Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťania a spoločnosť
 Bojové rády
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Prenasledovanie cirkví Téma Next Topic: K VECI: Sigmund Freud vs. Jacques Maritain o......
Strana: z 11

baránok

Stav: offline

Odoslaný - 30 január 2012 :  06:42:16  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
Trest smrti za nevěru se ženám běžně dával. To ano. S tím se můžeme setkat všude.
Pôvodne zaslal kostelnik - 29 január 2012 :  20:04:39

Dovolím si poznamenať, že ženy zvykli byť neverné, najmä s inými mužmi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ambrobene

Odoslaný - 30 január 2012 :  08:28:29  Zobraziť profil  Pridať Ambrobene do zoznamu priateľov
Alečo... a muži sú nebodaj verní... teda ja isto, ale poznám veľa takých, čo každý deň maju inú... ten dnešný svet je už úplne v pi...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 175  ~  Člen od: 28 august 2011  ~  Posledná návšteva: 06 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 30 január 2012 :  11:55:53  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Ešte som pozrel na internete, naštastie niečo sa tiež nájde – Stredoveké príbehy - Európska kresťanská kultúra, prečítajte si tento dojemný príbeh, tiež je autor Giovanni Boccaccio:

http://www.krestanskakultura.czweb.org/dek-9.htm

Pôvodne zaslal rytier - 29 január 2012 :  19:29:58

ROFL

tymto ty chces dokazovat, ze bolo beznou praxou v krestanskom svete trestat zenu za neveru smrtou? ved v tomto pribehu bol manzel zeny oklamany a nepravom povazoval svoju zenu za nevernu - muz, ktory bol zodpovedny za podvod bol potom "popraveny"

a keby aj naozaj bola zena v tomto pribehu neverna, tak na zaklade akeho prava muz nakazal svojmu sluhovi aby mu zabil zenu? len na zaklade svojej vole, nikde som nezaregistroval ziaden súd s "obvinenou"

cele je to jeden velky nezmysel, to ako keby som tvrdil na zaklade nejakej mafianskej vrazdy, ze je v dnesnej dobe bezne a zakonne riesit spory takymto sposobom

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rytier

Odoslaný - 30 január 2012 :  16:41:37  Zobraziť profil  Pridať rytier do zoznamu priateľov
citácia:
Práve preto som hľadal na viacerých miestach a aj tak nič... naviac, bolo by dosť zvláštne, aby sa región volal "pôrod".

Pôvodne zaslal Reconquistador - 29 január 2012 :  21:17:49

Tak som sa na to radšej znova pozrel. Ospravedlňujem sa, spravil som chybu, mám tam preklep. Ten kraj sa volal: Prato. Nie Parto ale Prato

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 86  ~  Člen od: 07 január 2012  ~  Posledná návšteva: 07 február 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rytier

Odoslaný - 30 január 2012 :  17:03:09  Zobraziť profil  Pridať rytier do zoznamu priateľov
Guest, zákony sa v detailoch odlišovali od regiónu k regiónu, muž často mohol odsúdiť a hneď potrestať smrťou svoju ženu aj sám, nikto mu do toho nemal čo hovoriť, on bol pán vo svojej rodine. Na verejnosti len prehlásil, že ju zabil pre neveru a bolo. A ak náhodou niekto potrestal svoju ženu nespravodlivo, vybavil si to s ním už len Boh. – Naša viera, že to tak je.

A prečítaj si aj tie ostatné príbehy, ako som pozeral, vo viacerých je tam trestanie žien, a nie len omylom. Ten jeden príbeh som dal ako ukážku, jedna z mnohých.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 86  ~  Člen od: 07 január 2012  ~  Posledná návšteva: 07 február 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 30 január 2012 :  19:09:57  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Guest - odporučam ti už ani neodpovedať.. Lucia to správne vystihla, rytier s kostelnikom si iba robia srandu..

Niekedy v stredoveku to možno normálne bolo (ale teraz nežijeme v stredoveku - však? ), tisícky rokov dozadu bolo normálen jesť surové mäso a loviť mamutov.. To, že v stredoveku boli ženy nezmyselne zabíjané, neznamená, že to bolo v súlade s kresťanstvom.

(som zvedavá, aký cirkevný dôkaz tu dáte nabudúce rytier.. hm.. možno preskočíte dobu a dáte tu nejaké dielko od Máši Haľamovej - že? )

ach jo.. čo to bude, ked si za 500 rokov ludia prečítajú ságu twilight (!) alebo ešte horšie - harryho pottera!! čo si len o nás a o našej dobe v spolužití s vlkolakmi a upírmi a hobitmi - pomyslia..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 30 január 2012 :  20:28:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja napriklad jem surove maso aj dnes, takze to nebolo tisicky rokov dozadu

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 30 január 2012 :  22:12:25  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
Ja napriklad jem surove maso aj dnes, takze to nebolo tisicky rokov dozadu

Pôvodne zaslal Mato - 30 január 2012 :  20:28:57

bifteky nepočítame

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kostelnik

Odoslaný - 31 január 2012 :  00:28:35  Zobraziť profil  Pridať kostelnik do zoznamu priateľov
Mortino, v jedné písni se zpívá: Středověk neskončil, středověk trvá...

