|
Odoslaný - 15 október 2009 : 15:14:38
|
Ahoj.chcela som sa spytat ...priatel je ateista a nechce svadbu v kostole.ja som veriaca...Nechcem ho nutit do sviatosti pretoze to nema podla mna ziadny zmysel ako to nerobi z vlastneho presvedcenia a dokonca mi to pride ako ruhanie ak by si ich spravil len koli svadbe a potom sa o to dalej nezaujimal...ale ja by som rada prijala sviatost manzelstva v kostole...
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4 ~
Člen od: 15 október 2009 ~
Posledná návšteva: 28 október 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 15:57:39
|
Ak by nechcel priateľ uzatvoriť sviatosť manželstva v kostole pred Bohom so všetkým čo to obnáša dobrovoľne, s vlastného presvedčenia, asi by to nemalo zmysel. Ale keď píšete že rada by ste prijala sviatosť manželstva v kostole, znamená to že rada kôli zvyku, romantike? alebo kôli pevnej viere a Bohu? |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 15:58:53
|
On svadbu v kostole nechce mať?
Samozrejme nie je dobré niekoho nútiť, ale pre teba to asi veľa znamená. Myslím si, že by ste mali mať svadbu v kostole aby váš zväzok požehnal Pán Boh. Ak sa vezmete len tak bez Boha kto ten ťažký vzťah veriacej a neveriaceho bude aspoň ako tak držať? Veľa sa za svojho priateľa modli aby sa obrátil. Hlavne ho nenúť do ničoho vo viere nasilu lebo ho tým len odradíš. Neviem teraz presne kde som to čítala, (veľmi sa mi zdá že je to v Biblii) že to nevadí ak si vezme veraca neveriaceho. Práve tá veriaca môže doviesť neveriaceho k viere. No treba si dať pozor aby to nebolo naopak!!!! Ak máš silnú vieru a ľúbiš svojho priateľa a nechceš sa s ním rozísť tak to skús možno sa ti podarí ho obrátiť. Najlepšie by to bolo ešte pred svadbou . Popros Pána Boha. Jemu je všetko možné a raz možno bude tvoj priateľ robiť pre vieru viac ako ty. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 16:56:51
|
citácia: Ak by nechcel priateľ uzatvoriť sviatosť manželstva v kostole pred Bohom so všetkým čo to obnáša dobrovoľne, s vlastného presvedčenia, asi by to nemalo zmysel. Ale keď píšete že rada by ste prijala sviatosť manželstva v kostole, znamená to že rada kôli zvyku, romantike? alebo kôli pevnej viere a Bohu? Pôvodne zaslal Azuritko - 15 október 2009 : 15:57:39
spravny ten posledny dotaz myslim, ale treba tiez predpokladat ze kedze sa to pyta tu na tomto fore a sama hovori ze je veriaca, spomina ruhanie tak dotaz je vazny 
myslim si, ze ak jej na tom zalezi, mal by respektovat jej postoj k viere a tym tejto otazke, neviem ale aky postoj zaujme cirkev k tomu, ze on ako ateista by mal postupit tie sviatosti, teda ci tomu "uveria", ci budu akceptovat ze je to akoze len na oko
osobne ziadny problem by to nebol pre mna, len ritual, ale ak by mojej nastavajucej na tom zalezalo, respektoval by som to, inak mali ist od seba co najdalej
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 17:42:22
|
Emerencia - ak ste ako piseste veriaca, co presne pre Vas znamena viera v Boha?
Ak to, co by mala, tak co Vas spaja s priatelom, ak sa lisite v tak fundamentalnej otazke, ako viera vo vecny zivot a tym padom aj v tom, ako ho dosiahnut?
Hoci je taketo manzelstvo za urcitych podmienok mozne, viete ako dopada vacsina takychto maznelstiev?
