Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 krst Duchom Svätým
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vestenie, grafologia Téma Next Topic: Tajomstvo Ježiša a Márie
Strana: z 5

ferdo3

Stav: offline

Odoslaný - 28 september 2010 :  10:02:49  Zobraziť profil  Pridať ferdo3 do zoznamu priateľov
Zaujímalo by ma, či v KC ešte existuje krst Duchom Svätým. Ako môže obyčajný človiečik ako ja zažiť krst Duchom Svätým. Určitý čas som chodil do komunity Jána Krstiteľa a ľudia tam sa tvárili, že majú aj rôzne dary ale zdá sa, že to tak asi nie je. Pokiaľ viem Ján Krstiteľ krstil vodou. Tak som usúdil že tadeto cesta nevedie, načo strácať čas ilúziami. Chcel by som zažiť krst Duchom Svätým ale neviem, kto ho môže sprostredkovať, kde a ako by sa to mohlo uskutočniť. Veľa ľudí hovorí o znovuzrodení ale za 32 rokov mojej existencie som takého niekoho ešte nestretol a to som už zažil naozaj veci ku ktorým sa bežný smrteľník nedostane. Pomôže mi niekto?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 28  ~  Člen od: 28 september 2010  ~  Posledná návšteva: 27 september 2016 Upozorniť moderátora 

Azuritko

Odoslaný - 28 september 2010 :  16:28:00  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Ja som sa ešte s týmto pojmom nestretol. Treba v prvom rade preskúmať, či je toto súčasťou učenia Katolíckej Cirkvi, alebo len súčasťou rituálov danej komunity. Ak to je súčasťou učenia KC, potom treba skúmať, ako je to možné dosiahnuť. Ak nie, neradno sa s tým zaoberať.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 28 september 2010 :  17:10:53  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Ruky prec!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Angelika

Odoslaný - 28 september 2010 :  18:36:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Angelika  Pridať Angelika do zoznamu priateľov
Mne to veľmi pripomína zoslanie Ducha Svätého kedy apoštoli dostali dary, a my ich dostávame pri sviatosti birmovania.. ja som sa s pojmom krstu Duchom Svätým stretla práve v súvislosti s birmovkou, kedy birmovanec dostáva dary DS a ak s nimi správne spolupracuje a spravuje ich na väčšiu česť a slávu Božiu, môže dostať všetky dary spomínané v 1. liste Korinťanom

http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnice=1+Kor+12&=Vyp%ED%9A+ver%9Ae

a nie je to nič nezvyčajné ani v dnešných časoch, hoci je to zriedkavé... škoda, pretože Boh rád rozdáva všetky svoje dary, pričom to závisí od nás, ako veľmi po nich túžime nie pre dary samotné, ale preto, že sa chceme pomocou nich spolupodieľať na budovaní a šírení Božieho Kráľovstva už tu na zemi. Nie je to totiž o nás, ale o Bohu a pre neho je všetko skrze Ježiša Krista. Takže každý birmovaný má potenciál skutočne zažiť znovuzrodenie, lebo krst Duchom Svätým už má, je len na ňom, ako ďalej a či po BOHU skutočne túži

"Boh je naše víťazstvo!" (2Mach 13,15)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 207  ~  Člen od: 05 február 2010  ~  Posledná návšteva: 04 január 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 28 september 2010 :  19:10:41  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Ak sú to raz dary Ducha Svätého, tak sa to nemá čo označovať ako krst a už vôbec nie nahradzovať. Nemožno zamieňať takéto zásadné pojmy podľa ľubovôle. Zmena názvu často prichádza so zmenou pôvodného významu a to už je odklon od KC.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rudy

Odoslaný - 28 september 2010 :  19:53:38  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov
Niečo od pápežského kazateľa Cantalamessu:
http://www.redemptoristi.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1567

Konkrétne:
Křest v Duchu není svátostí, ale ke svátosti - lépe řečeno ke svátostem - se vztahuje. Křest v Duchu znovu probouzí do života křesťanskou iniciaci. (Křesťanskou iniciací se rozumí uvedení člověka do plného společenství církve svátostmi křtu, biřmování a eucharistie - pozn. red.) V prvé řadě se vztahuje ke svátosti křtu. Angličtina pro tuto svátost přímo používá pojmenování "křest v Duchu".

