|
Odoslaný - 27 október 2010 : 23:28:22
|
Monteverdiho Orfeus je na svetskú hudbu úžasné dielo.
U vás v Čechách máte ako karate hlavne školu Shotokan, že? Tuná bolo tradične Goju-Ryu, ako iste vieš. Tiež som to ako tinejdžer cvičil. 
Tož idem spať. Dobrú požehnanú noc všetkým+
|
veriaci |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 09:15:18
|
Maeror, prešiel som si tuná znovu celú večernú debatu a došiel som k jednému záveru, že... nadrobili sme si a máme si preto viacerí čo odpustiť. Hádam to tak Rarach nemyslel. On nezmýšľa o nikom zle. Je však znepokojený stavom dnešnej Cirkvi a možno pochybuje o pravovernosti nás rýchlokvasených obrátencov.
A čo sa karate týka je to zaujímavý šport, no v princípe predsa len ide o bojové umenie. Ale poznám tu istého organistu z kostola, ktorý to trénuje už vyše tridsať rokov - má neviemkoľký dan, a je to normálny veriaci. 
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 10:12:01
|
citácia: Maeror, prešiel som si tuná znovu celú večernú debatu a došiel som k jednému záveru, že... nadrobili sme si a máme si preto viacerí čo odpustiť. Hádam to tak Rarach nemyslel. On nezmýšľa o nikom zle. Je však znepokojený stavom dnešnej Cirkvi a možno pochybuje o pravovernosti nás rýchlokvasených obrátencov. Pôvodne zaslal Dušan - 28 október 2010 : 09:15:18
Se stavem dnešní církve taky nejsem spokojen, toto mě však neopravňuje k tomu abych se komkoliv vozil a urážel ho jen proto, že mi nesedí do mých škatulek.Vždyť takové chování nemá s tím co hlásal Ježíš naprosto nic společného. Já se nepovažuju za nějakou "rychlokvašku" vzhledem k tomu, že jsem křesťanem už skoro polovinu mého života. Sám jsem těžko rozdýchával to, když jsem se dozvěděl, že i na církevních školách jsou k dostání drogy. Sám jsem strašně negativně překvapen, když slyším od katolíku, že Panna Marie je jedna z Božských osob (nekecám, fakt jsem s tímto tvrzením dvakrát setkal). Další opačný extrém jsem třeba zažil od člověka, co pravidelně od malička chodí v neděli do kostela, ale o tom v co věří nevěděl naprosto nic, dokonce nevěděl ani kolik je evangelií. Typický katolík co chodí do kostela jen ze zvyku, já jsem u otevřeně řekl ať si přečte aspoň NZ a ať si rozebere Nicejsko-Cařihradské vyznání víry(v něm je to co věříme trošku podrobněji rozebráno, než v apoštolském vyznání). Ale já jsem se naučil lidi nesoudit a neodsuzovat, protože sám mám mnoho chyb a do druhého, nevidím. To co je v církvi, to je opravdu zoufalý stav, s tím souhlasím, ale nemyslím, že je záležitostí jen naší doby. Dnes je jen větší nebezpečí, že člověk upadne do duchovního zmatku, nebo bloudění, kvůli tomu duchovnímu zmatku kolem. A takový rámec katolické věrouky, čeho by jsme se měli držet, je shrnut v katechismu. Který pro mně není směrodatný, tím je Bible- Tato kniha je velmi bohatá a komplikovaná a jde interpretovat mnoha způsoby. Katechismus beru jako intepretaci katolické církve (kde je to spojeno ještě s tradicí). Přístup "Sola Scriptura" upřednosťnovaný některými jinými denominacemi nepokládám za příliš štastný z mnoha důvodů. Já si nejsem vědomý, že bych napsal něco špatně, to Rarach mě začal urážet, zesměšňovat a vozit se po mně. Rád odpustím, a jsem otevřený usmíření. |
Křesťan |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 79 ~
Člen od: 15 september 2010 ~
Posledná návšteva: 29 november 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 10:53:29
|
Myslím, že v dobe, keď mala cirkev prakticky najvyššiu moc a neveriaci sa upaľovali alebo nasilu konvertovali na vieru, bol "stav v cirkvi" horší ako dnes, keď sa našťastie obmedzujú len na vyjadrovanie k problémom, o ktorých nič nevedia  |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 18:19:56
|
citácia: Myslím, že v dobe, keď mala cirkev prakticky najvyššiu moc a neveriaci sa upaľovali alebo nasilu konvertovali na vieru, bol "stav v cirkvi" horší ako dnes, keď sa našťastie obmedzujú len na vyjadrovanie k problémom, o ktorých nič nevedia  Pôvodne zaslal Kolji - 28 október 2010 : 10:53:29
Vraj kriticky mysliaci človek.... keby si bol aspom objektívny... |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 19:28:59
|
Bolo úplne absurdné, že Ježišova Cirkev sa nechala zatiahnúť do tých stredovekých súdov a popráv. To je tak, keď paktujeme so štátnou mocou. 