Precitajte si pribeh Salamuna, ktory bol Bohom obdareny vsetkou mudrostou, bol to muz silnej viery a co sa mu stalo, ked si bral pohanske manzelky... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 18:51:46
|
Poznám príbeh 2ľudí,kde si žena po neúspešnom 1.manželstve,ktoré bolo aj Cirkvou uznané za neplatné vzala za manžela neveriaceho.Mali obrad v kostole,kde on súhlasil s tým,že jej nebude prekážať v uplatňovaní viery a vo výchove detí podĺa rk viery.Krátko po sobáši sa muž obrátil,keďže videl dobrotu a lásku svojej manželky,vyplývajúce z jej presvedčenia.Začali sa spolu modliť a chodiť do kostola. |
katolíčka
|
Počet príspevkov: 137 ~
Člen od: 01 október 2009 ~
Posledná návšteva: 18 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 22:01:26
|
Aj sv. Monika sa modlila x rokov za obratenie svojho manzela a dalsich 17 za svojho syna a obaja sa obratili. Ale su to vynimky, potvrdzujuce pravidlo... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 23:10:27
|
Našla som to v Biblii
1Kor 7, 12-16
Je to fakt na zváženie dobre si to premysli ak ho naozaj ľúbiš a on teba tiež tak do toho choď. Ak ťa naozaj ľúbi tá svadba v kostole a ten sľub v kostole, ktorý spomínala vo svojom príspevku sloboda, by pre neho nemal byť problém.
Skús sa s ním o Bohu porozprávať. O tom čo ti viera dáva. Ak ťa bude počúvať tak je to na dobrej ceste. Horšie je ak o Bohu nechce nič počuť a odmieta ho úplne. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2009 : 13:55:52
|
Dakujem vam velmi pekne vsetkym.budem o tom vela rozmyslat...k otazke co pre mna viera znamena by som mohla hovorit velmi dlho...ale slova nie su podstatne lebo neviem ci by som to dokazala vyjadrit az tak ako to je...vyrastala som v ateistickej rodine a moje asi prve vnutorne stretnutie s Bohom bolo myslim v 12.rokoch...v 14tich som zacala chodit do kostola a objavovat hlbsie vieru...Boha...podstatu krestanstva...v 17tich sa mi po vyse dvoch rokoch boja s mamou(ktora mi branila a bol to doslova boj)a mnoho modlidbach podarilo prist ku krstu,1.sv.prijimaniu a nakoniec aj k sviatosti birmovania...a hoci momentalne nezijem podla vsetkeho ako to cirkev urcuje moja viera je stale silna...a verim ze Boh ma miluje taku aka som...
|
Počet príspevkov: 4 ~
Člen od: 15 október 2009 ~
Posledná návšteva: 28 október 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2009 : 17:59:16
|
citácia: verim ze Boh ma miluje taku aka som...
Áno, Boh vás miluje takú aká ste aj z vašimi chybami a slabosťami, proste ste preňho originálom ako nik iný. Nesnažte sa prežívať to, čo prežívajú ľudia okolo vás. Zanechajte svoje predstavy a dovoľte Bohu, aby konal tak, ako on chce. Prajem vám aj vášmu priateľovi veľa Božích milostí.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2009 : 00:34:23
|
citácia: Dakujem vam velmi pekne vsetkym.budem o tom vela rozmyslat...k otazke co pre mna viera znamena by som mohla hovorit velmi dlho...ale slova nie su podstatne lebo neviem ci by som to dokazala vyjadrit az tak ako to je...vyrastala som v ateistickej rodine a moje asi prve vnutorne stretnutie s Bohom bolo myslim v 12.rokoch...v 14tich som zacala chodit do kostola a objavovat hlbsie vieru...Boha...podstatu krestanstva...v 17tich sa mi po vyse dvoch rokoch boja s mamou(ktora mi branila a bol to doslova boj)a mnoho modlidbach podarilo prist ku krstu,1.sv.prijimaniu a nakoniec aj k sviatosti birmovania...a hoci momentalne nezijem podla vsetkeho ako to cirkev urcuje moja viera je stale silna...a verim ze Boh ma miluje taku aka som... Pôvodne zaslal Emerencia - 16 október 2009 : 13:55:52
dufam ze sa ti umravni a pochopi, ze ustupit musi on a nie ty ! to ze nechce svatbu v kostole nemoze byt pre neho nieco ako by ta ziadal ze si nepraje aby si chodila na recitacny kruzok.!