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Angelika

Odoslaný - 28 september 2010 :  20:10:28  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Angelika  Pridať Angelika do zoznamu priateľov
citácia:
Takže každý birmovaný má potenciál skutočne zažiť znovuzrodenie, lebo krst Duchom Svätým už má, je len na ňom, ako ďalej a či po BOHU skutočne túži

Pôvodne zaslal Angelika - 28 september 2010 :  18:36:51

ok, ja netvrdím že birmovaka je krst DS, len som sa s tým stretla, no ešte jeden pohľad (lebo ja som tiež zvedavá ako to v skutočnosti je) tak nech je to predovšetkým sviatosť krstu, Duch Svätý pôsobí pri udeľovaní všetkých sviatostí a krst v Duchu môže teda znamenať vnútorné obrátenie sa človeka, ktorý má sviatosti (krst, birmovku, prijíma Eucharistiu), pričom nie každý, kto má tieto sviatosti, zažil krst DS, teda skutočné vnútorné obrátenie či znovuzrodenie. Ale to o daroch DS čo som napísala, si myslím stále, i keď to teda nie je ten krst DS.. opravte ma ak sa mýlim a ak zamieňam zásadné pojmy...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 207  ~  Člen od: 05 február 2010  ~  Posledná návšteva: 04 január 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 28 september 2010 :  22:08:36  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Našiel som aj staršiu tému, kde je o tom polemika http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=1449&whichpage=1
A aj v tom článku od Rudy píše niekto v diskusii odkaz na:
(Tit 3,5-7) "5spasil nás nie pre spravodlivé skutky, ktoré sme my konali, ale zo svojho milosrdenstva, kúpeľom znovuzrodenia a obnovy v Duchu Svätom, 6ktorého na nás hojne vylial skrze Ježiša Krista, nášho Spasiteľa, 7aby sme, ospravedlnení jeho milosťou, boli podľa nádeje dedičmi večného života."

A aj keď som sa hrabal v googli, tak zväčša tomu vyliatiu hovoria krst. No ak sa nič také neprijímalo Cirkvou, tak je to vyliatie a nieje dôvod hovoriť tomu ináč.

Rímskokatolík

Maeror

Odoslaný - 29 september 2010 :  00:20:45  Zobraziť profil  Pridať Maeror do zoznamu priateľov
Já bych odpovědel slovy písma z Matoušova evangelia:
"Já vás křtím vodou k pokání; ale ten, který přichází za mnou, je silnější než já – nejsem hoden ani toho, abych mu zouval obuv; on vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. "
Pokud se pletu prosí o opravu. Každý kdo je pokřtěn ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého dostává automaticky malou jiskřičku daru víry, lásky a naděje a tu musí nejen udržovat, ale i rozdmýchat do velkého plamene. S biřmováním to nemá moc co dělat, svátost biřmování se vztahuje lk sestoupení Ducha Svatého o letnicích.

Křesťan

Krajina: Czech Republic  ~  Počet príspevkov: 79  ~  Člen od: 15 september 2010  ~  Posledná návšteva: 29 november 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rmvn

Odoslaný - 29 september 2010 :  01:25:25  Zobraziť profil  Pridať rmvn do zoznamu priateľov
citácia:
Zaujímalo by ma, či v KC ešte existuje krst Duchom Svätým. Ako môže obyčajný človiečik ako ja zažiť krst Duchom Svätým. Určitý čas som chodil do komunity Jána Krstiteľa a ľudia tam sa tvárili, že majú aj rôzne dary ale zdá sa, že to tak asi nie je. Pokiaľ viem Ján Krstiteľ krstil vodou. Tak som usúdil že tadeto cesta nevedie, načo strácať čas ilúziami. Chcel by som zažiť krst Duchom Svätým ale neviem, kto ho môže sprostredkovať, kde a ako by sa to mohlo uskutočniť. Veľa ľudí hovorí o znovuzrodení ale za 32 rokov mojej existencie som takého niekoho ešte nestretol a to som už zažil naozaj veci ku ktorým sa bežný smrteľník nedostane. Pomôže mi niekto?
Pôvodne zaslal ferdo3 - 28 september 2010 :  10:02:49

