Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Prečo milujem svoju Cirkev?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ako často sa modlíte? Téma Next Topic: Kto je Ježiš? Kto je Boh?
Strana: z 4

zmurka

Stav: offline

Odoslaný - 20 júl 2008 :  13:07:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Niekoľko myšlienok z časti: Ó koľké šťastie je – byť katolíkom!

Čím väčšmi žije človek po katolícky, tým je šťastnejší, lebo tým väčšmi cíti, že požíva vnútorný, hlboký, podstatný pokoj s Bohom.
Čo činí človeka šťastným? Vnútorný pokoj môže vyvierať len zo stáleho putovania k Bohu, v pokoji s Bohom. sv. Augustín: Nijaké bohatstvá, nijaké poklady, nijaká česť, nijaké majetky tohto sveta nemôžu byť väčšie ako svätá, katolícka viera.

Ó, aké šťastie je – byť katolíkom, už pre samotnú sv. spoveď – možnosť pristupovať k nej. Vo sv. spovedi môžem otvoriť svoje srdce, nachádzať odpustenie hriechov, útechu, pokoj, výstrahu a otcovské napomenutie.

A toto šťastie sa ešte zväčšuje vo svätom prijímaní, z neho vychádza podivuhodná sila, ktorá dušu povznáša do neznámych ba nepochopiteľných výšok. Vo svätostánku nachádzame svojho Pána a Boha. Pravá Cirkev podáva vo sv. prijímaní nielen obraz, nielen pamiatku, ale samého Pána života pod spôsobom chleba.

Nie je známe, že by katolík zmenil svoju vieru na smrteľnej posteli (kým tisíce protestantov tak činia). V tej hodine, keď pred zrakom zomierajúceho večnosť začína odhaľovať svoju nekonečnosť, vtedy sa ani jeden katolík nepokúsi meniť svoju vieru. V protestantskej viere sa lepšie žije, v katolíckej sa lepšie zomiera... (tak poradil svojej ťažko chorej matke p. Melanchton, Lutherov pomocník). Posledné pomazanie stiera zbytky hriechov, posilňuje v bolestiach a najmä v smrteľnej úzkosti. Cirkev tzv. posledným požehnaním odpúšťa dočasné tresty a činí dušu súcou predstaviť sa pred Božiu tvár.

(Prečo milujem svoju Cirkev – Scheer, Buday; SSV 1932)

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora 

Milan

Odoslaný - 20 júl 2008 :  13:31:50  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
- nuz... kam cert nemoze, posle katolika ... citat z filmu Bathory ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 20 júl 2008 :  13:34:55  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
Pôvodne zaslal Milan - 20 júl 2008 : 13:31:50

a - čo tým tu chcel básnik povedať?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PavolKukucka

