|
Odoslaný - 07 september 2011 : 10:11:05
|
Tornero,
pytal som sa ci sa rad nechavate prosit. Dakujem za odpoved, ktoru ste dali: qui tacit, consentire videtur.
================================================
baranok,
toto ma zaujalo: (pisete:)
Ako jednu z alternatív vidím v to, že by sa malo vrátiť ku kvalite a zavrhnúť ako kľúčový parameter kvantitu.
preco iba ako jednu z alternativ? Dalsie alternativy zneju ako napriklad?
Navrat ku parametrom kvality sa predsa musi tykat i Vas, ak chcete byt v zhode sam so sebou, vsak? Ze by sa malo vratit ku kvalite, znamena, ze samotny Vas vyrok v tomto zneni je vlastne iba zbytocnou vetou (kvantitou). Da sa to napravit dalsim Vasim pokusom. Takze o akom navrate k akej kvalite vlastne hovorite?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 17 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2011 : 14:15:56
|
Radar,
pokusim sa Vam stručne vysvetlit pojmy. 1.Ohovaranie a osočovanie dava KKC do prehrešku voči pravde: "III.Previnenia proti pravde 2479 Ohováranie a osočovanie ničia dobré meno a česť blížneho. Česť je totiž spoločenské svedectvo o ľudskej dôstojnosti a každý má prirodzené právo na česť svojho mena, na svoju dobrú povesť a na úctu.(1753) Preto ohováranie a osočovanie narúša čnosť spravodlivosti a lásky."
2.Ohovaranie, osočovanie: -vymyslene chyby roznášať -chyby skutočné preháňať -upierať skutočné prednosti
3.Na cti utrhanie: -hovoriť pravdu nešetrným /bez lásky/ spôsobom -bez dostatočnej príčiny
4.Môžem hovoriť o skutočných chybách blížneho ak mam dostatočnu pričinu a je to šetrným spôsobom -s láskou.
|
Pokoj a dobro medzi nami. |
Počet príspevkov: 178 ~
Člen od: 18 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 10 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2011 : 14:40:00
|
jarmok, odporúčam vám ešte raz prečítať si príspevky od užívateľky radar. Reálne ju nemáte o čom poučovať, pretože vaše tvrdenie o tejto veci nie je v rozpore s tým jej tvrdením. |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2011 : 16:23:33
|
citácia: jarmok, odporúčam vám ešte raz prečítať si príspevky od užívateľky radar. Reálne ju nemáte o čom poučovať, pretože vaše tvrdenie o tejto veci nie je v rozpore s tým jej tvrdením. Pôvodne zaslal mortinia - 07 september 2011 : 14:40:00 Radar: Chyby blížneho znamená niečo podstatne iné, ako vymyslené chyby blížneho. Ak by skutočne malo znamenať, že v tomto prípade Rarachove mravouky vysvetľujú katechizmovú poučku, bez takéhoto vysvetlenia by samotný katechizmus bol značne nepresný a zavádzajúci (je podstatný rozdiel, či sa hovorí o chybách druhého človeka, alebo o vymyslených chybách druhého človeka. Vymyslené chyby druhého človeka totiž v skutočnosti nie sú chybami druhého človeka).
Jarmok: 2.Ohovaranie, osočovanie: -vymyslene chyby roznášať -chyby skutočné preháňať -upierať skutočné prednosti |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12043 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2011 : 19:54:38
|
citácia: baranok, toto ma zaujalo: (pisete:) Ako jednu z alternatív vidím v to, že by sa malo vrátiť ku kvalite a zavrhnúť ako kľúčový parameter kvantitu.preco iba ako jednu z alternativ? Dalsie alternativy zneju ako napriklad? Navrat ku parametrom kvality sa predsa musi tykat i Vas, ak chcete byt v zhode sam so sebou, vsak? Ze by sa malo vratit ku kvalite, znamena, ze samotny Vas vyrok v tomto zneni je vlastne iba zbytocnou vetou (kvantitou). Da sa to napravit dalsim Vasim pokusom. Takze o akom navrate k akej kvalite vlastne hovorite? Pôvodne zaslal Rarach - 07 september 2011 : 10:11:05 Správne, máte pravdu. Jedinou alternatívou je návrat ku kvalite. Mal som na mysli kňazov. Spomínal som(v mysli) na časy komunizmu, kedy bol tlak na povolania väčší a sito preosievalo viac.
