|
Odoslaný - 20 jún 2016 : 18:39:35
|
Drahý Lutter, ešte klince, kladivo a nejakú tú bránu Ti musíme nájsť, v skratke: A) Nikto ťa nechce poučovať, ver si čomu chceš. Nič to ale nezmení na fakte, že keď človek zasahuje do aktu plodenia nového života, hrá sa z pohľadu Cirkvi na Boha.
B) Linky - naozaj mimoriadne relevantné použiť v argumentácii na takto závažnú tému napríklad wikipédiu alebo slovník na zozname.
C) "Nechoďte na mňa s tým, že je to prirodzená metóda..." Práveže to podstatné je. Lebo pri prirodzenej metóde pri pohlavnom styku ničomu nijak nebrániš. Rozum si dostal aj nato, aby si si vedel zvážiť, či uživíš ďalšie deti alebo nie a keď nie, tak Ti Boh stále necháva priestor ako pre vyjadrenie manželskej lásky, tak aj pre plodnosť. Zdržanlivosťou v plodných dňoch nebrániš ničomu, lebo k ničomu nedôjde. D)
citácia: Brániť narodeniu dieťaťa je proti prirodzenosti a BASTA! Súhlasím, ale my sa bavíme o počatí a to je tiež v poriadku, lebo brániť počatiu ale chcieť pôžitok je tiež proti prirodzenosti a BASTA!
D)
citácia: Je to mať lásku bez dieťaťa! A v tomto som s tebou súhlasil už predtým. Ak použijem aj dobrú vec so zlým úmyslom, konám zlo. Takže aj keď prirodzené metódy plánovania rodičovstva nie sú primárne zlé, ak ich používam so zlým úmyslom, konám zlo. No nikdy nie je možné použiť primárne zlú vec (antikoncepcia) na dobrý účel a spraviť tak morálne dobrý čin. V niektorých prípadoch sa môžu rovnaké látky ako pri HAK používať aj ako hormonálna liečba, vtedy ale nejde o antikoncepciu, ale o lieky.
E) Tma mi udrela do očí Ďakujeme, keby si si vedel po sebe prečítať a napríklad aj po mne, tak by si vedel, že zhasnuté nemáme, aspoň nie všetci. Skús nabudúce čítať s porozumením...
F) Som tmár ... Uvažujem ale, že ak mi ty napíšeš, že som tmár, tak budem musieť na to začať byť hrdý, rovnako, ako som na to bol hrdý za totality.
G) Vyzerá to, že nám naozaj nemôžeš pomôcť, že budeme potrebovať naozaj už len tú Božiu pomoc. Za čo sa ale vôbec nehanbím. Je mi skôr ľúto, keď niektoré veci skúšam riešiť bez Boha, to je potom katastrofa. |
RKC |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2016 : 19:49:37
|
"Zároveň podľa tvojej logiky každý zamilovaný manželský pár pácha podľa teba hriech keď sa milujú a nenarodí sa z toho dieťa."
Luther, neviem, či si už načisto taký zadubený.......excelentne ti to Mx vysvetlí, že to musí pochopiť aj debil, a ty napíšeš zas hento...škoda s tebou strácať čas. |
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2016 : 06:27:11
|
citácia: B) Linky - naozaj mimoriadne relevantné použiť v argumentácii na takto závažnú tému napríklad wikipédiu alebo slovník na zozname. Pôvodne zaslal Mx - 20 jún 2016 : 18:39:35 Wikipédia ako zdroj môže byť v pohode, akurát tá slovenská je na tom zjavne dosť biedne. Článok nemá žiaden zdroj, nespĺňa teda podmienky, ktoré Wikipédia na články kladie. Argumentovať takýmto článkom, to je bieda.
Zároveň, tu nastáva aj problém v pojmoch - to, že zo zjednodušeného a najmä svetského pohľadu je niečo antikoncepciou ešte neznamená, že to ňou je aj z pohľadu katolíckeho (podobne, darmo mi niekto pošle 10 000 článkov o tom, ako sú plody paradajky zeleninou ak viem, že mňa nezaujíma gurmánske, ale biologické hľadisko a z tohto sa jedná jednoznačne o ovocie). |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 jún 2016 : 14:06:54
|
citácia: Wikipédia ako zdroj môže byť v pohode, akurát tá slovenská je na tom zjavne dosť biedne. Článok nemá žiaden zdroj, nespĺňa teda podmienky, ktoré Wikipédia na články kladie. Argumentovať takýmto článkom, to je bieda. Pôvodne zaslal Reconquistador - 23 jún 2016 : 06:27:11 Vážne sa obávam, že v tomto nemôžem súhlasiť. Wikipedia by sa dala použiť na argumentovanie ohľadom exaktných vied, spoločenských a historických udalostí a pod. Ale som si takmer istý, že neskúseného a neštudovaného katolíka pri hľadaní pravdy vo veciach viery len pomýli, prípadne zvedie na scestie. Vo veciach morálky by som jej neveril a to aj práve preto, že sa tam nepoužívajú dôsledné fakty a definície (je to popularizácia faktov). |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2016 : 22:12:52
|
Na štúdium viery a morálky samozrejme vhodná nieje, to máte pravdu. O tom však moja poznámka ani nebola. |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2016 : 12:33:00
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2016 : 14:21:18
|
Tak vidíte, schválne som sa prišiel pozrieť, že čo za nuansy sa tu dozviem a je to tu čierne na bielom. Taký Reconquistador to napísal jasne, popiera svet a svetské poznanie. Veď presne o tom som písal. Ďalej Mx myslí si o sebe čo koľvek čo len chceš, že si na správnej ceste atď. Ale je to tu čierne na bielom. Nenapísal si vôbec nič MAK-ovi o tom, keď hovoril o tejto metóde v zmysle antikoncepcie. Keď písal presný opak toho čo si tu napísal ty.
A stále platí to isté, lebo hoc ako tu bude prispievať slovenska. Napísal si to jasne. Milostný akt má byť nie len o akte ale aj o plodení. Vyššie si to napísal a to nemôžeš odškriepiť. Preto ti to píšem znovu. Tvoríš z pravých katolíkov hriešnikov.
Pán Boh požehnáva pár a dáva dieťa. Ale rodičia budú rozhodovať o tom, kedy je dobré aby sa dieťa narodilo? Nemá to požehnať práve pán Boh? A načo ti je rozum, tak ako píšeš. Rozumom Božie cesty nemôžeš pochopiť. Prečo rodičia odkladajú narodenie dieťaťa na lepšie časy (a ako to vôbec robia ak nie antikoncepčne?) aby sa dieťa malo dobre? Prečo sa nemôžu spoľahnúť na Boha, že keď ich požehná dieťaťom, požehná aj život tohoto dieťaťa a urobí z biedy bohatstvo?
