|
Odoslaný - 19 november 2009 : 22:49:28
|
Co pre vas znamena post? Zaradujete ho do svojho zivota?
Nasim najvacsim postnym obdobim je samozrejme predvelkonocne obdobie, kedy sme vsetci povinni sa postit. Navyse vsetci sme povinni dodrziavat aj eucharisticky post, ktory je vzdy hodinu pred tym ako pristupime k svatemu prijimaniu (vtedy nesmieme jest ziadne jedlo ani napoje, okrem vody - mimochodom ortodoxnym tento eucharisticky post trva az 24 hodin pred svatym prijimanim ).
Post ako taky ma v podstate 2 vyznamy: moze byt formou pokania, ktore sluzi ako zadostucinenie za hriechy alebo ako duchovnym cvicenim, ktore nas ma priviest blizsie k Bohu a posilnit nas vztah s Nim prostrednictvom discipliny a modlitby. Je nam potrebna disciplina?
Post nam pomaha stisit nasu mysel a srdce a dovolit Bohu prehovorit Okrem obmedzovania jedla sme povzbudzovani k inym formam postenia sa, napriklad mozeme sa postit z prehnaneho klebetenia kvoli tomu, aby sme si prehblbili vztah s Jezisom. Vase nazory?
|
Krajina: United Kingdom ~
Počet príspevkov: 192 ~
Člen od: 09 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 december 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2009 : 23:29:29
|
Advent=predvianočné pôstne obdobie Je to čas duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc-spomienky na Narodenie Pána (Bez Vianoc by nebola Veľká noc).Mali by sme sa viacej modliť a rozjímať o Bohu,ktorý k nám príde,aby sa za nás obetoval.
 |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 18 ~
Člen od: 19 november 2009 ~
Posledná návšteva: 25 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2009 : 23:32:07
|
Co znamena, ze advent je postne obdobie - okrem rozjimania, mali by sme sa aj nejako specialne postit? Mam na mysli vyslovene obmedzovani jedla, vykonavanie duchovnej discipliny....? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2009 : 23:44:10
|
myslím,že pôst je dobrovoľný |
Počet príspevkov: 18 ~
Člen od: 19 november 2009 ~
Posledná návšteva: 25 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 november 2009 : 00:37:13
|
No ale prave to ma zaujima, ako sa staviate k postu? Ako ho zaradujete do svojho zivota? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 november 2009 : 14:10:22
|
Všimla som si na sebe, že keď sa postím, ľahšie sa mi modlí... Dobrý je pôst o chlebe a vode, alebo aj len o vode. Pre niekoho môže byť pôstom aj zrieknúť sa cigarety a podobne. Mne sa osvedčilo dať si niekedy od PC dlhšiu pauzu. Každopádne tým získam čas na dôležité veci, ako napr. modlitba. Ale ak má byť zmyslom pôstu obmedzenie hmotných dobier, aby sme sa mohli viac zamerať na Boha, tak aj to obmedzenie surfovania po nete, alebo aj písanie zbytočných príspevkov do diskusií, hoci aj na katolíckom fóre, je výborný pôst. Samozrejme, nemala som na mysli také príspevky, ktoré môžu druhého niečím obohatiť. Mnohí svätí zdôrazňovali dôležitosť pôstu v posväcovaní človeka. |
Počet príspevkov: 425 ~
Člen od: 30 júl 2009 ~
Posledná návšteva: 29 október 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 november 2009 : 15:30:49
|
citácia: myslím,že pôst je dobrovoľný Pôvodne zaslal majzena - 19 november 2009 : 23:44:10 Okrem dni, ked je povinny... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 november 2009 : 18:43:36
|
ja sa postim, len ked musim...a to Pan Boh dobre vie, tak sa uz vyse roka nedobrovolne zriekam toho, co mam velmi rada...chutneho jedla...robim to koli detom,nezda sa mi, ze som nadobudla vacsiu disciplinu...zrejme preto, ze je to nedobrovolne...ale vsimla som si pocas tohto obdobia obrovsku starostlivost Boziu o nas...velmi by som chcela byt taka, ze by som to dokazala aj sama od seba...a dakujem Panu Bohu za to, ze nas roznymi cestickami, aj trnistymi privadza k sebe a chce nas pozehnat podla mna je potrebna cloveku disciplina, lebo ked si dokaze rozkazat vo veciach, co sa tykaju tela, vie si rozkazat aj vo veciach, co sa tykaju duchovneho zivota, co je velka vyhoda |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2009 : 01:44:36
|
Myslim si, ze vsetci katolici by sme sa mali postit kazdy piatok, je to povinne (??). Nemusi to byt len zdrzanie sa od jedla, ale pripadne aj nejaky dobry skutok, modlitba sv ruzenca, ci vzdanie sa niecoho ineho.
