Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Tradiční a ich pohľady
 Ostatné témy
 prijímanie na ruku
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vysviacka kňazov Téma Next Topic: Zábavné centrum pri Bratislave
Strana: z 2

cuius

Stav: offline

Odoslaný - 31 december 2009 :  01:18:01  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
Aký je Váš názor na prijímanie Eucharistie na ruku ??
Je známe,že o takomto niečo nehovorí ani druhý vatikánsky koncil.Potom však niektorí zradní biskupi v západnej Európe to obkukali u protestantov a chceli to zaviesť aj v Cirkvi.Začalo to myslím v Holandsku.Postupne sa tento zvyk rozširoval ako mor.Dnes už tak môže prijímať i v Čechách.Slovensko našťastie v tomto zaostáva.
Ked sa pozrieme na situáciu katolíckej cirkvi,kde je toto zaužívané,vidíme katastrofickú stratu viery.My hádam nechceme tak skončiť,či je nám to ľahostajné ????

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 67  ~  Člen od: 19 november 2009  ~  Posledná návšteva: 30 január 2017 Upozorniť moderátora 

andrej

Odoslaný - 31 december 2009 :  08:11:46  Zobraziť profil  Pridať andrej do zoznamu priateľov
naázor na to že nepripadá do úvahy!
Chodím do jednej malej dedinky hrávať a keď som videl že cca 75 ročná babka príjíma do ruky tak som mal dosť. Potom som sa opýtal farára že prečo? A on mi hovoril že si to ešte vybavila u Sokola že môže lebo "nevidí na hostiu keď jej ju dáva do úst", ale že to obkukala s televízora keď dávjali prenosy s omší...
Treba naďalej udržiavať eucharistickú úctu už len tým že pred bohostánkom nemykneme hlavou ale s pokľakneme.
Tiež mi tento farár hovoril že asi Holandsku išiel farár na dva mesiace na dovolenku a nestaral sa či budú omše alebo nie a tak veriaci poprosili ženu evanjelického farára ktorá bola rímsko katolíčka aby im dala sv. príjimanie. K tomuto už netreba nič dodať

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 14  ~  Člen od: 04 november 2009  ~  Posledná návšteva: 04 máj 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 31 december 2009 :  13:56:52  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
Na Slovensku teda je prijímanie na ruku nedovolené,ale nie zakázané.Ja som už tento spôsob svätokrádeže videl aj na Mariánskej hore v Levoči.Vidíme,že diabol sa snaží.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 67  ~  Člen od: 19 november 2009  ~  Posledná návšteva: 30 január 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 31 december 2009 :  15:26:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Čo je na tom zlé? Ja by som tiež radšej prijímal na ruku, lebo sa mi už raz stalo /pre moju ťarbavosť/, že mi Eucharistia z úst vypadla /zachytil som ju/. Myslím si, že tento spôsob je úplne v poriadku a diabol s tým nemá nič spoločné.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

andrej

Odoslaný - 31 december 2009 :  16:20:32  Zobraziť profil  Pridať andrej do zoznamu priateľov
No podľa mňa je to zakázané myslím že Cirkev to povoluje a KBS zakazuje ale radšej sa pozriem ešte do kníh...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 14  ~  Člen od: 04 november 2009  ~  Posledná návšteva: 04 máj 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 31 december 2009 :  17:43:20  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
Tridentský koncil nás učí,že v každej omrvinke eucharistie je prítomný celý Kristus,o nič väčší,o nič menší.Pri prijímaní na ruku veľa omrviniek zostane na ruke prijímajúceho a tým pádom sú zneuctené-dostanú sa na zem,do vačkov...Je to dehonestujúci spôsob prijímania.Ten kto takto prijíma naschvál koná ťažký hriech!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 67  ~  Člen od: 19 november 2009  ~  Posledná návšteva: 30 január 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 31 december 2009 :  18:23:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
andrej
citácia:
No podľa mňa je to zakázané myslím že Cirkev to povoluje a KBS zakazuje ale radšej sa pozriem ešte do kníh...

