|
Odoslaný - 06 máj 2010 : 08:32:49
|
citácia: citácia: To je také nemastné neslané. Ja viem, že očistec existuje. Vy neviete či áno či nie. Pôvodne zaslal Azuritko - 05 máj 2010 : 08:32:42 ty vies a sv. gregor velky tomu iba veri :) bud ty vies viac nez vedel on, alebo je on vacsi diplomat :) Pôvodne zaslal guest635 - 06 máj 2010 : 08:16:13
Viera v kresťanskom zmysle (a možno aj všeobecne v náboženskom) neznamená nejakú neistú domnienku, ako si to často predstavujú ateisti. Viera len opisuje spôsob, ako sa človek dopracoval k nejakému istému poznaniu. Nie je to spôsob založený na piatich zmysloch, ale na prijatí záverov logickej úvahy a na prijatí svedectva dôveryhodnej a neomylnej autority. Tam nie je miesto na pochybnosť. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2010 : 08:38:59
|
citácia: ty vies a sv. gregor velky tomu iba veri :) bud ty vies viac nez vedel on, alebo je on vacsi diplomat :) Pôvodne zaslal guest635 - 06 máj 2010 : 08:16:13
Sendy to vyjadril lepšie ako by som to vedel ja Každopádne Gregor to pravdepodobne myslel tak ako ja. Lebo pre katolíka slovo viera nemá iba svoj základný význam, ale je to komplexný pojem. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2010 : 10:08:48
|
citácia: budu mat ludia v nebi slobodnu volu? Pôvodne zaslal guest635 - 06 máj 2010 : 08:12:51 Dovolim si parafrazovat C.S. Lewisa, ktory tuto slobodnu volu popisuje ako stav bludiaceho po pusti, ktory zomiera smadom a nahle narazi na pramen krystalovo cistej, chladnej vody. Ma plnu slobodu volu rozhodnut sa nezacat pit... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2010 : 12:40:36
|
to dusan . mt ako chces aby ti odpustil boh ked neodpustat svojim bliznym .....myslim ze jezis aj nieco take spomina v inych evanielijach
ale dam aby v tom nebor rozkol: samotna modlidba odpust nam nase vyni ako i my svojimjim vynnikom. sud znamena odsudenie ....... -farizeji stale zname ...na vonok konat ale v srdci to co mali mat nemali
lk -poukazovanie na talenty nemame byt lenivy ,mame rast....ludia casto krat niesu schopny obetovat a ist po trnistej ceste-casto krat volia laksiu v tomto smere viem co hovorim ........ na tej trnistej ceste si clovek uvedomi absordytu niektorych veci ...preto je zrejme potrebna aby mohol clovek hlavne duchovne rast a prinasat plody....
ale zas od temy....ja na ocistec neverim ....respektujem vas nazor a nebudem vam ho vyvracat.... |
cestou hladania pravdy .......za svetlom |
Počet príspevkov: 116 ~
Člen od: 13 marec 2010 ~
Posledná návšteva: 24 január 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2010 : 13:38:08
|
citácia: to dusan . mt ako chces aby ti odpustil boh ked neodpustat svojim bliznym .....myslim ze jezis aj nieco take spomina v inych evanielijach Pôvodne zaslal svklampard - 07 máj 2010 : 12:40:36
Ľuďom máme odpúšťať, ale na ich činy máme upozorňovať a odsudzovať ich. Hovorí snáď Ježiš pobehlici choď a čau? Povie jej, choď a už nehreš. Odsudzuje jej konanie, ale odpúšťa jej a zase je na ťahu ona.
citácia: ale zas od temy....ja na ocistec neverim ....respektujem vas nazor a nebudem vam ho vyvracat.... Pôvodne zaslal svklampard - 07 máj 2010 : 12:40:36
Ateisti tiež veria čomu chcú, čo sa im páči, čo je výplodom čiste ich subjektívneho názoru... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2010 : 19:56:36
|
matus 7 1Nesúďte, aby ste neboli súdení; 2lebo jakým súdom súdite, takým budete súdení; a jakou mierou meriate, takou vám bude tiež odmerané. 3A prečo vidíš ivierko v oku svojho brata a brvna vo vlastnom oku nepozoruješ? 4Alebo jako povieš svojmu bratovi: Daj, nech vyjmem ivierko z tvojho oka, keď hľa, brvno je v tvojom vlastnom oku? 5Pokrytče, najprv vyjmi brvno zo svojho oka a potom prezrieš, aby si vyňal ivierko z oka svojho brata. 6Nedávajte svätého psom, ani nehádžte svojich periel pred svine, aby ich snáď nezašliapaly nohami a obrátiac sa neroztrhaly vás.