Mimochodom, mojím príspevkom som nemal v úmysle prilievať olej do ohňa, pretože viem, že takéto témy sú ako voda na mlyn pre nevercov. Môj príspevok súvisel s neudržaním duševného pnutia, nakoľko som v tých časoch bol konfrontovaný s desivou skutočnosťou. A začali sa mi vkrádať do duše myšlienky plné pochybností.
PS. Už som opäť v pohode a fit. :)
|
Počet príspevkov: 521 ~
Člen od: 26 apríl 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2011 : 20:07:13
|
baranok,
vdaka za odpoved. Mne Vasa veta evokovala skor doraz na iste suvislosti s tuprebiehajucimi debatami (teraz uz je fuk, ake suvislosti mam na mysli, kedze som neuhadol "co chcel autor povedat"). Prosim Vas pre buducnost, keby bolo mozne Vase vyjadrenia identifikovat s tymi vyznamami, ake v nich sam jakozto ich autor chcete mat vlozene - bolo by to fajn, dakujem.
S poznamkou o preosievani sa da suhlasit. Akurat ma napada, ze ci sucasnost vlastne tiez nie je preosievanim, a to preosievanim este diabolskejsim a rafinovanejsim, nez predtym, kedy bolo aj menej vnimavym zjavne, kto kde stoji a co chce.
Zivna poda pre nevercov je trpenym vedlajsim efektom, primarnym cielom aj takychto debat je oslovovat open mind katolikov a ludi dobrej vole, ktori chcu pokrocit. Ovocie taketo temy nesu: napriklad, ze medzi tychto primarnych adresatov nepatria ti, ktori tuna komplainuju, ze sa deje ohovaranie a osocovanie. Co je tiez ista forma preosievania, kto vie citat a uzivat mozgovnu, sam sa moze presvedcovat.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 13:03:21
|

Toto je jeden zo slovenskych "katolickych biskupov". Promenaduje sa takto denne, verejne, po meste, klericky stav jasne badatelny na prvy pohlad. Fotene mobilom vcera.
Dve otazky.
Prva: kto je to? (spravna odpoved bude odmenena darcekom: o nutnosti, vyzname a vaznych dovodoch nosenia knazskeho odevu).
Druha: ohovaram, osocujem ci co, ked takto verejne ukazujem, co ma toto spravanie hentoho pana spolocne s vyznavanim viery a priznavanim sa ku Kristovi/Cirkvi ?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 13:19:27
|
Odpoveď na otázku 1: Zrejme to bude (podľa postavy a vlasov) J. E. Marián Chovanec.
Odpoveď na otázku 2: Nemyslím si, že konáte niečo zlé. Konali by ste, ak by na to nebol dostatočný dôvod, ktorý je tu prinajmenšom jeden - treba upozorniť, že v prípade nutnosti zavolať kňaza (najmä ohľadom posledného pomazania), ten môže byť v prestrojení za civilistu (hoci, keby mi chcel dať posledné pomazanie niekto v civile, bol by som zrejem v riadnom šoku...) |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 16 jún 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 13:47:26
|
Myslim, ze odpoved na prvu otazku je mons. Chovanec. Ale to len dedukujem na zaklade informacii ktore mam. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 14:20:52
|
Pre zaujímavosť, keďže s aktuálne preberanou témou to má niečo spoločné. Pred pár rokmi šla kolegyňa s kamarátkou do jej okresného mesta na omšu, ktorej sa mal zúčastniť aj biskup. Omeškali však autobus a tak museli stopovať. Boli úspešné, nejaký pán im zastavil, spýtal sa, kde idú a nastúpili. Po príchode do mesta zaparkoval pri kostole, kde auto na prekvapenie dievčat obkľúčili ľudia s kyticami... |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 16 jún 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 15:02:59
|
1. podľa fotky je to na nabreži rieky Nitry v Nitre ale naživo som toho pana ešte nevidel takže len sa priklanam k odpovediam už uvedenym že je to o.biskup Chovanec. Čo hovoria cirkevne normy: Kán. 284 - Klerici majú nosiť slušný cirkevný oblek podľa noriem vydaných Konferenciou biskupov a podľa zákonných miestnych zvykov. Direktórium o službe a živote kňazov „Dives Ecclesia“: „... odev, ak to nie je sutana, sa má odlišovať od odevu laikov a má byť v súlade s dôstojnosťou a svätosťou úradu. …“ 2. tvrda realita
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 16:24:38
|
z uvedeneho kanonu a citacie mi nevyplyva ci je to tak dane pri kazdej priletitosti na verejnosti alebo ci existuju nejake vynimky napr. sukromna prechadzka parkom ci sukromne sportovanie. Ako nepochybujem ze aj v takych pripadoch by mala byt po ruke povinna vybava :) z uvedeneho kanonu a citacie mi nevyplyva ci je to tak dane pri kazdej priletitosti na verejnosti alebo ci existuju nejake vynimky napr. sukromna prechadzka parkom ci sukromne sportovanie. Ako nepochybujem ze aj v takych pripadoch by mala byt po ruke povinna vybava :)
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 september 2011 : 08:21:40
|
http://cs.gloria.tv/?media=77907
ucme sa aj my od patra Pia. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2011 : 16:38:13
|
To Rarach
či robíš niečo dobré alebo zlé je dané tvojim úmyslom.