Ak si dobre pamätám, tak povoliť to je kompetencii miestneho biskupa.

cuius
citácia:
Tridentský koncil nás učí,že v každej omrvinke eucharistie je prítomný celý Kristus,o nič väčší,o nič menší.Pri prijímaní na ruku veľa omrviniek zostane na ruke prijímajúceho a tým pádom sú zneuctené-dostanú sa na zem,do vačkov...Je to dehonestujúci spôsob prijímania.Ten kto takto prijíma naschvál koná ťažký hriech!

Myslím, že toto je chyba v uvažovaní a veľký omyl. V každej omrvinke síce je celý Kristus, ale tak ako ostávajú v našich rukách, tak ostávajú aj v rukách kňaza a tak ako popadajú na zem z našich, tak aj z jeho. Druhá vec je podstata slova "zneuctenie". Myslím, že zneuctené môže byť len niečo, čo má byť zneuctené /teda sa tam predpokladá úmysel/. Ešte dôležité je rozmýšľať, že či náhodné spadnutie omrviniek na zem alebo do vreciek je niečo dehonestujúce. A ak odpovieme, že áno, tak čo je na tom ponižujúce? Keď Boh stvoril zem, tak sa pozrel a videl, že je to dobré, teda zem je dobrá, aj naše vrecká sú dobré, všetko patrí Bohu a teda Boh vždy prichádza do svojho. Ak náš tráviaci systém nie je ponižujúci pre Eucharistiu, tak myslím, že ani naše ruky, a ani neúmyselne popadané omrvinky.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 31 december 2009 :  18:35:11  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ja som prijimanie na ruku videla prvy krat na puti v Mariazelli...dost vela ludi tak prijimalo...ak mam dobre informacie, tak davat sv. prijimanie nemoze len tak hocikto, takze ani brat do ruky a davat si sv. prijimanie sam by sa tiez nemalo...ale to je len moj nazor

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 31 december 2009 :  18:50:16  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Mám slepú sesternicu, ktorá bola vždy zvyknutá na to, že pri prijímaní kňaz zvýšil hlas pri podávaní prijímania jej a ona sa len pripravila a na jazyku už cit je... Ale ak by to nebolo proti Bohu, tak nepokladám za nič zlé prijímať na ruku. Treba to ale ujasniť hlavne tým, ako je k tomu postavená pravda. Potom riešiť osobný postoj je v podstate zbytočné.
Ale keď tak ešte rozmýšľam, určitá obradovosť by sa asi narušovať nemala. Ak je stanovené Cirkvou prijímať z ruky na to poverenej osoby s dodržaním určitých úkonov, tak z vlastnej ruky prijímať je porušovaním obradných zvyklostí.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 31 december 2009 :  20:29:26  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
citácia:

Myslím, že toto je chyba v uvažovaní a veľký omyl. V každej omrvinke síce je celý Kristus, ale tak ako ostávajú v našich rukách, tak ostávajú aj v rukách kňaza a tak ako popadajú na zem z našich, tak aj z jeho. Druhá vec je podstata slova "zneuctenie". Myslím, že zneuctené môže byť len niečo, čo má byť zneuctené /teda sa tam predpokladá úmysel/. Ešte dôležité je rozmýšľať, že či náhodné spadnutie omrviniek na zem alebo do vreciek je niečo dehonestujúce. A ak odpovieme, že áno, tak čo je na tom ponižujúce? Keď Boh stvoril zem, tak sa pozrel a videl, že je to dobré, teda zem je dobrá, aj naše vrecká sú dobré, všetko patrí Bohu a teda Boh vždy prichádza do svojho. Ak náš tráviaci systém nie je ponižujúci pre Eucharistiu, tak myslím, že ani naše ruky, a ani neúmyselne popadané omrvinky.

Avšak aj kňaz si čistí ruky po prijímaní.Viem,že 100-percentná istota,že niekde nepadne nejaká omrvinka hostie nie je,ale my sa musíme snažiť,aby sme tomu predišli.Preto bola Cirkev v tomto taká precízna a prísna.

andrej

Odoslaný - 31 december 2009 :  21:13:32  Zobraziť profil  Pridať andrej do zoznamu priateľov
tak teda ani paténu netreba... načo... veď to nemyslíme zle...

