|
Odoslaný - 07 január 2012 : 19:16:21
|
citácia: Zabudli ste zacat vetu spojenim "podla mna...", alebo sa mozeme tesit na to, ze toto svoje tvrdenie niecim konkretnym podlozite? Pôvodne zaslal Mato - 07 január 2012 : 18:32:49
Maťo - a podľa vás je morálne modliť sa za smrť (už či fyzickú alebo večnú) nášho pápeža Benedikta XVI. , ak takto maka napomínate? Vy sa modlíte za smrť Petrovho nástupcu? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2012 : 19:32:42
|
Moj nazor som v tejto teme uz vyjadril, vasa chyba, ze necitate.
Maka iba upozrnujem na to, z coho systematicky obvynuje kazdeho okrem seba - ze sa hra na autoritu, ale este ziadne zo svojich tvrdenim nicim okrem svojich dojmov nepodlozil. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2012 : 20:28:13
|
citácia: Moj nazor som v tejto teme uz vyjadril, vasa chyba, ze necitate. Maka iba upozrnujem na to, z coho systematicky obvynuje kazdeho okrem seba - ze sa hra na autoritu, ale este ziadne zo svojich tvrdenim nicim okrem svojich dojmov nepodlozil. Pôvodne zaslal Mato - 07 január 2012 : 19:32:42
Prepáčte, že nečítam..
"Ja osobne nie som presvedceny, ze je moralna modlit sa priamo za nieciu smrt." Odoslaný - 20 december 2011 : 09:43:38
Toto myslíte? no vidíte, ved ste odpovedali v zásade rovnako ako mak.. Maťo - obviňuje (nie obvynuje) vás z vašej odpovedi k tejto téme mak? To, že modliť sa za smrť BXVI. nie je morálne, predsa netreba podložiť dôkazom, stačí svedomie a zdravý rozum nie? či nie?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 január 2012 : 22:26:42
|
Ta daaaa ja len doplnim: Zlorecenie- hriech proti druhemu prikazaniu ,konkretne zneuctovanie mena Bozieho.
Zlorecenim ci preklinanim hresi, kto sebe, bliznemu alebo aj nerozumnym tvorom od Boha zle ziada.
Mravouka, Lukas Petras 1948
Ak je vsetko spravne tak by to malo byt ukoncene co sa prozby za niekoho smrt tyka. (v zmysle zbav nas nasho nepriatela).????
Cez to vsetko tuzba po svojej smrti, ci smrti ineho cloveka nemusi byt vzdy hriechom. Tieto pripady vsak vychdzaju z dokonalej lasky k Bohu a nachazame ich v prikladoch svatych ,ktori tuzia zomriet, aby sa cim skor stretli z Bohom. Ako jednu ukazku z viacerych si mozeme zobrat:
Flp 1,21 - 24
21Veď pre mňa žiť je Kristus a zomrieť zisk. 22Ale ak žiť v tele znamená pre mňa plodnú prácu, neviem, čo si vyvoliť. 2323Oboje na mňa dolieha: túžim zomrieť a byť s Kristom, a to by bolo oveľa lepšie, 24ale zostať v tele je zasa potrebnejšie pre vás. 25A s istotou viem, že zostanem a budem s vami všetkými na váš osoh a radosť z viery, 26aby ste sa mnou mohli ešte viac chváliť v Ježišovi Kristovi, keď zasa k vám prídem.
Nespravodlivemu vsak zda sa smrt najvecim nestastim.(Podlaha, Antonin - Vyklad velikeho katechismu katolickeho nabozenstvi zo state 857.Co pravi Duch svaty o smrti cloveka?)
|
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 06 február 2010 ~
Posledná návšteva: 07 november 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 08:29:41
|
citácia: Toto myslíte? no vidíte, ved ste odpovedali v zásade rovnako ako mak.. Pôvodne zaslal mortinia - 07 január 2012 : 20:28:13 Mortinia, este stastie, ze ste blondyna, inak by som musel povedat, ze ste brzda ako z ucebnice, takto na to mate z prirodzenosti narok... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 14:24:38
|
citácia: Mortinia, este stastie, ze ste blondyna, inak by som musel povedat, ze ste brzda ako z ucebnice, takto na to mate z prirodzenosti narok... Pôvodne zaslal Mato - 08 január 2012 : 08:29:41
Maťo - ukludnite sa .. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 14:30:47
|
citácia: Mortinia, este stastie, ze ste blondyna, inak by som musel povedat, ze ste brzda ako z ucebnice, takto na to mate z prirodzenosti narok...