ak veris a tvoja viera je pevna vari sa nevzdas svojho slubu pred Bohom, ci sa to robi i inak? vysvetli mi to niekto?
ak teraz sa stavia na zadne len kvoli prenho stravenemu ritualu a pre teba tak dolezitemu obratu, co bude neskor ? nebude si priat aby si citala detom z biblie, nebudu sa moct pomodlit ?
prepac ak voci nemu prehanam, ale toto ma irituje  |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2009 : 01:21:31
|
Iste,Zrno má pravdu v tom,žeby si sa mohla obrátiť na Boha so svojimi pochybnosťami.Moja známa sa tiež vydala bez cirkevného obradu,lebo jej snúbenec si to neželal.Ona nemohla pristupovať k sviatostiam a veľmi ju to trápilo.Mysleli si,že ich láska prekoná všetko,no nestalo sa tak.Za pár mesiacov sa rozviedli,pretože mali problém s počatím dieťatka.Muž to nezvládol. |
katolíčka
|
Počet príspevkov: 137 ~
Člen od: 01 október 2009 ~
Posledná návšteva: 18 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2009 : 09:34:18
|
saxsax nejak tak, jednoducho ak by muž ateista minimálne nesľúbil, že nebude brániť v katolíckej výchove detí, tak sobáš sa určite nemôže uskutočniť. Ale neviem aké sú presné podmienky takéhoto sobáša. Ale určite by ste to mali Emerencia s priateľom prediskutovať, že čo on bude schopný tolerovať a do akej miery. Ale poriadne prediskutovať. Lebo je lepšie s bolesťou to skončiť teraz ak by to nemalo budúcnosť, ako v budúcnosti sa trápiť s ešte väčšou a dlhodobejšou bolesťou. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2009 : 11:10:08
|
Emerencia, je dobre aby obaja mali na zasadne otazky podobne nazory, lebo to bude neskor kamen urazu...manzelstvo samo o sebe nie je nic jednoduche a aj bez toho bude mnoho problemov, tak je mudre kracat s niekym s kym si rozumieme...tak sa da pri probleme najskor dospiet ku kompromisu, ktory uspokoji obidvoch...mam kamaratku, ktora je veriaca a vydala sa za ateistu...maju sviatostne manzelstvo a muz jej nebrani vo viere- nie je zataty a tak su spokojni obaja...on ju berie proste taku aka je, aj s jej vierou a ona jeho podobne...ked tohto nie je tvoj priatel schopny teraz, potom cakat na zmenu sa nevyplaca...priatela nemusis nutit do sviatosti, v manzelstve ak je jeden veriaci, tak sa ten neveriaci posvacuje cez toho veriaceho, lebo ste uz jedno telo, takze by ste sa mohli zobrat aj v kostole bez ruhania |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2009 : 01:23:32
|
citácia: ...priatela nemusis nutit do sviatosti, v manzelstve ak je jeden veriaci, tak sa ten neveriaci posvacuje cez toho veriaceho, lebo ste uz jedno telo, takze by ste sa mohli zobrat aj v kostole bez ruhania Pôvodne zaslal janka - 17 október 2009 : 11:10:08
tak tu je to vysvetlenie! tak nejak som si to predstavoval, ze by to mohlo ist...tak nevidim problem, problem bude ak ani toto nebude schopny akceptovat !
