Všetky fóra
![](icon_bar.gif) Duchovná časť
![](icon_blank.gif) ![](icon_bar.gif) Duchovný život
![](icon_blank.gif) ![](icon_blank.gif) ![](icon_bar.gif) O smiechu = diablovom vetre, ktorý kriví tvár |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 07:24:14
|
citácia: ... Teda ze nie je smiech ako smiech. ...
Já Vám teda nerozumím, co vlastně tvrdíte. Z Vašich dřívějších příspěvků mi vyplývalo, že jakýkoliv smích považujete za ďáblův vichr. Tu Vaši větu, kterou tu cituju teď, mám chápat, že (1) různé druhy smíchu se liší stupněm toho "ďáblova vichru" nebo i (2) nějaký smích ďáblovým vichrem je a nějaký není? Pokud jste myslel tu druhou možnost, tak by mě samozřejmě ani nenapadlo se s Vámi přít, nicméně to z Vašich starších příspěvků nebylo jasné, spíše naopak.
|
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 28 ~
Člen od: 24 február 2011 ~
Posledná návšteva: 16 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 08:18:51
|
citácia: citácia: ... Teda ze nie je smiech ako smiech. ...
Já Vám teda nerozumím, co vlastně tvrdíte. Z Vašich dřívějších příspěvků mi vyplývalo, že jakýkoliv smích považujete za ďáblův vichr. Tu Vaši větu, kterou tu cituju teď, mám chápat, že různé druhy smíchu se liší stupněm toho "ďáblova vichru" nebo i že nějaký smích ďáblovým vichrem je a nějaký není? Pôvodne zaslal Kornelius - 18 marec 2011 : 07:24:14 vy to tu ešte riesite? ... predvádza sa. Klasické jeho prispievanie, kedze pouzil vsetko nieje vlastne čo spochybnit, lebo akonahle daco napisete proti A alebo B tak ste nič nepochopili lebo sa da odvolat na A aj na B.
To je napríklad ked sa glorifikuje nejakej svatec, napriklad Jan Vianney. Neni to papež a ten vyrok nieje neomylny, no niekto si spravil asi z toho dogmu. Este chvilku a budeme riesiť ci je Zem gulata alebo doska... Lebo nejaky svatec aj take mal vyjadrenie ...
proste snaha ukazat zaujimavost, len tentokrát zly pokus. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 14:10:01
|
citácia: Azuritko, viete si predstavit Krista, ako sa smeje az sa za brucho chyta? Pôvodne zaslal Rarach - 17 marec 2011 : 23:24:39
No tu sa mi kladie ďalšia otázka. Zabával sa Ježiš? Boli svadby, boli oslavy, určite tam mali hudbu, určite sa tancovalo. Bol Ježiš medzi tými, čo tancovali napr. Lebo aj pri takej činnosti často človek s úsmevom otvorí ústa. Je to smiech? Povedzme, že sa nezabával. Že sa nikdy nesmial. Poznáme dôvod prečo tak nerobil? Písmo je učením Krista. Ak učí, nebude sa smiať. To dá logiku. Ježiš najintenzívnejšie učil tri roky. Sú to vážne veci pri ktorých smiech nieje na mieste. Ale ak prežívam radosť a vyjadrujem ju verbálne. A nie som v pozícii nejakej vážnej veci. Je snáď zlé smiať sa? Indiferentné podľa mňa minimálne. Veď aj z toho, že Ježiš sa nesmial vlastne keď učil, je zrejmé, že pri vážnych veciach treba dať pozor na smiech. Ale ak sa zabávam, ak prežívam s niekým radosť, je to dôvod na blokovanie smiechu, ktorý ako verbálny prejav minimálne nejde prirodzene ovládať?
