Všetky fóra
Duchovná časť
Duchovný život
Ako viete, že vám vysluhujú platné sviatosti? |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 08:48:18
|
Moj postreh k teme - stale iba naznaky existencie akejsi tajomnej, ale predsa jednoduchej odpovede, na priame otazky vsak iba vyhybava odpoved.
Pokial teda nechcete prezrait, naco dalej pokracujeme v tejto teme? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 09:31:06
|
citácia: Noze dokazte,ze papezi su neplatni a odkedy.A nevypisujte tu sci-fi o nejakych tajommych ONYCH vy dan mino brown Pôvodne zaslal Zachariáš - 22 február 2013 : 08:33:03
Ako viete že je platný pápež? primitívne jednoduchá otázka...(zaujímavé inak na otázku dostať otázku... a čo keby mi niekto "dokázal"- nežiadam to, lebo to nie je nutné, že je platný pápež?) A skúste svoju jednoduchú odpoveď... A skúste sa vyhnúť odpovedi ala Pacho : Stará mama hovorili.... |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 09:38:34
|
citácia: citácia: Preto je v tomto aj možná istota, či a kedy bola sviatosť nepochybne a isto vyslúžená. www.rkfu-sala.sk/document.php?id=139u svatenin podla toho co ste napisal, to neplati, co je v tom clanku ako je to teda? Pôvodne zaslal janka - 20 marec 2012 : 14:32:23 Ked uz otvarame stare temy, aka je odpoved na jankinu otazku? Pôvodne zaslal Mato - 22 február 2013 : 08:43:47
zaujímavé, keď som dal príspevok "pečlivo" som prekopíroval práve príspevok janky, kde jasne ukázala posun oproti tomuto. Téma je nedotiahnutá iba z jednoduchého dôvodu, nikto nečita, nikto sa nesnaží... janka sa snažila a je to vidieť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 09:52:17
|
Diabol ma velku radost ak duse pomyli a odvedie ich od sviatosti.Bez nich niet nadprirodzeneho zivota v dusiach.Beda vlkom,ktori nicia stado,beda tym,co vlkom pomahaju.Rarach a mino,ste s vlkmi. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
Počet príspevkov: 1345 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 26 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 10:30:24
|
Zachariáš, ale otázka predsa stojí: ,,Ako viete, že vám vysluhujú platné sviatosti?" A vy ste si to akože vysvetlili, že niekto odvádza od sviatostí? A otázka je predsa či sú platné. Ja by som si nikoho nedovolil odvádzať od sviatostí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 10:41:31
|
Postupujete tak,ze najskor pomylite ludi konspirativnymi teoriami o tom,ci vobec Cikev po koncile ma dobru nauku,potom spochybnite ci papez je papezom,nakoniec spo,hybnite aj sviatosti.Vlcia praca.A niektore zmanipulovane ovecky vas nasleduju,prestavaju verit knazom,biskupom papezovi a nakoniec odmietaju aj sviatosti. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 10:53:35
|
Fu som nevedel že vierouka Svätej Katolíckej Cirkvi pred tzv koncilom je konšpiračná teória. Nikoho by som nikdy neodvádzal ani od sviatostí, ani pápeža, ani biskupov. Len ma zaujíma ako vedia, že to všetko menované je presne to čo je menované. A ak o tom majú ... tak ja im nič neberiem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 11:10:43
|
Cirkev je stale ta ista pred koncilom aj po koncile.To iba schizmatici tvrdia ze nie.Schizmatici tvrdia,ze papezi su neplatni a tvrdia,ze na svedomi to maju ONI.Ak len co len jedna dusa odstupila od sviatosti na zaklade tychto pisaciek,tak ten,co tu dusu zviedol bude sa za nu Bohu zodpovedat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 11:28:09
|