Drahe Bozie Dieta ... pokoj s tebou.
Ak mozem pomoct, tak najprv sa podelim om moje skusenosti : ked som tak pozoroval ako to je s „krstom v Duchu svatom“, tak som si vsimol, ze
1. niektori ludia ho este nezazili a mozno ani nezaziju.
2. Ini uz zazili a ani o tom nevedia.
3. A potom sa aj taki, ktori zazili, ale po case to prestali povazovat za Bozi skutok.
4. A samozrejme, ze su aj taki, ktori to prezivaju aj nanovo pocas vyliatia Ducha Svateho.

Aby si ma spravne rozumel, tak „krst v Duchu Svatom: mozes zazit v sukromi, ale aj v spolocenstve a nemusi to byt, ale aj moze byt pri sviatostnom krste vodou.
Takze pojem : „krst v Duchu Svatom“ sa nevztahuje na samotny akt knazskeho pokrstenia cloveka /katechumena/ ale skor na osobnu skusenost s Bozou laskou a mocou. Ide skor o skusenost s Bohom, ktory sa prejavi ako laskavy a zaroven mocny Boh. A prave preto, ze ide skor o skusenost s Bohom, tak to mozes zazit nie len v spolocenstve veriacich, ked sa za Teba budu modlit, ale aj v sukromi, ked o to budes prosit uprimne. Pravda vsak je, ze povecsine to ludia zaziju az v spolocenstve, pretoze nemaju s tym skusenost a tak ani nevedia ako maju reagovat, ked na nich posobi Duch Svaty. On nie je nasilnik, takze prichadza v slobode a tak aby sme Ho prijali s dobrou volou. A prave ked clovek nie je na to zvyknuti, cize nema s Bohom taku skusenost, tak sa tazko otvori Jeho posobeniu.

Preto odporuca aj isty karmelitan v knihe „kontemplacia ...“, modlitbu sv,ruzenca, pretoze aj pocas kontemplacie sv.ruzenca moze clovek zazit vyliatie Ducha svateho a s tym aj tzv."krst v duchu Svatom“ Odporuca, pretoze pocas modlitby sv.ruzenca, Nevesta Ducha Svateho / Panna Maria/ lahsie otvara srdce cloveka na posobenie Ducha Svateho. Takymto lahsim sposobom moze clovek zazit tuto skusenost dokonca skor ako ked sa s tym stretne na modlitbovych akciach. Preto som aj v 2 bode napisal, ze niektori su taki, ktori to uz zazili a ani o tom nevedia. Nie je to vysada spolocenstva, ale vysada kazdeho cloveka, podla toho ako sa otvori na posobenie Ducha Svateho. Mne sa to uz stalo tiez pocas sv.ruzenca a zacal som sa modlit v jazykoch.
Ale ina skusenost bola, ked som este nevedel ake to je a ake su charizmy Ducha svateho, podla slov sv.Pavla / List korintanom/
Prijal som pozvanie na modlitbu za mna. Ked sa ista osoba za mna modlila, citil som vanutie Ducha Svateho ako prichadza so svojim majestatom az sa mi „podlamovali kolena“, ale kedze som taku skusenost este nemal a nevedel som ze je to od Neho, a ani mi o tom nebolo povedane vopred, tak som sa vsemozne branil, aby som stal na nohach. Po modlitbe, ked sa ma pytali ako som to prezival, tak som o tom povedal a potom mi to vysvetlili. Hned som dostal tuzbu po dalsej modlitbe a potom to uz prislo. Nebranil som sa vanutiu Ducha a nechal som sa Nim zmocnit ako ked sa necha dieta drzat na rukach svojho milovaneho otca. V tom neznom objati a pocite bezpecia uz Jezis mi daval pocitit svoju lasku, pritomnost, silu, majestat a odvahu. Bolo to tak silne a zaroven ohromujuce, ze po modlitbe som chcel viac oddane sluzit Jezisovi a zrieknut sa viac osobnych zaujmov.

