|
Odoslaný - 22 február 2014 : 09:17:55
|
Aha, lenze reakcia bola na celok a telepati tu niesu, kazdopadne cas konecne reagovat na "neposlednosudove veci" konkretne pripad Annaniasa a Zafiry. (vopred hovorim ze netvrdim ze su v pekle a ani JEDNA Z HLAVNYCH PRAVD netvrdi, ze trestanie rovna sa automaticky posielanie do pekla
Ktovie ako pravdolaskari znasaju to, ze sa do hlavnych pravd nedostalo Boh je milosrdny...(katolici samozrejme odpoved vedia)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 09:30:23
|
citácia: ... trestanie rovna sa automaticky posielanie do pekla Pôvodne zaslal mino - 22 február 2014 : 09:17:55 A stále dokola: ak niekto zomrie v stave ťažkého hriechu kam je poslaný? |
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 14:05:33
|
Lenze predcasna smrt sa tiez nemusi rovnat trestu - moze to naopak byt milosrdnymskutkom, ktorym Boh cloveka od smrtelneho hriechu zachrani... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 15:05:28
|
citácia: Lenze predcasna smrt sa tiez nemusi rovnat trestu - moze to naopak byt milosrdnymskutkom, ktorym Boh cloveka od smrtelneho hriechu zachrani... Pôvodne zaslal Mato - 22 február 2014 : 14:05:33 Buďme konkrétny- vo veďlajšej téme: upálenie bol milosrdný skutok? Ale veď to mal byť trest, ktorým sa údajne bránila Božia česť! A trest za čo? Za smrteľný hriech. Takže žiadny akt milosrdenstva, ale šup do pekla. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 16:23:50
|
Boh trestá a trestať bude. Samotná Panna Mária predsa ľudí v zjaveniach varuje pred trestami, tak potom ako to je? Jedným z trestov je aj trest večný a to je peklo, ale Boh má viacero možností, než len absolútny trest.
Boh môže človeka potrestať smrťou, ukončením pozemského života. Napríklad preto, aby to bolo odstrašujúci príklad pre ostatných, alebo preto, aby nestihol daný človek popáchať omnoho väčšie pohoršenia. Taktiež na základe modlitieb a obiet za neho je možné, že takto potrestanému hriešnikovi dá v momente smrti zvláštnu milosť dokonalej nadprirodzenej ľútosti.
Nikto tu nikoho do pekla neposiela (dúfam). Boh je jednoducho aj sudca, veď všetko dobré pochádza od neho a teda aj spravodlivosť musí mať svoje miesto. Ak sa človek za svoje hriechy "netrestá sám", tak bude potrestaný Bohom, v tom nie je žiadna záhada.
K prenesenému príspevku od Anny. Čiže k téme samotnej.
Manžel nemá právo trestať svoju ženu, podľa mňa a mne dostupných informácií. U detí právo trestu samozrejme má. Nakoľko otec je zodpovedný za výchovu detí, tak sa mu v tomto musí žena podriadiť. V ostatných veciach je to na vzájomnej dohode a je to o vzájomnom rešpektovaní.
Boh, ak by netrestal, nebol by spravodlivý. A ak Boh našiel spôsob, ako k nám byť milosrdný (som spomenul vyššie), neznamená to, že to môžeme zneužívať, či sa na to opovážlivo spoliehať.
Celý problém s trestami, podľa mňa, vychádza z toho, že sa katolíci začali cítiť na zemi akosi veľmi doma. Všetci svätci ale zhodne vravia - naša vlasť je v nebi. A keď svätý Pavol napíše - všetko pokladám za odpadky, tak sme často ochotní živiť si dušu odpadkami. A potom sa ešte čudujeme, keď slúžime sebe, či tomuto svetu a povinný sme Bohu, že nás Boh aspoň zopár krát skúsi trestom napraviť.
K tým zjaveniam ešte. Panna Mária vo Fatime povedala, že ak sa ľudstvo neobráti, Boh zošle tresty, konkrétne hovorila o vojne horšej než tá, čo prebiehala. Tak teraz som zmätený. KC uznala zjavenia za pravé. Panna Mária v nich hovorí o tom, ako Boh ide ľudí trestať, a niekto mi tu na začiatku témy tvrdil, že Boh netrestá, ale je milosrdný. Keď zoberiem katechizmus - Boh je sudca, ktorý trestá a to dokonca nájdem aj v modlitebnej knižke z nejakého 1980 roku. Tak neviem, kto má pravdu. No dobre, tak viem. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 16:55:20
|
Mx napísali ste toho veľa, ale ani slovo, ako konkrétne by mal Boh trestať - ako sa zosiela vojna?