Ak touto fotkou cheš aby sa znevážil biskup Katolíckej cirkvi tak robíš zle a hriešne. Tiež ak úmyselne smeruješ k tomu aby si ostatní urobili záver že tento biskup je nehodný.
Ak touto fotkou chceš vyzdvihnúť niektoré skutky o. biskupa, napr že ide apoštolovať aj do miest kde by ho v klericko odeve nevpustili je to od teba chválihodné.
Ako vo všetkom vždy rozhoduje úmysel. |
Počet príspevkov: 106 ~
Člen od: 12 jún 2011 ~
Posledná návšteva: 27 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 11:43:52
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 16:10:00
|
citácia: citácia: aj knazi by sa mohli ucit...kolko knazov si dnes toto dovoli? radsej su za kazdych okolnosti mili, a to tak, ze cloveku aj hriech schvaluju, len aby si ho nerozhnevali a neprestal chodit do kostola Pôvodne zaslal janka - 03 október 2011 : 11:43:52
janka, aj ste si to video kukli celé?? Point je v tom, že na kňazov ani biskupov nemáme nič zlé hovoriť. a btw - nemôžete hádzať všetkých knazov do jedného vreca. Keby som ja došla za našim dekanom s takým obrázkom pána, kt. je sfotený odzadu, ani mu nevidno tvár a tvrdila by som mu, že je to biskup a spustila by som k tomu kritiku, tiež by som dostala po hlave. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 20:45:43
|
Ako by ste postupovali keby vam knaz vo sv.spovedi povedal ze mozte pouzivat antikoncepciu./stalo sa to mojej manzelke/. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 21:06:54
|
citácia: Ako by ste postupovali keby vam knaz vo sv.spovedi povedal ze mozte pouzivat antikoncepciu./stalo sa to mojej manzelke/. Pôvodne zaslal jarmok - 03 október 2011 : 20:45:43
Zmenila by som spovednika. |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 21:10:43
|
no to z jedneho pohladu je super. ale vzhladom na to že za radenie použitia antikoncepcie je exkomunikacia, čo v pripade knaza znamena zakaz vykonavania omší, by som to riešil aj asi inde.
ale takisto je dôležité za akých okolností jej to bolo povedané. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 21:14:37
|
citácia: no to z jedneho pohladu je super. ale vzhladom na to že za radenie použitia antikoncepcie je exkomunikacia, čo v pripade knaza znamena zakaz vykonavania omší, by som to riešil aj asi inde. Pôvodne zaslal Ales - 03 október 2011 : 21:10:43
Mate pravdu Ales, je potrebne upozornit nadriadenych v takomto pripade. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 21:29:31
|
citácia: Ako by ste postupovali keby vam knaz vo sv.spovedi povedal ze mozte pouzivat antikoncepciu./stalo sa to mojej manzelke/. Pôvodne zaslal jarmok - 03 október 2011 : 20:45:43
no ale tu ide o to, že vaša manželka sa ho to vôbec pýtala - teda už možno uvažovala nad požívaním antikoncepcie.. hm.. Je to dosť zvláštna rada, ja vašu manželku nepoznám, možno ju musí brať zo zdravotných dôvodov..