Odoslaný - 20 júl 2008 :  14:21:51  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
Byť katolíkom je dar. Byť dobrým katolíkom je celoživotný zápas.
Byť evanjelikom je dar. Byť dobrým evanjelikom je celoživotný zápas.
Byť baptistom je dar. Byť dobrým baptistom je celoživotný zápas.
Tak, ako sa Pán Ježiš modlil (evanjelium, Ján) "Otče, daj, aby všetci boli jedno, tak, ako Ja a Ty sme jedno".
Skutočne, Ježiš neprosí len za svojich, ale za všetkých, veď v inej stati evanjelia stojí "Nebránte im, lebo kto nie je proti nám, je za nás", povedal Ježiš apoštolom, ktorí chceli vo svojej "horlivosti" zvolávať oheň z nebies na tých, ktorí konali v mene Božom zázraky, ale nechodili s nimi.
No jedno je skutočné, nepopierateľné, neodvolateľné a neomilné, a to sú slová, ktoré povedal Ježiš Petrovi, "Peter, TY si skala, a na tejto skale postavím svoju Cirkev a brány pekelné ju nepremôžu." Nechcem tu tvrdiť, že Katolícka Cirkev je jediná a iné sú nič, že Katolícka Cirkev je absolutistická, nie, ale treba si pripustiť, že Katolícka Cirkev je prvá, tá ktorú založil Ježiš na Petrovi, a Peter a jeho nasledovnící ju dotiahli až k nám do 21. storočia. To nie je však vystatovanie sa, to je upozornenie. Lebo "komu sa veľa dostalo, od toho sa bude veľa požadovať", zasa, nemôže sa katolík cítiť nadriadení voči iným cirkvám, práve naopak, ako povedal Ježiš "kto bude medzi Vami najväčší, bude Vašim služobníkom", a sv. Otec Ján Pavol II. to svojim životom dosvedčoval každodenne. Keby Martin Luther vedel, ako budú bojovať zástanci "Katolíkov a Luteránov " v Írsku, keby vedel, aká nenávisť bude medzi nimi panovať, koľko nešťastia prinesie rozdelenie, nebol by urobil to, čo urobil. No stalo sa, čo sa stalo.
Buďme vďační, že sme kresťania, to je jedno, či Katolíci, či Evanjelici, či Adventisti či Bratia siedmeho dňa, hľadajme to, čo nás spája. A my, kresťania Katolíci, budeme najviac zodpovedať sa za to, ako sa vo svete budovala jednota kresťanov. Buďme svojim životom príkladom, buďme svojim životom akousi provokáciou, čímsi, čo bude druhých zaujímať, čo bude druhých lákať, priťahovať.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 20 júl 2008 :  14:47:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Ďalšie myšlienky z uvedenej knihy:

Prvým klenotom Cirkvi je jej jednota. Pán založil len jednu Cirkev: „...na tejto skale založím svoju Cirkev.“ Len jednu vieru hlásal, teda želal si aj to, aby všetci mali jednakú vieru a aby patrili k jednej Cirkvi. Drahocenný klenot jednoty leskne sa len na Božej budove Cirkvi katolíckej; len ona má na celom širokom svete tú istú vieru...

Ďalšia známka, ktorou Kristus Pán obdaril svoju Cirkev, je všeobecnosť: „Iďte teda, učte všetky národy...“ Aj tento drahý klenot sa skveje v svadobnej ozdobe katolíckej Cirkvi. Ona je katolícka, t.j.všeobecná, v čase i v priestore; od Krista Pána tu vždy bola... všetky ostatné cirkvi sú novšie...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arch.raziel

Odoslaný - 20 júl 2008 :  19:16:19  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
pytal som sa kamarata katolickeho knaza, ci pocul o pripade, kedy katolik na smrtelnej posteli posteli prestupil zo svojej viery. pocul. ja len tolko...

I amar presstar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned ‘wilith

Krajina: Italy  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 26 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Milan

Odoslaný - 20 júl 2008 :  21:55:19  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal zmurka - 20 júl 2008 : 13:34:55

-

- ze to je asi odpoved tu na vsetky vedene temy, riesene i neriesene problemy... skratka, rehotalo sa na tom cele kino ....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 20 júl 2008 :  22:10:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal zmurka - 20 júl 2008 : 13:34:55

-
- ze to je asi odpoved tu na vsetky vedene temy, riesene i neriesene problemy... skratka, rehotalo sa na tom cele kino ....
Pôvodne zaslal Milan - 20 júl 2008 : 21:55:19

Vďaka za úryvok z Báthoryčky aj tlmočenie reakcie v kine ...

No v spojení s touto témou prípadne ako "asi odpoveďou tu na všetky vedené témy, riešené i neriešené problémy..." skrátka - si mimo

zmurka

Odoslaný - 20 júl 2008 :  23:23:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
pytal som sa kamarata katolickeho knaza, ci pocul o pripade, kedy katolik na smrtelnej posteli posteli prestupil zo svojej viery. pocul. ja len tolko...
Pôvodne zaslal arch.raziel - 20 júl 2008 : 19:16:19

Beriem na vedomie - že oproti pozorovaniam, skúsenostiam či uzáverom autora z tých čias (kniha vyšla v r. 1932) - tvoj kamarát katolícky kňaz už počul o takom prípade - ja len toľko ...

