Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 Preco nam dovoli Boh takto trpiet?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Krestan a neplodnost Téma Next Topic: ČISTOTA? hmm..
Strana: z 2

bottka

Stav: offline

Odoslaný - 23 marec 2011 :  12:13:03  Zobraziť profil  Pridať bottka do zoznamu priateľov
Pochvaleny Jezis Kristus.
Uplnou nahodou som natrafila na vasu stranku a rozhodla som sa, ze vam
skusim napisat. Mam totiz obrovsky problem. Zacnem hned od zaciatku.
Nikdy som nebola nejak zvlast veriaca, chcem tym povedat, ze som verila
v Boha, ale nechodila som do kostola. S mojim vtedajsim priatelom som sa
spoznala ked som mala 18 rokov. Nikdy som to nemala doma lahke, mama sa
odo mna odvracala odmalicka. Neprejavovala mi nikdy svoju lasku, prave
naopak, odtahovala sa odo mna a odvrhovala ma. Ked som mala 19 rokov,
priatel navrhol, aby sme sa vzali, co sme aj urobili. Mam na mysli aj
cirkevny sobas. Suhlasila som hlavne preto, aby som mohla odist z domu.
On tiez nebol nikdy veriaci. Nauky pred sobasom bral s humorom, smial sa
z toho a ako som zistila casom, smial sa aj z celeho nasho vztahu. Ked
sme zacali spolu byvat, stale viac sa odo mna odvracal, zacal pit,
odchadzal z domu kedy sa mu chcelo, hocikedy prepil nielen moju, ale aj
svoju vyplatu. Neraz sa stalo, ze mi o 12.00, ked mali obednajsiu
prestavku volali jeho kolegovia, ze mam po neho prist, lebo je opity. Po
roku a pol spolocneho zivota som prisla z prace domov a zistila som, ze
takmer sme vyhoreli, lebo on sa opil a nechal na sporaku polievku. Vtedy
mi prepil aj celu vyplatu - to bolo 10.000 Sk. A prave vtedy som sa
rozhodla, ze mam toho dost. Psychicke tyranie z jeho strany ma prinutilo
urobit razny krok. Tak som mu povedala, aby sa odstahoval a ze ja pred
nim dvere nezatvaram, ze ked mi dokaze, ze sa zmeni, ze prestane pit, ze
sa k sebe vratime. Pre mna znamena manzelstvo vsetko. Nezmenil sa. Prave
naopak. Akurat mi sluboval, ze ked budeme mat dieta, ze vtedy prestane.
Ale ja som mu na to povedala, ze keby sa chcel zmenit a prestat, tak by
mi nepotreboval davat podmienky a ze neprivediem dieta do takehoto
zvazku. Odvtedy preslo 2 a pol roka, sme rozvedeni, on si pije dalej, ma
priatelku s dvoma detmi kazde od ineho chlapa. Jemu takyto zivot zrejme
vyhovuje. Ale problem mam ja. Aj ja som si nasla priatela, hlboko
veriaceho, ktory ma priviedol k viere a teraz som aj ja hlboko veriaca.
Chodime spolu do kostola, modlime sa spolu, modlim sa sama, pretoze
neviem ako dalej. Viem, ze ak sme sa s mojim ex-manzelom brali v
kostole, manzelstvo je stale platne a trapi to aj mna aj mojho priatela.
Priamo na vasej stranke som si precitala, ze to, ze zijeme v hriechu je
len hole konstatovanie, lebo iba BOH vidi do ludskych srdc. Ak je to
tak, musi vidiet, ze nasa laska je obrovska, ze prekonala uz mnozstvo
prekazok, chceme byt spolu uz navzdy, chceme si zalozit rodinu, ale je
tu jedno velke ALE ... moje manzelstvo je stale platne. Bojime sa toho,
bojime sa zit v hriechu, ale nevieme si predstavit zit dalej svoje
zivoty bez seba. Preco je to tak? Je to len skuska nasej lasky? Je tu
zrejme len jedina moznost - anulacia mojho manzelstva, ale co ak nam ju
cirkevny sud neschvali? Co potom? Cirkevny sud vidi len to, co je na
papieri, nevidi do nas, nevidi silu nasej lasky. A toho sa bojime. Za
odpoved vam budem velmi vdacna, lebo uz nevieme ako dalej. Viem, ze Boh da kazdemu len taky kriz, ktory dokaze uniest ... ale toto je uz prilis, ja nevladzem. Prosim poradte, prosim ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 15  ~  Člen od: 23 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 08 máj 2011 Upozorniť moderátora 

radar

Odoslaný - 23 marec 2011 :  16:06:06  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Suhlasila som hlavne preto, aby som mohla odist z domu.
On tiez nebol nikdy veriaci.