To je neuveritelne, tieto Matove vyhlasenia na adresu mortinie.../a nielen v tejto teme/ |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 január 2012 : 16:34:42
|
citácia: To je neuveritelne, tieto Matove vyhlasenia na adresu mortinie.../a nielen v tejto teme/ Pôvodne zaslal radar - 08 január 2012 : 14:30:47
radar - to je v pohode. Maťo má na mňa proste alergiu.. Nie každý každému sadne. To je OK.. Nemám na neho preto ťažké srdce ani sa na neho nehnevám.. Ak nezabudnem, ešte sa za neho aj večer pomodlim.. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 09:19:02
|
citácia: citácia: To je neuveritelne, tieto Matove vyhlasenia na adresu mortinie.../a nielen v tejto teme/ Pôvodne zaslal radar - 08 január 2012 : 14:30:47 radar - to je v pohode. Maťo má na mňa proste alergiu.. Nie každý každému sadne. To je OK.. Nemám na neho preto ťažké srdce ani sa na neho nehnevám.. Ak nezabudnem, ešte sa za neho aj večer pomodlim.. Pôvodne zaslal mortinia - 08 január 2012 : 16:34:42
Dakujem Mortinia že sa ma zastávaš. Aj na mna je Mato alergický. Je nás tu len zopár ktorí ho neberieme ako autoritu a ktorí odhalujeme jeho postoje nepriateľské voči Pápežovi a Vatikánu. Ved si všimni okrem nás tu každý má pravo na názor, len od nás vyžaduje citáty a autorizáciu. Miesto toho aby on dal dôkaz že sa mýlime. Ale on len povie niečo iné a tak je to stále tvrdenie proti tvrdeniu. A jeho urážlivé vyjadrenia sú jednoznačným dôkazom uznania našej pravdy a jeho nemohúcnosti a neschopnosti argumentovať. ( to bol presne prístup tzv. vedeckého ateizmu - kde chýbali argumenty nastúpilo zosmiešňovanie a urážky) |
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 14:43:23
|
citácia: Dakujem Mortinia že sa ma zastávaš. Aj na mna je Mato alergický. Je nás tu len zopár ktorí ho neberieme ako autoritu a ktorí odhalujeme jeho postoje nepriateľské voči Pápežovi a Vatikánu. Ved si všimni okrem nás tu každý má pravo na názor, len od nás vyžaduje citáty a autorizáciu. Miesto toho aby on dal dôkaz že sa mýlime. Ale on len povie niečo iné a tak je to stále tvrdenie proti tvrdeniu. A jeho urážlivé vyjadrenia sú jednoznačným dôkazom uznania našej pravdy a jeho nemohúcnosti a neschopnosti argumentovať. ( to bol presne prístup tzv. vedeckého ateizmu - kde chýbali argumenty nastúpilo zosmiešňovanie a urážky) Pôvodne zaslal mak - 09 január 2012 : 09:19:02
mak - tu ani nejde o to, že sa ťa zastávam, ale o to, že ste fakt odpovedali rovnako na tú istú vec.. tak ja som iba nepochopila, prečo ťa za tvoju odpoveď kare.