Na dalsich stretnutiach som uz vedel ako posobi Duch Svaty, takze sa to opakovalo ako som spominal v bode 4.
Ked som sa uz tak povediac nasytil poznanim a skusenostami, ked ma Jezis oslobodzoval od roznych falosnych nabozenstiev a priputal ma viac k jeho Cirkvi i misijnej cinnosti, tak prisli pokusenia, ze tieto skusenosti neboli od Ducha Svateho, ale skor falosnymi pocitmi a ludskymi prejavmi spolupatricnosti. Prosil som Ducha a Nevestu, aby mi v tom pomohli a somm rad, ze som nepodlahol odporovanim Bozich chariziem.
Lenze stava sa, ze aj ked to uz niektori zazili, a uz sa citia byt dost silnou osobnostou, tak si povedia, ze to uz nepotrebuju, ani take spolocenstvo a dokonca sa stava, ze tym zacnu opovrhovat / ze to je od zleho/ ako som pisal v 3 bode.

Drahe Bozie Dieta ... Mozno si to este nezazil, aj ked si chodil do spolocenstva, kde je to bezne... ale ci to zazijes do konca zivota ako som spominal v 1 bode, tak to zalezi aj od Teba, ci chces do konca zivota zit tradicne z pocutia Bozieho Slova, so Sviatosti, ci z lasky veriacich alebo chces aj zazit viac lasky a sily Bozieho Ducha ?

Ale to nie je vsetko! Pretoze je tu este 3 stupen Bozej moci a to je „krst ohnom“Znova podotknem, ze neide o sviatost krstnou vodou, ale o to, co zazili apostoli pri zoslani D.S. ako aj ostani ucenici Pana Jezisa, ked boli ochotni ohlasovat Bozie Slovo az na smrt. Preto to Jezis rozlisuje, ked hovori o pokani a krste vodou, Duchom a ohnom. Zamerne rozlisuje, aby poukazal na stupne vole, dokonalosti, svatosti, tuzby po vacsom naplneni Bozej vole.

A tu znova treba povedat, ze tzv.“krst ohnom“ je mozne od D.S. prijat aj v sukromi, treba sa len preto rozhodnut. Chciet a rozhodnut! Boh nam dal rozum a slobodnu volu. Tieto 2 mocne zbrane, ktorymi sa „dobijame do Bozieho kralovstva“.
Proste a dostanete, klopte a otvori sa Vam.

Dakujem, ze si ... prijal pozvanie k vacsiemu naplneniu Bozieho planu, ktory ma s nami vsetkymi. Nech na orodovanie Nevesty Ducha Svateho, nam Jezis otvara srdcia pre jeho dary a charizmy. +
--------------------
odporucam knihu> od : Francis A.Sullivan SJ "Charizmy a charizmaticka obnova"p.Elias Vella. OFM / znamy exorcista/ "Jezis moj osloboditel"
A co sa tyka spolocenstva a duchovneho vodcu / knaza/ , tak na slovensku povereny exorcista v katolickej charizmatickej obnovy:[/b] o.Imrich Degro http://www.svmichael.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 361  ~  Člen od: 12 december 2009  ~  Posledná návšteva: 25 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

ferdo3

Odoslaný - 29 september 2010 :  09:44:46  Zobraziť profil  Pridať ferdo3 do zoznamu priateľov
citácia:

Drahe Bozie Dieta ... pokoj s tebou.
Ak mozem pomoct, tak najprv sa podelim om moje skusenosti : ked som tak pozoroval ako to je s „krstom v Duchu svatom“, tak som si vsimol, ze
1. niektori ludia ho este nezazili a mozno ani nezaziju.
2. Ini uz zazili a ani o tom nevedia.
3. A potom sa aj taki, ktori zazili, ale po case to prestali povazovat za Bozi skutok.
4. A samozrejme, ze su aj taki, ktori to prezivaju aj nanovo pocas vyliatia Ducha Svateho.

