Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 Manzelstvo po 40-tke
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sú tu len moderné názory Téma Next Topic: sex slobodných nie je hriech?
Strana: z 4

Kolji

Stav: offline

Odoslaný - 31 október 2010 :  19:22:52  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
citácia:
Ale vedz že keď pápež niečo povie, tak to platí aj v Nebi.

Teraz dúfam myslíš len to, čo povie v rámci neomylnej náuky ;)

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 01 november 2010 :  20:04:58  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Milá janka ja ti neviem potvrdiť, ani vyvrátiť tvoj názor aká je božia vôľa či taká ako vo veci sexu hovorí KC alebo iná, ale viem že nám Boh dal rôzne pudy a medzi nimi aj pohlavný, či preto aby nás skúšal, alebo pre plodenie detí a súčasnú rozkoš z toho plynúcu. Rovnako pri jedle, ak ti niečo chutí, máš sa modliť preto aby si sa zbavila pôžitku z jedla? Ja to nechávam pre tých čo žijú v kláštoroch a chcú byť už tu na zemi svätí. O sile pohlavného pudu a neschopnosti jeho zvládnutia hovoria tisíce rokov sa opakujúce sexuálne kauzy kňazov, biskupov a pápežov. A vôbec máš ty deti a žiješ pohlavným životom keď si taká bigotná?

Pôvodne zaslal slovak - 31 október 2010 :  09:32:46

bigo...co?
nepochopila som, co si chcel prispevkom povedat
reagovala som na to, ze podla teba ak ma clovek dar viery moze suhlasit s nazorom, ze ked uz nechce mat z roznych dovodov deti moze sa ich pocatiu branit sposobmi, ktore si popisal...ak mas teda takyto nazor, mal by si ho vediet aj odovodnit...a nemyslim tym dovod, ze nemam na dalsie dieta peniaze a pod.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Kolji

Odoslaný - 01 november 2010 :  20:07:53  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
http://slovnikcudzichslov.eu/slovo/bigotný

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Dušan

Odoslaný - 01 november 2010 :  20:13:04  Zobraziť profil  Pridať Dušan do zoznamu priateľov
V morálnej teológii aj tzv. bigotnosť patrí medzi hriechy. Teraz ide o to, čo je bigotnosť.

veriaci

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 982  ~  Člen od: 26 január 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 01 november 2010 :  20:26:59  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
http://slovnikcudzichslov.eu/slovo/bigotný

Pôvodne zaslal Kolji - 01 november 2010 :  20:07:53

dakujem pekne, ale mal to byt zart...to, ze sa ma to netyka malo byt zvyraznene tym, ze vyznam slova nechapem..."akoze"...ale nevadi

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovak

Odoslaný - 02 november 2010 :  20:55:45  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
citácia:
ak mas teda takyto nazor, mal by si ho vediet aj odovodnit...a nemyslim tym dovod, ze nemam na dalsie dieta peniaze a pod.
Spoločnosť do ktorej sme sa narodili a v ktorej žijeme sa v oblasti morálky riadi všeobecne platnými morálnymi princípmi ktoré sú do určitej miery mantinelizované zákonmi, ale aj nepísanými, ale všeobecne prijatými etickými pravidlami a u veriacich aj morálnymi pravidlami daného náboženstva a ešte naviac situáciou v ktorej sa ten ktorý človek, rodina, nachádza. Tiež rozhodujúcim momentom sú Bohom nám dané pudy, ktoré sú mnohokrát tak dominantné, že ich tlaku, ich volaniu neodolá ani zasvätená osoba a z tohoto hľadiska robiť prílišnú traumatizáciu manželov v rozhodovaní ako zabrániť počatiu voľbou určitého druhu počatia, považujem za nerozumné.
Pre Dušana -
citácia:
Ale vedz že keď pápež niečo povie, tak to platí aj v Nebi.
Zdá sa mi, že vôbec nepoznáš čo povedal J.Pavol II. o nebi a aký je súčasný názor RKC na nebo.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 288  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 02 november 2010 :  22:35:35  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Spoločnosť do ktorej sme sa narodili a v ktorej žijeme sa v oblasti morálky riadi všeobecne platnými morálnymi princípmi ktoré sú do určitej miery mantinelizované zákonmi, ale aj nepísanými, ale všeobecne prijatými etickými pravidlami a u veriacich aj morálnymi pravidlami daného náboženstva a ešte naviac situáciou v ktorej sa ten ktorý človek, rodina, nachádza. Tiež rozhodujúcim momentom sú Bohom nám dané pudy, ktoré sú mnohokrát tak dominantné, že ich tlaku, ich volaniu neodolá ani zasvätená osoba a z tohoto hľadiska robiť prílišnú traumatizáciu manželov v rozhodovaní ako zabrániť počatiu voľbou určitého druhu počatia, považujem za nerozumné.