Ale stále nemám jasno. Podľa Vás... nemal by som sa smiať od vtedy, odkedy si uvedomujem svoju existenciu a som schopný chápať zjavené pravdy. A je to mnoho otázok. Čo je ten smiech? Vyceriť zuby? Otvoriť ústa? Alebo to záleží od úmyslu? A čo s tým, že to nejde ovládnuť? Ak ma ohrozuje pokušenie na hriech, môžem odmietnuť. Ak mám náladu a niečo zapríčiní (hoc úplne maličké), že "sa mi dá smiať", tak si nemôžem povedať len tak nevykonám to. Musím si zakryť ústa ak to je v nevhodnej chvíli, myslieť na niečo nepríjemné, skúsiť zadržovať dych a aj tak sa môže stať, že vyprsknem. No nezabránim tomu, že v duchu pukám od smiechu. A môže to vzniknúť od indiferentnej veci. Ako je napríklad Maťom uvádzaný vtip o zajačikovi, čo chce otvoriť obchod. Ak mi to spôsobí úsmev, nieje to zlé, ak mi to spôsobí smiech, tak to je zlé? A kedy viem že sa smejem ak povedzme mimikou viem smiech zakryť ako tak. Že mi to príde smiešne dlhšie ako určitú dobu? A krivý tvár, to mi stále príde ako nedobrý argument. Lebo veľa ľudí vyzerá pekne keď sa smeje s otvorenými ústami. Proste človek na nich vidí radosť a nemá zošklivenú tvár. Neviem kde by mala byť hranica, že už človek úplne si ošklivý tvár pri smiechu a je to značne individuálne.
Proste z tohto všetkého mi vyplýva len jedno... Nieje smiech ako smiech čo v praxi znamená, úsmev ba úškleb môže byť zlom, a zároveň smiech na plné ústa zlom byť nemusí. Záleží od toho čo ho spôsobilo a ako si uvedomujem, že to čo smiech spôsobilo, by nemalo byť na smiech... |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 14:19:25
|
rarach, je tiez rozdiel oznacit smiech za zly, a za neslusny, ked sa niekto v spolocnosti doslovne rehli na plnu ulicu tak to urcite nie je sympaticke ani prijemne ak by aj bola v poriadku pricina smiechu, ale zase ked sa smeje partia ludi pri nejakej vhodnej udalosti ( oslava, svadba) a ak aj je to bujarejsie tak je to v poriadku, pokial sa samozrejme nehresi, no ci sa Jezis velmi bujaro zabaval tak to je otazne, podla mna malo pravdepodobne, clovek sa moze zabavit aj bez toho aby bol lev salonov ( obr. povedane), ci sa jezis zabaval, ako sa zabaval, alebo co vsetko robil pocas rokov ktore nie su v pisme popisane, ako a preco, to su uz nase dohady, snad budeme zit tak aby sme sa mohli opytat osobne ,
podla mna je proste namieste zlata stredna cesta, ani pri zabave alebo pri dobrom vtipe nebyt suchar, alebo pri tancovacke nestat ako tlk, ale zaroven sa nesnazit za kazdu cenu byt stredobodom pozornosti, ze sa tak spraval aj Jezis, je pravdepodobne ale stale su to moje dohady |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 14:20:43
|
Azuritko, vsak dobre sa pytate, tak normalne, ako by napadlo cloveka, ktoreho vec seriozne zaujima. Predovsetkym, musim Vas najprv poziadat o dve veci:
a.) sformulujte do jednoduchych otazok vsetko, co podla Vas doteraz mnou uvedene, nie je jasne. Neargumentujte, len predlozte. Pokusim sa tomu porozumiet a vysvetlit, nech sa potom neopakujeme Vy aj ja stale dookola. Lebo na co sa nespytate, budem povazovat za jasne a budem pocitat s tym, ze proste uz to mate v mozgovni a beriete to v uvahu.
b.) viete si predstavit Krista smejuceho sa az sa chyt a za brucho - ano, nie?