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 19:38:52
|
Podle toho příběhu o placení daní a podle toho co Ježíš řekl před Pilátem by křesťanství nemělo mít vůbec nic s naší pozemskou politikou |
Křesťan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 19:52:42
|
Nekatolik opat prehovoril.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 20:56:03
|
toto si prehnal, toto uz naozaj prehanas. zda sa mi ze ty si ten kto nevie o com je nasa viera. takato arogancia nieje na mieste |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 21:13:56
|
timylee,
dokazte, ze ste v nazoroch katolik (staci ze nebudete zbabelo utekat od pozvania overit Vasu katolicitu optikou obycajneho katechaku) a potom bude mat zmysel riesit hodnotu tychto Vasich komentov, v ktorych zatial nie je nic okrem dojmologie.
maeror nie je katolik, a chcem vam to ukazat, ze ho usvedcim na zaklade vseobecne znamych skutocnosti, ktore konstituuju katolickost. Cize v priamom prenose vsetci mozete vidiet a kontrolovat. Nemozem za to, ze sa alibisticky vyhyba tomuto verejnemu dokazu. Hlavne ze verejne sa nevyhol nikym nevyziadanej autoprezentacii svojej viery, presne podla vzoru protestantskych cirkvi, ktore prisli s etosom "vydavania svedectiev".
Politika je integralnou a nutnou sucastou sfery vplyvu i zodpovednosti konania KC. Mozeme sa o tom bavit, ale az potom, ked zistime, ze splname predpoklady na takuto debatu. Ja sa overeniu, ze ovladam doktrinu KC minimalne na stavovsky primeranej urovni, nijako nebranim. A Vy?
S nekatolikmi a katolikmi, ktori kaslu na svoju moralnu povinnost orientovat sa vo svojom nabozenstve, nema cenu viest debaty. Najma ak si vsimnete, na akom fore vlastne sme. Nie je to SME. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 22:48:23
|
ja neutekam, problem je v tom ze ty o overovani len rozpravas, |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2010 : 23:11:00
|
Dovolim si vstupit do tejto diskusie a podat svoj pohlad na vec.
Maeror napisal pribeh svojhio obratenia ku viere, ktoru oznacuje za katolicku.
Rarach tvrdi, ze toto obratenie nesplna kriteria obratenia na katolicku vieru.
Maerora sa to dotkne a dalej s rarachom odmietne komunikovat.
Rarach tvrdi, ze svoj vyrok o nekatolickosti tohto obratenia dokaze verejne dokazat len s pouzitim katechizmu.
Maeror nadalej odmieta komunikovat a ostatny prispievajuci len na zaklade osobnych sympatii/antipatii pokracuju v diskusii, ktorej chyba akakolvek objektivna argumentacia.