Ela

Odoslaný - 31 december 2009 :  22:28:34  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
Zaujimava tema. Ja sama neviem aky postoj zaujat, ci jednoznacne odmietavy, alebo tolerantny. Ked som v jednej debate odsudila podavanie Eucharistie do ruk, tak mi bolo povedane, ze nech neprehanam, nech si uvedomim, ze Pan Jezis pri Poslednej veceri "lamal a daval chlieb", ze ho svojim ucenikom daval urcite do ruk, nie do ust. A prvi krestania zjavne tiez prijimali Eucharistickeho Krista do ruk. Takze som vlastne v rozpakoch. Ked som sa pytala knaza, preco sa u nas nepovolilo podavanie do ruk, tak mi to odovodnoval vacsou moznostou zneuctenia, lebo sa neda ustrazit, aby trebars nejaky satanista alebo niekto, kto chce zneuzit Eucharistiu, namiesto do ust, nevlozil si ju trebars do vacku... Tak, ak by len toto mal byt argument, moc neobstoji, lebo niektore hostie su tvrdsie a nebol by problem, hned ju nenapadne vybrat z ust... Ja osobne, aj ked som bola v cudzine, kde je podavanie do ruk bezne, som dodrziavala "do ust", nejako, uz vzhladom na rozhodnutie nasich biskupov, som ho respektovala aj v cudzine.
Este viac, ako podavanie do ruk, mi vadia ti tzv. "mimoriadni" alebo ustanoveni rozdavatelia" a to aj reholne sestry. Knaz si pred sv. omsou umyva ruky a aj v obrade sv. omse, aj ked tam je to uz viac-menej symbolicke, ale laik, ktory pride zvonku, stihne vsetko mozne chytat a potom sa dotyka Krista... Bola som svedkom toho, ako reholna sestra, ktorej v jednom kuse tieklo z nosa, kaslala, v ruke zmolila premacanu vreckovku, potom isla a rozdavala prijimanie...Hrozne! Neviem, preco rozdavaju aj u nas laici sv. prijimanie a to aj na sv. omsiach, kde je malo ludi a knaz by to hravo zvladol sam. Vsetci, aj knazi sa kamsi ponahlame. Volakedy sa sv. prijimanie podavalo poklaciacky, pristupovalo sa postupne k "ohrade" pred presbyteriom, kde sa este prestrela aj biela plachta, sv. omse boli podstatne dlhsie a nikto nereptal. Hostie sa mohli dotykat len ruky pomazaneho. Ked niesol knaz Eucharistiu k umierajucemu, tak isiel s nim ministrant a zvonil zvoncekom, ludia si klakali na zem, muzi davali dole klobuky. Je mi do placu, ked vidim, ako stale menej ucty sa prejavuje Eucharistii. S tym, ako ubuda vonajsich prejavov ucty, ako keby sme si neuvedomovali koho prijimame v tej malej bielej hostii. To, ze mame moznost prijimat Krista aj dva razy za den (staci byt na jednej celej sv. omsi, na druhej uz nemusime), ako by nam tento Dar zovsednel. A ked k tomu pridame to, co sa deje v zapadnom svete, ze tam ludia bezne chodia na prijimanie a na sv. spoved niekedy ani raz za rok!!! Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Evelinka

Odoslaný - 31 december 2009 :  22:45:34  Zobraziť profil  Pridať Evelinka do zoznamu priateľov
V Nemecku som bola svedkom toho, ako ľudia v kostole idú na sv. prijímanie takým spôsobom, že v prvej lavici sa úplne všetci naraz postavili, hromadne šli na sv. prijímanie, potom išli úplne všetci z druhej lavice atď..., v podstate celý kostol, okrem niekoľkých Slovákov, ktorí postávali vzadu. Keď sa blížila Veľká Noc a my Slováci sme chceli ísť v Nemecku na sv. spoveď, nikde žiaden oznam, kedy sa spovedá, nič. Ako keby tam sv. spoveď ani nepoznali.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 425  ~  Člen od: 30 júl 2009  ~  Posledná návšteva: 29 október 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 01 január 2010 :  13:22:13  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
A ešte k aktívnej účasti laikov na omši: až ma mrazí, keď čo
i len počujem o mimoriadnych rozdávačoch sv. prijímania. Z úctu
k Telu Kristovmu sa ho majú dotýkať iba ruky, cez ktoré Boh
prepodstatnenie uskutočňuje, ruky kňaza, ruky posvätené. Kňaz má pri tom dbať
na najvznešenejšie a najopatrnejšie možné zachádzanie s Telom
Kristovým, pretože každá jeho čiastka, aj tá najdrobnejšia, je pravým Kristom.
Preto si ruky dôkladne umýva pred aj po dotýkaní sa Krista, pri čom na záver
vypije vodu, ktorá zmyla tieto drobné čiastočky do kalicha. Akýkoľvek iný
postup s podávačmi sv. prijímania je ku Kristovmu telu nedôstojný a pre
veriacich je na pohoršenie. Len na ilustráciu: keď kedysi padla kňazovi kvapka
Kristovej Krvi na zem, musel ju pietne zlíznuť, prach zmiesť a spáliť,
a mal kánonicky nariadené tvrdé pokánie.