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 14:23:05
|
citácia: rarach, je tiez rozdiel oznacit smiech za zly, a za neslusny, ked sa niekto v spolocnosti doslovne rehli na plnu ulicu tak to urcite nie je sympaticke ani prijemne ak by aj bola v poriadku pricina smiechu, ale zase ked sa smeje partia ludi pri nejakej vhodnej udalosti ( oslava, svadba) a ak aj je to bujarejsie tak je to v poriadku, pokial sa samozrejme nehresi, no ci sa Jezis velmi bujaro zabaval tak to je otazne, podla mna malo pravdepodobne, clovek sa moze zabavit aj bez toho aby bol lev salonov ( obr. povedane), ci sa jezis zabaval, ako sa zabaval, alebo co vsetko robil pocas rokov ktore nie su v pisme popisane, ako a preco, to su uz nase dohady, snad budeme zit tak aby sme sa mohli opytat osobne ![](icon_smile_wink.gif) , podla mna je proste namieste zlata stredna cesta, ani pri zabave alebo pri dobrom vtipe nebyt suchar, alebo pri tancovacke nestat ako tlk, ale zaroven sa nesnazit za kazdu cenu byt stredobodom pozornosti, ze sa tak spraval aj Jezis, je pravdepodobne ale stale su to moje dohady Pôvodne zaslal timylee - 18 marec 2011 : 14:19:25
Jak dokazete byt tatar, tak Vam teraz tlieskam. Pod tymto zornym uhlom vsetko, co este uvediem, bude pre Vas vypadat ako docela samozrejma vec. Len potom, ze preco to tak neberu aj ini, a aj doteraz??? To povazte.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 14:43:54
|
A co ked to , ze sa Jezis " nesmial" vyplynulo z jeho osobnostneho typu ? Pozname styri osobnostne typy a kazdy je niecim charakteristicky ( sangvinik, cholerik, melancholik, flegmatik ).
Charakteristika melancholika celkom sedi na Pana Jezisa : Melancholik sa už ako dieťa javí ako hlboký mysliteľ. Je nenáročný a tichý a má rád samotu. Vyznáva pevný rád, oceňuje krásu a inteligenciu. Je mlčanlivý a premýšľavý, má pesimistickú povahu a predvída problémy ešte skôr než vzniknú. Je pre neho veľmi dôležitá duševná činnost. Je vážny, stanovuje si dlhodobé ciele a zaoberá sa iba vecami, ktoré majú trvalý význam. Má sklon ku genialite a vysoký intelekt. Zo všetkých typov má najviac tvorivého talentu, žasne nad nadaním géniov. Potrpí si na precízný posluch hudby, potrebuje dokonalú aparatúru. Miluje čísla, grafy, mapy, plány, zoznamy, vidí cifry takmer všade. Dokonalá vnútorná organizovanosť pre neho predstavuje základ jeho existence. Vyžíva sa v detailoch, ktoré ostatní ani nestačia zaregistrovať. V živote hladá poriadok , ukladá vždy veci presne na svoje miesto. Býva dobre oblečený a upravený s úzkostlivou starostlivosťou, vyžaduje čisté okolie. Je perfekcionista a pokiaľ niečo robí, robí to len poriadne, záleží mu iba na kvalite. Dokáže byť starostlivý a súcitný s úprimným záujmom o iných ľudí. |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2011 : 15:34:03
|
citácia: Azuritko, vsak dobre sa pytate, tak normalne, ako by napadlo cloveka, ktoreho vec seriozne zaujima. Predovsetkym, musim Vas najprv poziadat o dve veci: a.) sformulujte do jednoduchych otazok vsetko, co podla Vas doteraz mnou uvedene, nie je jasne. Neargumentujte, len predlozte. Pokusim sa tomu porozumiet a vysvetlit, nech sa potom neopakujeme Vy aj ja stale dookola. Lebo na co sa nespytate, budem povazovat za jasne a budem pocitat s tym, ze proste uz to mate v mozgovni a beriete to v uvahu. b.) viete si predstavit Krista smejuceho sa az sa chyt a za brucho - ano, nie? Pôvodne zaslal Rarach - 18 marec 2011 : 14:20:43
Čo znamená smiať sa? Mimicky aj psychicky. Môže byť úsmev zlým? Môže byť smiech nezlým? Je možné smiech vždy ovládnuť? Respektíve je to v silách každého človeka, aby dokázal blokovať smiech tak, aby ho zmenil buď na nezlý úsmev či smiech, alebo dokonca aby ho úplne ani nepustil do myšlienok? Je zlé smiať sa, usmievať sa, na veci samo o sebe indiferentnej? (v tomto prípade v podstate nieje vážny dôvod smiať sa, ale smiech sám o sebe stále nevidím rovný hriechu ani povahou, ani tým ako sa prejavuje. Takže je nutné mať vážny dôvod na smiech, keď radosť z úspechu napr. spôsobí takú dobrú náladu, že smiech spôsobujú už malé indiferentné veci?)