Medzi vami bezbožníkmi je to takto. Katolícky rodičia sa môžu rozhodnúť kedy sa oplodnia - (keď uznajú za vhodné, keď budú lepšie časy, keď budú pečené holuby padať z neba, keď bude von nekonečné leto, vysoký vek rodičky atď) to nie je obmedzovanie života, to je v súlade s Božím plánom! Zároveň ak sa milujú a nedôjde k splodeniu tak páchajú hriech. Hoci to nechali v rukách pána. Ale hriech podľa Mx-a páchajú práve oni. A keďže majú sex bez splodenia, mali by sa najlepšie podľa Mx-a na to vykašľať a nepáchať hriech. Zároveň takí ktorí by mali problém otehotnieť a chcú dieťa by sa mali na to už ale že úplne vykašlať a radšej si maľovať obrázky alebo viac chodiť do kostola. Potom je tu fakt, že bilingsonová metóda sa radí medzi antikoncepčné, ale nie, vám je to fuk lebo je to svetské poznanie. Nie, vám to nie je fuk, že to je svetské poznanie, lebo to by ste museli kašľať aj na iné takéto poznanie. Vám to vyhovuje!, že sa ujala takáto pokrútená pravda, lebo sami máte s vlastnou sexualitou problém ale na rozdiel od mnohých hriešnikov máte problém priznať si vlastnú hriešnosť a síce, že chcete sexovať bez plodenia a je to OK.
Potom si nájdete takých hlásateľov ktorí operú vaše svedomie v zmysle pokrúteného tmárskeho výkladu Kristovho učenia a tlapkáte s po pleci. To sme ale katolíci.
Prepáčte nie ste a zas ste sa len usvedčili. Hovorím, modlite sa, ja sa za vás modlím.
A o Wikipédii kľudne pochybujte. Je to len pár odkazov čo som narýchlo našiel ale keby som si dal tu námahu nájde vám priamo odborné články a tie budú hovoriť to isté. |
Počet príspevkov: 108 ~
Člen od: 07 marec 2016 ~
Posledná návšteva: 12 september 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2016 : 11:19:37
|
nás nazývaš bezbožníkmi a sám odmietaš učiteľský úrad Cirkvi. Je mi ťa lúto a niet viac o čom debatovať |
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 jún 2016 : 15:53:51
|
Drahý Lutter,
schválne si prišiel a nič si sa nedozvedel, lebo evidentne si moje príspevky nepochopil. Ťažko s tebou diskutovať, keď nečítaš, čo je napísané. Na druhej strane ale pripúšťam aj možnosť, že som to ani ja nemusel nenapísať úplne polopatisticky, ja tak ale ani veľmi písať neviem. Problematika je omnoho zložitejšia, než tu obaja prezentujeme.
Lenže podľa mňa abstinencia hriechom nie je a nemôže byť. Takýto človek síce môže hrešiť v myšlienkach, ak sa oddáva nejakým predstavám, ale abstinenciou sa nedá zhrešiť proti plodeniu (dá sa proti manželskej láske). Upozorňujem na rozdiel medzi slovami "antikoncepcia" a "abstinencia".
Skúsim to stručne zhrnúť: A) Abstinenciou, čiže odriekaním si pohlavného života nemôžem hrešiť proti plodnosti manželského aktu. B) Abstinenciou, čiže odriekaním si pohlavného života môžem hrešiť proti manželskej láske, ak je to len moje rozhodnutie C) Antikoncepcia v svojom skutočnom a pôvodnom význame znamená "proti-počatiu" (anti conception), to znamená, že podnikám fyzicky kroky, ktorými chcem zabrániť počatiu napriek tomu, že k pohlavnému spojeniu osôb príde a to buď mechanicky alebo chemicky. Zjednodušene, napríklad prezervatív nie je prirodzená súčasť manželského aktu (odhliadnuc od toho, že vedci zistili, že ženy, ktoré majú pohlavný styk za použitia kondómu sú ohrozené a teraz neviem akou chorobou, ale je D) A teraz k tým prirodzeným metódam - sú to metódy, ktoré nejdú proti prírode, to znamená, že aj manželský akt sa deje prirodzene so svojimi dôsledkami a aj plodenie je umožnené, lebo sa mu nijako nebráni, nijako fyzicky, chemicky, proste nijak. Abstinencia nemôže brániť plodnosti manželského aktu, lebo k manželskému aktu nedochádza.
Ak to zoberieme do detailov, tak v skutočnosti sa nedá na prirodzené metódy spoliehať ako na antikoncepčné, lebo je tam stále "riziko", že k počatiu dôjde, človek totiž nijako počatiu nebráni, nijako do celého procesu nezasahuje, nekladie prekážky, iba využíva to, čo Boh sám do toho vložil. Na druhej strane, ak manželský pár po modlitbách a zrelých úvahách rozhodne, že napríklad 10 detí stačí, lebo sa síce neboja o ich materiálne zabezpečenie ale napríklad o ich výchovu, alebo vážna choroba, životná kríza, a rozhodnú sa byť spolu len v neplodných dňoch, tak stále ponechávajú aj v svojich hlavách aj reálne priestor pre to, že Boh môže aj tak do toho zasiahnuť a k počatiu prísť môže (príde k skorej ovulácii, alebo spermie prežijú viac než je obvyklé, alebo ich vzájomná túžba bude proste veľká, čokoľvek). Ak sú rodičia nastavení tak, že síce už ďalšie dieťa neplánujú mať, ale ak príde, prijmú ho s láskou, tak nemôžeme hovoriť o antikoncepcii a teda ani o hriechu.
Ak niekto cielene používa prirodzenú metódu na oddialenie počatia a je napríklad v situácii, keď na to nie je žiaden dôvod, napríklad len uprednostňuje kariéru pred rodinou, a manželstvo bral ako legálnu možnosť mať sex, tak takýto človek môže hrešiť. Ale zase nie tým, že sa riadi plodným a neplodnými dňami, ale tým, že apriori odmieta deti. Týmto som chcel povedať, že aj kuchynský nôž môže byť vražednou zbraňou, ale nie je to jeho primárny účel.
A na záver jedna otázka: kto iný ako Boh a manželia by mali rozhodovať o tom, koľko detí zvládnu uživiť a vychovať a koľko už nie? Sused? Štát? Preto toto je pre mňa výsostne otázka na svedomie rodičov. My sa môžeme baviť o všeobecných princípoch, ktoré sú v morálnej teológii jasne definované, ale konkrétny prípad je vždy jedinečný a pre nás je mimoriadne riskantné ho posudzovať, lebo minimálne Boží pohľad nepoznáme ako ani skutočné postoje manželov. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 jún 2016 : 18:47:16
|
O akej abstinencii to hovoríš Mx? Ja som sa nikde o abstinencii nevyjadroval.
