Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Je morálne modliť sa za smrť Benedikta XVI.?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: cez utrpenie ku milosti Téma Next Topic: obraz viery
Strana: z 6

baránok

Stav: offline

Odoslaný - 23 január 2012 :  19:52:02  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Priznám hneď na rovinu, že to neviem vyargumentovať.
A priznám aj to, že cítim absurdnosť niečo také vôbec argumentovať.
Pre mňa totižto je nemorálny samotný názov témy, nieto jadro problému, o ktorom sa malo diskutovať.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

hadec

Odoslaný - 24 január 2012 :  06:04:44  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
citácia:
Ja si to nejako neviem dat dokopy, vadilo by Vam, keby ste tu este raz strucne zosumarizovali tie argumenty?

Pôvodne zaslal Mato - 23 január 2012 :  08:11:57

Vynasnazim sa hned ako to bude mozne zosumarizovat.Teda co som z toho pochopil ja.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 05 júl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Renda

Odoslaný - 24 január 2012 :  14:35:19  Zobraziť profil  Pridať Renda do zoznamu priateľov
Morální není modlit se za smrt žádného člověka, ani našeho nepřítele, notabene papeže.

Renda

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 140  ~  Člen od: 25 máj 2011  ~  Posledná návšteva: 26 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 23 február 2012 :  19:29:54  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Tonko Selecky najnovsie pusta aj taketo vecicky do eteru:

http://www.magnificat.sk/2012/02/chysta-sa-vrazda-papeza-benedikta-xvi/

V kontexte velmi zaujimaveho pocinu Vatikanu, ktory nedavno napriek standardnemu nevyjadrovaniu sa ku "vnutropodnikovym zalezitostiam tohto druhu" vydal urcite oficialne stanovisko, ktore sa vlastne tyka aj udajneho komplotu usilujuceho o smrt Benedikta

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20120215020

pre nas je z toho vytazitelne minimalne to, ze je istotne velmi pravdepodobne, ze sa najdu aj taki, ba dokonca tam, kde by ich nikto cakat nemal, ktori sa o Benediktovu sedevakanciu skutocne usiluju - s plnym nasadenim vole a vedomeho tuzenia, co su vlastne uz tiezatributy modlitby.

Odtial nie je predmetom otazky to, ze ci existuju a ak ano, tak ci su moralne modlitby vsetkych, ktori vysielaju a aktivne sa angazuju v prosbach o smrt Ratzingera,

ale predmetom je otazka, kedy - za akych okolnosti - moze existovat modlitba za smrt Benedikta tak, aby tato modlitba nebola v rozpore s nejakou (ktoroukolvek) moralnou podmienkou dobrej/vyslysatelnej modlitby?

Je mozne modlit sa za smrt Benedetta tak, aby sme splnali katechizmovu definiciu vsetkych podmienok dobrej modlitby? Mozu vobec nastat take okolnosti, ktore opravnuju resp. ospravedlnuju takuto modlitbu a robia z nej dobry/zasluzny skutok?

Odpoved je lahka, pozna ju kazdy zorientovany katolik. Davno tu mala byt zavesena a usetrili by sa nareky niektorych, ktori sa farizejsky pohorsuju a tvaria sa, akoby pri precitani tematickej otazky videli lietajuci kombajn.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 17 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 26 február 2012 :  12:45:34  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
hm, ked sa modlim za smrt papeza preto, aby nerozmnozoval dalej svoje hriechy a v modlitbe tuto prosbu odovzdavm do Bozich ruk?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

handulka

Odoslaný - 29 február 2012 :  03:32:10  Zobraziť profil  Pridať handulka do zoznamu priateľov
modliť sa za niečiu smrť? áno, ale za šťastnú hodinu, ved za tú hodinu sa modlime azda všetci Ja osobne každý deň
Janka rada by som vedela o ktorú sväticu ide? Nebola to žene z druhej knihy Machabejcov ,ktorá obetovala siedmich synov?

handulka

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 96  ~  Člen od: 16 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 10 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 29 február 2012 :  12:35:01  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
bola to sv. Rita