Neviem to lepšie zhrnúť tak aby som povedal všetko...
A po b) neviem dať objektívnu a zároveň jednoznčnú odpoveď lebo doslova:
Viem si predstaviť situácie, kedy sa Ježiš mohol smiať naozaj silne, lebo bol aj človekom ako my, prežíval strach, zacítil pokúšanie, (možno nazvať jeho známy výrok na kríži chvíľkovou beznádejou? (".... prečo si ma opustil"))... všetko sú to prejavy, ktoré sú odstrániteľné tréningom, ale niekedy sa im proste nedá vyhnúť.
A rovnako si viem predstaviť situácie, kedy sa zaručene nesmial. Proste dá sa povedať, že vždy keď učil, neviem si ho predstaviť ako sa smeje. Aj úsmev len ak to bolo potrebné. Ale inak vážna tvár, lebo učenie bolo tou najvážnejšou vecou. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 marec 2011 : 14:25:14
|
Skusime to cez pramene, zjavne nema cenu cakat na nic opozicne a podlozene:
![](http://obrazku.cz/obr657900_006kpia.JPG) Patristicka encyklopedia
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2011 : 20:42:59
|
![](http://obrazku.cz/obr659332_DSC06474kpiakpia.JPG) Patristicka encyklopedia
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 marec 2011 : 21:43:49
|
Ani jeden z oboch prikladov z patristickej encyklopedie nehovori o to, ze sa mame prestat smiat. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2011 : 10:03:19
|
To mate pravdu, nehovori.
Mal by?
Ukazky nielen ze o niecom nehovoria, ale hlavne o niecom hovoria. Hlavne je prave to, o com hovoria. Potom sa da vyvodit, o com naozaj nehovoria.
Takto dostaneme kontury priestoru, v akom sa pohybovali stari a ako uci asketika,
kedze moj apel "chodte a sami kuknite, co o smiechu uci KC, napoveda: state o vasnach" zostal bez odozvy.
Pridavam tretiu ukazocku na dnes,
![](http://obrazku.cz/obr659632_DSC06474.JPG)
a rovno este aj stvrtu, nech to odsejpa a zuzuje priestor tunajsim oportunistom:
![](http://obrazku.cz/obr659642_DSC06474kpia.JPG) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2011 : 10:31:22
|
Takým všeobecným pohľadom mi tie citáty prídu ako z extrému do extrému. Akoby mal človek rozumný a veriaci byť smutný. Smútok nastáva najčastejšie z beznádeje. Tu podľa mňa zaručene platí, že treba na všetko toto myslieť (obávať sa budúceho zlého,...), ale neupadať kvôli tomu do beznádeje. Povedzme ak by som to hodil na príklad školy. Bol som v neustálom strachu najintenzívnejšie pred skúškovým. Ale boli chvíle, keď som sa smial. Proste mal som dobrú náladu. Ak som sa snažil niečo pre školu urobiť, tak som nemal dôvod upadať do smútku, že to nezvládnem, ale do nádeje, že urobím čo môžem a nevzdám sa. Ale podľa tohto akoby som mal ostať v smútku. O čo má byť väčšia snaha zo smútku? Človek sa začne viac snažiť, ak smútok prekoná. Ide o prekonanie beznádeje. Ako doslova uvažujem, či sú tieto citáty tak doslovne myslené, ako sú napísané... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2011 : 18:55:03
|