ja mám vyššiu autoritu ako je Maťo.. kdekoľvek som.. - resp. tú najvyššiu  Maťa nemusím (e) odhaľovať, či má nepriateľské postoje voči vatikánu a pápežovi. Ten sa totiž odhaľuje a prejavuje úplne sám.. je ho veľká škoda...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 18:13:33
|
citácia: Modliť sa za smrť kohokoľvek je nemorálne. Teda aj za smrť pápeža. Pôvodne zaslal mak - 07 január 2012 : 15:56:26 Za istych okolnosti je to mozne, ved krestan by sa mal modlit za svoju dobru smrt a za dobru smrt pre svojich blizkych. Otom este nevies??? Zalezi v akom duchu sa modlime. Ak papez bude tazko chory a bude zomierat, preco by sme sa nemali modlit za jeho dobru smrt? A smrt je smrt, aj ked dostane privlastok "dobra"
Preto ta Mato vyzyva aby si hovoril "podla mna" lebo pises nepresne. Alebo doloz ze sa napriklad ja teraz mylim. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 18:46:23
|
citácia: Za istych okolnosti je to mozne, ved krestan by sa mal modlit za svoju dobru smrt a za dobru smrt pre svojich blizkych. Otom este nevies??? Zalezi v akom duchu sa modlime. Ak papez bude tazko chory a bude zomierat, preco by sme sa nemali modlit za jeho dobru smrt? A smrt je smrt, aj ked dostane privlastok "dobra" Preto ta Mato vyzyva aby si hovoril "podla mna" lebo pises nepresne. Alebo doloz ze sa napriklad ja teraz mylim. Pôvodne zaslal tornero - 09 január 2012 : 18:13:33
No to áno, ale to by musel zadávateľ témy presne vymedziť - však? .. Zatial je náš pápež v celku fit..  Mali sme rodinnú známu, staršiu pani, kt. žila sama a cele roky sa modlila, aby neumrela sama v byte.. Pán ju vyslyšal, keď zomierala, bolo pri nej cca 23 ľudí, ak spočítame kňaza, policajtov, hasičov, asi 8 susedov, mňa, lekárov a záchranárov ..
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 január 2012 : 20:27:53
|
janka a hadec,
vase prispevky (vase zdroje) stoja za dokladnejsie prizretie sa.
Lebo v nich je ukryta spravna odpoved na tematicku otazku, takmer v uplnosti.
Uznanlive pokyvovanie hlavou vam patri pravom.
Pokracujte.
zrno, ked sa mozeme modlit za ponizenie nepriatelov Cirkvi, cize ziadat nieco zle pre niekoho, tak mozeme od Boha vyprosovat aj smrt, ak je ona u dotycneho k nasmu dobru.
Vtedy nemozno hovorit o zlom umysle, ale presne naopak, pritom smrt sama osebe nie je ani zlo ani dobro. Modlitba za smrt nemoze "mat zly umysel". Chudera svata Rita a podobni modlici za smrt inych.
Dakovat za smrt inych je moralne, preco nie potom aj modlit sa za smrt inych?
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2012 : 08:35:19
|
citácia: citácia: Za istych okolnosti je to mozne, ved krestan by sa mal modlit za svoju dobru smrt a za dobru smrt pre svojich blizkych. Otom este nevies??? Zalezi v akom duchu sa modlime. Ak papez bude tazko chory a bude zomierat, preco by sme sa nemali modlit za jeho dobru smrt? A smrt je smrt, aj ked dostane privlastok "dobra" Preto ta Mato vyzyva aby si hovoril "podla mna" lebo pises nepresne. Alebo doloz ze sa napriklad ja teraz mylim. Pôvodne zaslal tornero - 09 január 2012 : 18:13:33 No to áno, ale to by musel zadávateľ témy presne vymedziť - však? .. Zatial je náš pápež v celku fit..  Mali sme rodinnú známu, staršiu pani, kt. žila sama a cele roky sa modlila, aby neumrela sama v byte.. Pán ju vyslyšal, keď zomierala, bolo pri nej cca 23 ľudí, ak spočítame kňaza, policajtov, hasičov, asi 8 susedov, mňa, lekárov a záchranárov .. Pôvodne zaslal mortinia - 09 január 2012 : 18:46:23 reagoval som konkretne na maka. Za smrt papeza sa modlia iba niektori tradizionalisti + niektore sekty u protestantov. Pekne a zaujimave svedectvo starsej pani.  |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2012 : 14:57:08
|
citácia: reagoval som konkretne na maka. Za smrt papeza sa modlia iba niektori tradizionalisti + niektore sekty u protestantov. Pekne a zaujimave svedectvo starsej pani.  Pôvodne zaslal tornero - 10 január 2012 : 08:35:19
nevadí.. vieš tornero-- vtedy som si fakt uvedomila, aký je ten Boh dobrý.. najlepší.. na nikoho nezabudne.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 04:14:02
|
Takze vec je dana:
ano, modlit sa za smrt Ratzingera, toho casu pod aliasom Benedikt Sestnasty, moze byt moralne, zasluzne, dobre.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 06:33:03
|
citácia: Takze vec je dana: ano, modlit sa za smrt Ratzingera, toho casu pod aliasom Benedikt Sestnasty, moze byt moralne, zasluzne, dobre. Pôvodne zaslal Rarach - 12 január 2012 : 04:14:02 Pán Rarach a čo tak na taký úmysel organizovať púť do Šaštína, či celonočné adorácie vo všetkých diecézach. |
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2012 : 11:42:15
|
Asi by to chcelo trosku zhrnut. Aby si to neaky nestastnik nevysvetlil po svojom a neutopil to, co je na tejto teme obohacujuce. Ja by som aj nite mal, ale akosi sa ich neodvazujem pouzlovat , aby som to tu zbytocne este viac nezahltil. Odvazi sa niekto urobit zaver z toho co bolo povedane???(samozrejme tak, aby bolo vsetko jasne podlozene) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2012 : 00:01:19
|
citácia: ano, modlit sa za smrt Ratzingera, toho casu pod aliasom Benedikt Sestnasty, moze byt moralne, zasluzne, dobre.