lukas 6 37Nesúďte, a nebudete súdení; neodsudzujte, a nebudete odsúdení; prepúšťajte, a budete prepustení. 38Dávajte, a bude vám dané, dobrú mieru natlačenú, utrasenú a presypanú, a takú dajú do vášho lona, lebo tou istou mierou, ktorou meriate, bude vám tiež odmerané.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2010 : 00:53:46
|
citácia: matus 7 1Nesúďte, aby ste neboli súdení; 2lebo jakým súdom súdite, takým budete súdení; a jakou mierou meriate, takou vám bude tiež odmerané. 3A prečo vidíš ivierko v oku svojho brata a brvna vo vlastnom oku nepozoruješ? 4Alebo jako povieš svojmu bratovi: Daj, nech vyjmem ivierko z tvojho oka, keď hľa, brvno je v tvojom vlastnom oku? 5Pokrytče, najprv vyjmi brvno zo svojho oka a potom prezrieš, aby si vyňal ivierko z oka svojho brata. 6Nedávajte svätého psom, ani nehádžte svojich periel pred svine, aby ich snáď nezašliapaly nohami a obrátiac sa neroztrhaly vás. lukas 6 37Nesúďte, a nebudete súdení; neodsudzujte, a nebudete odsúdení; prepúšťajte, a budete prepustení. 38Dávajte, a bude vám dané, dobrú mieru natlačenú, utrasenú a presypanú, a takú dajú do vášho lona, lebo tou istou mierou, ktorou meriate, bude vám tiež odmerané. Pôvodne zaslal svklampard - 07 máj 2010 : 19:56:36
Vyvracia to snáď nejako moje tvrdenia? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2010 : 03:41:45
|
ja som chcel poukazat skor na kazdeho z nas ja si musim upratat svoje oko potom priehladam chyby druhych a nebudem ich odsudzovat...lebo si uvedomim ze aj ja som taky bol .......takze ich nebudem sudit,lebo sa odsudim sam ...
vobec nechapes co tie citaty znamenaju pre veriaceho ... s tym ze budes neustale poukazovat na niekoho chyby tomu vela nepridas ............ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2010 : 14:03:33
|
Podľa učenia RKC existuje nebo, peklo a očistec. A už len logicky sa dá k tomu prísť. Je nereálne, aby všetci išli do neba, k tomu treba naozaj dokonalosť, alebo by šli hneď do pekla. Ľutujem tie cirkvi, ktoré tomuto veria. Inak aj podľa rôznych zjavení svedcov, Panny Márie, je to zjavné. A myslím, že väčšina ľudí ide práve do očistca. Podľa učenia RKC poznáme cirkev putujúcu, trpiacu a oslávenú. My sme putujúca, očistec trpiaca a nebo oslávená. Peklo-už žiadna. Literatúra_: napr.Ján M. Vianney, K. Janovská, Ján z Kríža a ich pohľad na očistec. |
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2010 : 18:43:48
|
citácia: ja som chcel poukazat skor na kazdeho z nas ja si musim upratat svoje oko potom priehladam chyby druhych a nebudem ich odsudzovat...lebo si uvedomim ze aj ja som taky bol .......takze ich nebudem sudit,lebo sa odsudim sam ... vobec nechapes co tie citaty znamenaju pre veriaceho ... s tym ze budes neustale poukazovat na niekoho chyby tomu vela nepridas ............ Pôvodne zaslal svklampard - 08 máj 2010 : 03:41:45
Vidím, že niekto koná bez problémov dáky hriech. Možno ho konám aj ja, ale bojujem s ním. Nepoviem snáď nerob to aj tomu druhému? Nechám ho nech si robí čo chce a až keď ja nebudem konať ten hriech, tak ho upozorním, že koná zle? Veď ja nejdem súdiť človeka. Nepoviem mu, že nemá tu čo robiť, mal by radšej zomrieť, že ho nenávidím. Poviem mu, že nenávidím to čo koná, nemá to čo u neho robiť a mal by to v sebe zabiť, zabiť ten hriech. Súdim tým snáď jeho? Robím mu snáď zle? A ja si plne uvedomujem svoju hriešnosť. A neopomínam čo som robil alebo čo robím. Ale čo je zlé si zväčša plne uvedomujem, tak môžem upozorňovať na to. Skôr ak by som bol ticho, by som tomu nepridal... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2010 : 18:49:24
|
preco je to podla teba nerealne ..... ist do neba ? preco povedal kajucemu lotrovi-este dnes budes so mnou v raji ...vari ho posiela do ocisca?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2010 : 15:54:36
|