rarach, tieto vase dalsie dve ukazky su vytrhnute z kontextu.. Tam sa nehovori, ze sa nemame smiat, ale ked je cas rozjimat o Kristovi a jeho krizi, ci o dobrej smrti, nie je dobre, ked sa niekto miesto toho smeje, v zmysle zabavy.Kristus naozaj nikde nezakazuje smiech. .Ja som ohladne smiechu citovala sv. Tereziu z Avily a sv. Tereziu z Lisieux, obidve su ucitelky cirkvi a aj u nich okrem radostneho smiechu cez rekreacie, najdete state, kde ukazuju, ze teraz sa nemame smiat, teraz je cas smutit, napr. pri rozjimani o Panovom utrpenii, alebo pocas nejakeho liturgickeho obdobia,napr. postu, ale aj tam nemame chodit zamraceni, ako hovori Kristus.Sv. Terezia z Avily bola naozaj hlboko spojena s Kristom, jej sa Kristus dokonca zjavoval, takze, ked sa ona smiala, mozme sa aj my. Dokonca si myslim, ze ak sa clovek zamerne nechce cely zivot zasmiat, lebo si mysli, ze to Boh od neho chce, moze sa to odzrkadlit na jeho psychike.Moze sa stat cudakom, ba dokonca si moze privodit aj nejaku psychicku poruchu, ci chorobu.Je hrozne,ak ma takyto clovek deti, ak svojim detom uz od malicka zakazuje smiech ,som presvedcena, ze mnohe sa stanu ateisti ,alebo ludia s psychiatrickymi diagnozami. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2011 : 17:52:10
|
citácia: Pozrime sa co o smiechu hovori Biblia: M:17:19 A Sára povedala: Boh mi spôsobil smiech. M:21:6 20 Hľa, silný Boh nezavrhne bezúhonného ani neuchopí za ruku zlostníkov, 21 zatým však naplní tvoje ústa smiechom a tvoje rty radostným pokrikovaním. Job:8:21 1 Vtedy boly naše ústa naplnené smiechom a náš jazyk plesaním. Vtedy 2 povedali medzi národami: Veliké veci učinil s nimi Hospodin! 3 Áno, Hospodin učinil s nami veľké veci, a preto sme sa radovali. Jezis sa mozno nesmial, ale zda sa , ze my mozeme. ![](icon_smile_wink.gif) Pôvodne zaslal Lucia - 15 marec 2011 : 19:37:08
Lucia, tu mate kontru:
![](http://obrazku.cz/obr660950_006kpiakpia.JPG) Frencl Biblicka encyklopedia
No podte, interpretujte to patricne!
citácia: Takým všeobecným pohľadom mi tie citáty prídu ako z extrému do extrému. Akoby mal človek rozumný a veriaci byť smutný. Smútok nastáva najčastejšie z beznádeje. Tu podľa mňa zaručene platí, že treba na všetko toto myslieť (obávať sa budúceho zlého,...), ale neupadať kvôli tomu do beznádeje. Povedzme ak by som to hodil na príklad školy. Bol som v neustálom strachu najintenzívnejšie pred skúškovým. Ale boli chvíle, keď som sa smial. Proste mal som dobrú náladu. Ak som sa snažil niečo pre školu urobiť, tak som nemal dôvod upadať do smútku, že to nezvládnem, ale do nádeje, že urobím čo môžem a nevzdám sa. Ale podľa tohto akoby som mal ostať v smútku. O čo má byť väčšia snaha zo smútku? Človek sa začne viac snažiť, ak smútok prekoná. Ide o prekonanie beznádeje. Ako doslova uvažujem, či sú tieto citáty tak doslovne myslené, ako sú napísané... Pôvodne zaslal Azuritko - 21 marec 2011 : 10:31:22
"Takým všeobecným pohľadom mi tie citáty prídu ako z extrému do extrému. ... Ako doslova uvažujem, či sú tieto citáty tak doslovne myslené, ako sú napísané..."