Pôvodne zaslal rmvn - 29 september 2010 :  01:25:25

Takže konečne sa hovorí o tom čo som už počul x-krát. Skúsme teraz porovnať realitu s teóriou. Našiel som veľa odkazov v novom zákone a nie len v tom kanonizovanom na túto tému. V skutočnosti je nový zákon tak naplnený touto problematikou, že len slepí si to nemôže všimnúť. To je teória. V praxi však boli nejaké pokusy ale ani jeden nepriniesol žiadaný cieľ. Charizmatických kníh som už prečítal veľa. Veď aj v normálnej škole je teória spojená s praxou Potreboval by som niekoho kto by mi vysvetlil konkrétne fakty.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 28  ~  Člen od: 28 september 2010  ~  Posledná návšteva: 27 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

ferdo3

Odoslaný - 29 september 2010 :  09:51:32  Zobraziť profil  Pridať ferdo3 do zoznamu priateľov
citácia:
Ruky prec!

Pôvodne zaslal Rarach - 28 september 2010 :  17:10:53

Kľud Rarach zatiaľ ešte nehorí tak žiadnu paniku

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 28  ~  Člen od: 28 september 2010  ~  Posledná návšteva: 27 september 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Angelika

Odoslaný - 29 september 2010 :  21:15:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Angelika  Pridať Angelika do zoznamu priateľov
No čo sa týka tej teórie a praxe - ja z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že som tiež veľa čítala a hľadala, očakávala a videla na iných, "ako to funguje" a u mňa stále nie.. hľadala som, kde robím chybu, až nakoniec som s tým prestala a nemala som ďalej silu, bola som znechutená..

Ale po tom všetkom som si uvedomila jedinú vec - základom je OSOBNÝ KONTAKT S BOHOM V MODLITBE.. každý deň, bez ohľadu na pocity či očakávania, snažila som sa modliť, i keď to vyzeralo kadejako, a čítala som Písmo, lebo som vedela, že je to dôležité, len som to nemala prežité..

A potom zrazu som po rozhovore s jedným kňazom, ktorý ma konečne chápal, pochopila jednu vec: je to neustály boj a bojisko je Božie.. ON nás nedovolí skúšať nad naše sily - a to som vtedy tak prežívala, už to nebola len veta z Písma, ktorá sa opakuje a dobre ju poznám.. konečne som to akoby prežila, až keď som už nevládala, tak Boh mi ukázal, že to stojí za to a s Ním to pôjde, bojovať musí človek celý život, a čím viac bojuje, tým viac má pocit, že to nejde, niekedy chce niečo zažiť a pritom sa tak sústredí na tú predstavu, ako by to mal cítiť, prežívať a ako by to malo byť a porovnáva sa s inými (čo môže prinášať veľa znechutenia), a popri tom všetkom sa prestane sústrediť - na BOHA.

Jednoducho je to O BOHU, nie o nás, musíme sa snažiť byť stále lepšími, ale nie kvôli sebe, ale kvôli Bohu, musíme túžiť po oslobodení a uzdravení, ale nie kvôli sebe, nie kvôli tomu, aby sme sa my cítili dobre a konečne slobodne, ale túžiť po tom všetkom - kvôli BOHU a pre neho samotného, na neho sa zamerať, na jeho LÁSKU k nám, na POKOJ, ktorý môže dať jedine ON.. je to PRAX, ktorej sa človek učí celý život a nikdy v tom nebude "dobrý" sám zo seba.. jedine s Bohom a pre neho môžeme absolútne všetko..

