej milovanej osoby vo vzťahu k sexualite. Nebude treba kvôli smrti znovu vstúpiť do manželstva, na čo poukázal aj Ježiš vo vyhlásení, ktoré sme tu už spomínali.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 14:23:57
|
ale v nebi uz nebudeme mat telo, ale dusu, len dusu cize nebude muzske pohlavie ani zenske, takze ani sexualita |
TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)
|
Počet príspevkov: 261 ~
Člen od: 02 november 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 14:47:36
|
Kedze nas Simon poucil, ze oslavene telo bude okrem sexu aj prijimat potravu, zaujimalo by ma, ako to bude s vylucovanim nestravenych zvyskov a produktov metabolizmu. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 14:59:19
|
citácia: ale v nebi uz nebudeme mat telo, ale dusu, len dusu cize nebude muzske pohlavie ani zenske, takze ani sexualita Pôvodne zaslal slavom - 08 január 2012 : 14:23:57 ...verím vo vzkriesenie tela... (Apoštolské vyznanie viery) |
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 15:01:22
|
Šimon, viete, že súkromný výklad Písma je neprípustný? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 16:31:24
|
Nie, neviem, kedy to Boh zakázal?
Písmo nám o vylučovaní v súvislosti so vzkriesením nič nehovorí, takže neviem. Môžeme tam však nájsť aj toto:
Žid. 11,35: "Ženy dostali späť svojich mŕtvych vzkriesených. Iní boli mučení, ale neprijali oslobodenie, aby dosiahli lepšie vzkriesenie." Vzkriesenie by nebolo vzácne a ľudia by si svoje vzkriesenie necenili, keby vstali z mŕtvych v inakšom pohlaví, než v akom zomreli. Ale v 40. verši apoštol Pavel o vzkriesení rozpráva ako o "dosiahnutí dokonalosti". Práve vtedy, keď človek dosiahne dokonalosť, stratil by to hlavné, čo preukazuje a ovláda jeho ľudskú podstatu – pohlavie, sexualitu, erotické pocity a schopnosť plodiť? Aká by to bola dokonalosť, keď po vzkriesení nedostaneme ani to, čo sme dostali pri stvorení?
Radšej uverme, že dostaneme ešte oveľa viac. 100-krát toľko dostaneme, ako sme stratili, čoho sme sa vzdali a čoho sme sa zriekli – Matúš 19,29: "Každý, kto opustil domy alebo bratov a sestry, alebo otca a matku, alebo manželku a deti, alebo polia pre moje meno, dostane 100-násobne viac a večný život obdrží dedične."
Bolo by nepredstaviteľné a nespravodlivé, keby napr. takí ľudia, ktorých pre ich vieru v Krista prenasledovali a zabili, nemali nikdy viac príležitosť na lásku. A v dejinách bolo veľmi veľa takých. Boli napr. také, ktoré v tehotenstve v nenávisti prebodli alebo hodili divým šelmám, alebo umučili k smrti (môžeme čítať v liste k Židom 11,35-40). Títo ľudia zomreli pre Krista. Boli tehotné matky, možno už pripravené porodiť, s úplne vyvinutým dieťaťom v maternici, a tieto by mali po vzkriesení vstať tak, že by neboli ani ženy, ale nejaké bezpohlavné bytosti, a aj v maternici sa nachádzajúce deti by sa stratili?... – Aké sú toto kruté a nerozumné predstavy!?
Ježišov prísľub vo vzťahu k novej Zemi s večným životom už aj prostredníctvom prorokov predpovedal Boh. Izaiáš 66,22 nám to dáva na vedomie: "Lebo ako tie nové nebesia a tá nová Zem, ktoré ja učiním, budú stáť predo mnou – hovorí Hospodin – tak bude stáť vaše semeno a vaše meno." Teda na novej Zemi nestratí človek schopnosť plodiť, semeno zostane. Pod menom sa zas môže rozumieť ľudská rasa, to, že človek zostane človekom, a nie nejakou bezpohlavnou bytosťou.