citácia: Cirkev je stale ta ista pred koncilom aj po koncile.To iba schizmatici tvrdia ze nie.Schizmatici tvrdia,ze papezi su neplatni a tvrdia,ze na svedomi to maju ONI.Ak len co len jedna dusa odstupila od sviatosti na zaklade tychto pisaciek,tak ten,co tu dusu zviedol bude sa za nu Bohu zodpovedat. Pôvodne zaslal Zachariáš - 22 február 2013 : 11:10:43
To fakt? Veď to odporuje aj tomu, čo tvrdia oni sami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 14:19:39
|
Akí "oni"??? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 14:26:36
|
No predsa tí čo sa tvária ako uskutočňovatelia "pokoncilných" (ne)zmien. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 14:58:18
|
Ak neuznávate pápežov po koncile,tak nemá zmysel o tom s vami dislutovať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 16:15:43
|
Stále v kruhu- nie a nie prezradiť ako vie, že... proste vie... ale ako? "stará mama povedali?" alebo ako? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2013 : 17:59:31
|
Ja na klzke otazky vlkov,ktori spochybnuju sviatosti,papezov a biskupov nebudem odpovedat a ani nic spolocne mat.Uz ma neoslovujte. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2013 : 00:53:58
|
citácia: Ako viete že je platný pápež? primitívne jednoduchá otázka...(zaujímavé inak na otázku dostať otázku... a čo keby mi niekto "dokázal"- nežiadam to, lebo to nie je nutné, že je platný pápež?) A skúste svoju jednoduchú odpoveď... A skúste sa vyhnúť odpovedi ala Pacho : Stará mama hovorili.... Pôvodne zaslal mino - 22 február 2013 : 09:31:06 jedna viditelna hlava....atd atd.., prva znamka pravej cirkvi Kristovej
|
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 06 február 2010 ~
Posledná návšteva: 05 júl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2013 : 01:04:43
|
Pozeral som aj toho Tondru. Ak som to dobre pochopil je tam odvolavka na Teol. sumu . bud je ta citacia zla alebo som mal neku divnu teol sumu.
Noze mino zadefinujte mi prosim " najvyssi stupen istoty" pre kazdeho vseobecne????
|
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 06 február 2010 ~
Posledná návšteva: 05 júl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2013 : 08:53:39
|
Hadec je to tu v téme, a nehovorí sa o najvyššom stupni istoty, ale o niečom inom. Ja som bežný laik a nemôžem rozhodovať ťažká teologické otázky, môžem rozhodovať jedine to, čo ma zaväzuje. A o tom tu povedané bolo viac než dosť.
Tak isto- som v roku 1410 a mám sa rozhodnúť pre pápeža...ako? Čo je merítkom mojej voľby pre niekoho? Hádam nie rýchlokurz teológie a kanonického práva... či áno?
To sú proste úplne praktické a legitimné otázky, hlavne teraz keď sa všetko rozkladá jedna radosť. Keď som si to postavil tak, že ľudia sú strašne zlí a pokazení a neposlušní, a preto... Týmto smerom nie a nie nájsť riešenie. Až potom som musel postaviť otázku inak, a čo keď je to opačne. Čo keď práve ľudia dostávajú zlé "lajstrá" na usmernenie a poslúchanie. A tu prišiel bod rozhodnúť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2013 : 09:16:30
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2013 : 14:16:44
|
co nema doklapnut?
Ja sa do tychto veci velmi nerozumiem, takze by bolo dobre povedat to priamo, takze co vsetko by mu malo podla teba, mino, doklapnut? |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2013 : 14:37:28
|
Sinceretly, Vy co zijete na youtubovych konspiracnych teoriach o symboloch, znakoch a co ja viem co zahladite, ze netozumiete o ten kostol symbolizuje? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 marec 2013 : 14:57:42
|
Skor nez odpoviem, tak sa pozrite na tento obrazok:
Ten prispevok, ktory bol odoslany 26.2.2012, odoslal mino?