PavolKukucka

Odoslaný - 21 júl 2008 :  20:19:53  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
Kto je katolík?
Katolík, to je Peter, ten prvý, ktorý zomrel na kríži, no nie tak, ako jeho (i náš' Pán), ale dolu hlavou, lebo hlavou hore sa necítil hoden.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

skala

Odoslaný - 21 júl 2008 :  20:45:26  Zobraziť profil  Pridať skala do zoznamu priateľov
Prispevok bol z velkej casti prevzaty zo stranky

http://www.tahaky-referaty.sk/V-toni-kriza/12290/&i9=&hl=kriza

Nie je iste, ci autor predmetneho clanku na stranke tahaky, udelil suhlas s prepisanim jeho prispevku do tohto fora, preto som sa rozhodol ponechat iba odkaz na podovny clanok.
Admin

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 50  ~  Člen od: 10 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 10 júl 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 21 júl 2008 :  21:02:39  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
Kto je katolík?
Katolík, to je Peter, ten prvý, ktorý zomrel na kríži, no nie tak, ako jeho (i náš' Pán), ale dolu hlavou, lebo hlavou hore sa necítil hoden.

Pôvodne zaslal PavolKukucka - 21 júl 2008 : 20:19:53

Ale nepovedzte. Vazne?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 21 júl 2008 :  21:43:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
Ježiš ďalej povedal: „Ja ti hovorím, ty si Peter a na tej skale si postavím cirkev a pekelné brány ju nepremôžu“ (Mat 16,18). Meno Peter znamená ...
...Radujte sa, keď máte účasť na Kristových utrpeniach, aby ste sa radovali a plesali aj vtedy, keď sa zjaví jeho sláva“ (1 Pet 4,12.13).
Pôvodne zaslal skala - 21 júl 2008 : 20:45:26

Milý "skala" neviem, či je to chvályhodné - a či je to naozaj tak, ale - akosi mi tvoj príspevok pripomína časť textov z tejto stránky: http://www.tahaky-referaty.sk/V-toni-kriza/12290/&i9=&hl=ty+si+Peter

Keď už - nebolo by lepšie dať odkaz - a kto chce si prečíta, kto nie - nie?

Pretože aj ten "kompilát" je ešte statočne dlhý na čítanie...

zmurka

Odoslaný - 21 júl 2008 :  21:49:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
Kto je katolík?
Pôvodne zaslal PavolKukucka - 21 júl 2008 : 20:19:53

Nechcel by si trošku bližšie (stačí stručne - ak môžem poprosiť) vysvetliť - ako si myslel túto svoju identifikáciu katolíka?

Ales

Odoslaný - 21 júl 2008 :  21:52:27  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
Ježiš ďalej povedal: „Ja ti hovorím, ty si Peter a na tej skale si postavím cirkev a pekelné brány ju nepremôžu“ (Mat 16,18). Meno Peter znamená kameň, skala. Peter však nebol skalou, na ktorej bola cirkev založená. Pekelné brány ho predsa premohli, keď zaprel svojho Pána zaklínaním a prísahou. Cirkev však bola postavená na tom, proti ktorému brány pekla boli bezmocné.

Pôvodne zaslal skala - 21 júl 2008 :  20:45:26

Je zaujímavé, že aj napriek trojnasobnom zapretí, Ježiš Petra poveril vedením Cirkvi. A potom sa už Peter posnažil, aby si zaslúžil byť tou skalou.

A myslím si že to je paradox Božej lásky - že práve stavia na vrchol Petra, toho slabého...aby bolo vidieť, že "moja sila a chvála je Pán, on sa mi stal Záchrancom". Tak ako na iných miestach, tak aj tu zahanbuje Pán silných a mocných tohoto sveta, a hlavne namyslených, teda tých ktorí si myslia, že by si to miesto zaslúžili.