A ďalšia vec aktivity laikov: laik (napr. lektor) nemá čo hľadať
v priestoroch sanktuária.

lila

Odoslaný - 01 január 2010 :  14:19:25  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
Dnes pri príjmaní (bola som asi piata v rade) kňazovi alebo prímajúcemu ale skôr si myslím, že kňazovi vypadla z rúk Hostia na zem. Vzal ju zo zeme a zjedol. Hneď mi napadla táto téma. Hneď som v duchu videla omrvinky, ktoré ostali na zemi. Rozmýšľala som ako tým miestom prejdem. Či ho prekročiť? Keď som videla, že prvý prímajúci prešiel normálne povedala som si asi z toho netreba robiť vedu. A kňaz asi vie či urobil všetko tak ako mal. Tak dúfam, že nik nepochybil.

Rozmýšľala som i nad tým, čo tu napísla Ela:
citácia:
Ked som sa pytala knaza, preco sa u nas nepovolilo podavanie do ruk, tak mi to odovodnoval vacsou moznostou zneuctenia, lebo sa neda ustrazit, aby trebars nejaky satanista alebo niekto, kto chce zneuzit Eucharistiu, namiesto do ust, nevlozil si ju trebars do vacku... Tak, ak by len toto mal byt argument, moc neobstoji, lebo niektore hostie su tvrdsie a nebol by problem, hned ju nenapadne vybrat z ust...

Tiež súhlasím, že tento argument moc neobstojí. Myslím si, že ak niekto chce cestičku si vždy nájde. Úplne sa tomu zabrániť nedá.
No tak isto si myslím, že Telu Kristovmu nemôže nič uškodiť, pretože Boh, Ježiš Kristus a Duch svätý je nad všetkým čo existuje najmocnejší.
Skôr to bude naozaj len o tej úcte k Telu Kristovmu. Tiež by som súhlasila aby rozdával Eucharistiu len kňaz. Naozaj by sme sa aspoň v tom kostole nemuseli nikam ponáhľať.

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 01 január 2010 :  14:41:16  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
V minulosti kňaz vypadnutú hostiu na zemi prikryl handričkov a nechal to tak.Po omši sa vrátil na to miesto a dôkladne vyčistil dané miesto od omrviniek.
Myslím si,že kňazi musia ctiť Eucharistiu,pretože tým dávajú príklad aj ostatným veriacim.Keď nebudú mať úctu kňazi nebudú ju mať ani veriaci.Dnes mi trhá srdce,keď vidím kňaza prejsť okolo presbytéria bez pokľaknutia.

stefan

Odoslaný - 01 január 2010 :  18:40:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
cuius
citácia:
A ešte k aktívnej účasti laikov na omši: až ma mrazí, keď čo
i len počujem o mimoriadnych rozdávačoch sv. prijímania. Z úctu
k Telu Kristovmu sa ho majú dotýkať iba ruky, cez ktoré Boh
prepodstatnenie uskutočňuje, ruky kňaza, ruky posvätené.