Prepáč Mak ale ty ma nepoučuj, lebo nemáš naozaj v čom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 júl 2016 : 13:32:45
|
citácia: O akej abstinencii to hovoríš Mx? Ja som sa nikde o abstinencii nevyjadroval. Pôvodne zaslal Luther - 30 jún 2016 : 18:47:16 Ale ja hej, písal som, že základným prvkom prirodzených metód plánovania rodičovstva je "ABSTINENCIA" a preto takéto metódy nemôžu byť hriešne samé v sebe a ani ich nemôžeme nazývať antikoncepciou (ktorá hriešna sama v sebe je, lebo sa stavia proti prírode, prirodzenému poriadku).
Prirodzené metódy sú založené na tom, čo do nás Boh vložil. Antikoncepcia je založená na tom, že sa snaží tie prirodzené pochody zmeniť alebo ovplyvniť tak, aby k počatiu nedošlo. Pri prirodzených metódach to robíš jednoducho tak, že abstinuješ v čase, keď si myslíš, že by k počatiu na základe plodných a neplodných dní mohlo prísť. Lenže sami veľmi dobre z vlastnej skúsenosti vieme, že to, čo si my myslíme, ešte vonkoncom nemusí byť pravda. A práve preto, že pri PrMPR nekladieš prirodzenému priebehu do cesty žiadne prekážky, prirodzené metódy nemôžu byť hriešne samé v sebe. Naturalisticky, nie je predsa môj problém, že keď dorazia spermie na miesto, tak tam nie je žiadne vajíčko, ktoré by mohli oplodniť. A v skutočnosti je to tak, že Boh nám naozaj chce dopriať, aby sme sa tešili zo seba navzájom aj vyjadrením manželskej lásky a nemuseli mať toľko detí, že sa o ne nebudeme vedieť postarať. Veď inak by predsa bola žena plodná stále, tak ako muži kedysi (tí dnešní to s plodnosťou majú vraj riadne nahnuté).
Ujasnime si teda ešte, čo je naozaj antikoncepcia: = mechanická, bráni spermiám dostať sa do pošvy (prerušovaná súlož, prezervatív, ...) = chemická - vytvára v pošve prostredie, ktoré likviduje spermie = hormonálna = chemická/abortívna - upravuje hladiny hormónov v tele ženy tak, aby nedošlo k ovulácii ALE súčasne pôsobí tak, aby sa ak aj k ovulácii dôjde a príde aj k oplodneniu, tak aby sa oplodnené vajíčko nemohol zahniezdiť v maternici = mechanická abortívna - DANA vnútromaternicové teliesko a podobné - likvidujú oplodnené vajíčko.
Tie druhé dve sú abortívne, lebo v prípade, že príde k počatiu, spôsobujú potrat počatého plodu. Na obale HAK je možné nájsť upozornenie, že ako vedľajší účinok môže byť občas silnejšie krvácanie. Bohužiaľ sa tam už neuvádza, čo ho spôsobuje. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2016 : 09:55:00
|
Abstinencia nie je nemať sex so ženou keď je plodná. Abstinencia je nemať sex vôbec. Čudne chápeš čo je úplne normálne pre všetkých, len tu pre vás akosi nie. Zmyslom abstinencie je zdržanie sa niečoho. Ale nie len v tedy keď to môže mať pre mňa zásadne dôsledky na môj život. Ďalej si okrem zmyslu slova abstinencia ujasni aj význam slova antikoncepcia. Lebo tvoje chápanie je naozaj nedostatočné a keďže si tam nezaradil sledovanie plodných dní dokazuješ, že vôbec nerozumieš významu slova antikoncepcia. A to je problém vás všetkých. Vy inak chápete význam pojmov ktoré sú pre všetkých ostatných úplne jasné.
Tak zas len z Wikipédie lebo sa mi nechce stále dokola o tom istom: 1 Antikoncepčné metódy
1.1 100%-ná abstinencia 1.2 Mechanická alebo bariérová antikoncepcia 1.3 Hormonálna antikoncepcia 1.4 Postkoitálna antikoncepcia 1.5 Mechanizmy pôsobenia hormonálnej antikoncepcie 1.6 Sterilizácia 1.7 Výpočet plodných a neplodných dní ženy 1.8 Prerušovaná súlož
A ešte jedna vec. Odmietam komunikovať ďalej s každým kto ma bude presviedčať o tom, že to nie je antikoncepčná metóda, lebo s ľuďmi ktorí popierajú FAKTY diskusia možná nie je. Lebo FAKT je FAKT a hotovo, bez ohľadu na niekoho nedostatočné chápanie sveta a zbožné želanie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 júl 2016 : 12:54:45
|
OK, beriem, že fakty sú len veci, ktoré sú na wikipédii, potom sa ale naozaj nemáme o čom baviť. Ja za autoritu nepovažujem wikipédiu a preto mám na veci iný názor.
Mimochodom, keby som napísal na internet, niečo o tebe, čo nie je pravda, tak by sa to automaticky pravdou stalo? Hm, zvláštne...
A mimochodom, prirodzené metódy nie sú antikoncepčné, ale tiež chápem, že asi nie si schopný preniknúť hlbšie do preberanej témy, keď používaš také zdroje informácií ako wiki. Je to pre mňa veľmi smutné, je to škoda.
A mimochodom, pripúšťam, že niektorí ľudia môžu používať prirodzené metódy plánovania rodičovstva ako "antikoncepčné" a v takom prípade hrešia, no samotná metóda hriešna nie je, čím sa líši od ostatných v Tvojom zozname. Boh nám nedal rozum nato, aby sme boli ako zajace. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 júl 2016 : 19:00:13
|
Vieš čo Mx, naozaj si ma už dopálil a preto som si dnes dal o, a to dobre čítaj a pre istotu aj 2x po sebe, dal som kvôli tebe o 20 sprostých jednoduchých sekúnd viacej námahy a googloval som po nete. Do hľadáčika som si zadal - Oborne o prirodzenej antikoncepcii. A tu je výsledok. Klikni na link ak máš ty a tvoj Band odvahu. http://www.lekari.sk/index.php%3Fstr%3Dlekarske_clanky%26hladany_vyraz%3D%26sprava%3D160%26od%3D0
Takže Mx, vieš aký je dnes rozdiel medzi vzdelanosťou a hlúposťou? Medzi stredovekom a súčasnosťou? 20 sekúnd!!!! A tých 20 sekúnd od reality si po zadu. Keby si nadovšetko nemiloval svoju žalostne nízku erudovanosť, mohol si byť už dnes niekde inde. Spochybni ešte aj tento link a prídem sem a zas ti naložím. Takže na záver len takto. Fakty sú FAKTY!!! Mimochodom zjavne o wikipédii nič nevieš. Čo ty vlastne o dnešnom svete vieš? A keď si predstavím koľkých si tu na fóre mohol svojim odborným poradenstvom pomýliť. Nech ti je pán Boh milosrdný. A pritom sa tu naťahujeme už mesiac. A za mesiac si nebol schopný vytiahnúť hlavu z piesku a pozrieť sa ako sa veci majú. A to ani ty, ani MAK a ani Slovenka. Slovenka na miesto aby si pozrela niečo zo sveta súčasnej reality, si radšej počká keď jej a mne to ty vysvetlíš. To je ale úroveň kritického myslenia. Niet sa čo čudovať nad jej výkrikmi do tmy.