ak nie zo zdravotných dôvodov - viete - ad impossibilia nemo tenetur - Boh neukladá nemožné.. prvá možnosť je zdržanlivosť = sebavýchova druhá možnosť - Podla tých mojich knižek - dokumenty magistéria ponúkajú na tento problém princíp graduality - zjednodušene - čím viac by sa manželia proste mali (nemusia, ale mali) celkovým životom zintenzívňovať duchovný život. Tento princíp je len jeden z možností... Ďalšou možnosťou, ak by manželia chceli byť zdržanliví a viac sa Bohu približovať, ale nejak sa im nedarí, prichádza do úvahy aj tzv. plánované rodičovstvo - teda rátanie plodných dní.
a len tak bokom - ak by bol manžel násilník - čo myslím, že nie ste, vtedy nemožeme hovoriť o nedovolenej HAK.
a tak nejak súhlasím s Luciou, asi by som aj ja zmenila spovedníka, ak by mi niečo také povedal.. heh
Každopádne, do vášho života sa vam nebudem montovať, iba uádzam, čo mi o tom píšu knihy.. Robte, ako uvážite za vhodné, len nehrešte prosím
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2011 : 21:36:01
|
citácia: citácia: no to z jedneho pohladu je super. ale vzhladom na to že za radenie použitia antikoncepcie je exkomunikacia, čo v pripade knaza znamena zakaz vykonavania omší, by som to riešil aj asi inde. Pôvodne zaslal Ales - 03 október 2011 : 21:10:43 Mate pravdu Ales, je potrebne upozornit nadriadenych v takomto pripade. Pôvodne zaslal Lucia - 03 október 2011 : 21:14:37
no moment, ved ešte nevieme, načo jarmokova manželka chcela používať tú antikoncepciu. Hlavne chladnú hlavu do riešenia!  |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2011 : 00:12:54
|
citácia: Ak touto fotkou chceš vyzdvihnúť niektoré skutky o. biskupa, napr že ide apoštolovať aj do miest kde by ho v klericko odeve nevpustili je to od teba chválihodné. Pôvodne zaslal misionar3 - 02 október 2011 : 16:38:13 A to je napriklad kde? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2011 : 00:37:12
|
citácia: citácia: Ak touto fotkou chceš vyzdvihnúť niektoré skutky o. biskupa, napr že ide apoštolovať aj do miest kde by ho v klericko odeve nevpustili je to od teba chválihodné. Pôvodne zaslal misionar3 - 02 október 2011 : 16:38:13 A to je napriklad kde? Pôvodne zaslal Mato - 04 október 2011 : 00:12:54
...noo, pred x rokmi by ho nevpustili na UV KSS. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2011 : 01:36:54
|
citácia: Ako by ste postupovali keby vam knaz vo sv.spovedi povedal ze mozte pouzivat antikoncepciu./stalo sa to mojej manzelke/. Pôvodne zaslal jarmok - 03 október 2011 : 20:45:43 V prvom rade by ma zaujimalo,preco tu antikoncepciu manzelka uziva-ono samotne taketo vyhlasenie je zavadzajuce. . .
Ked sa povie "antikoncepcia",okamzite tu kazdy cita "hriech".Pritom zenam sa tieto lieky predpisuju napr.ak je treba upravit menstruacny cyklus,alebo pri roznych hormonalnych poruchach-co byva u zien pomerne casty problem-pri takejto liecbe sa pouzivaju niektore antikoncepcne lieky predpisane endokrinologom,nie gynekologom. . . Takze-pokial by slo o nieco z toho,je len prirodzene,ze knaz s tym nemoze mat problem. . .
citácia: ale vzhladom na to že za radenie použitia antikoncepcie je exkomunikacia, čo v pripade knaza znamena zakaz vykonavania omší, by som to riešil aj asi inde. ale takisto je dôležité za akých okolností jej to bolo povedané. Pôvodne zaslal Ales - 03 október 2011 : 21:10:43 Ale samozrejme-aj to je dolezite,lenze az na druhom mieste-vid.citat. . . Asi neviem citat-ale kde jarmok napisal,ze ten knaz jeho zene "radil" pouzit antikoncepciu??? To si si tam vsunul ty sam od seba-a ako obycajne-okamzite sa toho niekto chytil. . .
citácia: Mate pravdu Ales, je potrebne upozornit nadriadenych v takomto pripade. Pôvodne zaslal Lucia - 03 október 2011 : 21:14:37 S prepacenim-prd o tom vsetkom viete,no to vam nebrani zvoleja vyrieknut ortiel. . . "Velebnosti,ne ze bych bonzovala,ale hlasit se to musi." . . . |
Počet príspevkov: 85 ~
Člen od: 04 január 2011 ~
Posledná návšteva: 11 august 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|