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 október 2009 : 15:34:46
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2009 : 13:55:03
|
Milá Emerencia,
ešte by som na Tvojom mieste dôkladne zvážila jednu vec: Neveriaci nezvyknú brať manželstvo ako niečo, čo sa nedá rozlúčiť. Ich láska je čisto ľudská a takáto láska dnes je tu, zajtra tu už byť nemusí... Aj u veriacich môže byť niekedy ťažké milovať, ale práve v tomto im pomáha Boh a ich rozhodnutie poslúchať ho aj vtedy, keď sa zdá ťažké zotrvať v manželstve. Aj keď sa ti to teraz možno zdá veľmi nepravdepodobné, ale čo ak jeho láska k Tebe raz ochladne? Potom ťa vlastne môže opustiť, lebo naše civilné zákony to dovoľujú. Ty však samozrejme, budeš s ním viazaná do smrti. Nechcem povedať, že nechoď do toho, chcem len povedať, toto si dobre zváž. Samozrejme, držím vám obom palce. |
Počet príspevkov: 425 ~
Člen od: 30 júl 2009 ~
Posledná návšteva: 29 október 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2009 : 14:23:56
|
Emerencia, este je tu jedna moznost, ale neviem, ci to presne plati pre teba ,to si zisti.Viem, ze to plati pre tu osobu, ktora sa obratila pocas ateistickeho manzelstva a druha stranka o tom nechce pocut a stale nema svetlo viery.Ta osoba, ktora sa obratila, ma moznost, bez vedomia ateistickeho partnera dat si pred cirkvou, za pritomnosti knaza, manzelstvo do poriadku,cize za pritomnosti knaza si vysluhuje sviatostne manzelstvo.Ak by to ale u teba nebolo mozne, znamena to, ze Boh si to nepraje, ze ma pre teba pripravene nieco lepsie a bola by si v takom manzelstve nestastna, aj ked by si mala moznost konecneho obratenia.Ani nerozmyslaj, ze chvilu budes zit v hriechu a potom o take manzelstvo poziadas, lebo Boh sa oklamat neda.On je sice milosrdny, ale nevieme ani dna ani hodiny a nemame sa opovazlivo spoliehat na Bozie milosrdenstvo. Je tu aj velke nebezpecenstvo straty viery a odpadnutie od Boha, hlavne vtedy, ak ma partner silnejsiu povahu, ale aj z inych pricin.Nedavaj nikdy prednost cloveku/mysli sa ten, kvoli ktoremu by si zila v hriechu/ pred Bohom. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2009 : 15:26:53
|
citácia: Milá Emerencia, ešte by som na Tvojom mieste dôkladne zvážila jednu vec: Neveriaci nezvyknú brať manželstvo ako niečo, čo sa nedá rozlúčiť. Ich láska je čisto ľudská a takáto láska dnes je tu, zajtra tu už byť nemusí... Pôvodne zaslal Evelinka - 21 október 2009 : 13:55:03

tak z mojho pohladu znacne prehnane sorry, poznam veriace zeny, pary, ktore v slabej chvili priznali, ze keby nie slubu pred Bohom, davno sa rozvedu. Tu by sme tiez mohli naplno aplikovat tu tvoju druhu vetu
nenamyslaj si, ze v tomto ako veriaca si nieco viac  |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2009 : 15:43:55
|
saxsax, šak ja tam u Evelinky nevidím že by si namíšľala. Veď to, že niekto uzavrie manželstvo pred Bohom, neznamená, že je plne veriaci. Teraz je mnoho moderných pseudo katolíkov, ktorý si žijú vlastný život. Potom stále aj pri silnej viere neznamená, že nepríde kríza, že nezmizne zaľúbenie. Ale práve ten sľub pred Bohom môže udržať toto manželstvo pohromade, a je tu pravdepodobnosť väčšej snahy o udržanie tohto manželstva, a tým aj snahy o prekonanie krízy. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2009 : 23:39:09
|
ja s tebou Azuritko suhlasim, ja len ze mnohokrat sa mi to nasilu udrziavane manzelstvo a trebars to utrpenie zeny co musi znasat a nemoze s tym urobit razny koniec zda velmi nefer. Len ta druha veta sa mna osobne dotkla.Hovori sa v nej o vztahu ateistov akoby ateisti nedokazali zit plnohodnotny manzelsky zivot.Ver mi ze dokazu a mnohokrat by mohli byt prikladom tym veriacim. To si vazne myslim.