Tie metódy sú tam všetky. Od teploty, po hlien, plodné dní. Sú tam veci o ktorých si ty a tvoj akože katolícky Band nikdy hádam ani nepočul. Tak mi napadá opýtať sa, čo ste tu vy vlastne zač? Stretávate sa? A kto vás vedie? Nejaký kňaz odpadlík?
V závere musím poľaviť a ešte zopakovať. Áno, táto metóda je povolená ale je lož ak sa nenazýva antikoncepčnou. Lebo ona antikoncepčná je. Je teda proti plodeniu. Keby to tak nebolo tak by na slovensku a to aj medzi katolíkmi nebol štandard 2 deti. To je najtvrdší fakt ktorý hovorí o tom ako sa používa táto metóda - PROTI ŽIVOTU.
Mrzí ma, keď potom takýto ,,katolícky" broja proti potratom. Ale len sa potvrdzuje, triesku v oku druhého vidiš ale brvno vo svojom nie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 09:59:29
|
citácia: Je to presne o tom, že vy, "googlisti" neviete používať vlastnú hlavu a veríte hocijakým článkom na internete. Hneď začiatok článku si odporuje s tým, že neskôr vymenúva prirodzené metódy, napríklad aj dojčenie. Katolícka Cirkev totiž (a aj svetská veda dlhé roky) považuje za antikoncepciu to, čo naozaj zasahuje do prirodzeného poriadku plodenia a to žiadna z prirodzených metód plánovania nerobí. Lenže takéto informácie nenájdeš na internete, trebalo by zájsť do knižnice a popozerať sa po knihách, ktoré boli napísané pred vznikom internetu a Googlu. Mimochodom, dehonestáciu pojmov je vidieť aj v mnohých iných oblastiach, ale rozšírenie pojmu antikoncepcia aj na prirodzené metódy sa udialo práve preto, aby mohli byť oklamaní práve jednoduchí veriaci. Definícia uvádzaná v tebou citovanom článku:
citácia: Antikoncepcia (alebo inak povedané kontracepcia) je označenie viacerých metód, ktoré spôsobujú prechodnú/v niektorých špeciálnych prípadoch i trvalú/ neschopnosť oplodnenia, a tým vzniku neplánovaného tehotenstva. Hrubým som ti vyznačil, čo si protirečí. Prirodzené metódy nič nespôsobujú, oni rešpektujú, zohľadňujú prirodzený mechanizmus. A to je ten hlavný rozdiel.
Súhlasím, že aj prirodzené metódy sa môžu používať "antikoncepčne", ale to som napísal už dávno, bolo by treba sa len naučiť čítať s porozumením napísaného textu.
citácia: Takže Mx, vieš aký je dnes rozdiel medzi vzdelanosťou a hlúposťou? Viem, sú to dve veci, ktoré spolu vôbec nesúvisia, ako nám dokazuješ, aj vzdelaný človek môže byť hlúpy, aj keď občas nie svojou vinou. Opakom hlúposti nie je vzdelanosť, ale múdrosť. Opakom vzdelanosti je negramotnosť. Perlíš.
citácia: Medzi stredovekom a súčasnosťou? 20 sekúnd!!!! A tých 20 sekúnd od reality si po zadu. Rozdiel medzi stredovekom a súčasnosťou je podstatne väčší, ale nenájdeš to na Googli.
citácia: Keby si nadovšetko nemiloval svoju žalostne nízku erudovanosť, mohol si byť už dnes niekde inde. Nie, nechcem byť niekde inde, a už celkom isto nie na Tvojej úrovni, aj keď je celkom isto mimoriadne vysoká. Ja sa radšej držím pri zemi.
citácia: Spochybni ešte aj tento link a prídem sem a zas ti naložím. Príď mi naložiť, rád sa s Tebou stretnem aj osobne, ak sa nebojíš, lebo za zdanlivou anonymitou fóra je každý posera chlapom. A mimochodom, vôbec mi nenakladáš, lebo argumenty nedávaš žiadne, aspoň nie z pohľadu katolíka.
citácia: Takže na záver len takto. Fakty sú FAKTY!!! Mimochodom zjavne o wikipédii nič nevieš. Čo ty vlastne o dnešnom svete vieš? O wiki viem celkom dosť a z princípu nemôže v nej byť morálna pravda, lebo tá nie je otázkou väčšiny ale Boha. A možno o dnešnom svete viem oveľa viac ako ty, lebo niektorým je dané vidieť aj pod pokličku no nebyť varenou žabou v hrnci.
citácia: A keď si predstavím koľkých si tu na fóre mohol svojim odborným poradenstvom pomýliť. A čo ak ich mýliš ty? Kedy si si naposledy študoval oficiálne katolícke stanovisko k týmto otázkam? Ak teda chceš hovoriť v mene katolíkov?
citácia: Nech ti je pán Boh milosrdný. Ďakujem, naozaj úprimne,toto potrebujeme všetci, aj ja a prajem a modlím sa o to isté pre teba.
citácia: A pritom sa tu naťahujeme už mesiac. A za mesiac si nebol schopný vytiahnúť hlavu z piesku a pozrieť sa ako sa veci majú. A to ani ty, ani MAK a ani Slovenka. Slovenka na miesto aby si pozrela niečo zo sveta súčasnej reality, si radšej počká keď jej a mne to ty vysvetlíš. To je ale úroveň kritického myslenia. Niet sa čo čudovať nad jej výkrikmi do tmy. Vieš, realita je taká, že dnes ani slovo "láska" nemá ten správny význam ako by malo mať. Dnes sa tým označuje napríklad aj voľný sex a to si myslím, že má od lásky dosť ďaleko. A preto my, katolíci, ktorí počúvame učiteľský úrad, a vieme prečo, tak my hovoríme, že v modernej spoločnosti sa používajú termíny a slová na pomenovanie pojmov tak, ako sa niekomu hodí a nie tak, ako by sa malo. A preto aj pojem antikoncepcia bol rozšírený aj na prirodzené metódy, lebo sa to niekomu hodí. A ty mu len slúžiš.