Jak již bylo opakovaně řečeno, je to věčně platný Starý zákon. A jsou to opravdu dobové reálie tehdejších katolíků. Doporučuje se samozřejmě novozákonní milosrdenství, ale nemůžeme odsuzovat toho, kdo sjednal tvrdou spravedlnost Starého zákona. Ale nikomu bych to moc neradil, protože mu hrozí, že i Bůh použije stejnou spravedlnost vůči jeho proviněním.

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 77  ~  Člen od: 29 december 2011  ~  Posledná návšteva: 07 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 31 január 2012 :  02:31:35  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
...aj ja jedavam surove maso a nie je to biftek...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 31 január 2012 :  06:39:18  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Lucia - 31 január 2012 :  02:31:35

Je u vás drahý plyn ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 31 január 2012 :  09:15:38  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:

Jak již bylo opakovaně řečeno, je to věčně platný Starý zákon. A jsou to opravdu dobové reálie tehdejších katolíků. Doporučuje se samozřejmě novozákonní milosrdenství, ale nemůžeme odsuzovat toho, kdo sjednal tvrdou spravedlnost Starého zákona. Ale nikomu bych to moc neradil, protože mu hrozí, že i Bůh použije stejnou spravedlnost vůči jeho proviněním.

Pôvodne zaslal kostelnik - 31 január 2012 :  00:28:35

tak to si tresol riadnu blbosť!!!! Starý zákon - dobové reálie tehdejších katolíkú????? Sa spamätaj Kresťania a neskôr nazývaný aj katolíci začali existovať až po Kristovi t.j. sú vyslovene Novovzákonní.

A ak si si nevšimol tá pesnička "středověk trvá" je vyslovene proti náboženská.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 31 január 2012 :  10:23:30  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
...zákony sa v detailoch odlišovali od regiónu k regiónu...

Pôvodne zaslal rytier - 30 január 2012 :  17:03:09

odcituj oficialne znenie nejakeho takeho zakona a aj kde a kym bol spisany a uzakoneny

povodny GUEST635

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 január 2012 :  11:11:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Lucia - 31 január 2012 :  02:31:35

Je u vás drahý plyn ?

Pôvodne zaslal baránok - 31 január 2012 :  06:39:18

To nema s plynom nic spolocne, len s gurmanstvom. Podobne aj ja jem aj ine surove maso ako biftek...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 31 január 2012 :  14:24:43  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

To nema s plynom nic spolocne, len s gurmanstvom. Podobne aj ja jem aj ine surove maso ako biftek...

Pôvodne zaslal Mato - 31 január 2012 :  11:11:05

joj - tak len davajte pozor na svalovca, yersinie a pod. ...
ja som si raz dala steak light - teda neprepečený a nemohla som ho zjesť, šak z toho ešte krv tiekla!
heh.. ale mamuty nelovíte maťo - že? ani vy lucia dúfam..
a verím, že ani nežijete v jaskyni a som si istá sa sa nedorozumievate pazvukmi

mortinia

Odoslaný - 31 január 2012 :  14:30:51  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal kostelnik - 31 január 2012 :  00:28:35

... Jsme černí andělé a ty jsi byla prvá holka...

Lucie sa vám páči kostelnik?
takisto sa v tej piesni spieva: "Otčenáš bejby odříkej až v hrobě"
alebo "Sex je náš dělá dobře mně i tobě".. Nie je to práve kresťanská hud. skupina kostelnik - hm??

Mato

Odoslaný - 31 január 2012 :  15:12:04  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Steak light sa medzi nami gurmanmi vola rare

Joj, ale teraz som radarke dokazal neschopnost drzat logicku kontinuitu, to zasa bude napominania

kostelnik

Odoslaný - 31 január 2012 :  17:06:18  Zobraziť profil  Pridať kostelnik do zoznamu priateľov
citácia:
Skutočne si myslíte, že je to nemožné? Objasním na príklade:

Reconquistadore, ano, vždyť to už tam někdo psal, že jediná možnost je pokud by mu jen žena radila aby se šel sám udat a on sám pak šel. Tehdy je to už jeho rozhodnutí. Tehdy je to v pořádku. Sama hlava se rozhodla. Jen nemůže tělo jít udat hlavu pokud ona nechce. Hlava se k tomu sama musí rozhodnout.

citácia:
aka monarchia? taka ako v britanii? ci taka ako v saudskej arabii?

gueste, no to první rozhodně ne. Spíše opravdu to druhé. Takový styl.

citácia:
tak to si tresol riadnu blbosť!!!! Starý zákon - dobové reálie tehdejších katolíkú????? Sa spamätaj Kresťania a neskôr nazývaný aj katolíci začali existovať až po Kristovi t.j. sú vyslovene Novovzákonní.