V poslednej dobe som nadobudla pocit, ze veriaci akosi neberu piatky v posteni sa vazne, vratane mna A co stredy? Myslim, ze aj v tie sme povzbudzovani k postu?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2009 : 09:27:05
|
S pôstami je takto (prozi detský katechizmus):
Čo znamená zachovávať pôst? Zachovávať pôst znamená v prikázaný deň len jeden raz sa nasýtiť.- Nasýtiť sa môžeme alebo na obed alebo pri večeri. Okrem toho slobodno denne ešte dva razy jesť, ale nie do sýtosti, ale menej ako inokedy.
- Postiť sa majú, ktorí 21. rok doplnili a 60. rok ešte nezačali.
Čo znamená zdržiavať sa mäsitého pokrmu? Zdržiavať sa mäsitého pokrmu znamená v prikázaný deň nepožívať mäsitého pokrmu.- Za mäsitý pokrm sa počítajú: mäso teplokrvných zvierat, vnútornosti teplokrvných zvierat (droby), zakáľačková kaša ("žobrácka kaša"), hurky, držky, tlačenka, údenárske výrobky, kry teplokrvných zvierat, slanina, škvarky, mäsová polievka z teplokrvných zvierat.
- Za mäsitý pokrm sa nepočítajú: masť, maslo, syr, vajcia, rybacie mäso a mäso z obojživelníkov.
- Mäsitého pokrmu zdržiavať sa majú, ktorí 7. rok prekročili.
Kedy sa máme postiť a aj mäsitého pokrmu zdržiavať? Postiť a aj mäsitého pokrmu zdržiavať sa máme:
- na Popolcovú stredu,
- na Veľký piatok a
- na Štedrý deň.
- V nedeľu a vo sviatok ani postiť ani mäsitého pokrmu zdržiavať sa nemusíme.
- Kántry čiže suché dni sú dni - streda, piatok, sobota - začiatkom štyroch častí roka, a to:
- po 13. decembri,
- po Popolečnej strede,
- po Turícach a
- po 14. septembri.
Cirkev ustanovila kántry, aby sme na počiatku každého štvrťroka ďakovali Bohu za prijaté dobrodenia a prosili ho za nové milosti, najmä za povolanie dobrých kňazov, lebo predtým v tieto dni posviacali kňazov. - Čas od Popolcovej Stredy do Veľkej noci má meno "Štyridsaťdňový pôst", alebo "Veľký pôst". V tomto čase sa nám okrem predpísaných skutkov kajúcnosti odporúča konať skutky kajúcnosti aj navyše, podľa vlastného uváženia.
- Skutky kajúcnosti nám Cirkev predpisuje aj vo svojom piatom prikázaní.
Koho neviaže predpis o pôste a zdržiavaní sa mäsitého pokrmu? Predpis o pošte a zdržiavaní sa mäsitého pokrmu neviaže tých, čo sa u cudzích ľudí a v hostincoch stravujú, ďalej zamestnancov vo verejnom zamestnaní, ktoré vyžaduje cestovanie v úradnom výkone, chorých, zotavujúcich sa z choroby a ťažko pracujúcich.
Kedy sa máme len mäsitého pokrmu zdržiavať? Len mäsitého pokrmu zdržiavať sa máme vo všetky ostatné piatky, na Popolcovú Stredu a na Bielu sobotu predpoludním.