citácia: Tie metódy sú tam všetky. Od teploty, po hlien, plodné dní. Sú tam veci o ktorých si ty a tvoj akože katolícky Band nikdy hádam ani nepočul. Tak mi napadá opýtať sa, čo ste tu vy vlastne zač? Stretávate sa? A kto vás vedie? Nejaký kňaz odpadlík? A čo keby si ty vyhľadal, nejakého katolíckeho gynekológa a spýtal sa, ako sa tieto veci majú? Aha, to by nešlo, takého asi nepoznáš a musel by si sa unúvať. No nič, ži si vo svojom NewSpeaku a ver si ministerstvu pravdy.
citácia: V závere musím poľaviť a ešte zopakovať. Áno, táto metóda je povolená ale je lož ak sa nenazýva antikoncepčnou. Nazývať ju antikoncepčnou je popretím definície antikoncepcie.
citácia: Lebo ona antikoncepčná je. Nie je, ale dá sa používať tak, aby pár neotehotnel. A ak je ich úmysel nemať deti, tak metóda nie je antikoncepčná, ale motív je a preto je také konanie hriešne. To je ako s nožom. Nôž sám o sebe je morálne indiferentný, neurčitý, nie je ani zlý a ani dobrý. No v mojich rukách sa môže stať zlým nástrojom napríklad vraždy, alebo dobrým, keď nakrájam hladným chlieb.
citácia: Je teda proti plodeniu. Primárne nie a nijako nezasahuje do prirodzeného poriadku, preto nie je antikoncepčná.
citácia: Keby to tak nebolo tak by na slovensku a to aj medzi katolíkmi nebol štandard 2 deti. To je najtvrdší fakt ktorý hovorí o tom ako sa používa táto metóda - PROTI ŽIVOTU. A sme doma, metóda sa používa ako antikoncepčná, to je možné, ale sama o sebe taká nie je. A pokiaľ ja poznám stav Slovenska, tak páry s dvomi deťmi používajú antikoncepciu, lebo sa nebudú spoliehať na nejaké "prirodzené metódy". Kde to prosím Ťa žiješ?
citácia: Mrzí ma, keď potom takýto ,,katolícky" broja proti potratom. Ale len sa potvrdzuje, triesku v oku druhého vidiš ale brvno vo svojom nie. Pôvodne zaslal Luther - 05 júl 2016 : 19:00:13 Potrat je ale niečo úplne iné, potrat je obyčajná sprostá vražda nenarodeného a úplne bezbranného človeka. A aj keď mám problém s nejakým hriechom, môžem proti nemu brojiť a aj proti všetkým ostatným, lebo napriek tomu, že som slabý a hriešny človek, nechcem aby sme zabíjali svoje vlastné deti. Ale ako už bolo povedané, národ, ktorý zabíja svoje deti si nezaslúži budúcnosť. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 14:12:08
|
Nasa oblubena WIKI: "Ak sa PPR používa k vyhnutiu sa počatia, počas plodnej fázy nedochádza k pohlavnému styku (Definícia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 1982). WHO PPR nepokladá za antikoncepciu, ale za k nej alternatívnu metódu kontroly porodnosti."
Teraz def.z pohladu ucenia kat. Cirkvi:"Antikoncepciou označujeme prostriedky a postupy (mechanické, chemické, hormonálne, chirurgické či behaviorálne) používané s cieľom vyhnúť sa počatiu pri pohlavnom styku, ktoré fungujú na princípe zásahu do fyziologických procesov nevyhnutne nutných k počatiu v ktorejkoľvek fáze plodivého procesu, t. j. od tvorby pohlavných buniek až po okamih splynutia prvojadier spermie a vajíčka." " Prirodzené plánovanie rodičovstva je spôsob predchádzania a plánovania tehotenstva na základe sledovania prirodzene sa vyskytujúcich známok a symptómov plodných a neplodných fáz menštruačného cyklu ženy, s absenciou pohlavného styku v plodnej fáze, pokiaľ sa využíva s cieľom tehotenstvu predísť." (WHO: Natural family planning: A guide to the provision of services. Geneva: WHO,1988, s. 10.)"
viac lpp.sk - antikoncepcia pre tych co radi almighty internet:)
Ak chce teda niekto definovat antikoncepciu len na zaklade rozhodnutia vole neplodit ako sa nam to svet snazi podsuvat, tak akekolvek rozhodnutie ci uz docasne alebo trvale je ANTIKONCEPCIA- pekna blbost co??
Nadovazok: vola Bozia- dopustajuca. To, ze milostivy Boh necha vzniknut zivot pri umelom oplodneni neznamena, ze umele oplodnenie nie je TAZKYM previnenim voci nemu . Lebo Boh trpi mnoho za to, ze nam dal slobodnu volu.
Luther !!!može Cirkev riešiť morálnosť uméleho oplodnenia alebo nie??
|
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 06 február 2010 ~
Posledná návšteva: 05 júl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 15:42:54
|
Tak vidíš Mx. Zase to robíš. Zdá sa, že nie je žiadny zdroj ktorý by si ty vedel uznať za dostatočný. Ani keď to napíše gynekológ na lekárskej stránke, ktorú majú zas na starosti iný lekári a veci znalí. A nie nedošlo k omylu a nie sú tam tie metódy vymenované omylom. Sú tam preto, lebo tam patria a basta! Darmo sa budeš klamať.
Hadec ďakujem za zaujímavý vstup. A ďakujem za definíciu katolíckej Cirkvi. Toto sa môžeš rovno aj rozviesť Teraz def.z pohladu ucenia kat. Cirkvi:"Antikoncepciou označujeme prostriedky a postupy (mechanické, chemické, hormonálne, chirurgické či behaviorálne) Hlavne to behaviorálne. A prosím nech je to zas nejaká definícia katolíckej Cirkvi a nie hádala by hádala.
A je to skutočne tak. Akonáhle sa rozhodneš využiť nejakú metódu alebo poznanie prirodzenosti veci k tomu aby si zabránil tehotenstvu je to forma ANTIKONCEPCIE. Či sa ti to páči alebo nie. Ďalej sami niektorí uvádzate, že dieťa je dar Boží a pravý katolík sa spolieha na svoju vieru v Boha. Prečo potom vymýšľať metódy ako dieťa nemať? Ak chcem mať dieťa len v čase hojnosti a bohatosti a nie inokedy tak to nie je zastávanie názoru byť za život. Ale byť za život za presne stanovených podmienok. Nie je v tom dôvera v Boha, len vo vlastné schopnosti a možnosti dieťa uživiť a zabezpečiť mu dobrý štart do života. Kto skutočne zastáva postoj PRO LIFE sú jednoducho cigáni. Neriadia sa žiadnou teóriu len na to idú a ostatné je v rukách pána Boha. Keď požehná, tak požehná. Keď bude dieťa chudobné, choré alebo hocaké je to vôľa Boha. Veď všetky dietky sú Božie, alebo nie? Cirkev svojou misijnou skúsenosťou v krajinách ako Afrika atď pochopila ako to funguje. Že čím viac detí, tým častejšie chudoba, hlad a problémy ich uživiť. Schválenie metódy antikoncepcie a uvoľnenie ovzdušia bolo preto NUTNOSŤOU a nie vôľou Božou. Pretože taký postoj bol v modernej dobe pri rozumovo založených veriacich jednoducho NEUDRŽATEĽNÝ. Teraz kvôli dusnej atmosfére budú ústupky voči homosexuálom. Veď uvidíme všetci, je to už len otázka času.