Ahoj, bottka, myslim, ze mas nadej, lebo vase umysly neboli pred vstupom manzelstva, take, aby manzelstvo bolo sviatostne platne. Nevyznam sa v tejto problematike velmi, ale ak je pravda, co pises, naozaj navrhujem navstivit knaza a poradit sa.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 23 marec 2011 :  21:36:18  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Naveky. Amen. Bottka,
najprv....na tomto fore sa popise vselico, tak starostlivo vyberaj.
smutne, tvoj pribeh mi pripomenul jedneho cloveka, aj preto reagujem
si dospela, sama sa rozhodujes a sama nesies nasledky za svoje rozhodnutia
kazdy clovek mava v zivote pocit, ze uz viac nevladze...ako sama pises, Pan Boh nam nenalozi viac ako dokazeme uniest...narozdiel od nas...ty si si nalozila toho dost
ako si sa citila, ked si uzatvarala prve manzelstvo?...ocakavala si novy, lepsi zivot?
presne to iste ocakavas aj teraz...ze budes stastna, lebo....
potom mozno zas nieco nebude v manzelstve vsetko ok, a zas zacnes hladat nieco lepsie....nechcem tym povedat, ze si prelietava, ale chcem tym povedat to, ze keby mal clovek zakazdym utekat od riesenia problemu, ktorym moze byt aj realizacia slubu vernosti , ktory dal, tak by bol kazdy minimalne raz rozvedeny
sama som zazila na vlastnej kozi, co popisujes, aj ked som bola len dieta, ale vernost v tomto pripade vyriesila aj toto obdobie, hoci nie vobec lahke
moja rada je: aj ked si rozvedena, nezacinat si s inym muzom a zacat zit svoj slub vernosti, ktory si svojmu manzelovi dala...aj ked vidina stastia sa ti priam ponuka...neber prosim ta tieto slova zle, ze ta nechapem a podobne...ale nechcem ti tahat medove motuzy popod nos a klamat ta, aby si nebola neskor este viacej nestastna...uz si si vytrpela toho v zivote dost vela, netreba sa hnat do dalsieho nestastia...tiez odporucam navstivit dobreho knaza...pomodlim sa za teba

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

timylee

Odoslaný - 23 marec 2011 :  21:49:18  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
naveky amen,

neskusali ste poziadat o anulovanie sobasa?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

bottka

Odoslaný - 23 marec 2011 :  22:20:23  Zobraziť profil  Pridať bottka do zoznamu priateľov
janka, dakujem za tvoj nazor. ako som uz pisala, vydavala som sa hlavne kvoli tomu, aby som odisla z domu. Nebola tam ziadna velka laska, o tuzbe po rodine a detoch ani nehovorim. Ked som stala v kostole, pytala som sa sama seba, ci robim dobre. Ale aj napriek tomu, ze som si nebola ista, som to urobila. Ja som za mojim manzelom nezatvorila dvere,prave naopak. Takmer 2 roky som cakala, ze sa zmeni, ze sa aspon pokusime to vsetko urovnat. No nestalo sa to, ale prave castejsie sa mi z jeho strany dostavalo nadavok a urazok. Bolo to v tej dobe, kedy sme uz spolu nezili, ale ja som to stale chcela dat do poriadku. Lenze jeden clovek na to nestaci, preto som sa rozhodla pre rozvod. A pri mojom terajsom partnerovi nemam ziadne pochybnosti, ani tie najmensie, nasla som pri nom pokoj v dusi, duchovnu vyrovnanost, harmoniu v zivote, priviedol ma k viere. Som si uplne ista, ze je to partner, s ktorym budem stastna. Pri nom nemam najmensie pochybnosti o tom, ze si s nim chcem zalozit rodinu, chceme deticky, chceme byt spolu. V dobrom aj v zlom. A ked Boh da, tak sa to aj podari.
timylee ... O anulaciu som este neziadala, moj ex-manzel mi povedal, ze on to nepotrebuje, tak mi zrejme bude robit problemy. Kazdopadne to skusim.
Este raz dakujem.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 15  ~  Člen od: 23 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 08 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

timylee

Odoslaný - 23 marec 2011 :  22:40:23  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
vas manzel si zrejme pletie anulaciu s rozvodom, to absolutne nezalezi od neho alebo od vas, ale od rozhodnutia cirkvi ci boli splnene vsetky podmienky na vstup do zvazku manzelskeho, podla toho co hovorite tak neboli