A tvrdohlavo sa budem vracať k podpaľovaniu: ak smrť upálením (údajne spôsobenom Pannou Máriou) mal byť ten trest, tak sa pýtam: on nahradil (nahrádza) sviatosť zmierenia? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 20:26:33
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 22:26:11
|
citácia: Také trestanie Bohom by som nebral doslovne, ale nepriamo, ako následok odmietania jeho prikázaní. Božia prozreteľnosť zahŕňa asi všetko na zemi. Som presvedčený že Boh nerobí nikomu zle. Pôvodne zaslal Koki - 24 február 2014 : 20:26:33 Takze svet si ide svojou cestou?
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 23:25:00
|
citácia: Takze svet si ide svojou cestou? Na čo konkrétne sa pýtate? Čo je podľa Vás svet, čo znamená ísť svojou cestou? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 01:33:02
|
Stará sa Boh i teraz o svet?
Boh sa i teraz stará o svet: zachováva ho a riadi.
a) Slovám „Boh svet zachováva“ treba rozumieť tak, že bez zachovávateľskej Božej činnosti by sa svet premenil v nič: z ničoho bol stvorený a v nič by sa premenil. – Slovám „Boh svet riadi“ rozumieme takto: bez Božej vôle alebo bez Božieho dopustenia sa nič nestane. Všetko, čo Boh robí alebo čo dopustí, je pre naše dobro, i keď sa nám to mnohokrát zdá byť nepríjemné.
b) Aj nehody a trápenia vie Boh obrátiť na dobré: tresce nimi hriešnikov, aby sa napravili; skúša nimi spravodlivých, či mu zostanú verní aj v ťažkostiach, a tak im dáva príležitosť, aby rozmnožili svoje zásluhy pre nebo.
c) Boh dopúšťa i hriechy, nezabraňuje im nasilu, lebo nechce odňať človeku slobodnú vôľu.
Ako zaobchádza Boh s dobrými a ako so zlými? Boh dobrých odmeňuje a zlých tresce. Boh je nekonečne spravodlivý (1 Pt 1, 17).
a) Za vykonané dobro odmeňuje Boh človeka nielen na zemi, ale aj v nebi. b) Za spáchané zlo (hriechy) tresce Boh človeka, alebo na zemi a v očistci, alebo na zemi a v pekle. c) Boh netresce zlých hneď, ale často aj dlho čaká, aby sa hriešnik polepšil. Boh je nanajvýš trpezlivý. d) Úplnú odmenu za vykonané dobro a úplný trest za spáchané zlo dá Boh človekovi až po smrti. |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 05:06:41
|
citácia: citácia: Také trestanie Bohom by som nebral doslovne, ale nepriamo, ako následok odmietania jeho prikázaní. Božia prozreteľnosť zahŕňa asi všetko na zemi. Som presvedčený že Boh nerobí nikomu zle. Pôvodne zaslal Koki - 24 február 2014 : 20:26:33 Takze svet si ide svojou cestou? Pôvodne zaslal janka - 24 február 2014 : 22:26:11 Snáď vďaka modlitbám to zas celkom tak nie je. A tá odmena či trest totálne platí až po smrti človeka. V živote je to komplikovanejšie... |
http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg |
Počet príspevkov: 1460 ~
Člen od: 14 september 2013 ~
Posledná návšteva: 25 marec 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 10:32:53
|
Lucia a čo tak vlastnými slovami? Ale nevadí
Poďme na to:
citácia: a) Slovám „Boh svet zachováva“ treba rozumieť tak, že bez zachovávateľskej Božej činnosti by sa svet premenil v nič: z ničoho bol stvorený a v nič by sa premenil. Tento výrok je postavený čisto na viere a je ekvivalentný výroku Boh existuje, čiže nie je ani dokázateľný ani vyvrátiteľný. Nedá sa z neho nič odvodiť.
citácia: Slovám „Boh svet riadi“ rozumieme takto: bez Božej vôle alebo bez Božieho dopustenia sa nič nestane. Je zásadný rozdiel medzi Božou vôlou a Božím dopustením. V tomto výroku sa tieto významy oddelujú slovíčkom alebo čo navodzuje dojem, že sú ekvivaletné, ale to nie je pravda.
citácia: Všetko, čo Boh robí alebo čo dopustí, je pre naše dobro, i keď sa nám to mnohokrát zdá byť nepríjemné. Súhlasím, že všetko čo Boh robí je pre naše dobro, nesúhlasím, že keď zažívame niečo nepríjemné robí to Boh. Slovíčko alebo to opäť zahmlieva.