Pôvodne zaslal slovak - 02 november 2010 :  20:55:45

To čo je za zmýšľanie? Aby sme netraumatiizovali deti napr. tak im nebudeme vravieť, že vražda je zlá? Ba práve preto, že je také ľahké urobiť niečo zlé, treba ľuďom hovoriť čo je to zlé, lebo ak k tomu nabádajú ešte aj pudy, tak je tendencia človeka obhájiť si to. A ak nevie čo je správne, tak si obháji aj to čo je zlé.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovak

Odoslaný - 03 november 2010 :  08:54:25  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
citácia:
ako zabrániť počatiu voľbou určitého druhu počatia, považujem za nerozumné.
Opravujem: ako zabrániť počatiu vľbou určitého druhu o ch r a n y , považujem za nerozumné.
Azuritko - prepáč, ale dospelí ľudia nie sú malé deti a dokážu sami posúdiť čo je dobré a čo zlé aj v tomto prípade.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 288  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 15 máj 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 03 november 2010 :  18:52:14  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Azuritko - prepáč, ale dospelí ľudia nie sú malé deti a dokážu sami posúdiť čo je dobré a čo zlé aj v tomto prípade.

Pôvodne zaslal slovak - 03 november 2010 :  08:54:25

To nemyslíš vážne? To potom v štátnej moci sú deti, keď v každom štáte je iný zákon o potratoch napríklad? Ty prepáč, ale nech máš 260 rokov aj tak môžeš zle posúdiť mnoho vecí. A ukazuje sa to aj tu.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rudy

Odoslaný - 03 november 2010 :  20:09:44  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal slovak - 03 november 2010 :  08:54:25

Tu povedal had žene: „Nie, nezomriete, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo. (Gn 3,4-5)

Starý diablov trik účinkuje aj v dnešnej dobe.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovak

Odoslaný - 05 november 2010 :  11:16:53  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
citácia:
Ty prepáč, ale nech máš 260 rokov aj tak môžeš zle posúdiť mnoho vecí. A ukazuje sa to aj tu.
A kto môže posúdiť s absolútnou istotou čo je dobré a čo zlé? To predpokladáš individuálnu nesvojprávnosť a neexistenciu slobodnej vôle? Určite mnohé veci môžem posúdiť zle, ale za individuálne rozhodnutia si nesiem zodpovednosť sám ako aj každý iný ktorý sa rozhoduje o svojom konaní a v tomto pertraktovanom prípade som vyslovil svoj osobný názor, jeho prijatie nikomu nevnucujem. Zaujímalo by ma ako ty brániš nechcenému počatiu, ale buď úprimný!!

janka

Odoslaný - 05 november 2010 :  19:43:48  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Zaujímalo by ma ako ty brániš nechcenému počatiu, ale buď úprimný!!

Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 :  11:16:53

no a este stale som sa nedozvedela, preco moze byt pocatie dietata nechcene...podla mna jedine preto, lebo sa clovek boji...staci si vsak troska premietnut pred ocami minulost...ako uz bolo spominane clovek ma rozum...a ked sa vyskytne nejaka nova situacia v zivote musi sa jej postavit, konat...a to vyzaduje sebazaprenie, vyjst z kolaji, urobit nieco navyse, co by inak robit nemusel...to stoji namahu...a preco sa namahat, ked nemusim?...s prijatim dietata je to to iste...tak si radsej poviem, ze toto nemienim podstupovat a hladam si najroznejsie na povrchu aj slachetne dovody preco nemat dalsie dieta...no nechcem ho mat, lebo by som neuzivil tolko deti...ale co ked stratim pracu, vypadnu mi prijmy, z ktorych zivim rodinu a urcil som si, ze je to hranica, pod ktoru nemozem padnut, lebo by som (podla svojho pocitu) neuzivil rodinnu...koli tomuto vypadku vratim deti(ani neviem kde?), lebo si ich podla mojich kriterii nemozem dovolit? alebo zacnem nieco robit, aby som ich uzivil?...zrejme plati to druhe...a podobne je to aj pri prijati noveho clena do rodiny...je to zase vynalozena dalsia namaha, ale ked ju nedokazeme vlozit do vlastneho potomstva, tak uz neviem, kde by sa viac podarilo investovat

slovak

Odoslaný - 05 november 2010 :  21:10:02  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
V takej Číne je to spoločenská nutnosť obmedziť plodenie detí. A také jednoduché rozhodnutie manželov - už nechceme viac detí, je tiež jedna z možností. Dôvodom je ich rozhodnutie. Vieš to pochopiť? Neodpovedala si ako je to z tvojími deťmi a manželským životom.

Azuritko

Odoslaný - 05 november 2010 :  23:27:25  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
A kto môže posúdiť s absolútnou istotou čo je dobré a čo zlé?

Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 : 11:16:53

Ako katolík by si mal vedieť kto je neomylný v učení...

citácia:
To predpokladáš individuálnu nesvojprávnosť a neexistenciu slobodnej vôle? Určite mnohé veci môžem posúdiť zle, ale za individuálne rozhodnutia si nesiem zodpovednosť sám ako aj každý iný ktorý sa rozhoduje o svojom konaní a v tomto pertraktovanom prípade som vyslovil svoj osobný názor, jeho prijatie nikomu nevnucujem.

Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 : 11:16:53

Šak práve, že človek so slobodnou vôľou si vyberie aj zlé a pokladá to za dobré. Tu nejde o nesvojprávnosť, ale o neznalosť, nevedomosť, alebo o snahu vyhnúť sa zodpovednosti alebo o silné podnety a podobne. Ale pri svojprávnosti musíš byť schopný uvažovať, že čo je zlé a čo nie a prečo. A ak si katolík, tak učenie ti hovorí čo je zlé a čo nie a prečo. Len niekedy je ťažšie sa dopátrať k tomu, ale hlavne je ťažké to prijať, ak má človek iný osobný názor.

citácia:
Zaujímalo by ma ako ty brániš nechcenému počatiu, ale buď úprimný!!

Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 :  11:16:53

Ja som ešte slobodný...

Rímskokatolík

slovak

Odoslaný - 06 november 2010 :  10:44:45  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Na to som sa nepýtal.

rudy

Odoslaný - 06 november 2010 :  10:50:59  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov
citácia:
V takej Číne je to spoločenská nutnosť obmedziť plodenie detí.
Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 :  21:10:02

Spoločenská nutnosť? Práve naopak. Pre takéto zmýšľanie tam začínajú mať problémy s prestarlým obyvateľstvom. Zdá sa, že o 30 - 40 rokov bude mať Čína obrovský problém uživiť dôchodcov. Kto na nich vyrobí?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Kolji

Odoslaný - 06 november 2010 :  10:54:12  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
Rudy: nezmysel.

Čína má v prvom rade problém s premnožovaním, preto u nich funguje (dočasne) politika jedného dieťaťa.

janka

Odoslaný - 06 november 2010 :  19:07:52  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
V takej Číne je to spoločenská nutnosť obmedziť plodenie detí. A také jednoduché rozhodnutie manželov - už nechceme viac detí, je tiež jedna z možností. Dôvodom je ich rozhodnutie. Vieš to pochopiť? Neodpovedala si ako je to z tvojími deťmi a manželským životom.