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

handulka

Odoslaný - 01 marec 2012 :  03:16:41  Zobraziť profil  Pridať handulka do zoznamu priateľov
prepač, nevedela som, le pozriem si filmä mám ho na cedečku

handulka

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 96  ~  Člen od: 16 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 10 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 01 marec 2012 :  09:15:27  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ked si ho niekedy pozriete mozete sem napisat, ako dana skutocnost bola vykreslena v tom filme, zaujimalo by ma to...dakujem

hadec

Odoslaný - 04 marec 2012 :  12:56:07  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
Mravne dobry cin je taky, ktory sa zhoduje v predmete ako aj v okolnostiach a cieli s Bozou volou.
Modlitba uz svojou podstatou je mravne dobry predmet cinu.(vsetko vid mravouka L .Petras1948)
Okolnosti su vonkajsie vztahy cinu ,ktore ho od ostatnych podobnych cinov odlisuju. Na okolnosti sa pytame otazkami Kto? Co? Kde? Akymi prostriedkami? Preco? Ako?(Znaci dusevny stav v akom koname: nevedomost, roztrzitost , hnev atd) Kedy?
Ciel cinu - co chce konajuci svojim skutkom dosiahnut a k comu cin smeruje.
Najlepsim cielom je konat vsetko na cest a slavu Boziu.
Smrt ako taka nie je ani dobro ani zlo je „branou“ do vecnej blazenosti alebo zatratenia.
Aby bol skutok mravne zly staci aby jeden z jeho pramenov bol zly. A kedze modlitba je svojou podstatou mravne dobry predmet ostava nam ciel a okolnosti ktore mozu tento cin premenit na hriesny skutok. V pripade ciela cinu mame „dve moznosti“ ,ktore mozu tento cin premenit na tazko alebo lahko hriesny . Cize ak by takyto clovek cisto hypoteticky dostal do vecneho zatratenia a bol by to nas ciel, takyto skutok je tazko hriesny(samozrejme pri splneni vsetkych podmienok pre tazky hriech) Teoreticky preto ,lebo pre mravnost (hriesnost) skutoku postacuje rozhodnutie o jeho uskutocneni.
Dalej musi byt splnenych sedem podmienok aby nasa modlitba bola vyslisana... co su vlastne tiez okolnosti modlitby.

Konkretne:
Motlitba za smrt nepriatela. Mravnost musine posudit podla ciela a okolnosti. Nebude vyslisana lebo : nesluzi nam ku spase ,nemodlime v mene Pana Jezisa. Hriesnost zavysi od dalsich otazok na okolnosti a ciela.
Modlitba za smrt ako ochrana pred hriechom(zhresenim) Predmet dobry, Okolnosti mozu byt dobre, Ciel dobry . Ak teda budu spravne okolnosti takato modlitba je nielen mravne dobra ale aj zasluzna pre vecnost.
Modlitba za smrt z tuzby po Bohu. Iba okolnosti rozhoduju o mravnosti a zasluznosti takejto modlitby.
Modlitba za smrt cloveka........... , a my nevieme posudit okolnosti ani skutocny ciel(co bude s nim po smrti) nejasne zasluhy , nejasna moralnost, NIE VSAK NEMOZNOST MORALNOSTI. Clovek za pomoci milosti Bozej a pohnutok nadprirodzenych moze takouto modlitbou konat moralne dobre a pre vecnost zasluzne.
Urcite by sa dalo najst viac moznosti ale princip odovonovania je stale rovnaky mozno aj jednoduchsi
Tiez som rozmyslal nad spravnostou nazvu temy a osobne si myslim , ze je v poriadku.
lebo - meno Ben. VI v nazve by malo lepsie vyvolat tuzbu po obhajobe, ale najme po zdovodneni .
- Ak sa to vztahuje na papeza, potom lahsie pochopime ,ze to plati pre vsetkych
- A dobry titulok uputa pozornost viacerych ludi a obsah ich moze poucit
Iste dalo by sa najst viac pozitivneho alebo aj negativneho ja si vsak myslim, ze pozitivum prevlada a to aj potom co som mal spociatku s nazvom trosku problem

PS: ospravedlnujem sa za prip. chyby mam 1 v noci

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 196  ~  Člen od: 06 február 2010  ~  Posledná návšteva: 05 júl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 04 marec 2012 :  13:16:25  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

Modlitba za smrt ako ochrana pred hriechom(zhresenim) Predmet dobry, Okolnosti mozu byt dobre, Ciel dobry . Ak teda budu spravne okolnosti takato modlitba je nielen mravne dobra ale aj zasluzna pre vecnost.