Treba si položiť otázku, že či laici nedosahujú kňazskú úroveň úcty k Telu Kristovmu? Ak áno, tak potom čo je neúctivé na tom, ak s rozdávaním Eucharistie pomáhajú? Totiž samozrejme treba vo všetkom nájsť skutočnú mieru a vedieť rozlišovať. Nebolo by vhodné, aby pri tejto činnosti pomáhal "sviatočný" laik, ktorý chodí do kostola zo zvyku alebo nutnosti. Ale fary majú aj takých laikov, ktorí sú tam ako doma, pomáhajú pri organizovaní, upratovaní, zúčastňujú sa spoločných modlitieb aj mimo prikázané sviatky, jednoducho veriaci, ktorých farár pozná a ktorým dôveruje a ktorých poznajú aj ostatní veriaci a to aj mimo faru. Ak nastanú prípady, kedy v tejto veci naozaj treba pomôcť, tak si myslím, že oni sú na to vhodní a disponovaní.

citácia:
Preto si ruky dôkladne umýva pred aj po dotýkaní sa Krista, pri čom na záver
vypije vodu, ktorá zmyla tieto drobné čiastočky do kalicha.

Dôkladne si ruky umýva chirurg, to čo vidíme robiť našich kňazov má skôr rituálny charakter.

citácia:
Akýkoľvek iný postup s podávačmi sv. prijímania je ku Kristovmu telu nedôstojný a pre veriacich je na pohoršenie.

Neviem kedy a kde ste si takýto názor osvojili, ale myslím si, že je prehnane "dôstojný" a nezodpovedá podstate Eucharistického tajomstva. V Eucharistii kresťania katolíci prijímajú celého Krista, celé jeho Telo, to však znamená, že Eucharistia je bod spojenia človeka s Bohom a vďaka tomuto spojeniu aj s ostatnými veriacimi, ktorí sami sa stávajú súčasťou toho Tela, vďaka milosti Ježiša a jeho obety, ktorou sme dostali právo nazývať sa synmi a preto aj dedičmi. V Eucharistii teda uskutočňujeme spoločenstvo s Bohom, nie však súkromne každý osve, ale odovzdaním sa spoločne jeden druhému skrze Krista a jednu vieru. Ak teda v Eucharistii takto duchovne prijímame aj kúsok každého veriaceho kresťana a sami sa takto dávame iným, prečo by pre nás malo byť nedôstojné prijať fyzicky od iného kresťana hostiu?

andrej
citácia:
tak teda ani paténu netreba... načo... veď to nemyslíme zle...

Znova apelujem na schopnosť rozlišovať. Predstavte si, že nejakí vandali ukradnú všetky patény v sobotu večer z kostola. Znamená to, že sa v nedeľu nebude slúžiť sv. omša?

andrej

Odoslaný - 01 január 2010 :  19:48:35  Zobraziť profil  Pridať andrej do zoznamu priateľov
V tom prípade by vandali neukradli len patény ale určite čo by prvé spravily ukradili kalichy a nabehli by do bohostánku... U nás tak zvykne kňaz robiť keď nemá miništranta že s konsekračnou miskou si robí aj paténu t. j. miskou ide až k ústam prijímajúcemu...

Azuritko

Odoslaný - 01 január 2010 :  21:30:50  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Treba si položiť otázku, že či laici nedosahujú kňazskú úroveň úcty k Telu Kristovmu? Ak áno, tak potom čo je neúctivé na tom, ak s rozdávaním Eucharistie pomáhajú? Totiž samozrejme treba vo všetkom nájsť skutočnú mieru a vedieť rozlišovať. Nebolo by vhodné, aby pri tejto činnosti pomáhal "sviatočný" laik, ktorý chodí do kostola zo zvyku alebo nutnosti. Ale fary majú aj takých laikov, ktorí sú tam ako doma, pomáhajú pri organizovaní, upratovaní, zúčastňujú sa spoločných modlitieb aj mimo prikázané sviatky, jednoducho veriaci, ktorých farár pozná a ktorým dôveruje a ktorých poznajú aj ostatní veriaci a to aj mimo faru. Ak nastanú prípady, kedy v tejto veci naozaj treba pomôcť, tak si myslím, že oni sú na to vhodní a disponovaní.