Jednoducho žiť s Bohom každodenný život a uvedomovať si jeho všadeprítomnosť a všemohúcnosť, počúvať jeho hlas vo svojom srdci, a milovať ako miloval Ježiš - to je dokonalosť, ktorú mnohí svätí dosiahli už tu na zemi. A ja verím, že každý z nás je k tomu povolaný, záleží to len od nás a nášho každodenného rozhodnutia sa žiť s Bohom a pozývať ho, aby konal v našich životoch. ON ostatné doplní.
Znie to ako teória, ale pre mňa je to niečo, o čo sa snažím a viem, že sa len učím.. celý život sa budem len učiť, snažím sa spájať teóriu s praxou, pretože keby som čakala, kým to bude o praxi a nie o teórii, tak by som prežila tento život v očakávaní a neustálom sklamaní a to nechcem. Rozhodla som sa nečakať a začať praxovať, cez modlitbu, Písmo a každodenné boje to ide a teraz neľutujem a teším sa z každého dňa s Bohom.

Niekedy sa vďaka tomu cítim ako totálny blázon, ale len podľa kritérií tohto sveta, dôležité je, čo si o mne myslí Boh.

Azuritko

Odoslaný - 29 september 2010 :  23:05:47  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Stále nieje doriešená otázka oprávnenosti pojmu krst Duchom Svätým, takže sa ferdo moc neponáhľaj.

Myslím si ale, že snažiť sa dosiahnuť nejaký dar cielene, že doslova si vyberám čo chcem a zisťujem postupy a neviem čo všetko nemôže priniesť moc dobrého. Je to značne pocitové a príliš povyšujúce sa. Pred Bohom musíme byť ponížený a snažiť sa byť stále lepšími. Snažiť sa podobať mu. Žiadne snahy o pocity tu nemajú čo hľadať. Snaha byť lepším často prináša zlé pocity, nechuť, strach..... no treba Bohu dôverovať.

Mi prídu tieto snahy získania darov ako budhistická snaha o osvietenie. Nieje cieľom človeka získavať stále dary. Ale cieľom je spása duše a treba sa pozerať čo robiť pre túto spásu a nie pre zlepšenie si pocitu získania nejakej výnimočnosti. Ak človeku dar prináleží, dostane ho.

Rímskokatolík

ferdo3

Odoslaný - 03 október 2010 :  13:19:36  Zobraziť profil  Pridať ferdo3 do zoznamu priateľov
Ďakujme vám všetkým za príspevky. Otázka ale stále nie je zodpovedaná. Môžem povedať že krst v Duchu svätom je vlastne vyliatie Ducha Svätého. Čítam o tom, počúvam debaty na túto tému ale nezažívam (alebo skôr nežijem? ) dary Ducha Svätého. Niekde je zrejme chyba. KDE? Očakávam ja od to veľa?
SK 8:14-17 Keď apoštolovia v Jeruzaleme počuli, že Samária prijala slovo Božie, poslali k nim Petra a Jána. 15 A tí prišli a modlili sa za nich, aby prijali Ducha Svätého, 16 lebo na nikoho z nich dovtedy nezostúpil; len pokrstení boli v meno Pána Ježiša. 17 Kládli teda ruky na nich a oni prijali Ducha Svätého.

Azuritko

Odoslaný - 03 október 2010 :  15:27:42  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Kašli na hľadanie konkrétnych darov. Snaž sa hľadať Pravdu a snaž sa ju žiť. Tam pocítiš pôsobenie Ducha Svätého. Načo hľadať to čo nemusíš nikdy nájsť, keď pri "hľadaní" (spoznávaní) Boha to môžeš zažiť?