Pôvodne zaslal hadec - 04 marec 2012 :  12:56:07

sv. Dominik Savio sa takto modlil

mozete mi este povedat, ktorych 7 podmienok pre dobrnu modlitbu ste mali na mysli?

hadec

Odoslaný - 04 marec 2012 :  13:33:02  Zobraziť profil  Pridať hadec do zoznamu priateľov
Nielen sv.Dominic aj vasa sv. Rita za synov a kazdy dobry krestan by mal tuzit po takej viere

S cistym srdcom(alebo aspon z lutostou v srdci)
V mene Pana Jezisa
Pobozne
Pokorne
Doverne
Odovzdane
Vytrvalo
Niektore katech. maju mozno mensiu obmenu (zmysel ostava)ale toto je asi tak najjednoduchsie (pre mna)
ku kazdemu je aj zrozumitelne vysvetlenie v katech.(nie v cervenom zazraku)
Samozrejme okolnosti je viac toto su okolnosti pre vyslisanie modlitby. Moralnost skutku sa moze posunut z dobreho na lepsi

Rafael

Odoslaný - 06 marec 2012 :  16:23:55  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov

hadec,

Vase ospravedlnenie nie je namieste, podali ste vykon, aky ini nedokazu dat ani pri plnej vitalite podporenej barsaj desiatimi redbulmi.

citácia:

Motlitba za smrt nepriatela. Mravnost musine posudit podla ciela a okolnosti. Nebude vyslisana lebo : nesluzi nam ku spase ,nemodlime v mene Pana Jezisa. Hriesnost zavysi od dalsich otazok na okolnosti a ciela.

Pôvodne zaslal hadec - 04 marec 2012 :  12:56:07

Tu zrejme narazate na to katechizmove poucenie o modlitbe, ktore je v teme uvedenne vyssie.

Skuste to dotiahnut so zacielenim na otazku, ako je to s moznostou vyskytu takych okolnosti, ktore by legitimizovali modlit sa za smrt nepriatela, pricom by vyslysatelnosti nebola kladena ziadna z prekazok, ktore spominate.

Lebo ak taka okolnost je mozna, znacilo by to aj moznost modlitby za smrt Benedikta 16. jakozto nepriatela a to dokonca ako zasluzny skutok.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 17 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 07 marec 2012 :  09:27:54  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
vdaka hadec
dnes som sa este docitala, ze este aj svata Blanka si radsej zelala smrt syna, ako by mal spachat tazky hriech

Rafael

Odoslaný - 09 marec 2012 :  17:58:01  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Pomocka a napoveda pre Vas, hadec:

(Frant Tondra, Moralna teologia)

hallo

Odoslaný - 10 marec 2012 :  07:45:32  Zobraziť profil  Pridať hallo do zoznamu priateľov
uff, toto je daka tazka tema...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 29  ~  Člen od: 06 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 10 marec 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 10 marec 2012 :  15:34:38  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Čo keby sme túto tému už ukončili?
Dám vám odpoved a tá musí byť postačujúca.
Ja som 1000 % presvedčená, že aj samotný pápež sa modlí sa svoju dobrú smrť.
Každý nech sa modlí za svoju dobrú smrť, aby sme nezomreli v stave hriechu, aby sme v pravom čase prijali sviatosť zmierenia, aby sme sa pred smrťou proste zmierili s Bohom... (na to slúži 9 prvých piatkov napr. - teda musíme vynaložiť úsilie na dobrú smrť ešte počas života).

ale nech vas Boh chrani, aby ste sa modlili za smrť kohokoľvek z hocijakej inej príčiny alebo nejakej inej pohnutky!!

Ja sa idem modliť za to, aby nám náš pápež ešte dlho slúžil a aby mu dobre slúžilo jeho zdravie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 25 jún 2012 :  12:33:39  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Benedikt sa chysta vydat dalsiu svoju knihu, zo serie svojich modernistickych uvah o Jezisovi.