citácia: b) Aj nehody a trápenia vie Boh obrátiť na dobré: tresce nimi hriešnikov, aby sa napravili; skúša nimi spravodlivých, či mu zostanú verní aj v ťažkostiach, a tak im dáva príležitosť, aby rozmnožili svoje zásluhy pre nebo. Toto mi vyznieva až karmicky: ak sa ti deje zlo, tak to tak má byť. Buď si hriešnik a zaslúžiš si ho, alebo si spravodlivý a tak trpezlivo trp. Ale ani v jednom prípade sa proti zlu nepostav, pretože by si sa staval proti Božej vôli. Extrémny príklad: holocaust bol Boží trest a teda by to malo byť v poriadku... Dúfam, že to tak nevidíte.
citácia: a) Za vykonané dobro odmeňuje Boh človeka nielen na zemi, ale aj v nebi. Prečo "aj v nebi"? Nebo je druhoradé? A okrem toho som až príliš často svedkom toho, že tu na zemi je to presne naopak.
citácia: b) Za spáchané zlo (hriechy) tresce Boh človeka, alebo na zemi a v očistci, alebo na zemi a v pekle. Tu sa vrátim k príbehu o údajnom podpalovaní Pannou Máriou: mal to byť trest za hriech. Asi musel byť ťažký, keď taký radikálny trest. Čo učí KC o smrti v ťažkom hriechu? Peklo. Tu je otázka, aký to musí byť Boh, čo takto koná. Láska zjavne nie. Ibaže by sa niekto uchýlil k stredovekej myšlienke, že oheň obete očistil od hriechov. Dôsledok? Poďme upalovať tých, ktorých považujeme za hriešnikov, veď im vlastne robíme dobre a posielame ich rovno do neba!
citácia: c) Boh netresce zlých hneď, ale často aj dlho čaká, aby sa hriešnik polepšil. Boh je nanajvýš trpezlivý. Tento výrok vidím ako čistý alibizmus, keby chcel niekto namietať, že sa zlým na zemi celkom darí a žiadne tresty nepozorujeme. Okrem toho ak nám Boh dal slobodnú vôlu, tak by to malo znamenať, že rešpektuje niekoho rozhodnutie byť "zlý". Neviem ako si predstavujete rešpektovanie, ale mne k nemu trestanie nesedí. citácia: d) Úplnú odmenu za vykonané dobro a úplný trest za spáchané zlo dá Boh človekovi až po smrti. Ak by sme zmazali slová úplnú a úplný tak nemám námietky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 10:52:27
|
citácia: Také trestanie Bohom by som nebral doslovne, ale nepriamo, ako následok odmietania jeho prikázaní. Božia prozreteľnosť zahŕňa asi všetko na zemi. Som presvedčený že Boh nerobí nikomu zle. Pôvodne zaslal Koki - 24 február 2014 : 20:26:33
Koki povedz na rovinu ci tresta alebo netresta. Nekrut sa tu, nevykrucaj.
Neviem sice ci ma zmysel ta zmykat, ak pojde o nejake tvoje konstrukcie, zaujimavejsie by to bolo, ak ti to nabulikal niekto z tych oficialnych modernistov. (alebo zeby to bol ten "jezis" co sa ti zjavil?) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 18:18:46
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 18:35:12
|
Koki skus prezentovat nejaky nie tvoj nazor, nazor nejakej oficialnej autority.
Bozi trest vidim neustale dookola.
