Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Prijimanie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: boh,viera,cirkev Téma Next Topic: Ak ma maš rád
Strana: z 5

radar

Stav: offline

Odoslaný - 04 august 2008 :  21:08:17  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov

Jujka,
Rada pomozem aj nabuduce.A nepochybujem, ze aj ty mne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 04 august 2008 :  21:24:12  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
určite
aj som našla link na kanonícke právo, len teraz neviem, či z toho budem múdrejšia, skús sa na to mrknúť...
http://www.intratext.com/IXT/SLK0042/_FA6.HTM

tu som našla rozpis z koľkých kníh sa Kódex kánonického práva skladá a čo obsahujú: http://www.intratext.com/X/SLK0042.HTM

vo štvrtej knihe: Posväcovacia úloha Cirkvi, v 1. časti: Sviatosti, v VII. titule - Manželstvo, v IX. kapitole - Odlúčenie manželov, sú priamo čísla kánonov: http://www.intratext.com/IXT/SLK0042/_P37.HTM

a tu som našla "Podmienky ku krstu podľa Kánonického práva"
www.bosy.org/sviatosti/krst_podmienky.rtf

Eucharistia vo svetle kánonov Kódexu kánonického práva.
www.frcth.uniba.sk/fileadmin/user_upload/dokumenty/Diplomovky-obhajene_pravo.pdf -

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mira

Odoslaný - 05 august 2008 :  07:45:27  Zobraziť profil  Pridať Mira do zoznamu priateľov
Ja som len obyčajný laik, ale vidím to tak, že keď už niekto dostal trest exkomunikácie, tak sa z toho nemôže dostať sám, bez zásahu nejakej cirkevnej autority. Pri cudzoložstve alebo konkubitnáte je to iné v tom, že keď sa hriešnik rozhodne zanechať hriech, zanechá ho, oľutuje, môže pristúpiť ku sviatosti zmierenia, dostane rozhrešenie, môže pristupovať k svätému prijímaniu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 16 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 05 december 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 05 august 2008 :  11:27:44  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Inak Jujka - aj tu sa nachádza CIC 1983:

http://www.kbs.sk/?cid=1117699770

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 05 august 2008 :  16:31:41  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Ď. za link, dobrá info.

myslím, že to Mirino rozlíšenie je dobré, pričom pri tom nedovolení pristupovať ku prijímaniu je naozaj dôležitá ľútosť, ale aj konanie, teda dotyční veriaci si dajú poradiť kňazom a jednoducho ukončia svoj hriešny vzťah. Akurát škoda, že sa radia až po..., keď v podstate nastanú problémy.
Spomínam si, ešte za života JPII. sa znovu zosobášení veriaci dosť usilovali mnohými argumentami presvedčiť pápeža, ako by to bolo fajn a čo mnohé pozitívneho by tým dosiahol, keby im povolil prijímanie a znovusobášenie aj v kostole.
tu je zopár jeho reakcií:

http://www.kbs.sk/?cid=1117276376 - APOŠTOLSKÁ EXHORTÁCIA
PÁPEŽA JÁNA PAVLA II.: FAMILIARIS CONSORTIO,
Biskupom, kňazom a veriacim celej katolíckej Cirkvi o úlohách kresťanskej rodiny v dnešnom svete;
uznávam, je to dlhé, ale veľa poučného je tam, priamo o problémoch v rodine to začína asi tak od bodu 79... pre katolíckych manželov, štátne rozvedených a opäť štátne zosobášených je toto riešenie ním nariadené:
"Cirkev zotrváva vo svojej doterajšej praxi, založenej na Svätom písme, že nepripúšťa k eucharistickému prijímaniu tých veriacich, ktorí sa po rozvode znova zosobášili. Sami totiž bránia tomu, aby boli pripustení, nakoľko ich stav a životné okolnosti sú v objektívnom rozpore s tým zväzkom lásky medzi Kristom a Cirkvou, ktorý sa práve v Eucharistii naznačuje a uskutočňuje. Okrem toho je tu aj iný osobitný pastoračný dôvod: keby sa takéto osoby pripustili k Eucharistii, veriacich by to uviedlo do pochybností a neistoty ohľadom učenia Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstva.
Zmierenie vo sviatosti pokánia, ktoré otvára cestu k Eucharistii, môže sa udeliť len tým, čo ľutujú, že porušili znamenie zmluvy a vernosti s Kristom a sú úprimne ochotní viesť taký život, ktorý nie je v rozpore s nerozlučiteľnosťou manželstva. To v skutočnosti vyžaduje, aby sa muž a žena, ktorí z vážnych príčin, ako je napríklad výchova detí, nemôžu splniť požiadavku vzájomného rozchodu, zaviazali, že budú žiť v úplnej zdržanlivosti, čiže zdržia sa aktov, ktoré sú manželstvu vlastné."

a kdesi som čítala, že poniektorí kňazi vraj vymýšľajú akési "pseudo-obrady" - tak tu je jednoznačný postoj pápeža a tým i Cirkvi: "Rovnako úcta k sviatosti manželstva, ako aj ohľad na manželov a ich rodiny i na spoločenstvo veriacich zakazuje všetkým duchovným pastierom konať pre rozvedených, ktorí uzatvárajú nový sobáš, akýkoľvek obrad, nech by ich k tomu viedli akékoľvek dôvody alebo pastoračné zámienky. Tieto obrady by totiž pôsobili dojmom nového sviatostného a platného sobáša a uvádzali by do omylu o nerozlučiteľnosti prvého sviatostne uzavretého manželstva."

A mám tu i posynodálnu exhortáciu pápeža Bemedikta XVI. - Sacramentum saritatis http://www.kbs.sk/documents/pdf/b16/sacr_caritatis.pdf
kde sa, okrem iného, v V. kapitole Eucharistia a manželstvo v podnadpise "Manželský ráz Eucharistie" bod 27, str. 19, vyjadruje k tomu, aký význam má pre vzájomný vzťah kresťanského muža a ženy Eucharistia. Eucharistia je významným posilnením v kresťankom živote pre každého veriaceho - katolíka, preto je tak veľmi dôležitá a je to veľkou stratou, ak k nej veriaci kvôli neriešenému ťažkému hriechu nesmie pristupovať! Pre mňa je to čosi ako "samoexkomunikácia", aj keď takýto pojem v kresťanstve neexistuje.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 5 Previous Topic: boh,viera,cirkev Téma Next Topic: Ak ma maš rád  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06