A teraz sa pytam Nemalo by nam ist predovsetkym o pravdu? Ak niekto tvrdi ze sa mylim a je ochotny mi to jasne ukazat, nemalo by byt v mojom zaujme mu to umoznit?? Bez ohladu na to, ze priznat si omyl je niekedy velmi tazke a vyvolava to cely rad negativnych emocii?
Je zmyslom diskusie najst pravdu, ci si za kazdu cenu udrzat prijemny sebaobraz? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 10:11:51
|
citácia: ja neutekam, problem je v tom ze ty o overovani len rozpravas, Pôvodne zaslal timylee - 28 október 2010 : 22:48:23
Toto ste napisali tot nedavno:
citácia: som katolik, a nemam 100% znalost katechizmu, nedovolim si tvrdit ze by som obstal vo vsetkych otazkach. no otazka stoji, som preto zly clovek? niesom preto katolik? alebo je to snat dovod na to aby ma tu brali s velkou rezervou? Pôvodne zaslal timylee - 27 október 2010 : 23:05:30
Toto mi nepride ako ze sa nebranite, naopak, ze sa branite a otvarate si zadne dvierka alibistickeho "sak som povedal, ze katechak celkom nepoznam".
Okrem toho, ja uz som styri otazky polozil, a zostali "taktnym" taktickym mlcanim obidene.. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 11:34:22
|
citácia: Maeror nadalej odmieta komunikovat a ostatny prispievajuci len na zaklade osobnych sympatii/antipatii pokracuju v diskusii, ktorej chyba akakolvek objektivna argumentacia. A teraz sa pytamNemalo by nam ist predovsetkym o pravdu? Ak niekto tvrdi ze sa mylim a je ochotny mi to jasne ukazat, nemalo by byt v mojom zaujme mu to umoznit? Bez ohladu na to, ze priznat si omyl je niekedy velmi tazke a vyvolava to cely rad negativnych emocii? Je zmyslom diskusie najst pravdu, ci si za kazdu cenu udrzat prijemny sebaobraz? Pôvodne zaslal Mato - 28 október 2010 : 23:11:00
 Balmes, Kriterio |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 14:14:56
|
No mne sa zdá, že nastal práve ten prípad pri opomenutí daných obozretností. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 14:38:22
|
Prejdite si prosim cely moj prispevok, v ktorom sa venujem Maerorovi, a uplne konkretne sem uvedte, kde konkretne a ako konkretne som sa dopustil nepravdy, urazania, etc.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 15:48:22
|
Milý Rarachu
Včera když jsem se modlil a přes noc přemýšlel jsem přišel na to, že bude dobře, z mnoha důvodu, když něco napíšu. To co napsal mato do toho vlákna mě v tom jen utvrdilo. Celá tato zpráva je psána v dobrém úmyslu. Vždycky když si myslím, že ti začínám rozumět mě vyvedeš z omylu. Tu prvni větu opravdu nemyslím ve zlém Vždy, když jsem četl tvé příspěvky jsem přemýšlel o co ti jde. Já osobně velmi oceňuju, že tlačíš na lidi aby používali rozum při hodnocení faktů, právě proto nám Bůh rozum dal. Nemám rád, když se nějaká fakta přijímají slepě. Právě z tohoto důvodu mám potíže příjmout to co jsi napsal v tom vláknu o metalu, když vím, že ti pravděpodobně nejsou známy širší souvislosti a nová fakta, která jsou z metalem spojená. Ale o tom se nyní nechci rozepisovat.
Jde vidět, že ti jde o nekompromisní diskusi založenou na prezentaci objektívních faktů, které jsou neovlivněny osobními pocity člověka. Jak jsem již někde napsal tento přístup je mi blízký. Sám jsem vystudoval obor na hranici matematiky a fyziky a tam se musí stručně a věcně argumentovat bez ohledu na to, jestli s daným faktem člověk souhlasí, nebo ne. Stručně řečeno 1+1=2 bez ohledu na to jestli se to někomu líbí, nebo ne. Naprosto stejný případ je to s existencí Boha a, napíšu to velmi vágně, věcí s tím spojených.