- Z odpovedí na vyššie položené otázky vidieť, že na Popolcovú Stredu a na Veľký piatok je predpísaný aj pôst, aj zdržiavanie sa mäsitých pokrmov pre tých kresťanov katolíkov, ktorí podľa veku spadajú pod tieto prikázania.
Takýto pôst má meno: prísny pôst. - V piatok sa nemusíme zdržiavať mäsitých pokrmov, ak piatok pripadne na tieto dni:
- 8. XII., 24. XII., 25. XII., 26. XII., 31. XII., 1. L, 6. I., 2. II., 25. III. (ak na 25. III. pripadne Veľký piatok, sme povinní zdržiavať sa mäsitých pokrmov), 29. VI., 5. VII., 1. VIII., 8. IX., 15. IX., 1. XI.;
- 1. V, 9. V., 28. X. (ak je pracovný pokoj presunutý z týchto dní na iný deň, treba v piatok, z ktorého sa pracovný pokoj presunul, považovať za deň zdržiavania sa mäsitých pokrmov);
- na deň pohostenia pri príležitosti sobáša (či cirkevného, či civilného), na deň pozývania na svadbu, na deň krstu, na deň birmovky, na deň pohrebu, na deň promócie, ak sa v tieto dni koná pohostenie;
mäsitých pokrmov sa pri týchto príležitostiach nemusia zdržiavať ti, ktorí sa zúčastňujú pohostenia; (táto výnimka sa nevzťahuje na Veľký piatok); - na deň zakáľačky, na deň pripravovania jedál na svadbu, na oberačku hrozna, na žatvu;
mäsitých pokrmov sa v deň týchto prác nemusia zdržiavať tí, ktorí sa ich zúčastňujú; (táto výnimka sa nevzťahuje na Veľký piatok); - na deň miestnej slávnosti, ktorá sa koná za veľkej účasti ľudu (napríklad: jarmok, trh a podobne);
v tieto dni sa nemusia zdržiavať mäsitého pokrmu tí, čo sa na dotyčnom mieste zdržiavajú; (táto výnimka sa nevzťahuje na Veľký piatok); pod miestnou slávnosťou sa v tejto súvislosti nerozumie sviatok patróna kostola, ani výročie posviacky kostola, lebo vonkajšia oslava sa pri týchto príležitostiach presúva na nasledujúcu nedeľu.
- Od zdržiavania sa mäsitých pokrmov sú oslobodení:
- chorí;
- tí, čo sa zotavujú z choroby;
- tí, čo v deň zdržiavania sa mäsitých pokrmov konajú dlhotrvajúcu ťažkú telesnú prácu;
- tí, čo sa stravujú zo spoločných kuchýň (závodných, reštauračných, vojenských, nemocničných a podobne;
(toto oslobodenie sa nevzťahuje na Veľký piatok); - tí, čo sa stravujú v takých súkromných rodinách, v ktorých sa v prikázaný deň nepredkladajú bezmäsité jedlá v tom prípade, keď v spomenutých rodinách jedla;
(toto oslobodenie sa nevzťahuje na Veľký piatok); - rodiny, v ktorých sa v prikázaný deň stravujú chorí a rekonvalescenti;
(toto oslobodenie sa nevzťahuje na Veľký piatok, ale samotní chorí a rekonvalescenti sú oslobodení aj na Veľký piatok); - tí, čo jedla mimo svoju domácnosť, napr. na pracovisku, v škole, na služobnej alebo súkromnej ceste (na výlete), ale len vtedy, keď jedia mimo svoju domácnosť;
(toto oslobodenie sa nevzťahuje na Veľký piatok).
- Farári môžu na území svojej farnosti v jednotlivých prípadoch oslobodiť jednotlivých katolíkov a jednotlivé katolícke rodiny od príkazu zdržiavať sa mäsitých pokrmov aj v iných odôvodnených prípadoch.
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2009 : 15:10:35
|
Pôst je aktom našej pokory a našou spoluúčasťou na Ježišovom utrpení.