A možno to je to čo Boh vždy robí - nehľadí na zásluhy, ale odpúšťa, je milosrdný, zhovievaý a veľmi láskavý a hlavne ma s človekom trpezlivosť, na rozdiel od nas ludi, ktorí hend druhých odsudzujeme a pri prvom páde súdime.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 21 júl 2008 :  22:53:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Dobre, že vieme, že ten sloh o Petrovi "ne"skale je len prevzatý názor, lebo som už chcel niečo napísať. Tak si ušetrím čas.
Čo sa týka ukrižovania Petra dolu hlavou, no, naozaj sa tak hovorí medzi ľuďmi, že Peter sa necítil byť hoden zomrieť takou smrťou ako Pán, preto požiadal, aby ho ukrižovali dolu hlavou. Ale nemyslím si, že by to malo historický základ. Hmm, možno má, naozaj neviem. Katolicizmus však na tom asi nestojí.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PavolKukucka

Odoslaný - 21 september 2008 :  13:18:16  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
Odpoveď Zmurke
Katolík je človek, ktorý žije teraz, nie včera, nie zajtra. Pozrime sa na apoštola Petra, mal už toľko toho za sebou, bojí sa, a tak pred svojou smrťou uteká z Ríma. Cestou stretá Pána Ježia (zvláštne, ale hneď ho spoznal) a pýta sa ho: Pane, kam ideš? a Pán mu odpovedá to známe "idem saa dať druhý raz ukrižovať".
A Peter, vracia sa do Ríma. Nekľučkuje, nevyhovára sa, dokonca neargumentuje a nediskutuje. Vracia sa, lebo plne pochopil Pánove slová. A potom, keď ho pribíjajú na kríž, hovorí "Ja nie som hoden, aby som umrel tak, ako náš Pán, náš Pán neutekal pred smrťou, ja som utekal, ja nie som hoden, ale, ukrižujte ma dolu hlavou, Pán sa zmiluje nadomnou a prijme ma k sebe. A Peter spolu s ďaľšími vtedy odsúdenými stáva sa vzorom, stáva sa semenom kresťanstva a príkladom.
Od nás Pán v dnešných časoch nežiada smrť na kríži, ale žiada, aby sme boli vzorom a príkladom. Kto chce prísť k prameňu, musí kráčať proti prúdu, proti prúdu dnešných svetových ídeí, proti modloslužbe peňazí a kariéry, proti modloslužbe svojich záujmov. Nemáme byť rebelmi tým, že na seba upozorňujeme konaním extrémnych vecí, máme byť vzormi tým, že i v tomto svete, ktorý ponúka koriéru, v nedeľu a v nadčasoch zaroberné peniaze, zábavu, a neviem čo ešte, dokážeme kráčať spolu s našim Pánom k cieľu, cieľ je proti prúdu, to vie každý, i Peter a jeho návrat do Ríma bol proti prúdu, ale jeho smrť stala sa pre PEtra víťažstvom, pre Boha oslavou a pre nás veľkým povzbudením. Veď aký bol Peter? Ušomraný, tvrdohlavý, zanovitý, dokonca Pán ho nazval "odíď odomňa, Satan, lebo nemáš zmysel pre veci Božie, ale len ľudské!. Ale tam, na kríži, keď sa dal Peter ukrižovať dolu hlavou, tam mal Peter zmysel pre veci Božie, na úkor vecí ľudských. Ďakujem Bohu za to, že apoštol Peter sa stal jeho nástupcom, Peter, nám tak veľmi blízky, Peter, ktorý zaprel Boha, no nakoniec keď mu dal Pán možnosť zomrieť ako on, nedokázal sa cítiť hodny takej istej smrti, videl, že Ježiš, nekonečne svätejší ako on, Peter, a tak Peter chce zomrieť dolu hlavou. Kto zomieral hlavou hore (Pán JEžiš), videl ho celý svet, aj on sa pozeral na celý svet. Kto zomierl hlavou dolu, videl všetko naopak, aj jeho videli naopak. A Peter to skutočne videl naopak, vtedy, keď sa rozhodol vrátiť sa do Ríma a zomrieť, už vtedy videl všetko naopak, keď sa rozhodol kráčať proti prúdu, dobre vedel, že v Ríme ho ukrižujú. No on i tak ide.