citácia: preco je to podla teba nerealne ..... ist do neba ? preco povedal kajucemu lotrovi-este dnes budes so mnou v raji ...vari ho posiela do ocisca? Pôvodne zaslal svklampard - 08 máj 2010 : 18:49:24 Ak niekto zhreší, pritiahne na seba nie len vinu, ale aj následky (zranenie). Ježiš lotrovi na kríži odpúšťa vinu hriechov, ktoré spáchal v minulosti, ale následky hriechov ostávajú. Takým následkom je napríklad náklonnosť k zlému. A tej sa treba zbaviť skôr, ako človek vstúpi do Božieho kráľovstva. Ak má otec syna narkomana a ten sa vráti domov s tým, že je mu to ľúto a že sa chce polepšiť, otec mu odpustí. To však neznamená, že syn je už zbavený svojej závislosti na drogách. Nasleduje náročná cesta odvykania si. To zbavovanie sa závislosti je úlohou každého kresťana tým, že koná pokánie. Ak to nestihne počas pozemského života, má možnosť dokončiť to v očistci. Lebo ak má človek vstúpiť do Božieho kráľovstva, musí byť schopný nehrešiť. |
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 15:43:53
|
toto vysvetlenie by sa aj dalo akceptovat, ale nie v uvedenom, Jezis jasne povedal, ze este dnes budes so mnou v raji,
takze?
ho potom vykope do ocistca ? |
Počet príspevkov: 119 ~
Člen od: 03 august 2009 ~
Posledná návšteva: 10 máj 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 15:54:16
|
Poprosim prispievatela Codeho, aby si pred tym, nez zacne pouzivat velavyznamne vyjadrenia "takze?" nastudoval nieco o typoch krstu a ucinkoch sviatosti krstu a v pripade, ze mu stale nebude nieco jasne, aby sa vo vsetkej skromnosti nevedomeho opytal.
Prispevky tohto typu, ktore tu predstavuje nebudem dalej tolerovat.
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 16:07:40
|
nato tu sme .....aby sme sa ziadosti odnaucili , zaroven viem ze to nejde smahom carovneho prutika.... ak mne alebo vam sa to nepodari je to len moja vyna....pripadne vasa...
neni to system ala kazdy prvy piatok na spoved....tym sa nic nedosiahne treba naucit ludi aby si boli vedomich svojich skutkov a za budu za ne zodpovedny nie hadzat to na niekoho, ta tuzba musi ist zo srdca .. -ja odpustam druhim a je len na nich ako s tym budu nakladat ....
sry skoly mali ptarit do inej temy |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 16:11:51
|
Admin!
keby som si to nastudoval, tak by som sa nemusel pytat a potom by som nemusel byt ani tu,
netreba byt tak precitliveny, tvojou povinnostou je sirit a vysvetlovat trpezlivo bozie slovo, nie sa vyhrazat , ak to nezvladas a nedokazes sa cez to preniest , nechaj to niekomu inemu, kto je toho hodny
|
Počet príspevkov: 119 ~
Člen od: 03 august 2009 ~
Posledná návšteva: 10 máj 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 16:19:10
|
Dovidenia code. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 17:29:33
|
citácia: preco povedal kajucemu lotrovi-este dnes budes so mnou v raji ...vari ho posiela do ocisca? Pôvodne zaslal svklampard - 08 máj 2010 : 18:49:24
Toto nie je žiadny argument proti očistcu. Jednak Cirkev nikdy neučila, že do očistca pôjdu absolútne všetci, ktorí napokon skončia v nebi a jednak pobyt v očistci sa nedá merať pozemským časom, nehovoriac už o tom, že u Boha je "tisíc rokov ako jeden deň". |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 17:59:18
|
Nechápem, prečo majú niektorí problém s tým, že zločinec z kríža by hneď išiel do raja. Keď to Ježiš povedal, tak išiel.Veď my nevieme, prečo, aký viedol celý život. Okrem toho, už len to, že bol na kríži, mohol byť dostatočný trest, namiesto očistca. A on, ako vieme, uveril, a oľutoval. |
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 19:48:09
|
To z lotrom na kríži je úplne nepodstatné. Ako nevieme, kto skončí v nebi a kto v pekle, tak nevieme ani kto bude mať medzizástavku. Jedine vieme, že človek skončí vždy iba na jednom z dvoch miest, pričom do jedného mu to môže trvať dlhšie cez očistec. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 19:51:55
|