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

timylee

Odoslaný - 23 marec 2011 :  22:41:34  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
a este len dodam k nazvu temy, Boh nema nic spolocne s ukladmi a zlobou ludi, to je len nasa spina, ktoru si musime upratat, no Boh nam ponuka pomocnu ruku

bottka

Odoslaný - 23 marec 2011 :  22:44:22  Zobraziť profil  Pridať bottka do zoznamu priateľov
Ospravedlnujem sa, pisala som to z cisteho zufalstva, preto ten nazov. Viem, ze nam Boh pomaha a verim, ze pomoze aj nam. Pisala som, ze moj manzel nie je velmi veriaci, preto to asi nepochopil. Dakujem za Vase slova.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 15  ~  Člen od: 23 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 08 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

bottka

Odoslaný - 23 marec 2011 :  23:42:56  Zobraziť profil  Pridať bottka do zoznamu priateľov
Chcem sa este opytat ... po sobasi som sa dozvedela, ze moj manzel ma dyslexiu a dysgrafiu. Dozvedela som sa to uplnou nahodou, takze z jeho strany ide vlastne o zatajenie zdravotneho stavu. Mozem to uviest ako dovod anulacie manzelstva?

janka

Odoslaný - 24 marec 2011 :  19:11:21  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
viem, ze v devatnastich rokoch nema clovek tolko rozumu ako napr. v dvadsatpatke...ja osobne by som si v tom veku vyberala podla uple inych kriterii, ktore by samozrejme nestacili na stastny manzelsky zivot
ale to tvoje manzelstvo je realita...bolo to podla vsetkeho zle rozhodnutie, ale som si ista, ze viac spokojnosti a radosti ti prinesie posluchnutie Bozich prikazani ako hladanie kluciek, aby si si uspokojila svoje potreby po laske a zaroven si si utisila svedomie, ze je vsetko ok...
Pan Boh ti poslusnost odplati mnohonasobne, a to pravdepodobne nebudes musiet cakat ani do smrti
ak ti naozaj vybral za manzela terajsieho priatela, On sa postara, aby sa nim aj stal a bez toho, aby ste prestupili co i len jedno z jeho prikazani
len ver hlavne Jemu...kto viac si zela nase stastie, ked nie On?
prajem ti, aby ta viedol Duch Svaty a tvojho priatela tiez

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Dušan

Odoslaný - 25 marec 2011 :  19:22:13  Zobraziť profil  Pridať Dušan do zoznamu priateľov
Janka, dovolím si vysloviť ti obdiv za to, ako si Botke doteraz písala.

veriaci

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 982  ~  Člen od: 26 január 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 25 marec 2011 :  19:41:02  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Dusan, dufajme, ze som nepopisala bludy a nebude to potom aj hadzanie hrachu o stenu

bottka

Odoslaný - 25 marec 2011 :  19:49:54  Zobraziť profil  Pridať bottka do zoznamu priateľov
janka, nebude to hadzanie hrachu o stenu. velmi mi tvoje slova pomohli a vela sme sa o tom s priatelom rozpravali. nechceme ist proti Bohu, takze aj ked sa velmi lubime, nas vztah ostava ciste platonicky, obmedzeny na spolocne rozhovory a drzanie sa za ruky. ak Boh chce, aby sme boli spolu, tak aj budeme. vlozili sme jeho zivoty do Jeho ruk a on uz bude vediet, co je spravne. Pretoze len Boh naozaj vidi do nasich srdc a ak je jeho vola, aby sme boli spolu, tak aj budeme. Dakujem krasne aj za tvoj nazor.

janka

Odoslaný - 25 marec 2011 :  20:28:25  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
aj ja dakujem...radsej sa nedrzte ani za ruky, je to kompromis, ktory otvara dvere dalsim...nech sa teda stane vola Bozia!