Rímskokatolík

Kolji

Odoslaný - 03 október 2010 :  16:23:32  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
...len aby si pri tom hľadaní pravdy náhodou nenarazil na niečo, čo ako pravda iba vyzerá

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 03 október 2010 :  17:58:57  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Pri snahe podpichovať ani nevieš, že hovoríš pravdu. Samozrejme, že človek dennodenne naráža na veci, čo sa tvária ako pravdivé, ale nie sú. Ale s pomocou Ducha Svätého sa to dá rozoznať. To ale tebe Kolji nič nehovorí. Ak chceš iba podpichovať, vytvor si na to tému. Ale tá bude proti pravidlám, takže ti iba zamávam

Rímskokatolík

Kolji

Odoslaný - 03 október 2010 :  18:05:59  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
Len pozor, aby aj ten DUch Svätý sa na pravdu náhodou iba nehral

"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 683  ~  Člen od: 10 august 2010  ~  Posledná návšteva: 18 apríl 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 03 október 2010 :  18:49:58  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Čiže Duch Svätý existuje, ale hrá sa na Pravdu... Svoje uvažovanie by si mohol využiť aj lepšie.

Rímskokatolík

ferdo3

Odoslaný - 03 október 2010 :  19:07:48  Zobraziť profil  Pridať ferdo3 do zoznamu priateľov
1kor 14:1Usilujte sa o lásku a horlite za duchovné dary, najmä však, aby ste prorokovali. 2 Lebo kto hovorí jazykom zmienky o jazykoch v 12. – 14. kapitole sa vzťahujú na hovorenie vo vytržení, nehovorí ľuďom, ale Bohu. Nikto ho totiž nechápe, lebo v duchu hovorí tajomstvá; 3 ale kto prorokuje, ľuďom hovorí to, čo buduje, napomína a potešuje.

Azuritko

Odoslaný - 03 október 2010 :  21:58:41  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Chcelo by to nejaký dokument o tom, ako má taká horlivosť po daroch Ducha Svätého vyzerať. V Katechizme sa mi o tom nepodarilo nájsť.

Rímskokatolík

Kolji

Odoslaný - 03 október 2010 :  22:22:44  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
citácia:
Čiže Duch Svätý existuje, ale hrá sa na Pravdu...

Vieš to poprieť? Nie nevieš. A ani to radšej nechceš vedieť.

Azuritko

Odoslaný - 04 október 2010 :  15:00:21  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Keď tak by som to chcel vedieť . No neviem ti to poprieť ako logickú a hlavne teoretickú možnosť. Ale v skutočnosti je to hra so slovíčkami. Ako som už písal, týmto spôsobom môžeš poprieť a prekúriť čokoľvek. Napríklad ja môžem stále dokola tvrdiť, že ty si tu doslova preto, aby si sa pobavil na kresťanoch a urobil si si z nich srandu. A ty mi to nemáš ako dokázať, že to tak nieje. Neexistuje tá možnosť, aby si to dokázal. Ale aj bez dôkazu viem povedať na 100%, že zaručene to nieje tvoj hlavný cieľ, aj keď niekedy si rád podrýpneš. Proste sú tu dané určité okolnosti a udiali sa určité veci, na základe ktorých sa dá tento cieľ logickým uvažovaním jednoznačne vylúčiť. Ale ako priamy dôkaz to nestačí. Teoretická možnosť, že to je tvoj prvotný cieľ, tu stále je. A skús na základe tohto pochopiť, ako uvažujem aj o Bohu a prečo s takou istotou verím. Aby som to zjednodušil. Ak by som chcel, nikdy by som ti neveril, že tu niesi pre srandu a nebol by dôkaz, ktorý by ma presvedčil. Ale ak uvažujem, viem aká je realita.

Rímskokatolík

Kolji

Odoslaný - 04 október 2010 :  16:14:37  Zobraziť profil  Pridať Kolji do zoznamu priateľov
Ja tu nie som preto, aby som pochopil, prečo ľudia veria, ale aby som sa oboznámil s tým, ako to dokážu obhájiť

Azuritko

Odoslaný - 04 október 2010 :  17:08:20  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Ja tu nie som preto, aby som pochopil, prečo ľudia veria, ale aby som sa oboznámil s tým, ako to dokážu obhájiť

Pôvodne zaslal Kolji - 04 október 2010 :  16:14:37

Pred tebou nijak. Pred tebou by neobstál ani vedec.

Rímskokatolík

Strana: z 5 Previous Topic: Vestenie, grafologia Téma Next Topic: Tajomstvo Ježiša a Márie  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06