Chceš otestovat mou znalost ve věcech víry na základě katechismu. Dobře, ale mám dvě otázky. Budu rád když mi je zodpovíš. 1. Katechismus neznám nazpaměť, nicméně základní věcí víry jsou mi jasné. Nový katechismus KC mám samozřejmě doma, dokonce mám v knihovně i katechismus pro děti(kromě jiných knih). Kde vezmeš jistotu, že si ho neotevřu a při testu do něho nenahlédnu? (já bych to beztak neudělal, jen se ptám). 2. Co zamýšlíš udělat s výsledkem testu?
Na závěr bych rád ti rád napsal, že i když je tvá argumetace velmi nekompromisní a "emočně suchá" tak věřím, že jsi člověk, který upřímně následuje našeho společného spasitele Ježíše Krista a v této jednotě bych s tebou chtěl vést diskusi.
Pán s tebou |
Křesťan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 17:10:56
|
citácia: Monteverdiho Orfeus je na svetskú hudbu úžasné dielo. Pôvodne zaslal Dušan - 27 október 2010 : 23:28:22
úžasné dílo je i Monteverdiho Vespro della Beata Vergine http://www.youtube.com/watch?v=WQCOr8UiS7I |
Křesťan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 17:21:16
|
Nevidím problém v obsahu, ale vo forme. Tú môžem načrtnúť len vlastnými slovami, ako tá forma môže pôsobiť na čitateľa, pričom nemusí odrážať presnú realitu, ale môže to byť jej príkladom, keďže forma zapôsobila zle na viac pisateľov súčasne.
citácia: citácia: tam jsem se při práci dal do řečí s jedním zaprášeným chlapíkem, ze kterého po nějaké době vylezlo, že je to kněz. a ten mi půjčil videokazetu Beyond Belief opět od Petry, tam už běžely titulky s překlady textů. Pôvodne zaslal Maeror - 29 september 2010 : 15:44:54 ..a zapraseny chlapik, z ktoreho vyliezlo, ze je knaz (no uzasne) dielo skazy uspesne doraza.. Pôvodne zaslal Rarach - 27 október 2010 : 18:51:53
Niečo ako spochybnenie a úplné poníženie článku Mareora, akoby bol Mareor vyšinutý a písal v delíriu. (takmer isto ide iba o zlé presvedčenie a na to sa dá upozorniť priamejšie, ale hlavne menej s využitím poníženia)
citácia: citácia: Podíval jsem se na ni a tehdy se začaly pomalu dít velké věci v mém životě. tehdy se mi ještě začala líbit jedna holka, tak jsem tam chodil celkem pravidelně, ale jen kvůli ní. Následně jsem jel kvůli ní na celostátní setkání mládeže na Hostýn jako nevěřící, ale pořád spíše okultista(1995). Pôvodne zaslal Maeror - 29 september 2010 : 15:44:54 Ovocie zrodene. Poznatok, kvoli comu chodia tolki mladi na putne miesta, tiez stoji za pozornost. Pôvodne zaslal Rarach - 27 október 2010 : 18:51:53
Dá sa úplne vylúčiť, že tá žena mohla byť prostriedkom pre privedenie Mareora k viere? Ak nie, prečo také zovšeobecňovanie? Tým pádom pôsobí toto tiež ako úplné spochybnenie tejto možnosti, ktorú podľa mňa chcel Mareor načrtnúť.
citácia: citácia: Jednou pri poslechu skladby Ancient Prophecy (staré proroctví) http://www.youtube.com/watch?v=LA8QDuW5tTsjsem najednou v pokoji kleknul a se slzami v očích se začal poprvé v životě modlit, začal jsem Bohu vyznávat mé hřichy. Pôvodne zaslal Maeror - 29 september 2010 : 15:44:54 Psycholog to nazyva inak. Pôvodne zaslal Rarach - 27 október 2010 : 18:51:53
Tu je to (pre mňa) ťažko povedať. Pri zbežnom vypočutí pesničky a následnom prečítaní reakcie, to môže pôsobiť skutočne trefne. No záleží na tom, cez čo môže Boh donútiť človeka k pokore. Ak to môže robiť aj cez pre väčšinu odpudivo znejúcu hudbu, potom je poznámka nevhodná.