radar

Odoslaný - 25 marec 2011 :  20:56:01  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Janka, aj ja sa pripajam, naozaj velmi dobry prispevok.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 31 marec 2011 :  10:25:29  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

On tiez nebol nikdy veriaci. Nauky pred sobasom bral s humorom, smial sa z toho ...
Pôvodne zaslal bottka - 23 marec 2011 :  12:13:03

ak teda by bolo treba premýšľať o legitimne uzavretom cirkevnom manželstve a z toho potom vyvodzovať jeho nulitu, vidím skôr možnosť v tomto odcitovanom probléme, než v zamlčanom zdravotnom stave ex/neexmanžela, pretože uvádzané zdravotné problémy ešte neohrozujú až tak zdravý vývoj dieťaťa, alebo zdravé fungovanie rodiny. Ak bol takýto ľachtikársky jeho prístup, ako uvádzaš, prevdepodobne bol dôvod pre vstup do manželstva veľmi účelový a nebola to láska, takže by takáto prísaha asi nemusela byť braná ako jednoznačne platná...podľa mňa
Každopádne treba ísť za kat. kňazom, prediskutovať to s ním, on povie či a ako spísať žiadosť na patričné biskupstvo a aj čo sa potom udeje.
aha, nakoniec radar to tiež uvádza
my sme tu už tiež niekde písali o platnosti manželstva a aj o dôvodoch, ktoré môžu byť dôvodom jeho nulity. Treba to pohľadať...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 31 marec 2011 :  10:33:45  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
napr. z článku:
http://www.postoy.sk/nulity_manzelstva

"Podľa cirkevných právnikov je najčastejším dôvodom vyhlásenia neplatnosti manželstva kaz manželského súhlasu. „Jednoducho povedané to znamená, že vôľa osoby, ktorá vstupuje do manželstva nesmeruje k takému manželstvu, ako ho chápe Cirkev. Napríklad muž si chce vziať za manželku svoju snúbenicu, ale nechce s ňou žiť navždy, alebo nechce mať deti,“ vysvetľuje Hajdu. Manželský súhlas musia uzatvárať dvaja ľudia, ktorí sú na to psychicky disponovaní. Musia pritom vedieť, že manželstvo je trvalé spolunažívanie muža a ženy zamerané na plodenie detí, ku ktorému dochádza sexuálnym aktom.

Bratislavský cirkevný právnik ako jednu z prekážok platnosti manželstva uvádza aj podvod, čo znamená, že jedna stránka podvodne vymámi od druhej súhlas na manželstvo, a pritom zatají nejakú okolnosť, ktorá môže vážne narušiť manželské spolužitie, napr. závislosť na alkohole a pod.

Kánon 1103 považuje za neplatné aj manželstvo uzavreté z veľkého strachu, ktorý je vyvolaný u jedného zo snúbencov a od ktorého sa dá oslobodiť jedine uzatvorením manželstva..."

http://www.rodina.kbs.sk/articles/File/CIC%20komplett.pdf - podrobné kánony

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 31 marec 2011 :  12:09:07  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
no potom podla tohto, pomaly ma kazdy nelatne manzelstvo, lebo je vela ludi, ktori sa brali koli tomu, ze zena bola tehotna, cize rozhodli sa pre manzelstvo pod vplyvom okolnosti, pravdepodobne by sa inak ani nezobrali
cele toto cirkevne pravo mi pripada ako zo Stareho zakona: pre tvrdost srdca
tiez si neviem dost dobre predstavit, ako sa da zatajit zavislost...vsak pred manzelstvom sa maju ti dvaja spoznavat, ci su pre seba vhodni...zo znameho dovodu sa vsak ani nestihnu spoznat...preto by bolo vhodne pri tychto cirkevnych rozvodoch spytat sa oboch, ci spoluzili pred manzelstvom intimne a ak tak zili, poslat ich rovno domov...no ale to je len moj nazor, prax je zrejme celkom ina

slovenka

Odoslaný - 31 marec 2011 :  15:19:17  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Janka, spomenula si to, čo mňa už dlhšie zaujíma.
Ak sa dvaja berú a minimálne jeden len preto, že dieťa je na ceste a inak by sa nechcel/nechcela/ zosobášiť / nevylučujúc, že v budúcnosti by k tomu možno aj tak dospeli/, je toto manželstvo platné? Ak chce potom jeden rozluku, bolo by to možné len z tohto dôvodu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 01 apríl 2011 :  09:37:17  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

1) no potom podla tohto, pomaly ma kazdy nelatne manzelstvo, lebo je vela ludi, ktori sa brali koli tomu, ze zena bola tehotna, cize rozhodli sa pre manzelstvo pod vplyvom okolnosti, pravdepodobne by sa inak ani nezobrali

2) tiez si neviem dost dobre predstavit, ako sa da zatajit zavislost...vsak pred manzelstvom sa maju ti dvaja spoznavat, ci su pre seba vhodni...