Pekna tema bola aj tu o Japonsku a zemetraseni- http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2932
a tam je pekna otazka, kto za tu katastrofu podakoval. Takze Koki podakoval si za uzasny prejav bozieho milosrdenstva v pripade Japonska? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 19:00:41
|
Téma o zemetrasení v Japonsku bola naozaj poučná: nikto nevysvetlil či by v Japonsku ustali geologické procesy (zdroj zemetrasenia a tsunami), keby Japonci konvertovali ku kresťanstvu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 19:33:05
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 20:37:28
|
citácia: citácia: citácia: Také trestanie Bohom by som nebral doslovne, ale nepriamo, ako následok odmietania jeho prikázaní. Božia prozreteľnosť zahŕňa asi všetko na zemi. Som presvedčený že Boh nerobí nikomu zle. Pôvodne zaslal Koki - 24 február 2014 : 20:26:33 Takze svet si ide svojou cestou? Pôvodne zaslal janka - 24 február 2014 : 22:26:11 Snáď vďaka modlitbám to zas celkom tak nie je. A tá odmena či trest totálne platí až po smrti človeka. V živote je to komplikovanejšie... Pôvodne zaslal Koki - 25 február 2014 : 05:06:41
citácia: Prijímam všetko čo nás učia, aj keď si neviem predstaviť v každom nešťastí Boží zásah. Neviem presne ako tu veci fungujú, ani nad tým nerozmýšľam. Pozri sa na biblický príbeh o boháčovi a žobrákovi; egoistický boháč si užil skvelý život, zatiaľčo chorý žobrák Lazár nezažil zrejme nič dobré. Ktorý z nich bol požehnaný a ktorý potrestaný? Lebo spravodlivosť sa ukázala až po Božom súde. Pôvodne zaslal Koki - 25 február 2014 : 19:33:05 Lucia sem dala otazky a odpovede k teme z Katechizmu. Naozaj prijimate vsetko, co vas ucia alebo vas ucia nieco ine (podla Vasich odpovedi). Skuste popremyslat nad tymi otazkami a odpovedami z Katechizmu, aka bude potom Vasa odpoved?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 20:58:21
|
citácia: Skuste popremyslat nad tymi otazkami a odpovedami z Katechizmu, aka bude potom Vasa odpoved? Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 20:37:28 Vy si myslíte, že poctivé premýšlanie nad tými otázkami a odpoveďami Vás môže priviesť k 100% súhlasu? Vyššie som to demonštroval a premýšlaním som dospel k niečomu inému. A nemyslím, že som neúprimný. Takže mne z toho vyplýva, že ak by som sa s tým chcel na 100% stotožiť, musel by som svoj rozum vypnúť. Príde Vám to správne? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 21:10:26
|
citácia: citácia: Skuste popremyslat nad tymi otazkami a odpovedami z Katechizmu, aka bude potom Vasa odpoved? Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 20:37:28 Vy si myslíte, že poctivé premýšlanie nad tými otázkami a odpoveďami Vás môže priviesť k 100% súhlasu? Vyššie som to demonštroval a premýšlaním som dospel k niečomu inému. A nemyslím, že som neúprimný. Takže mne z toho vyplýva, že ak by som sa s tým chcel na 100% stotožiť, musel by som svoj rozum vypnúť. Príde Vám to správne? Pôvodne zaslal Guliver - 25 február 2014 : 20:58:21 To bolo pre Kokiho, nie pre Vas. Ano, myslim si, ze poctive premyslanie nad otazkami Katechizmu moze priviest k 100% suhlasu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 21:12:43
|
citácia: Ano, myslim si, ze poctive premyslanie nad otazkami Katechizmu moze priviest k 100% suhlasu. Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 21:10:26 A k tomu zbytku sa nevyjadríte? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 21:18:55
|
citácia: citácia: Ano, myslim si, ze poctive premyslanie nad otazkami Katechizmu moze priviest k 100% suhlasu. Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 21:10:26 A k tomu zbytku sa nevyjadríte? Pôvodne zaslal Guliver - 25 február 2014 : 21:12:43 Nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 február 2014 : 21:20:00
|
citácia: Nie. Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 21:18:55 Ďakujem aj to je odpoveď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 03:04:03
|
citácia: Lucia sem dala otazky a odpovede k teme z Katechizmu. Naozaj prijimate vsetko, co vas ucia alebo vas ucia nieco ine (podla Vasich odpovedi). Skuste popremyslat nad tymi otazkami a odpovedami z Katechizmu, aka bude potom Vasa odpoved? Pôvodne zaslal janka - 25 február 2014 : 20:37:28 Janka, dúfam že moje príspevky nevypovedajú nič proti vierouke, aj keď obyčajne to nie sú teologické citáty. Skúšali ma tu či si myslím že Boh trestá alebo nie, a ja som zámerne neodpovedal jedným slovom. Radšej sa zamyslím čo si predstavujem pod spravodlivou odplatou a čo nie, lebo niektorí majú tendenciu vidieť Boží trest v každom zle a každej bolesti, a to ja nie. Stojím týmto proti vierouke? Dúfam že nie. Skôr sú čudné pochybnosti veriacich o Božom milosrdenstve, ktoré "sa vyvyšuje nad súdom". [Jak.2/13] Inak ten posledný Luciin príspevok som samozrejme neprehliadol. |
http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg |
Počet príspevkov: 1460 ~
Člen od: 14 september 2013 ~
Posledná návšteva: 25 marec 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 február 2014 : 09:34:27
|