Mozno treba ponamahat mozgovnu a zacat konecne rozlisovat. Rozlisovanie je nevyhnutne vzdy, patri k logike a ta musi byt vsade, a vyjadruje to zname bene docet qui bene distinguit.
Pravdivy vysledok plynie iba z pravdivych predpokladov a spravnych postupov vyvodzovania. Skrtnite jedno, a v tom momente uz iba tarate. Vseobecne pohlady = nepravdive predpoklady. Vseobecne pohlady - to je take ako ked niekto povie: Ohen je zly. Ma pravdu? Ano aj nie. Pokial toto jeho oponent nevezme v uvahu, nikam to nevedie, okrem do roznych hluposti.
"Akoby mal človek rozumný a veriaci byť smutný."
![](http://obrazku.cz/obr661019_r3.jpg)
![](http://obrazku.cz/obr661017_r1.jpg)
"Smútok nastáva najčastejšie z beznádeje. Tu podľa mňa zaručene platí, že treba na všetko toto myslieť (obávať sa budúceho zlého,...), ale neupadať kvôli tomu do beznádeje."
![](http://obrazku.cz/obr661018_r2.jpg) 3x Dacik Prameny duchovniho zivota
Mozno svoje vyroky - nie vsetky - zrevidujete. Je to na Vas. Ak Vam ide o Pravdu, ako zvyknete sporadicky povedat, tak revidovat musite. Jedine ze by ukazky z asketiky , do ktorych sme hupli in medias res, by boli nad Vas pochop. Co sa realne moze stat, v poriadku, len potom je lepsie sa nevyjadrovat predbezne k nicomu, v tunajsej problematike. Lebo nepravdive predpoklady, z ktorych by nezorientovany vychadzal, vedu kam? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 04:05:10
|
citácia: Lucia, tu mate kontru: ![](http://obrazku.cz/obr660950_006kpiakpia.JPG) Frencl Biblicka encyklopedia No podte, interpretujte to patricne! Pôvodne zaslal Rarach - 22 marec 2011 : 17:52:10
Lenze vy hovorite o uplne inom smiechu - o smichu nepravem a blaznivem.... p. Rarach , ja som myslela iny smiech...taky, k akemu nas nabadal Pan Jezis ,ked povedal :„Radujte sa s radujúcimi, plačte s plačúcimi!“ Rim 12,15 Som presvedcena, ze k takej radosti patri aj smiech.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 11:42:49
|
citácia: ![](http://obrazku.cz/obr661018_r2.jpg) 3x Dacik Prameny duchovniho zivota Pôvodne zaslal Rarach - 22 marec 2011 : 17:52:10
Čiže ak si uvedomujem zlo, mám byť iba smutný a plakať? A ak tomu dobre rozumiem, tak keď sa smejem, nemyslím na zlo a to je ten najväčší problém. Čiže ak myslím na vec indiferentnú, je to zlo, lebo nemyslím v tom momente na zlo? Takže je zlé myslieť na prácu, na školu, na to čo zajtra treba navariť...... Radosť je takisto likvidátorom myslenia na zlé.... A čo blízka príležitosť? Nemám chodiť do roboty aby som na ňu nemyslel? Nemám sa stretávať z ľuďmi aby som neryskoval prílišnú radosť kde už zabúdam na zlé? Nemám sa pozrieť na krásu prírody aby som náhodou nezabudol na zlo? ..... Ak toto čo tvrdíte o smiechu platí, tak to bude minimálne silne špecifické. Nevidím to ako možnosť pre každého katolíka. Neverím tomu, že nejaký čo by toto zvládal vôbec existuje. To nejde odmietnuť ako bežný hriech, ktorému sa dá priamo zabrániť. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 12:19:45
|
citácia: Lenze vy hovorite o uplne inom smiechu - o smichu nepravem a blaznivem.... p. Rarach , ja som myslela iny smiech...taky, k akemu nas nabadal Pan Jezis ,ked povedal :„Radujte sa s radujúcimi, plačte s plačúcimi!“ Rim 12,15 Som presvedcena, ze k takej radosti patri aj smiech. Pôvodne zaslal Lucia - 24 marec 2011 : 04:05:10
Po prve: To Vam chvalim, ze davate iniciativu do temy, ale chyba mi tam vaha interpretacie tych vyrokov. Ked Vam ukazujem, co o smiechu a ako o smiechu hovoria Otcovia, ci ini katolicki autori, chcete im oponovat citatmi z biblie, podporene Vasou autoritou? Tejto istej chyby - svojvolneho vykladu - sa dopusta aj radar.