Pôvodne zaslal janka - 31 marec 2011 :  12:09:07

mám málo času na odpovedanie a priznávam, tiež nie som cirkevným právnikom, ale asi si naozaj najprv treba uvedomiť a ujasniť čo má vlastne KC na mysli pod správne uzavretým manželstvom a asi aj tu robia mnohí chybu, že to berú akosi naľahko

1) asi je to tak, lebo brať sa len kvôli dieťaťu je podľa mňa práve "zo strachu a/alebo pod nátlakom a to už nie je o dobrovoľnom súhlasnom prijatí dieťaťa atď., niečo som našla: http://www.darius.sk/pad/index1.php?page=clanok&arch=Aktu%E1lne%20%E8%EDslo&rub=3&clanok=8
http://www.katolici.szm.com/Tema/Mies_manz_evanj_kostol.html
http://storico.radiovaticana.org/slo/storico/2010-02/358774_vysielanie_pre_greckokatolikov_manzelstvo_medzi_katolikmi_a_pravoslavnymi.html
http://www.faralm.sk/sviatosti/manzelstvo/
a keď si to omrknete, tak fakt to je dosť náročné, preto práve kňazi by mali byť v tejto veci dobre vedomostne podkutí, aby dobre viedli adeptov, aby potom neskôr nebol z toho miš maš ale ani kňaz však nevidí do vnútra dotyčných a teda nevie odhadnúť, ako veľmi úprimne a čisto svoje dané áno v skutočnosti myslia a aké utajené skutočnosti si nechávajú v talóne pre prípad... to je práve potom ten problém

2) dá sa utajiť, žiaľ a presne mali by sa... ale nepriznajú sa a pod. v tom je presne ten problém, ktorí súvisí a závisí od úprimnosti snúbencov a do akej mieri vlastne aj svoju vieru v Boha a Bohu, vzťah ku Cirkvi a k budúcemu partnerovi berú vážne...

Judith

janka

Odoslaný - 01 apríl 2011 :  20:50:02  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
na tej stranke darius, co si sem dala juja som nasla toto:
Aby vznikol medzi mužom a ženou platný manželský zväzok, sú povinní splniť tri podmienky:
1/ aby nebola medzi nimi žiadna manželská prekážka, ktorá by ich robila nespôsobilými pre uzavretie manželstva;
2/ aby si navzájom vymenili medzi sebou manželský súhlas;
3/ aby si manželský súhlas vymenili tzv. kánonickou formou, to jest spôsobom, ktorý je stanovený cirkevným zákonom.

na inej http://www.veriaci.com/prekazky.php
su vypisane prekazky

podla toho nie je tehotnost zeny prekazkou, cize manzelstvo je uzavrete platne, pri splneni ostatnych podmienok

juja

Odoslaný - 02 apríl 2011 :  12:30:01  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

podla toho nie je tehotnost zeny prekazkou, cize manzelstvo je uzavrete platne, pri splneni ostatnych podmienok

Pôvodne zaslal janka - 01 apríl 2011 :  20:50:02

samotná tehotnosť ako taká nie, ale postoj ku nej, t.j. ak ju niekto berie za jediný dôvod sobáša a priznajme si, ženy to často robia, česť výnimkám, že partnerom ho podsúvajú ako nutnosť uzavrieť manželstvo. Potom sa čudujú, že po niekoľkých rokoch im ich manželia vytýkajú, že boli nimi (cez ich tehotenstvo) donútení na uzavretie manželstva - a je to už aj možný dôvod na nulitu manželstva, pretože súhlas naň bol vlastne vynútený. Aj pre toto nepodporuje KC predmanželský pohlavný styk, vie prečo...