citácia: citácia: I když jsem Boha moc neznal tak jsem se modlil skoro celý týden. Pak jsem šel ze školy odskočil jsem si na faru zeptat se jak dále. Bylo mi řečeno, že za dva měsíce se rozběhne příprava dospělých ke křtu. Začal jsem pravidelně chodit do kostela, ale strašně mě štvalo, že nemůžu k přijímaní. Doma jsem našel nějaký starý zaprášená nový Zákon tak jsem si v něm četl. Začal jsem chodit na přípravu a v rok na to jsem byl pokřtěn. Pôvodne zaslal Maeror - 29 september 2010 : 15:44:54 Katecheza a pastoralka in praxis. Do celkovej skladacky vyvoja a degeneracie sedi na sto procent. Stavte sa o co chcete, ze tento chlapik neovlada ani detsky katechak. Pôvodne zaslal Rarach - 27 október 2010 : 18:51:53
Odpoveď Mareorovi ale použitá iná osoba, akoby výsmech pred iným človekom, že tento nemá ani páru. Podľa mňa nevhodné.
Ak sa niekde úplne mýlim, ak sa všade úplne mýlim, uznávam a tým pádom som urobil chybné upozornenie. Ak sa to dá uznať ako nevhodná forma odpovede Mareorovi, ktorý bol o tom čo píše presvedčený, a upozorniť na chybu sa dalo aj iným spôsobom, práve napríklad kôli tomu presvedčeniu, napríklad agresívne ("človeče robíš ohromnú chybu, spamätaj sa!!!), ale bez výsmechu a ponižovania, tak potom som upozornil správne. Ak niekomu týmto krivdím alebo ubližujem, ospravedlňujem sa. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 17:53:16
|
Azuritko děkuju
No abych řekl pravdu po přečtení, mého svědectví, za kterým si stojím, musím uznat, že v některých častech jsem mohl být důslednější ve formulování vět. Ten kněz byl zaprášeny to je pravda, ale mohl jsem dopsat, že se zrovna v té budově prováděly rekonstrukční práce a ten kněz taky přiložil ruku k dílu. Takže jsem s ním vyvážel odpad po bourání Ta holka, kvůli které jsem tam jel, byla opravdu prostředkem, který Bůh použil aby se ke mně dostal. Na každý pád, pokud měl rarach připomínky, mohl je napsat méně ponižujicím způsobem. Jeho nekompromisnost je jedna věc a jeho chování druhá. Může být nekompromisní a zároveň neponižovat. |
Křesťan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 18:54:10
|
Malo zmysel to moje? Podla vyvoja tejto temy v poslednych dvoch dnoch - ano, malo to zmysel, presne tak, ako to bolo podane. Trosicku banujem, ze to nebolo viac řízné.
ad maeror - s Vasimi postojmi (oscilaciami medzi rozumenim a nerozumenim Rarachovi) moze nieco spravit iba Maeror. Ak chce. jednoducho povedane - je to Vas problem, ako vidno, zaoberali ste sa tym docela intenzivne.