Podľa pôstneho poriadku Katolíckej cirkvi sú dni prísneho pôstu predovšetkým Popolcová streda a Veľký Piatok, keď je prikázané zdržiavať sa mäsitých pokrmov a je dovolené iba raz za deň sa dosýta najesť. Za pôstny deň sa považuje každý piatok v roku, ale pôstny úkon je ľubovoľný: môže to byť zdržiavanie sa mäsitého pokrmu, sladkostí, fajčenia, pitia alkoholu či televízie, vykonanie nejakého dobročinného skutku a podobne. Podľa nariadení cirkvi je však nevyhnutné vykonať každý piatok aspoň jeden z týchto úkonov.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2009 : 18:19:59
|
tehotne zeny su tiez oslobodene od prisneho postu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2009 : 22:46:52
|
Janka, opýtaj sa na to vášho kňaza.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2009 : 18:05:00
|
no ja si prave pamatam, ze to kaplan spominal, ale v tej definicii, co napisal sasulnik to nebolo, tak preto sa pytam |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2009 : 19:28:26
|
Advent: "Cirkev aj vonkajšími prejavmi chce poukázať na zvláštnosť tohto obdobia. Je to predovšetkým pri liturgii používaním fialovej farby (okrem sviatku a 3. adventnej nedele), ktorá zostala ešte z dôb, kedy mal advent kajúci charakter, hoci nikdy sa nechápal v takom istom zmysle ako Veľký pôst. Dnes, po Druhom Vat. koncile, preto nie je vôbec nutné v advente sa postiť, hoci pôstnu disciplínu (piatky) treba zachovať rovnako ako v období cez rok. Podobne ani Štedrý deň nie je dňom prísneho pôstu. (V minulosti bol, vďaka čomu sa nám zachoval zvyk jedenia ryby)..." Nezaskodi nam precitat si a "oprasit" znalosti o liturgickom roku, tak odporucam http://www.adsum.sk/run.php?subaction=showfull&id=1196706513&archive=&start_from=&ucat=2&
odtial je aj skopirovany vyssie citovana cast. Pozehnany cas adventu vsetkym! Ela |
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2009 : 23:14:11
|
citácia: no ja si prave pamatam, ze to kaplan spominal, ale v tej definicii, co napisal sasulnik to nebolo, tak preto sa pytam Pôvodne zaslal janka - 22 november 2009 : 18:05:00
Janka, asi na nás pri tých výnimkách zabudli.  |
Počet príspevkov: 425 ~
Člen od: 30 júl 2009 ~
Posledná návšteva: 29 október 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 november 2009 : 17:17:17
|
citácia: tehotne zeny su tiez oslobodene od prisneho postu? Pôvodne zaslal janka - 21 november 2009 : 18:19:59 Áno. Tehotné ženy sú oslobodené. |
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2009 : 15:54:21
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2009 : 16:19:01
|
Ano, vsetci ortodoxni to tak dodrziavaju, aspon tych, ktorych poznam osobne, z ktorych vsetci su Greci.
Inak, vsetci sa postia aj kazdu stredu a piatok, kedy maju zakazane jest: maso, ryby, vajcia, mlieko a mliecne vyrobky, olivovy olej a akykolvek alkohol. A vsetci ti, ktorych poznam, to dodrziavaju. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 november 2009 : 17:37:59
|
tak a je už jasné, prečo sú štíhli   |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 november 2009 : 21:00:02
|
Moj nazor na post je taky ze predsa ten kto je chory, alebo ma neake ine problemy..ci je tehotny:) tak nemusi dodrziavat post..kazdy si uvazi sam ci moze... A ja si pod postom predstavujem nieco take ze sa zrieknem niecoho co mi je mile, ma bavi to ...mozno nieco co robim rad..denne... Neviem ale u nas je zvykom cez post nechodit na diskoteky..a napriklad ja si davam "post" ze sa zrieknem hudby..ktoru casto pocuvam,alebo nebudem chodit na PC..ci niecim inym na co som..da sa povedat naviazani..:)
|
Počet príspevkov: 159 ~
Člen od: 15 november 2009 ~
Posledná návšteva: 23 marec 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|