Pôvodne zaslal stefan - 01 január 2010 :  18:40:35

Boh v starom zákone určoval ľudí, ktorý ako jediný smú vykonávať určité veci. Preto treba naozaj zistiť či Cirkev zaujala v tomto konkrétne stanovisko. Ak je určené, že hostiu smie podávať iba kňaz, tak potom či to je zdanlivo vhodné či nie, nikto iný nech je aký chce ale ak je laik nemôže vykonávať to čo kňaz. Preto môžme polemizovať koľko chceme, ale ak je to stanovené, tak nieje o čom debatovať.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Evelinka

Odoslaný - 01 január 2010 :  21:50:35  Zobraziť profil  Pridať Evelinka do zoznamu priateľov
Keby v našej farnosti rozdávali sv. príjimanie iba kňazi, tak to by tu sv. omše trvali oveľa dlhšie. Napr. v obyčajnú nedeľu "cez rok" tu trvá sv. prijímanie asi takých 7-8 minút, pričom ho rozdáva asi 6 rozdávateľov. Keby rozdával iba jeden - kňaz, tak sv. omša by trvala aj o 40 minút dlhšie. A pre kňaza by to bolo určite aj fyzicky náročné.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 425  ~  Člen od: 30 júl 2009  ~  Posledná návšteva: 29 október 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 01 január 2010 :  23:35:56  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
Avšak my chodíme na svätú omšu ako na obetu kríža-na tú istú kalvársku obetu Krista,ktorá sa pravým spôsobom koná na oltári.To je hlavný dôvod účasti na bohoslužbe.Ovocím tohto utrpenia je aj sväté prijímanie,ktoré však nie je striktne dané,aby sa hneď po bohoslužbe obety rozdávalo.Ja mám taký názor,že mimoriadny vysluhovatelia sú veľkou chybou.Kňaz by mohol rozdávať hostie aj pred omšou.Katolícka svätá omša nie je žiadnou hostinou ani obetnou hostinou,takže nechodíme sa na omšu "najesť".Tým samozrejme nechcem žiadnym spôsobom dehonestovať Eucharistiu,ktorá je slastným pokrmom pre naše duše.

zrno

Odoslaný - 02 január 2010 :  00:04:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
citácia:
Kňaz by mohol rozdávať hostie aj pred omšou

Nie, dôležitá je predsa aj naša osobná obeta Bohu a až potom môžeme prijať hostiu.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zrno

Odoslaný - 02 január 2010 :  00:11:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
Niečo o prijímaní na ruku si môžete prečítať aj tu: http://www.knazi.sk/liturgia/litvysvetold.php

A kto chce môže si kúpiť knihu: Duch liturgie od Joseph Ratzinger – Benedikt XVI.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

cuius

Odoslaný - 02 január 2010 :  00:46:25  Zobraziť profil  Pridať cuius do zoznamu priateľov
citácia:

A kto chce môže si kúpiť knihu: Duch liturgie od Joseph Ratzinger – Benedikt XVI.

Pôvodne zaslal zrno - 02 január 2010 :  00:11:54

Veľmi zaujímavé čítanie.Ale prečo to neuskutočnňuje v realite-niečo napísať je síce pekné a chválihodné,ale kde to vázne.

stefan

Odoslaný - 03 január 2010 :  15:27:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Azuritko
citácia:
Boh v starom zákone určoval ľudí, ktorý ako jediný smú vykonávať určité veci. Preto treba naozaj zistiť či Cirkev zaujala v tomto konkrétne stanovisko. Ak je určené, že hostiu smie podávať iba kňaz, tak potom či to je zdanlivo vhodné či nie, nikto iný nech je aký chce ale ak je laik nemôže vykonávať to čo kňaz. Preto môžme polemizovať koľko chceme, ale ak je to stanovené, tak nieje o čom debatovať.

No veď práve, myslím, že nikde nie je stanovené, že hostiu môže podávať len kňaz.

Azuritko

Odoslaný - 03 január 2010 :  15:45:41  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
V odkaze je vysvetlené, či sa môže prijímať na ruku. Ak som to dobre pochopil, tak na Slovensku vyslovene nie. Či môže prijímanie podávať aj iný človek ako kňaz to som sa tam nedočítal.

Rímskokatolík

Strana: z 2 Previous Topic: Vysviacka kňazov Téma Next Topic: Zábavné centrum pri Bratislave  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06