A dobre si to tam napísal. Hlavne pre Mx-a. Že keď obdobie plodnosti ženy bez pohlavného styku dvojch ľudí nie je ABSTINENCIA ale ABSENCIA. Čítaš Mx?! A áno, dočasné alebo trvalé sexuálne vzťahy bez možnosti otehotnieť sú antikoncepciou.
Morálnosť umelého oplodnenia Cirkev môže riešiť. Prečo by nie? Môže kritizovať biznis ktorý sa z toho spravil ale nie dvoch milujúcich sa katolíkov ktorí túžia po dieťati. Karhať ich za to naozaj morálne nie je.
Nikto my ešte úprimne neodpovedal, čo ste zač a kto vás vedie? Dočkám sa? Ďakujem
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 16:02:29
|
Už som našiel hadec odkiaľ si to citoval. Je tam toto: behaviorálna (antikoncepčné správanie sa) – prerušovaný styk (coitus interruptus), nekoitálne praktiky ako náhrada pohlavného styku (análny a orálny sex, petting). Lenže antikoncepčné správanie sa je aj to, že sa správaš tak, že so ženou jednoducho nemáš sex počas plodných dní hoci na to majú obaja chuť.
A hoci je tam aj toto: a ak sa manželia rozhodnú predísť tehotenstvu abstinenciou od manželského aktu v plodnej fáze cyklu ženy, hoc majú úmysel zamedziť počatiu nesprávajú sa antikoncepčne. Prečo? Pretože antikoncepciou by sa tak stával všetok čas, ktorý manželia nevenujú pohlavnému životu, čo je absurdné.
Je to blbosť ako voda v koši. Pretože predstava človeka ktorý to napísal je akoby založená na tom, že život človeka po vstupe do manželstva sa redukuje len na najnižšiu možnú úroveň, na plodenie. Súd ktorý dotyčný vynáša o absurdnosti takéhoto konania vôbec nie je pravdivý. Antikoncepciou by sa vôbec nestával všetok spoločne strávený čas, ktorý by manželia spolu strávili. Len ten čas počas plodných dní manželky. Konkrétne kedy by mohli, ale naschvál s ohľadom na neželaný výsledok by to jednoducho nespravili. Je to naozaj veľmi nesprávne intelektuálne zdôvodnené. Miešajú sa tam hrušky s jablkami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 18:27:11
|
Opieras sa o iste zdroje(Wiki) a potom ich sam potieras . Das tu link na nejaku hodnotovo bezcennu informaciu k teme(lekari.sk) a potom sa poucis z toho co du dam ja a prezentujes opat svoju pravdu aby si nestratil svoju tvar. Ak chces vsetko pomenovat jedným slovom je to tvoja vec.ludia okolo teba maju vsak rozmanitejsi slovnik.A vedia pomenovat odlisnosti inymi vyrazmi . Tiez som si vsimol, ze velmi rad vkladas ludom do ust nieco co nepovedali resp. nenapisali a tak sa korektne s tebou neda diskutovat. citacie a im prisluchajuce zdroje som uviedol cize si nic nemusel hladat.
Plodenie deti je mimnochodom najvyssi z hlavnych cielov manzelstva. Kedze nam Boh dal rozum ako jednu z mala veci, ktorou sa mu podobame nemame sa spravat pudovo ako ty naznacujes ale mame rozumom a volou riadit svoje rozhodnutia. Toto tvoje vnimanie je milny cisto evanielicky(protestansky) pristup- ktori vnimaju cloveka pred Bohom ako babku v jeho rukach.
Ziadna antikoncepcia nebola schvalena.
Podľa teba su antikoncepciou vsetky plodne dni manzelky , kdy nemala sexualny akt so svojim manzelom , milencom - opacnym pohlavým ak ich volou je neplodit deti ?
O co sa ti vlastne jedna? O to co patri pod slovo antikoncepcia? Alebo o to, ktore slobodne ciny cloveka zabranujuce pocatie su hriesne?
Co sa tyka tvojej odpovede na moju priamu otazku - dakujem. Tvoje zdovodnenie je vsak zavadzajuce. Pretoze sa tu riesi hriesnost slobodneho ludskeho cinu a to umeleho oplodnenia a tento cin je vzdy tazko hriesny. Karhat hriesnikov je skutok duchovneho milosrdenstva.
Preco si odignoroval slovicko pocas pohlavneho styku? Preco si odignoroval WHO(Svetovu zdravotnicku organizaciu)? ak si zastancom rozumoveho vnimania.
Ja som katolik a snazim sa vsemozne verit a posluchat Cirkev Kristovu.Ostatných nepoznam ale mam o nich rovnake zmyslanie. A kedze som ti odpovedal, tak ocakavam, ze mi odpovies v co veris ty. Dakujem |
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 06 február 2010 ~
Posledná návšteva: 05 júl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 júl 2016 : 21:07:17
|
Luther, hovorím ti ako praktizujúca katolíčka a lekárka spolu so svojím mužom , ktorý je prakt. katolík a GYNEKOLÓG ( dobrý a uznávaný/, že Mx má PRAVDU!!!!!
A vám ostatným sa čudujem, že mu stále niečo vysvetľujete. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2016 : 08:07:36
|
citácia: Luther, hovorím ti ako praktizujúca katolíčka a lekárka spolu so svojím mužom , ktorý je prakt. katolík a GYNEKOLÓG ( dobrý a uznávaný/, že Mx má PRAVDU!!!!! Pôvodne zaslal slovenka - 06 júl 2016 : 21:07:17
Chcel by som vediet meno dobreho a uznavaneho gynekologa, ktory povazuje umele oplodnenie a antikoncepiu za tazko hriesne. |
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2016 : 10:02:04
|
Presne tak, Guliver. Nie známy v médiách a na celom Slovensku, samozrejme, ale známy a vyhľadávaný zo širokého okolia...... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2016 : 12:48:53
|
Hadec svojou reakciu na mňa si povýšil túto diskusiu do úplne iného levelu.