citácia: Admin! keby som si to nastudoval, tak by som sa nemusel pytat a potom by som nemusel byt ani tu, netreba byt tak precitliveny, tvojou povinnostou je sirit a vysvetlovat trpezlivo bozie slovo, nie sa vyhrazat , ak to nezvladas a nedokazes sa cez to preniest , nechaj to niekomu inemu, kto je toho hodny Pôvodne zaslal Code - 10 máj 2010 : 16:11:51
Otázky vôbec nevadia, ale to ako ich niekto podáva, čo si zjavne nepochopil, alebo nechcel pochopiť na tvoju škodu. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 20:54:52
|
Este sa vratim k tomu lotrovi - nie som si na 100% isty, ze hovorim spravne, lebo som to nikde takto napisane necital, ale moja uvaha je zalozena na nasledujucich faktoch:
1. krst (na rozdiel od spovede) nas zbavuje nie len hriechov, ale aj casnych trestov za ne a teda ten, kto by zomrel bezprostredne po krste, isiel by priamo do neba
2. krst je nevyhnutny na vstup do nebeskeho kralovstva, teda ho musel absolvovat aj lotor na krizi
3. okrem krstu vodou existuje aj krst krvi a krst tuzby, u lotra mozeme predpokladat ten druhy (kedze vodou sa nemal ako konat)
Ked si dame dokopy tieto tri fakty je zrejme, ze lotor mohol skutocne ist priamo do nebeskeho kralovstva a vynechat ocistec.
Ak vidite niekde chybu v uvahe, prosim upozornite ma. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 21:54:02
|
K tomu lotrovi a Matovej uvahe.. . Tiez si to vysvetlujem tak, ze isiel rovno do neba, ale logicky sa mi zda, ze to bol skor krst tuzby, ako krst krvi, pretoze on nebol na ten kriz zaveseny pre vieru, ale pre zlociny, ani nezomieral pre vieru, ale uz ako veriaci. Na tom krizi pre svoje pokorne vyznanie, ze trpi pravom za svoje zlociny, dostalo sa mu odpustenia a daru viery. A kedze veril, tuzil byt pokrsteny, v tejto tuzbe aj zomrel. A Jezis videl jeho uprimnu vieru, iste aj tu jeho tuzbu a tak vyslovil tie slova "este dnes budes so mnou v raji". Ela P.S. co sa tyka "code", tak to, ze mu Mato ukonci posobenie, je matove nielen uplne pravo, ale ako zodpovedneho za tuto krestansku stranku, dokonca jeho povinnost. Clovek, ktory sem pride za ucelom dozvediet, diskutovat, sa sprava uplne inak a len hlupak by nepochopil codeho zamer na tomto fore. |
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 22:23:30
|
citácia: Ak vidite niekde chybu v uvahe, prosim upozornite ma. Pôvodne zaslal Mato - 10 máj 2010 : 20:54:52
Ja by som, podobne ako Ela, povedal, že u lotra išlo o krst túžby.
Sviatosť krstu skutočne likviduje aj všetky očistcové tresty získané v doterajšom živote. Len tak uvažujem, či je možné tieto účinky pripísať aj nesviatostnému krstu, akým je krst túžby. Myslím, že takýto krst funguje trochu na iných princípoch. Cirkev dokonca učí, že táto túžba po krste môže byť zahrnutá aj u ľudí, ktorí Krista nepoznajú, len úprimne túžia po záchrane z hriechov. Takto sa krst túžby môže vzťahovať aj na nekresťanov. Ak by však mal mať u nich tento krst rovnaký efekt, ako pri sviatostnom krste, práve týchto nekresťanov spútaných množstvom omylov a s minimálnou dispozíciou zachrániť sa, by sa očistec vôbec netýkal, čo sa mi veľmi nezdá.
V prípade lotra na kríži by som to videl asi podobne ako slovenka.To spoznanie Spasiteľa spolu s utrpením na kríži a tak s hlbokým uvedomením si, že život podľa vlastnej vôle nestojí za to, mohlo spôsobiť úplné vzdanie sa svojho života v prospech Boha, čo je prakticky úplné očistenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2010 : 23:06:42
|
Ospravedlnujem sa, neuvedomil som si, ze som v tej vete spomenul aj krst vodou a preto mi nesedia pocty, malo tam samozrejme byt ten treti, teda krst tuzby. Krst krvi sa tyka mucenikov pre Krista a to lotor nebol.
Co sa tyka ucinku krstu tuzby, baltimorsky katechizmus - otazka 161 jasne pise, ze ak je nemozne prijat krst vodou, krst tuzby aj krvi, maju presne ten isty ucinok. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|