Kazdodenne podpisuje nejake tie lajstra, ktore udrzuju v behu masineriu, konzervujuc tak krizu.

Naopak, kazdy den, v ktorom nepodnikne nic zasadne na obnovu - a ze ozaj nic nepodnika, dokazuje neexistencia takehoto dokumentu v oficialnych zbierkach - je den strateny.

Benedikt tak svojim vyskytom skodi bud zlou cinnostou, alebo zlou necinnostou. Nevedno, ci jeho nasledovnik by nebol horsi a nie je vylucene, ze by mohol byt lepsi. Iste je, ze sucasny stav je podstatne horsi, ako by mohol byt.

V zmysle takto postavenej veci, je moralne pripustne, aby niekto kto takto veci vnima (ze B. je skodna), riekal modlitby za smrt Benedikta?

(taketo kazuisticke pripady kedysi tvorili predmet disput, takze opat pripadne pohorsenia nechajte prosim za dverami)

Reconquistador

Odoslaný - 25 jún 2012 :  13:08:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Rarach: Otázne myslím je, že či niečo pre pravú obnovu Cirkvi urobiť môže. Isteže, bolo by dobré, keby zo dňa na deň napríklad prehlásil aspoň polovicu kardinálov za exkomunikovaných, zasiahol proti biskupom Nemecka, Rakúska, či iných krajín, okamžite zakázal NOM a za záväzný by dočasne dal misál z čias ešte pred Piom XII. Je to však dnes možné? Vatikán je dnes zrejme plný slobodomurárov a ak by sa pápež rozhodol rázne konať, skončil by asi tak, ako zrejme skončili Pius XII a Ján Pavol I a všetko čo urobil, by oni "napravili" a za pápeža si vybrali niekoho v štýle Schonbrona. Pri posudzovaní diania naviac nemáme ani dostatok informácií - vidíme len to, čo sa zverejní. Lenže mnohé významné kroky sa udejú aj potichu a o ich existencii sa môžme dozvedieť až mnoho rokov po jeho smrti. A až vtedy budeme môcť všetko dostatočne posúdiť.

Je mi jasné že všetko, čo som napísal je len teória, ktorá sa nedá ničím podložiť a súčasná situácia je úplne katastrofálna a nevidieť snahu o jej zvrátenie. Nemôžme však ani dokázať, či má pápež možnosť to napraviť. Nie netvrdím, že by sme dnes mali jedného z tak silných pápežov, ako boli kedysi Innocent III, Pius V, či Pius IX, ba azda aj Pius IV si počínal omnoho lepšie. Môže ale niečo skutočne zmeniť použitím ráznych akcií?

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 25 jún 2012 :  13:23:42  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Ak dovolis, v tejto teme by som sa rad drzal iba otazky, ako je to s dovolenostou modlitby za smrt B16.

Uvedeny opis situacie od teba vsak vyznamne zvyraznuje kontury spravneho riesenia.

Lucia

Odoslaný - 26 jún 2012 :  14:10:54  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
...ja len, ze odkedy si na Krede tykame...nieco mi uniklo ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 21 október 2012 :  13:13:37  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Veľmi komplikovaná téma. Ale odpoveď na otázku, či je vôbec možné sa modliť za smrť (nie svoju v zmysle sv Pavla) niekoho je dosť pre mňa ťažká. Ja by som sa vo všeobecnosti radšej modlil za silu znášať túto ťažkú skúšku v podobe ako bxvi zosobňuje, i keď sa netýka priamo jeho osoby ako takej.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zrno

Odoslaný - 06 november 2012 :  00:14:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
citácia:
Veľmi komplikovaná téma.

Pán Rarach sa rád vyžíva v komplikovaných témach.

Len neviem odkiaľ berie p. Rarach právo súdiť súčasnú hlavu katolíckej cirkvi.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 12 február 2013 :  08:43:03  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Teraz netuším koho modlitby boli vyslyšané.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 12 február 2013 :  13:06:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Benedikt XVI. je svätý muž.Raz bude pozdvihnutý na oltár ako svätec.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 6 Previous Topic: cez utrpenie ku milosti Téma Next Topic: obraz viery  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06