Nevidím nič dobré na smrti nášho pápeža. Práve naopak, ja sa denodenne modlím za jeho pevné zdravie.
|
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2012 : 17:15:50
|
citácia: citácia: Takze vec je dana: ano, modlit sa za smrt Ratzingera, toho casu pod aliasom Benedikt Sestnasty, moze byt moralne, zasluzne, dobre. Pôvodne zaslal Rarach - 12 január 2012 : 04:14:02 Pán Rarach a čo tak na taký úmysel organizovať púť do Šaštína, či celonočné adorácie vo všetkých diecézach. Pôvodne zaslal baránok - 12 január 2012 : 06:33:03
NO ked si pozrieme slavne stare casy, za co vsetko boli organizovane pute a rozne ine verejne poboznosti (nielen v stredoveku), ..ked sa na to niekto podujme, nech sa paci.
Je to vsak vysoko rizikova zalezitost, lebo moze byt moralne nepripustna. Otazka tohto threadu vsak je postavena tak, ze sa pyta na existenciu moznosti, kedy (a preco) je modlitba za smrt muza s bielym solideom moralne pripustna (a tym aj dobra a kvalifikovatelna ako zasluzny skutok). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 január 2012 : 13:24:35
|
Musim povedat, ze tato tema mi bola od zaciatku nesympaticka, ale cakal som nejake rozuzlenie, podlozene literaturou, tak ako to p. Rarach vie, ale zatial som sklamany.
Bude este nieco viac? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 január 2012 : 15:24:26
|
mna z tejto temy doslova "mrazilo" a tiez ma doterajsie argumentovanie nepresvedcilo ani o spravnosti takejto modlitby (myslim za smrt kohokolvek). Vzhladom na velku narocnost zdovodnenia pripadnej spravnosti aj z teologickeho hladiska a tym moznym velkym pohorsenim nielen krestana- katolika...som toho nazoru nielenze v teme nepokracovat, ale ju z fora odstranit. Aky nazor maju ostatni ucastnici fora? ela |
|
|
|
Odoslaný - 23 január 2012 : 01:48:42
|
ako uz Rarach napisal zdovodnenia uz odzneli (takmer v uplnosti) , teda kedy to moralne je a kedy nie je. Dokonca su aj podlozene s citaciamy (priznavam,ze obcas nie najprehladnejsimi: ) Smrt ako taka, nie je skutocne zlo, je trestom ,ale je branou k vecnemu....Na cele zdovodnenie postacuje katechizmus. Naozaj treba aj v tomto pripade vypnut emocie su zlym radcom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 január 2012 : 08:11:57
|
Ja si to nejako neviem dat dokopy, vadilo by Vam, keby ste tu este raz strucne zosumarizovali tie argumenty? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 január 2012 : 09:39:56
|
bolo by dobre ich zosumarizovat a tak trocha "polopatisticky" rozpisat kedy to moralne je a kedy nie. A co sa tyka toho nazvu, aj tak by som odporucala zmenit nazov napr. "kedy je moralne modlit sa za nieciu (niekoho) smrt. Pretoze Benedikt XVI. je oficialnou hlavou Cirkvi, vacsinou navstevnikov fora uznavanou a uz z principu nebudu tieto argumenty, co ako zrozumitelne prijmane... A vobec uvadzat meno akejkolvek konkretnej osoby sa mi zda nevhodne uz aj preto, ze dovody pre takuto modlitbu mozu mat vyslovene osobny,subjektivny charakter. To je moj nazor, nemusite sa s nim stotoznit. ela |
|
|