Máku, buď špatně čteš, nebo špatně chápeš, nebo si přišel od jehovistů. U katolíků zůstává v morálce Starý zákon platný. Nebyl zrušen. Vrať se asi o dvě stránky, kde to již vysvětloval ten rytíř. To je přece známá věc.

citácia:
Nech sa hrdina pustí do 100 kilového chlapa - potom to bude férový súboj. Nie je to ani v poriadku, ak sa pustí do decka..

Mortino, jenže on si asi nejde dát souboj. On jde trestat. Proto se do špatné ženy nebo dítěte pustí a dá mu na zadek. Ale samozřejmě uznávám, že pokud někdo někomu, co se mu ani nebrání, vráží pěstmi do hlavy, že si to své trestání pak asi plete s bojem.

citácia:
Nie je to práve kresťanská hud. skupina kostelnik - hm??

Mortino, ano, není. Neříkám. Ale i tam se může najít pravdivý výrok v jistém smyslu.

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 77  ~  Člen od: 29 december 2011  ~  Posledná návšteva: 07 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kostelnik

Odoslaný - 31 január 2012 :  17:12:13  Zobraziť profil  Pridať kostelnik do zoznamu priateľov
citácia:
ja poznám machov a poznám ich dosť, vy žiaľ nie ste jeden z nich... neberte to v zlom.. iba vyslovujem to, čo z vas cítim.

Mortino, tak to pak už asi se mě vyprchalo, holt už mám svá léta. Ale ještě před pár lety jsem se k té své choval skoro takhle nějak, to jsem celý já před lety, je to krátké, dívejte:

Je to šelma, prostě je to muž a chlap:
http://www.youtube.com/watch?v=JN8oHChc5K4

mortinia

Odoslaný - 31 január 2012 :  18:01:38  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

Joj, ale teraz som radarke dokazal neschopnost drzat logicku kontinuitu, to zasa bude napominania

Pôvodne zaslal Mato - 31 január 2012 :  15:12:04

maťo - moja starká hovorila, že kto je červené surové mäso, ten je agresivny - nepapajte ho

nooo - logická kontunuita - tak.. Bojové rády - no čo s nimi?

mortinia

Odoslaný - 31 január 2012 :  18:04:40  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Kostelnik -
1) asi to tak bude.. asi to z vás už vyprchalo
2) on ide trestať? Boh trestá kostelnik..
3) už bolo dost srandy hm? čo poviete? toto je važna vec o čom sme sa bavili.. nie je to na srandu.
Stačilo - ok?

Teatrálny belmondo z filmu zo 70- tych rokov.. heh.. ja tam nevidím šelmu, iba teatráliu..

kostelnik

Odoslaný - 31 január 2012 :  18:20:17  Zobraziť profil  Pridať kostelnik do zoznamu priateľov
Mortino, i lidé smějí trestat. Otec v rodině. Panovnívk ve státě....

A ten Belmondo - nějaká žena tam o něm říká, že je šelma. Asi viděla víc

guest636

Odoslaný - 01 február 2012 :  07:03:35  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

gueste, no to první rozhodně ne. Spíše opravdu to druhé. Takový styl.

Pôvodne zaslal kostelnik - 31 január 2012 :  17:06:18

myslis, ze by si nieco take dovolili obcania nejakeho moderneho statu?, kedze silou uz krestania nic nedosiahnu?

povodny GUEST635

Mato

Odoslaný - 01 február 2012 :  08:49:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 31 január 2012 :  15:12:04

maťo - moja starká hovorila, že kto je červené surové mäso, ten je agresivny - nepapajte ho

nooo - logická kontunuita - tak.. Bojové rády - no čo s nimi?

Pôvodne zaslal mortinia - 31 január 2012 :  18:01:38

Ista miera agresivity u muza nie je vobec na skodu, radsej ako byt metrosexualny tutko. A mimochodom to cervene, co tecie zo steaku nie je krv

No a k logickej kontinuite - myslim, ze ziaden templar by nemal problem dat si dobrucky, stavnaty steak pripraveny ako rare... Okrem piatku a inych postnych dni samozrejme, vtedy sa to este nedalo nahradit...

mortinia

Odoslaný - 01 február 2012 :  16:25:09  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

Ista miera agresivity u muza nie je vobec na skodu, radsej ako byt metrosexualny tutko. A mimochodom to cervene, co tecie zo steaku nie je krv

No a k logickej kontinuite - myslim, ze ziaden templar by nemal problem dat si dobrucky, stavnaty steak pripraveny ako rare... Okrem piatku a inych postnych dni samozrejme, vtedy sa to este nedalo nahradit...

Pôvodne zaslal Mato - 01 február 2012 :  08:49:53

metrosexuálni ťuťkovia nie sú zlí maťo, len pred zrkadlom a v butikoch strávia asi viac času jak ja

Uznávam - tepmlári si možno davali okrem pôstných dní steaky..
Hm.. teraz vázne - a čo asi tak pili? víno že?

Strana: z 11 Previous Topic: Prenasledovanie cirkví Téma Next Topic: K VECI: Sigmund Freud vs. Jacques Maritain o......  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06