To podla coho posudzuje? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 10:33:48
|
Sú určité možnosti ako anulovať manželstvo. Neviem o tom veľa, ale hovorilo sa tu o tom, že v niektorých prípadoch po konzultáciách a podobne sa dá manželstvo anulovať, čo znamená, že vlastne nikdy nebolo platne uzavreté. A k tým ateistom, to je jasné, že ktokoľvek dokáže viesť život v rámci morálky, vie viesť manželstvo s jednou osobou dokonca života bez problémov. Ale ak by zásady morálky neboli dané Bohom, ľudia by už dávno považovali za morálne všeličo možné. Čo sa vlastne už v dnešnom svete dá sledovať. A pri ateistoch, ktorý nepoznajú Boha, je pravdepodobnosť uplatňovania nedobrej morálky vyššia. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 14:15:38
|
citácia: citácia: Milá Emerencia, ešte by som na Tvojom mieste dôkladne zvážila jednu vec: Neveriaci nezvyknú brať manželstvo ako niečo, čo sa nedá rozlúčiť. Ich láska je čisto ľudská a takáto láska dnes je tu, zajtra tu už byť nemusí... Pôvodne zaslal Evelinka - 21 október 2009 : 13:55:03  tak z mojho pohladu znacne prehnane sorry, poznam veriace zeny, pary, ktore v slabej chvili priznali, ze keby nie slubu pred Bohom, davno sa rozvedu. Tu by sme tiez mohli naplno aplikovat tu tvoju druhu vetu  nenamyslaj si, ze v tomto ako veriaca si nieco viac  Pôvodne zaslal saxsax - 21 október 2009 : 15:26:53
Saxax, vychádzam z toho, že si ma nesprávne pochopil. Ja pripúšťam, že aj neveriaci dokážu dodržať manželský sľub a práve preto som tam použila slovné spojenie "neveriaci nezvyknú...", nepovedala som, že v nijakom prípade tak nerobia. Celkom určite sa nájdu aj takí, ktorých vzťah by mohol byť aj pre veriacich príkladom. Ani si nenamýšľam, že som v tomto niečo viac, práve naopak, ak niekto niečo také dokáže aj napriek tomu, že ho k tomu nepobáda jeho viera v Boha, tak skutočne, klobúk dolu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 14:23:24
|
citácia: Aj sv. Monika sa modlila x rokov za obratenie svojho manzela a dalsich 17 za svojho syna a obaja sa obratili. Ale su to vynimky, potvrdzujuce pravidlo... Pôvodne zaslal Mato - 15 október 2009 : 22:01:26
Pevne verím, že si to myslel tak, že výnimkou je obrátenie manžela, nie vypočutie modlitby.  |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 19:35:36
|
citácia: citácia: citácia: Milá Emerencia, ešte by som na Tvojom mieste dôkladne zvážila jednu vec: Neveriaci nezvyknú brať manželstvo ako niečo, čo sa nedá rozlúčiť. Ich láska je čisto ľudská a takáto láska dnes je tu, zajtra tu už byť nemusí... Pôvodne zaslal Evelinka - 21 október 2009 : 13:55:03  tak z mojho pohladu znacne prehnane sorry, poznam veriace zeny, pary, ktore v slabej chvili priznali, ze keby nie slubu pred Bohom, davno sa rozvedu. Tu by sme tiez mohli naplno aplikovat tu tvoju druhu vetu  nenamyslaj si, ze v tomto ako veriaca si nieco viac  Pôvodne zaslal saxsax - 21 október 2009 : 15:26:53 Saxax, vychádzam z toho, že si ma nesprávne pochopil. Ja pripúšťam, že aj neveriaci dokážu dodržať manželský sľub a práve preto som tam použila slovné spojenie "neveriaci nezvyknú...", nepovedala som, že v nijakom prípade tak nerobia. Celkom určite sa nájdu aj takí, ktorých vzťah by mohol byť aj pre veriacich príkladom. Ani si nenamýšľam, že som v tomto niečo viac, práve naopak, ak niekto niečo také dokáže aj napriek tomu, že ho k tomu nepobáda jeho viera v Boha, tak skutočne, klobúk dolu. Pôvodne zaslal Evelinka - 22 október 2009 : 14:15:38
tak potom ok 
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|