Keď teraz rozpíšem čo sa tu objavilo tak mi vychádza nasledovné.
Budeme brať do úvahy za pravdivé to čo napísal Mx. Že hriech je ak je jedno bez druhého. Teda láska bez plodenia a plodenie bez lásky (aktu). Budem brať do úvahy čo si napísal hadec ty. Že plodenie je najvyššia úloha manželstva ok? Poďme to teda pekne po poriadku pospájať. Je faktom, že žena má počas svojho cyklu určité dni plodné a určite dni neplodné. Sám hadec píšeš, že najvyššou úlohou je plodenie. A tak ako písal Mx to znamená jedno jediné.
Manželia majú mať počas tohoto cyklu sex len počas plodných dní ženy. Pretože ak majú sex počas neplodných dní, páchajú hriech, tak ako to vysvetlil Mx. Ďalej to znamená tak ako si to popísal ty, že nie je možné dosiahnúť splnenie tejto najvyššej úlohy počas všetkých dní. Preto som ti písal, že plodenie nie je jedinou úlohou manželstva. Sám píšeš, že je to najvyššia úloha, teda sú tu úlohy aj iné. Potom tu budete poučovať človeka o tom, že nemať sex počas plodných dní s vlastnou manželkou je OK. Ako má ale byť najvyššia úloha splnená, keď nebude pravidelný sex počas plodných dní? Veď vy si ako to slušne povedať kakáte do úst. Bilingsonová metóda má byť o tom, že katolíci sú poučení v ktorých dňoch sa majú stretnúť v láske a plodiť deti a nemá sa využívať na to aby dochádzalo sexu počas dní, kedy sa najvyššia úloha splniť práve ani splniť NEDÁ. Kto nechce plodiť deti ten siaha po natikoncepcii. A z tejto myšlienky mať potešenie bez dôsledkov vznikla antikoncepcia. Je jedno aké úmysly viedli tých manželov čo popísali Bilingsonovú metódu. Akonáhle ju niekto využíva na to nemať deti, je to metóda antikoncepcie či sa ti to páči alebo nie. Preto je na tej stránke lekári uvedená správne! Nerozumiem ale ako ďaleko chceš zájsť v spochybňovaní. Veď ty spochybňuješ priamo lekára gynekológa a ďalších ktorí článok odobrili.
To isté robí aj Slovenka. Mňa by veľmi zaujímalo to načo sa pýtal Guliver. Slovenka meno neuviedla. Chcem vidieť ordináciu tohoto lekára a ale aj manžela slovenky, či majú na vstupných dverách napísané, že umelé oplodnenie je hriech a či postkytujú odhováranie od umeléhé oplodnenia v zmysle náboženskom. O tomto by mal byť totižto pacient už dopredu informovaný. Takže Slovenka, keď príde za tvojím mužom pár ktorý má problém otehotnieť, povie alebo NEPOVIE mu tvoj muž, že by sa o to nemali pokúšať (nie preto že to je riziko) lebo to je proti Bohu? Povie im aby prestali sexovať vôbec? Ďakujem ti Slovenka.
Ešte k tomu čo si tu citoval hadec. Už som písal ten súd ktorý tam bol bol absurdný a svedčí o slabom logickom myslení toho kto to napísal. Bolo tam napísané, že by bolo absurdné nazerať na všetko ako na natikoncepciu. To nie je absurdné, absurdný je ten súd ktorý ten pisateľ urobil. Rovnako nesprávny súd je napríklad, keď chodíš do roboty ako sústružník a máš denne 8 hodinovú smenu tvrdiť, že keď prídeš domov po smene a znovu nesústružíš tak jednoducho sa ulievaš z práce. Jednoducho kto by toto tvrdil tak patrí na pohovku k psychológovi. A tak je to aj s tým súdom.
A kde som ja hadec niečo opomenul? Na zdroji z wikipédie trvám, nezaprel som ho. Popisuje to čo som našiel aj inde. Akurát je to z wiki - no a čo? V čom je v rozpore? V ničom.
Ďalej toto miešanie pojmov. WHO to jasne popísalo ako absenciu milovania, nie ako abstinenciu. Pisateľ to tam zas domotal. To sa stáva keď chce niekto malo erudovaný čarovať a hrať sa na mysliteľa.
Takže popieraš, že manželstvo plní aj iné funkcie ako len funkciu plodenia hadec? A čo ty Mx, ako ti teraz znie to čo uvádzaš do praxe? Sú to rozvité tvoje vlastné myšlienky.
A ty slovenka ako je to s vami a tvojim mužom. Robí to alebo nerobí? A ak to nerobí, ako môžeš v jedno veriť a s druhým opačným byť 100% v pohode?
Hadec kde ja vtláčam do úst niečo čo nikto nepovedal? Prilep mi to.
Rozlúčim sa znovu tým istým. Ak niekto používa Bilingsonovú metódu na to ako sa vyhnúť tehotenstvu tak je to antikoncepcia či sa vám to páči a lebo nie. Za pravdu my dávajú aj lekári. Ak niekto chce odložiť tehotenstvo z dôvodu napr. hľadania práce alebo iných, nepotrebuje na to Bilingsona. Jednoducho začne abstinovať. ABSTINOVAŤ, nie absentovať. Ak tu bude tvrdiť, že mať sex ale nemať deti a mať ich až keď budú na to podmienky je teda ok a nie hriešne tak je z kola von a vyradil ho už vyššie Mx. Len sa čudujem prečo Mx nič nepíšeš hadecovi a ani Makovi. Nejaký si vlažný a ústretový.
Takže zas sa pýtam, čo ste vy vlastne tu na fóre zač a kto vás vedie?
PS: nemať sex počas plodných dní z dôvodu objektívneho - úraz, choroba, nevyhnutné odlúčenie ako pracovná cesta, návšteva umierajúceho atď. nie je to antikoncepcia. Takže nie všetko je antikoncepcia hadec. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2016 : 13:41:45
|
citácia: Budeme brať do úvahy za pravdivé to čo napísal Mx. Že hriech je ak je jedno bez druhého. Teda láska bez plodenia a plodenie bez lásky (aktu). A toto je jediné, čo si z môjho písania pochopil správne a tak ako som to aj napísal.
citácia: Budem brať do úvahy čo si napísal hadec ty. Že plodenie je najvyššia úloha manželstva ok? Podľa mňa najvyšším cieľom manželstva je pomôcť si vzájomne do neba a to budovaním vzájomnej lásky a plodením detí. Spájaš si svoje fantasmagórie. Pohlavný styk má dva ciele, prehĺbenie manželskej jednoty a plodenie detí.