Pierre

Odoslaný - 02 október 2008 :  20:16:51  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
PavolKukucka:
citácia:
Byť evanjelikom je dar.
Byť baptistom je dar.

Byt clenom falosnej nabozenskej organizacie je dar? Dar od koho, pane? Od Boha asi tazko.

citácia:
.. sme kresťania, to je jedno, či Katolíci, či Evanjelici, či Adventisti či Bratia siedmeho dňa ...

Toto ze je jedno, pane?

Mimo pravej Cirkvi niet spásy, pane. Ludia co stoja mimo, co uviazli v tychto cirkvickach a sektickach, su v ohrozeni vecneho zatratenia, minimalne nemaju v principe sancu sa dostat po smrti do neba. Nemaju totiz ani len pristup k potrebnym sviatostiam, tie ma iba prava Cirkev. Takze tieto cirkvicky a sekticky, co ukradli a dalej kradnu pravej Cirkvi duse, su pre ludi iba velkou skazou a zahubou. Vsetky tieto i dalsie cirkvicky a sekticky su vrahovia dusi.

Preto Vas prosim, pane, nehlasajte, ze je to vraj jedno, ci je niekto Katolik, ci adventista, ci babtista... Nie je to jedno! Ani nahodou nie!

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 02 október 2008 :  22:32:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Nie je to jedno, na druhej strane to nie je až také strašné byť evanjelikom alebo anglikánom. Myslím si, že aj u protestantov sú dosť veľké rozdiely, čo sa týka čistoty viery. Tradiční protestanti sú katolíkom dosť blízko. Naopak novodobé evanjelikálne smery už sú dosť mimo. Keď sa však jednej mystičky /Mária Simma?/, ktorú navštevovali duše z očistca pýtali, že kto tam vlastne je, tak nepovedala, že iba katolíci, povedala, že aj židia, aj pravoslávni, aj protestanti, vlastne iba voči jedným sa ohradila, že je pre nich veľmi ťažké nájsť Božie milosrdenstvo, pre sektárov. Sekty sú veľmi zlé, pretože v nich najviac pôsobí ten zlý. Dokáže tak zatemniť mozog ľuďom, že aj Keby Ježiš sám prišiel a chcel ich viesť za ruku, tak by ho odmietli.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 03 október 2008 :  12:35:58  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
stefan:
citácia:
Tradiční protestanti sú katolíkom dosť blízko.

Znamena to azda, mily pane, ze maju rovnake a platne sviatosti ako katolici, vdaka ktorym sa mozu po smrti dostat do neba? To iste nie! Cize aj tieto falosne cirkvicky su tu len ako zakerny nastroj, ktory odchytava ludi a brani im dostat sa k spasonosnym sviatostiam, cim im uzatvara cestu do neba.

Ak sa katolik nedostane po smrti do neba, moze si za to plne sam, mal k tomu vsetky potrebne nastroje. Ale tieto cirkvicky a sekticky ludom, ktorych odchytili a drzia vo svojej sieti bludov, v tom vyslovene brania, nechcu ich pripustit k pravym zachranujucim sviatostiam. Je to zakerna praca, ktora sa vsemozne snazi ludom zabranit v spáse. A preto sa nemozeme v ramci falosneho ekumenizmu tvarit, ze nejake protestantske cirkvicky su skoro v pohode. Nie su. Vsetky tieto protestantské cirkvicky a sekticky, do jednej, su vrahovia dusi.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 03 október 2008 :  14:04:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Znamena to azda, mily pane, ze maju rovnake a platne sviatosti ako katolici, vdaka ktorym sa mozu po smrti dostat do neba?
...
brani im dostat sa k spasonosnym sviatostiam, cim im uzatvara cestu do neba.