Ďalšie slová o novej Zemi sú ešte výstižnejšie. Izaiáš 65,23-25: "Nebudú pracovať nadarmo ani nebudú plodiť na strach, lebo oni budú semenom požehnaných Hospodinových aj ich potomci s nimi. A bude tak, že prv, ako budú volať, ja sa ohlásim; kým ešte budú hovoriť, ja vyslyším. Vlk a jahňa budú sa pásť spolu a lev bude žrať slamu ako vôl..." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 16:44:33
|
No toto je aká téma.. Šimon, ved už aj rytier vám napísal, že odpoved na vasu tému je "zahalená tajomstvom".. Rudy vám napísal "verím vo vzkriesenie tela".. Viete aká to bude bomba? a vás potom bude sex zaujímať?? To naozaj?? Myslím, že nikto tu vám na vašu tému nedá odpoveď.. ale vidím, že odpoveď si dávate vy sám a očividne jej aj veríte.. To by som sa ja neopovážila. Ja opakujem - nechajme sa prekvapiť. Verím iba tomu, že to vzkriesenie tela bude megasuperdobré..  |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 19:24:16
|
toto bol tvoj 666 prispevok ty diablica  |
TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)
|
Počet príspevkov: 261 ~
Člen od: 02 november 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 19:33:45
|
citácia: toto bol tvoj 666 prispevok  ty diablica  Pôvodne zaslal slavom - 08 január 2012 : 19:24:16
hej?? haha-- tak dame ďalší, aby tam nebolo take škarede čislo..
|
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 20:29:08
|
citácia: Nie, neviem, kedy to Boh zakázal? Pôvodne zaslal Šimon - 08 január 2012 : 16:31:24 Predovšetkým však vedzte, že nijaké proroctvo v Písme nepripúšťa súkromný výklad. (2 Pt 1,20) Moc správne vysvetľovať Božie slovo má Cirkev. - "Choďte teda, učte všetky národy..." (Mt 28,19) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 08:51:00
|
Ale veď to nám predsa dobrotivý Boh nemôže urobiť... veď láska medzi mužom a ženou je to najkrajšie, čo na tejto zemi existuje... ak to nebude v nebi, tak potom neviem, či tam chcem ísť... |
Počet príspevkov: 175 ~
Člen od: 28 august 2011 ~
Posledná návšteva: 06 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 09:07:17
|
PO vzkriesení, o čom nikto z kresťanov nepochybuje, bude naše telo oslávené, podobne ako Ježišove telo po zmŕtvychvstaní. Bolo to hmotné telo - Tomáš vložil ruky do rán, Pán jedol, atd, ale bolo to aj telo ktoré nepodliehalo fyzikálnym zákonom: Pán prešiel cez zatvorené dvere, zmizol im z očí..... Teda telo to bude, ale akej podstaty ako bude fyzicky vybavené netušíme - to je tajomstvo. Je veľmi pravdepodobné že nebude mať nijaké fyzikálne potreby " budú ako anjeli".
A čo sa týka sexu, pohlavného spojenia medzi mužom a ženou má dva neoddelitelné významy: 1. prejav lásky medzi manželmi a 2. plodiť potomstvo = spolupráca s Bohom na stvorení sveta.
1. prejav lásky. Je to len jeden zo spôsobov ako si prejaviť lásku. Nie jediný. Ved v živote manželov je mnoho období ked styk nie je možný, alebo aj do konca života vylúčený a predsa majú množstvo iných spôsobov na vyjadrenie si lásky. Preto v raji nebude vôbec potrebné také vyjadrovanie si lásky pretože láska bude každého napĺňa maximálnou možnou mierou, a každý bude dokonale šťastný. (vo chvílach skutočného šťastia ani teraz nikomu nenapadne sex, alebo sexuálna túžba je prekričaná pocitm šťastia)
2. plodivý význam sedu zanikne pretože na konci veko bude stvorenie sveta ukončené a nebude dalšie množenie ani živočíchov ani ludí.
A len naokraj sex - pohlavný život nieje niečo nepostrádateľne pre dobrý a šťastný život človeka tu na zemi, tak prečo by ani vo večnosti nebolo možné prežívať plné šťastie bez sexu. Sex je pekný a príjemný Boží dar, ale nie je nevyhnutný ani pre spásu ani pre šťastie |
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 11:57:05
|
jaj Simon, radsej sa starajte aby vase telo bolo oslavene, nezabijajte cas dumanim, co vas po smrti fyzicke caka...lebo sa lahko moze stat, ze nieco fyzicke vas po smrti naozaj caka, ale nebude to prijemne a uspokojujuce vase nechutne predstavy ked vas zaujima nazor RKC, ten vam uz bol povedany, zjavne vas vsak nezaujima...dufam, ze admin tuto temu zavrie...je to tu na zvracanie, predobraz pekla |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 14:55:29
|
Simon do akej sekty patrite , kto je Vasim guru ?