citácia: Manželia majú mať počas tohoto cyklu sex len počas plodných dní ženy. Pretože ak majú sex počas neplodných dní, páchajú hriech, tak ako to vysvetlil Mx. No a na toto si prišiel kde? Buď nevieš čítať, alebo pochopiť napísaný text. Ja som napísal, že ak je rozhodnutie aspoň jedného z manželov také, že nechce mať deti, tak je jedno, čo použije, lebo jeho motív je antikoncepčný. Čiže ak muž nechce mať žiadne deti, a bude používať prezervatív, núti k hriechu aj svoju ženu, ak bude využívať len plodné a neplodné dni, hreší síce on (lebo apriori odmieta plodnosť ich vzťahu - čo je aj manželstvo zneplatňujúca okolnosť), ale manželka nehreší, lebo využívaním prirodzených metód nejdú proti prírode. Ak ale rozhodnutie nemať deti je dočasné a rozumne odôvodnené, tak používaním prirodzených metód nehrešia vôbec. Ale možno je to už na teba príliš zložité. Tak zjednodušene, vynecháme motív, prirodzené metódy nie sú samé o sebe hriešne, sú morálne indiferentné.
citácia: Akonáhle ju niekto využíva na to nemať deti, je to metóda antikoncepcie či sa ti to páči alebo nie. Zmätočné používanie slov (aby sa lepšie predávali tabletky, tak nazveme antikoncepciou všetko, aj to, čo ňou nie je). To je o tom, že niektorým ľuďom stačí za celý život niekoľko slov, z nich najslušnejšie je asi pivo. Treba skúsiť pochopiť, že metóda nie je antikoncepčná, lebo nezabraňuje počatiu. Správanie je antikoncepčné, ale metóda nie.
citácia: Preto je na tej stránke lekári uvedená správne! Nie, nie je tam uvedená správne, dostal si odkaz na WHO, ktorá ju uznáva ako metódu kontroly pôrodnosti ale nie ako antikoncepciu a aj tam sú lekári, a teraz ktorí z nich majú pravdu?
citácia: Nerozumiem ale ako ďaleko chceš zájsť v spochybňovaní. Veď ty spochybňuješ priamo lekára gynekológa a ďalších ktorí článok odobrili. Ja poznám priveľa lekárov, ktorí sa v svojich záveroch zmýlili, takže nemám problém ich spochybňovať.
citácia: Popisuje to čo som našiel aj inde. Akurát je to z wiki - no a čo? V čom je v rozpore? V ničom. Je to v rozpore so zdravým rozumom. Lebo keď je raz niečo čierne tak to nemôže byť biele. Antikoncepcia je niečo, čo zasahuje do prirodzeného poriadku vecí, či už mechanicky, chemicky, či akokoľvek inak s cieľom získať potešenie a zabrániť počatiu.
citácia: Ďalej toto miešanie pojmov. WHO to jasne popísalo ako absenciu milovania, nie ako abstinenciu. Pisateľ to tam zas domotal. To sa stáva keď chce niekto malo erudovaný čarovať a hrať sa na mysliteľa. Tak daj ty mudrlant, čo je to tá abstinencia. Keď to zistíš, tak máš dve možnosti, priznať, že si sa trochu sekol, alebo sa strápňovať ďalej. Lebo podľa mňa, absencia milovania je to isté ako abstinencia od pohlavného styku.
citácia: A čo ty Mx, ako ti teraz znie to čo uvádzaš do praxe? Sú to rozvité tvoje vlastné myšlienky. Sú to rozvité Tvoje myšlienky, ktoré s mojimi majú spoločné len to, že si tam dosadil moje meno a odvolávaš sa na mňa, no nie sú to moje myšlienky. Tvrdíš, že sú moje no ignoruješ, že som Ti už viackrát napísal, že si ma vôbec nepochopil. Beriem na seba, napísal som to príliš zložito a rozvito. Skúsim nabudúce jednoduchšie.
citácia: Rozlúčim sa znovu tým istým. Ak niekto používa Bilingsonovú metódu na to ako sa vyhnúť tehotenstvu tak je to antikoncepcia či sa vám to páči a lebo nie. Páči sa nám, že nemáš pravdu. Aktikoncepčne sa potom správa aj človek, ktorý nemá s manželkou sex do konca života, keď sa tým chce vyhnúť tehotenstvu. Jednoducho si tu pletieš pojmy a dojmy, ako stále.
citácia: Za pravdu my dávajú aj lekári. Samozrejme, lebo nie Boh ale lekári sú garanciou pravdy (alebo radšej pravdi, aby to neznelo príliš tvrdo?)
citácia: Ak niekto chce odložiť tehotenstvo z dôvodu napr. hľadania práce alebo iných, nepotrebuje na to Bilingsona. Jednoducho začne abstinovať. ABSTINOVAŤ, nie absentovať. Ja som písal o abstinencii, pozri si to sám vyššie. Absentovať môže tiež, keď chce, dá sa tým tej abstinencii pomôcť. My katolíci ale vravíme, že Boh nám vyšiel v ústrety a aby sa manželia navzájom neodcudzili, dal nám neplodné dni, počas ktorých môžu byť manželia spolu a síce nemajú 100% istotu, že nepočnú, ale keďže sa nebránia počatiu úplne ale len na čas, tak je to v poriadku.
citácia: Ak tu bude tvrdiť, že mať sex ale nemať deti a mať ich až keď budú na to podmienky je teda ok a nie hriešne tak je z kola von a vyradil ho už vyššie Mx. Len sa čudujem prečo Mx nič nepíšeš hadecovi a ani Makovi. Nejaký si vlažný a ústretový. Lebo na rozdiel od Teba, oni čítajú, čo som napísal a nevymýšľajú si. Ty si vymyslíš, čo vraj tvrdím a potom proti tomu bojuješ. Rozumiem tomu, budeš mať čo robiť do konca života, lebo vymýšľať si môžeš stále nové a nové "akože moje" názory. Takže znovu, ja som nikoho nevyradil. Metóda hriešna nie je a BODKA.
citácia: PS: nemať sex počas plodných dní z dôvodu objektívneho - úraz, choroba, nevyhnutné odlúčenie ako pracovná cesta, návšteva umierajúceho atď. nie je to antikoncepcia. Takže nie všetko je antikoncepcia hadec. Pôvodne zaslal Luther - 07 júl 2016 : 12:48:53 Tak je alebo nie? O niečo vyššie tvrdíš, že to je antikoncepcia a teraz zrazu otočíš? Veď ostaň konzistentný aspoň v jednom príspevku. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2016 : 15:00:42
|
citácia: Presne tak, Guliver. Nie známy v médiách a na celom Slovensku, samozrejme, ale známy a vyhľadávaný zo širokého okolia...... Pôvodne zaslal slovenka - 07 júl 2016 : 10:02:04 A to meno je tajné? |
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|