Po druhe: Radujte sa s radujucimi - ukazte nam, prosim Vas, kde je tu rec o smiechu, a o akom smiechu. Aby ste nemuseli s hanbou priznavat, ze oponujete voci neexistujucemu problemu.
Radost podla katolickej asketiky je toto:
![](http://obrazku.cz/obr662345_r1.jpg)
![](http://obrazku.cz/obr662346_r2.jpg) 2x Dacik Prameny duchovniho zivota
aj clovek nezbehly v orientovani sa v takychto vodach, minimalne tolko rozumiet moze, ze radost a smiech su dve odlisne veci.
Radujte sa s radujucimi je jedna vec, smejte sa s radujucimi, smejte sa so smejucimi je vec druha.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 14:03:05
|
Rarach, vychadzala som z toho, ze radost bez smiechu si neviem predstavit. Vzdy, ked sa radujem, tak sa smejem alebo usmievam.
V Biblii som nasla smiech ako pozitivum a smiech ako negativum. Takze zalezi od viacerych okolnosti, aby sa dalo posudit ci je smiech dobry alebo zly. Vy, ked ste stastny, tak vas netaha do usmevu ? Dokazete sa radovat bez smiechu ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 17:42:55
|
"Svätý, ktorý sa nedokáže smiať, nie je žiadný svätý." Sv. František Saleský |
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2011 : 23:06:17
|
Ak chcete do človeka vniknúť a nazrieť mu do duše, neskúmajte, ako mlčí, alebo ako hovorí, alebo ako plače, ba ani to nie, ako blčí tými najvznešenejšími ideami, radšej sa mu prizrite, keď sa smeje. (Fiodor Michajlovič Dostojevskij)
Mudro to vymyslel p. Dostojevskij, vsak ? ![](icon_smile_wink.gif) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2011 : 14:34:16
|
citácia: Ak chcete do človeka vniknúť a nazrieť mu do duše, neskúmajte, ako mlčí, alebo ako hovorí, alebo ako plače, ba ani to nie, ako blčí tými najvznešenejšími ideami, radšej sa mu prizrite, keď sa smeje. (Fiodor Michajlovič Dostojevskij) Mudro to vymyslel p. Dostojevskij, vsak ? ![](icon_smile_wink.gif) Pôvodne zaslal Lucia - 24 marec 2011 : 23:06:17
Keď si zoberieme mimiku tváre a nejakých smajlíkov, urobiť smutného smajlíka, čiže zátvorku s oblúkom smerujúcim nahor, tak takú dokonalú grimasu človek moc automaticky nerobí ak je smutný. Ale prejavov a významov úsmevu, je v rámci mimiky nespočet. Ak k tomu pridáme hlas, rádovo stúpa počet možností. Čo je potom smiech? xxxxxxx možností prejavu mimiky a hlasu iných ako úsmev..... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2011 : 19:36:24
|
citácia: "Svätý, ktorý sa nedokáže smiať, nie je žiadný svätý." Sv. František Saleský Pôvodne zaslal rudy - 24 marec 2011 : 17:42:55 tak dnes som citala Kat. noviny a v rubrike Mladym bol tento citat a k nemu obrazok, ze ked som ho uvidela, normalne som sa zlakla...hned mi prisla na um tato tema ako uplne pravdiva, aj ked na tom obrazku maju ti ludia umele oci...neviem, ci sem chodi niekto z tych novin a reaguje tak na temy vo fore alebo co![](icon_smile.gif) v kazdom pripade mi prisla ta fotka k tomu citatu absolutne nevhodna |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2011 : 19:43:02