Ozaj, uz ste vyriesili Vas problem s modlidbou ? |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 15:06:00
|
Ak je v Biblii napisane, ze v nebi sa uz ludia nebudu ani zenit ani vydavat, znamena to, ze sex v nebi nebude. Lebo Boh nepripusta sex mimo manzelstva. Dalej ti, co sa dostali velmi blizko k Bohu a mali mysticke zazitky, hovoria, ze telesne zazitky sa s mystickymi ani nedaju porovnat,je to nieco omnoho lepsie, ze si clovek uz na sex ani nepomysli. Ak niekto vie rozmyslat iba telesne a ani v jeho cirkvi sa nikto nikdy nevyskytol s mystickymi zazitkami, taka cirkev nie je od Boha.
citácia: Ďalšie slová o novej Zemi sú ešte výstižnejšie. Izaiáš 65,23-25: "Nebudú pracovať nadarmo ani nebudú plodiť na strach, lebo oni budú semenom požehnaných Hospodinových aj ich potomci s nimi. A bude tak, že prv, ako budú volať, ja sa ohlásim; kým ešte budú hovoriť, ja vyslyším. Vlk a jahňa budú sa pásť spolu a lev bude žrať slamu ako vôl..."
Toto sa samozrejme mysli duchovne a nie v telesnom zmysle,ze lev bude zrat slamu ako vol a vlk a jahna budu sa past spolu.
Simon, uvedomte si, ze vy ako byvaly katolik budete zatrateny, ak sa do katolickej cirkvi nevratite naspat. Znovu to tu uverejnujem, aby ste sa potom nemuseli vyhovarat, ze ste o tom nevedeli.
"Druhý vatikánsky koncil (1962-1965) jasne rozlišuje medzi tými, ktorí sa oddeľujú od Cirkvi (aktuálni schizmatici), a tými, ktorí sa narodili v odlúčenej spoločnosti (porov. Unitatis redintegratio 3). Aktuálni schizmatici sa vážne prehrešujú proti jednote Kristovej Cirkvi. Veľký cirkevný učiteľ svätý Augustín (+430) ich prísne varuje: „Ktokoľvek sa odtrhne od Katolíckej cirkvi, nech by sa akokoľvek domnieval, že zbožnejšie žije, už pre to jediné previnenie, že sa odštiepil od cirkevnej jednoty, nebude mať večný život“ (Epistula 152). V ich prípade je takmer nemožné domnievať sa, že chcú úprimne budovať ekumenizmus, keďže sa vedome oddelili od Cirkvi, v ktorej sa zrodili. Iná situácia je v prípade tých, ktorí sa narodili v oddelených spoločenstvách a sú pokrstení a poučení vo viere v Krista. Týchto nemožno obviniť z hriechu oddelenia (zo schizmy) a Katolícka cirkev ich objíma s bratskou úctou a uznáva ich za bratov v Kristovi (porov. KKC 818)." |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 15:45:49
|
Cize keby sa Simon narodil v danej sekte a hlasal tieto veci bol by nas brat v Kristovi a s bratskou laskou by sme ho objimali.
Ak sa ale nenarodil a hlasa to iste, uz ho neobjimame s bratskou laskou, ale ho upozornujeme, ze bude zatrateny.
Rozumiem tomu dobre? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 16:04:52
|
Aj upozornenie, že niekto bude zatratený, je prejav bratskej lásky. KKC 818 nehovorí nič o tom, že oddelených bratov nemáme napomínať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 16:23:25
|
Cize napominame ze budu zatrateni jednych aj druhych a rozdiel je len v tom, ze jednych pri tom bratsky objimame a druhych nie?
Prvy pristup je ten co ukazala radar - simon varujem vas, budete zatrateny, lebo ste sa odstiepili od KC?
Druhy pristup je simon, budete zatrateny, ale aj tak ste moj brat a objimam vas, lebo ste sa neodtrhli, ale ste tak vyrastli. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 16:27:39
|
KKC 818 nezakazuje bratsky objať aktuálneho schizmatika. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 16:34:02
|
A ja hovorim, ze zakazuje? Ja sa len pytam, aky je rozdiel v tych dvoch pristupoch.
A co s heretikom? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|