ad dve otazky ohladom testu:
katolik co ma, to da, ci ma alebo nema tahaky poruke. Nik neda, co sam nema, a ak niekto nema v sebe to, co o.i. konstituuje jednu z podstatnych nutnych podmienok katolicity, nepomoze mu, ani keby test riesil s celou teologickou kniznicou prazskeho Klementina poruke. Odtial pokojne odpisujte, ak chcete, ono sa ajtak ukaze, ci tuto konstitutivnu podmienku katolicity splnate alebo nie. Ak je niekto nekatolik, neoklame tuto pravdu, prave preto, ze iba katolik zvladne toto otestovanie, kedze ma katolicku optiku na rozlisovanie spravnych odpovedi. Tato optika sa totiz ziskava za istych podmienok a nedostava sa kazdemu automaticky len preto, ze sa domnieva o svojej zmene a absolvoval nejaku pripravu ci krst.. KC nam dala navody ako zistit, ci tato optika bola alebo nebola prijata. Nekatolik, ktory sa chce vydavat za katolika, sa zmoze iba na mechanicke odpisovanie ci predkladanie nabiflovaneho. Take to zname spajanie slov do viet, bez porozumenia suvislosti a vyznamov. Uz ste dali, co mate, a co ste dali, pre mna uz jasnu odpoved o Vasej nekatolicite dalo. Teraz uz ide iba o to, verejne predlozit cez verejnu kontrolu, prezentovanim cez katolicku sablonu (postaci katechizmova latka), ze si svoj vyrok o Vasej nekatolicite necuciam z prsta, a toboz ze nejde o nejaku prvoplanovu snahu o Vase urazanie ci ponizovanie. No a tym je zodpovedane aj to, k comu bude dobry vysledok testu. Je tu ista moznost, ze sa nastartuje proces prechodu od nekatolika ku katolikovi.
Otazka pre timylee: kedze ste napisali, ze sa otestovania nebojite, test plati aj pre Vas. Nech to mame pod jednou strechou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 19:39:53
|
rarach souhlasím, s mými postoji k tobě se musím vypořádat sám. ale ono to příjde jsem velký kluk s tou katolicitou - nekatolicitou je to podle mně trošku složitější otázka. myslím, že každý ví, že v i samotné katolické církvi je mnoho názorových proudů. Od lefébristů(myslím, že byli exkomunikování, nevím jaky jej jejich status teď, moc to nesleduju) až po Katolickou Charismatickou Obnovu. uvádím schválně tyto dva extrémy, mezi nima je ještě mnoho jiných přístupů a spiritualit. Otázkou je, který ten názorový proud musí člověk vyznávat, aby se trefil do toho tvého. Nemyslím to nijak ofenzivně. Já si třeba rád zajdu občas na tridentskou mši, běžně chodím na NOM mše. A sám s tím nemám problém.
A ještě dodatek, možná dost podstatný k tomu mému příběhu. Potom co jsem uvěřil v Krista jsem se rozhodoval do které denominace se přiřadím. Dlouho jsem za to modlil, měl jsem v tom pěkný zmatek. Lákalo mě jít k Adventuistům sedmého dne, Luteránům a římsko katolíkům (v okolí Ostravy odkud jsem je ještě řeckokatolická církev). Nakonec po dlouhém přemýšlení a modlení to vyhrála římskokatolická církev. Tehdy jsem viděl dva důvody: tradici spojenou s přímou posloupností od apoštolů a hlavně to co je v ostatních denominacích velmi sporadicky, nebo vůbec - těch našich 7 svátostí. Křest ten je všude, ale už "hostina páně" ta je vedena velice sporadicky. někde se občas láme chléb, bez nějakého proměňování, nebo hlubší modlitby. Někde pokaždé lámou chléb, ale je to jen obřad na památku. Jen katolická církev má eucharistii a tenhle fakt u mně vyhrál. |
Křesťan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 20:26:19
|
Maeror, chcel by som ťa tu povzbudiť, aby si sa nenechal znechutiť... Učme sa v takýchto situáciách nastavovať aj druhé líce a nebáť sa o seba.
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2010 : 23:15:13
|
citácia: Malo zmysel to moje? Podla vyvoja tejto temy v poslednych dvoch dnoch - ano, malo to zmysel, presne tak, ako to bolo podane. Trosicku banujem, ze to nebolo viac řízné. Pôvodne zaslal Rarach - 29 október 2010 : 18:54:10
Dá sa polemizovať, že sa to mohlo udiať aj bez pohoršenia diskutujúcich. Ale to je iba špekulácia. Už to nechám tak.
Ten test ma dosť zaujíma... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|