|
citácia: "Svätý, ktorý sa nedokáže smiať, nie je žiadný svätý." Sv. František Saleský Pôvodne zaslal rudy - 24 marec 2011 : 17:42:55
Salesky bol ucitel cirkvi. Vacsiu autoritu ma Ucitel a Otec k tomu:
""Pocul si niekedy, ze by sa Kristus smial? Nikdy."" sv. Jan Chryzostomus
citácia: citácia: Ak chcete do človeka vniknúť a nazrieť mu do duše, neskúmajte, ako mlčí, alebo ako hovorí, alebo ako plače, ba ani to nie, ako blčí tými najvznešenejšími ideami, radšej sa mu prizrite, keď sa smeje. (Fiodor Michajlovič Dostojevskij) Mudro to vymyslel p. Dostojevskij, vsak ? ![](icon_smile_wink.gif) Pôvodne zaslal Lucia - 24 marec 2011 : 23:06:17 Keď si zoberieme mimiku tváre a nejakých smajlíkov, urobiť smutného smajlíka, čiže zátvorku s oblúkom smerujúcim nahor, tak takú dokonalú grimasu človek moc automaticky nerobí ak je smutný. Ale prejavov a významov úsmevu, je v rámci mimiky nespočet. Ak k tomu pridáme hlas, rádovo stúpa počet možností. Čo je potom smiech? xxxxxxx možností prejavu mimiky a hlasu iných ako úsmev..... Pôvodne zaslal Azuritko - 25 marec 2011 : 14:34:16
Mozete skumat a analyzovat do sytosti
![](http://obrazku.cz/obr663177_001.JPG)
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2011 : 20:44:54
|
citácia: Sv. Terezia z Avily v prisnom karmelitanskom klastore cez rekreaciu tancovala so sestrami, urcite nie z vaznou tvarou. Na jednej sestre bolo vidiet, ze ju to pohorsilo a povedala sv. Terezii. ze ona sa ide modlit. A sv. Terezia odpovedala, ze dobre nech ide, oni tu zatial budu s panom Jezisom. A sv. Terezia z Lissieux, ucitelka cirkvi, pocas rekreacie za velkeho smiechu napodobnovala sestry. Ak niekto tvrdi, ze smiech pochadza od diabla, naozaj sa myli. Pôvodne zaslal radar - 15 marec 2011 : 11:04:02
K tomuto nikto nereagoval, tak to vybavime aspon dodatocne, nech je jasno.
Z Tereziinej zabavy nijako nevyplyva, ze sa smiala. To je len Vasa projekcia, radar. Prejavovat radost sa da rozne a v roznej intenzite, preco by k tomu musel byt nutny aj diablov vietor? Podobne tak Kristus, napriklad na svadbe kde sa dopustil prveho zazraku. Bolo mu veselo? Prejavoval radost? Zrejme to je. Smial sa? Byt protestantskym degeneratom ako napr. autor Chatrce, nevidel by som v tom najmensi problem. Zda sa, ze posudzujete veci rovnako povrchne a plytko, ako nekatolici. AKo katechumenka mate na to urcite pravo.
Pokial ide o druhu Terezku, z toho prikladu vyplyva iba tolko, ze ani ona nebola dokonala a bez hriechu. Takym bol iba Kristus a jeho Matka. Preco o nich nemame v tradicii zaznamy, jak sa smeju? Tvrdite, ze moze smiat kazdy len preto, lebo ved sa smiala svata XY. Podobnou logikou by ste mohli tvrdit cokolvek, co robili svati, mozeme robit aj my. Avsak zorientovany katolik vie, ze na svatych sa ma nasledovat to, co robili dobre a cnostne. Najdite mi jediny priklad, kde v katolickej mravouke ci asketike sa smiech uvadza medzi cnostami!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|