Pôvodne zaslal Pierre - 03 október 2008 :  12:35:58

Takto napisane to znie tak, ako keby spasa bola podmienena jedine sviatostami (hoci krst je nevyhnutne potrebny). Skus to napisat menej uderne a viac faktograficky.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 03 október 2008 :  14:05:34  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
stefan:
citácia:
Tradiční protestanti sú katolíkom dosť blízko.

Znamena to azda, mily pane, ze maju rovnake a platne sviatosti ako katolici, vdaka ktorym sa mozu po smrti dostat do neba? To iste nie! Cize aj tieto falosne cirkvicky su tu len ako zakerny nastroj, ktory odchytava ludi a brani im dostat sa k spasonosnym sviatostiam, cim im uzatvara cestu do neba.

Pôvodne zaslal Pierre - 03 október 2008 :  12:35:58

ked maju blizko prečo sa nestanu katolikmi? Alebo prečo už nimi nie su?

pripajam svoj suhlas k tvojmu prispevku, teda tomu citovanemu

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 03 október 2008 :  15:23:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Pierre
citácia:

Nastúpili ste na vojenčinu? Sviatosti sú úžasnou milosťou Božou, zaiste, ale Boh snáď má pre každého pripravenú vlastnú cestu spásy. Boh je v prvom rade náš milujúci Otec a každý Otec chce, aby všetky jeho deti žili. Nezabúdajme, že aj katolícka cirkev má svoj podiel na reformácii. A preto by mala vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej dcéry navrátili do náručia matky.

alesko
citácia:
ked maju blizko prečo sa nestanu katolikmi? Alebo prečo už nimi nie su?

Ľudská pýcha v tomto napáchala veľa škody a tak treba veľa času, aby sa mohli generácie vymeniť natoľko, žeby sa zabudlo na staré hriechy. Pekný postup vidieť u anglikánov, kde podľa môjho osobného názoru bude do 50 rokov dosiahnutá jednota. U luteránov možno do sto rokov. Musí sa však stať jedna vec, o ktorej sa zatiaľ veľmi nehovorí. Rím bude musieť týmto svojim dcéram dopriať viac slobody. Keď sa pozrieme napríklad na gréckokatolícku cirkev, alebo ešte lepšie - na nejaké východné katolícke cirkvi, tak môžeme vidieť veľkú rozmanitosť, či už v zbožnosti alebo v liturgii. To, že luteráni a anglikáni sú v podstate na západnom území a v akomsi obkľúčení katolíkov by nemalo znamenať, že im budeme chcieť vnútiť znovu všetky náležitosti týkajúce sa latinského obradu. Myslím si, že ak oni budú schopní prijať všetko učenie katolíckej cirkvi a katolícka cirkev bude ochotná ponechať im všetky zvyky a vnútorné záležitosti /tak ako to ponecháva na východných katolíkoch/, tak jednota vôbec nie je nereálna, skôr je veľmi pravdepodobná.

Pierre

Odoslaný - 03 október 2008 :  15:49:55  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Mato:
citácia:
Skus to napisat menej uderne a viac faktograficky.

- A preco menej uderne? Samozrejme su potrebne aj dalsie atributy, co snad kazdy katolík vie. Ja som poukazal len na jednu dolezitu vec. Ale preco ma teda nedoplnís?

Spomeniem teda aspon nejake tie zaklady strucne z katechizmu:

Čo mame činiť aby sme dosiahli večné spasenie?

Aby sme dosiahli večné spasenie,

1. máme veriť čo nám Boh zjavil
2. máme plniť čo nám Boh prikázal
3. máme užívať prostriedky milosti Božej

Kto nás učí čo Boh zjavil?
Tomu čo Boh zjavil nás učí Cirkev Kristova.