Judith

slovenka

Odoslaný - 02 apríl 2011 :  19:46:44  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
Juja, to, čo si napísala, je možno v pár percentách, ale v prevažnej väčšine je manželstvo platné, neboli úplne nesvojprávni a donútení. Bolo by to príliš jednoduché a takto by malo alibi veľa párov, že veď sa môžu rozísť, lebo ich manželstvo je neplatné. Z úst viacerých kňazov som počula,/ práve včera, preto teraz píšem, aj keď som sama dala túto otázku do pléna, ktorú som schválne vyhrotila/, že je to väčšinou len pokúšanie diabla. Keď sme sa už rozhodli, treba vytrvať. Samozrejme, je to individuálne, najlepšie sa poradiť pri svätej spovedi. Nebolo by dobre, keby sa to takto zľahčilo a mnohí si odobrili nesprávne počínanie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 02 apríl 2011 :  19:55:20  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ked uzatvaram manzelstvo slobodne, potom ked pridu v manzelstve aj tazsie chvilky clovek sa nemoze nijak odvolavat na to, ze manzelstvo bolo uzatvorene preto alebo preto
ked si beriem niekoho slobodne, je to podla mna v tych tazkych chvilach velka vyhoda koli tomu, ze to bolo moje rozhodnutie byt s tym clovekom v dobrom aj zlom, preto ma to skor nuti hladat riesenie ako sa z problemu dostat
ak si beriem niekoho preto, ze s nim cakam dieta, hoci pravdepodobne som do neho zalubena, kedze to dieta s nim cakam, v case problemov manzelstve mi skor pridu na um vycitky typu: ty si si ma nebral koli mne, ale koli dietatu a pod...postupne clovek pride na to, ze toho druheho ani nemiluje, a asi ho nemiloval ani pri uzatvarani manzelstva...vsak kto by si to pamatal, ked to bolo tak davno...a tak clovek pod vplyvom nagativnych emocii ani nechce hladat riesenie z problemu a radsej utecie...rozvedie sa...a takto je to aj pri inych "neslobodnych" rozhodnutiach
clovek az na sebe casom zisti, ze ta Cirkev ma pravdu, co sa tyka odporucani aj do manzelstva

mino

Odoslaný - 20 október 2012 :  22:53:13  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
táto téma ma zaujala (jej voľné pokračovanie http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2959&SearchTerms=bottka) Núti to človeka sa zamyslieť nad manželstvom. Sviatosť si vlastne uzatvárajú manželia, kňaz je tam ako svedok a ako niekto, kto mu požehná) nepristúpil niekto z týchto dvoch potom vlastne neplatne (so svojou špatnou intenciou? veď musel tušiť, že nemá zatajovať určité veci)? Keď sa to rieši u kňaza pri Eucharistii, tak by ma celkom zaujímalo, či aj tu pri tejto sviatosti to platí.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 21 október 2012 :  11:23:40  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Nedalo mi to, a dnes keď som trávil voľný čas pri tom čo bolo kedysi u nás kostolom, a vonku som musel znášať pobehujúce deti, a hlúčiky debatujúcej mládeže (evidentne "vy(de)formovaných" tým obradom čo sa odohrával dnu) tak mi to nedalo a premýšľal som. Jednoduchá logika mi hovorí- sviatosť manželstva uzatvárajú snúbenci. Keď je jeden nepokrstený, tak tam nemôže byť ani reči o sviatosti. Ale mňa zaujímal prípad tzv. zmiešaného manželstva. Jedna stránka je nekatolícka (ale teda platne pokrstená), tak tiež mi nie je celkom jasné ako jedna nekatolícka stránka môže uzavrieť katolícku sviatosť, to súvisí s intenciou a tá intencia je aj v tom, že keď chodím na poučovanie tak má aspoň šajnu (v dnešnej dobe to zrejme stačí) čo sa odo mňa čaká, a teda viem, že nemôžem nič tomu druhému zatajiť, ak to urobím tak potom zrejme môj súhlas je akosi neplatný (tu ale rozhoduje samozrejme či som si naozaj bol vedomý čo presne nesmiem zatajiť, lebo aj dotyčnému tu to nemuselo byť jasné)
Vo všeobecnosti sa prikláňam k názoru že dnes je hromada manželstiev neplatných (ako sviatosť), to že nie sú požehnané, je akýsi "bonus" k neplatnosti.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Krestan a neplodnost Téma Next Topic: ČISTOTA? hmm..  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06