Pôvodne zaslal slovak - 05 november 2010 :  21:10:02

ano, mat deti je na rozhodnuti manzelov,na kom inom by malo byt?...ale ako si spravne uviedol priklad Ciny, moze sa do tejto veci, ktora sa tyka vylucne len manzelov miesat aj stat, co je podla mna nespravne...ozaj len tak naokraj, ty s tym suhlasis?...inak, uz sa tema Ciny niekde rozoberala

viem teda pochopit, ze mat deti je rozhodnutie manzelov...to dokaze pochopit aj clovek bez deti a bez manzela-ky...ved ked ides do manzelstva, nejdes s tym, aby sa ti donho niekto miesal

ale neviem pochopit, ze sa moze niekto v tak vaznej veci rozhodnut: lebo som sa tak rozhodol a basta...neviem si to predstavit...musi byt predsa aj nejaky dovod na toto rozhodnutie...

PS.dufam, ze si rozumieme, ale nebavim sa o tom, ze ide o docasne rozhodnutie nemat deti( napr. z dovodu choroby)
inak naco potrebujes vediet moj pocet deti a rodinny stav?...aby si ma usvedcil, ze len teoretizujem?

janka

Odoslaný - 06 november 2010 :  19:10:14  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Rudy: nezmysel.

Čína má v prvom rade problém s premnožovaním, preto u nich funguje (dočasne) politika jedného dieťaťa.

Pôvodne zaslal Kolji - 06 november 2010 :  10:54:12

vsak uvidime(ak dozijeme) o niekolko desiatok rokov, ako to tam dopadne

slovak

Odoslaný - 07 november 2010 :  10:33:21  Zobraziť profil  Pridať slovak do zoznamu priateľov
Demografický problém považujem za umelo vytvorený modernou spoločnosťou cez tzv. zaslúžený odchod do dôchodku. Nevidím problém v zamestnávaní aj prestárlych ale práceschopných občanov ak táto potreba sa ukáže byť nutnou a je k dispozícii vhodné zamestnanie. Ja som odišiel do dôchodku nie preto, že by som nedokázal ďalej vykonávať svoje zamestnanie hádam aj do teraz, ale ako nutnosť uvoľniť miesto mladším a pokiaľ by som bol pracoval nepotreboval by som dôchodok. Je to len na organizácii spoločnosti, dobrej vôli a nutnosti ako sa spoločnosť vyrovná s jej stárnutím a nepredpokladám, že by Čína aj neskôr mala s týmto problém. Tak ako je nastavený svet v súčasnosti problémom je preľudnenie, bieda, hlad a nezmyselné vojny ako produkt ľudskej hlúposti a hriešneho života.

Kolji

Odoslaný - 07 november 2010 :  11:01:56  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
No tak Čína má presne opačný probém ako Európa. V Číne sa rodí stále viac detí, preto to musia regulovať politikou jedného dieťaťa (ktorá zase nie je nejako prehnane účinná). V Európe sa rodí detí málo, preto sme v podstate nútení demografickú krízu liečiť imigráciou.

Ale myslím, že táto téma je o niečom inom :x

radar

Odoslaný - 22 august 2011 :  18:38:25  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
zaujimavy citat.

"Je to pár dní, kdy jsem četl citát sv. faráře Arského Vianneye, že těch matek, které odmítly rodit i ve svém stáří další děti, viděl v pekle plno."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 august 2011 :  20:58:49  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
umyselna vrazda je do neba volajuci hriech...a kto sa dnes z potratu vyspoveda, ked je to uz v dnesnej dobe "normalne riesenie problemu"aj medzi katolikmi?

Zachariáš

Odoslaný - 22 august 2011 :  21:18:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
citácia:
umyselna vrazda je do neba volajuci hriech...a kto sa dnes z potratu vyspoveda, ked je to uz v dnesnej dobe "normalne riesenie problemu"aj medzi katolikmi?

Pôvodne zaslal janka - 22 august 2011 :  20:58:49

tak to je hrubé prekrútenie skutočnosti.Za potrat je automatická exkomunikácia.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 22 august 2011 :  21:43:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal janka - 22 august 2011 :  20:58:49

tak to je hrubé prekrútenie skutočnosti.Za potrat je automatická exkomunikácia.
Pôvodne zaslal Zachariáš - 22 august 2011 :  21:18:24

Janka nič neprekrúcala. Zjavne ste len nepochopil, ako to myslí, hoci je to napísané jednoznačne.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 4 Previous Topic: Sú tu len moderné názory Téma Next Topic: sex slobodných nie je hriech?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06