Pierre

Odoslaný - 03 október 2008 :  16:46:28  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
stefan:
citácia:
U luteránov možno do sto rokov

Azda su u nich nejake naznaky ochoty odstupit od vsetkych svojich bludov? Aj keby, pochybujem zeby prestupil vsetci, pravdepodobne sa od nich oddeli nejaka cast ortodoxnych protestantov, ktori budu chciet zostat verni Lutherovej nauke, a teda nadalej budu zvadzat ludi.
citácia:
Sviatosti sú úžasnou milosťou Božou,

Nie len uzasnou, pane, ale aj nevyhnutnou k spase.

citácia:
zaiste, ale Boh snáď má pre každého pripravenú vlastnú cestu spásy.

Ta cesta spasy vedie v principe iba cez pravu Cirkev, pane. Inak nie je mozne sa po smrti dostat do neba, neda sa to dosiahnut vlastnymi silami a ani pomocu falosnych cirkviciek, tie su len na skodu, lebo sa tvaria ako prave, su pre ludi akurat velkym ohrozenim.

Pre kazdeho je cesta jedine cez pravu Cirkev. Prijat jej vieru, sviatosti, podriadit sa jej papezovi...

stefan

Odoslaný - 03 október 2008 :  17:46:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Pierre
citácia:
Azda su u nich nejake naznaky ochoty odstupit od vsetkych svojich bludov? Aj keby, pochybujem zeby prestupil vsetci, pravdepodobne sa od nich oddeli nejaka cast ortodoxnych protestantov, ktori budu chciet zostat verni Lutherovej nauke, a teda nadalej budu zvadzat ludi.

Práve u tradičných protestantov je to tak, že oni si bludné náuky veľmi nevymýšľali. Oni prevažne len neprijali niektoré katolícke učenia. O to to majú ľahšie, že vlastne toho nie je veľa, čoho by sa mali zbaviť, skôr tu je niečo, čo by mali prijať. Medzináboženský dialóg posledných rokov objavuje Luthera a pri správnej interpretácii jeho textov je možné vidieť, že cirkevnému učeniu nie je až tak vzdialený. Určite nie viac ako Augustín, či Origenes.

citácia:
Nie len uzasnou, pane, ale aj nevyhnutnou k spase.

Nevyhnutnou k spáse je len milosť Božia. Viditeľné sviatosti sú výnimočným kanálom, ktorým k nám milosť Božia prúdi. Nemali by sme však pochybovať o tom, že aj mimo viditeľných /vykonávaných/ sviatostí milosť Božia pôsobí.

citácia:
Ta cesta spasy vedie v principe iba cez pravu Cirkev, pane. Inak nie je mozne sa po smrti dostat do neba, neda sa to dosiahnut vlastnymi silami a ani pomocu falosnych cirkviciek, tie su len na skodu, lebo sa tvaria ako prave, su pre ludi akurat velkym ohrozenim.
Pre kazdeho je cesta jedine cez pravu Cirkev. Prijat jej vieru, sviatosti, podriadit sa jej papezovi...

Tak kategoricky napísané by to znamenalo, že veriaci iných náboženstiev nemajú nádej na spásu, dokonca ani pravoslávni, hoci oni majú právoplatné sviatosti. Znamenalo by to tiež, že Starozákonný ľud celý je odsúdený na zatratenie. Samozrejme, katolícka cirkev je tou najistejšou cestou, ale ja osobne si myslím, že Boh vie nájsť spôsob ako zachrániť aj veriacich iných denominácií alebo náboženstiev. Je to môj pohľad, nie som liberál, možno som optimista, ale som presvedčený, že len veľmi málo ľudí bude skutočne zatratených, dokonca mám nádej dúfať, že peklo je a navždy zostane prázdne /čo sa ľudí týka/.

Strana: z 4 Previous Topic: Ako často sa modlíte? Téma Next Topic: Kto je Ježiš? Kto je Boh?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06