Ak ano, tak ten dnesny minov prispevok je nejaky divny.
Su 2 moznosti - bud je to pravda alebo nastala chyba v systeme - ze ten prispevok z roku 2012 odoslal niekto iny, ale ak ho odoslal mino, tak potom ten obrazok, ktory som tu dal, nedava zmysel. Ci?
Alebo je tu dalsia moznost - nepochopil som ten kontext, akym to bolo podane - ze mino tu daval obraz katolickeho kostola a Rarach si este stale podla mina "melie to svoje" a aj napriek tomu minovmu obrazku katolickeho kostola to Rarachovi este stale nedoklaplo. Pochopil som to spravne? |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 01:46:56
|
ta istota existuje spociva v jezisovych slovach:Ja so s Vami az do skoncenia sveta a ze Petravu Skalu brany pekelne nepremozu Na zaklade toho a apostolskej postupnosti vysviacky biskupov a teda aj knazov si mozeme byt isti ze knazi maju tu moc udelovat sviatosti a teda aj platne udeluju bodka! |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
Počet príspevkov: 1231 ~
Člen od: 06 november 2010 ~
Posledná návšteva: 01 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 júl 2013 : 18:54:57
|
cize moc udelovat sviatosti spociva v apostolskej moci odovzdavanej nastupcom apostolov az doteraz celych 2000 rokov a Cirkev samotna aj stanovuje podmienky platnosti udelovania sviatosti su take ktorych nedodrzanie sposobi neplatnost svaitosti a su take ktorych nedodrzanie len znamena nedovolenost vysluhovania
je potrebne dodrzat formu a materiu vysluhovania a zaroven je potrebny umysel vysluhovatela (Lev13 hovori ze ak pouzije bohosluzobne knihy cirkvi, alebo texty, tak sa to automaticky chape ako umysel ako jeho dostatocna podmienka, pretoze nemozeme skumat do duse kazdeho knaza, a ak by umysel bol aj nedostatocny tak Cirkev samotna doplna co by pripadne chybalo ....)
co sa tyka forma a materie a liturgickych textov tak musi ostat bozska podstata zachovana, ale inak ma cirkev plne pravo rozhodnut mocou klucov co este je a co uz nie je forma a materia potrebna pre platnost sviatosti rovnako ako ma pravo zmenit prislusne liturgicke texty
Predpokladam ze kuleha spociva v tom ze drobne a nepodstatne zmeny v tomto smere uskutocnene po 2VK budu teraz vykladane ako zneplatnenie sviatosti cirkvi ako keby cirkev nemala pravo urobit zmenu
Inak povedane vsetko co RKC urobila po 2VK moze a musi byt pouzite proti nej = zasada sedesvacantistov
ale na tuto hru nemienim skocit aby sa niekto ohanal tym ze text podla Hypolita je OK a podla sv Augustina uz nie ze podla sv Bazila je to OK a podla Efrema Syrskeho uz nie alebo podla Ignaca z Antiochie ano a podla Didache uz nie ? podla Cyrila Syrskeho ano a podla Gregor Velkeho uz nie? vsetko toto predsa patri k cirkevnej Posvatnej tradicii takze robit v tomto smere nejake zadrapky nie je opodstatnene
le to len take vyryvanie proti RKC ako je tu zvykom .... teda aspon tato tema taka doteraz bola ... |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 júl 2013 : 20:52:03
|
dakujem nepovazujem tuto temu za vyryvanie to, ze niekto tu nevie odpoved, este neznamena, ze neexistuje skuste si este viac pozistovat o tych nepodstatnych zmenach, a zas o par mesiacov napisat, kam ste sa posunul ak je pravda na vasej strane, nemate co stratit |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 júl 2013 : 20:56:12
|
vyryvanie je to ze doteraz auto temy nezaujal svoje stanovisko a len napina citatelov ako gumu na praku cize k nicomu to nevedie .... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|