|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 14:27:40
|
citácia: Ich nabozenstvo je zalozene na NASILNOSTI, KRUTOSTI, POMSTE, spomeniem napr. to, ze novinara- karikaturistu, ktory nakreslil tu neslavne znamu karikaturu s bombou na hlave Mohameda chceli uz 2x zabit, podrezat mu krk. A kto ho chcel zabit? Cernoch, Cinan, Slovak ? Nie, bol to Arab. Pôvodne zaslal Chocholoušek - 17 júl 2008 : 11:27:33
No to je dost krcmovy pohlad na 'Islám prepac. Okrem toho, co ma ten novinar spolocne s 'Islámom? Ta karikatura s Muhammadom a jej reakcia na nu o 'Isláme vypovedaju presne nic. Akurat tak ako reaguju/spravaju sa niektori Muslimovia. No to iste sa da spravit s krestanstvom alebo agnostikmi/ateistami. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 14:35:13
|
citácia: ich nabozensky charakter a jeho dodrzovanie je uz skor symbolicke,
V akom zmysle symbolicke?? Vsetky ich tradicie su symbolikou. Ci uz hajj, ramadan alebo ine sviatky/zvyky.
citácia: ale aj tak predstavuju hrozbu pre arabsku komuniku, ked sa nebodaj rozhodnu konvertovat na inu vieru, alebo
Nechapem...aku hrozbu?
citácia: este horsie vzdat sa svojho nabozenstva. To uz budu lietat hlavy vo vzduchu... A kto takeho cloveka zabije? "Mierumilovny" sused Arab, ktory to za ziadnu cenu nedovoli.
Nuz, toto snad ani nestoji za komentar. Len jedno, fakt mi je divne ze este zijem.
citácia: Otvor uz konecne oci a pozri sa na veci s jasnym pohladom.
Otvorit oci je dobre, ale treba ich nasmerovat k niecomu spolahlivejsiemu ako 'co na to Mojsejovci'.
citácia: Co pekne vyzera, nemusi byt pekne aj vo vnutri...
Na to vnutro mi nevies odporucit nejake taktiky ako tam nahliadnut? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 14:48:36
|
Slayer. posvatna kniha moslimov Koran, dovoluje krvnu pomstu a dovoluje aj klamat.V drvivej vacsine vyzyva k nasiliu, apel na pokoj a modlitbu sa tam vyskytuje zanedbane.Dalsie fakty-Uzemie, na ktore vstupi moslim je povazovane za moslimske a mozu ho ziskat aj nasilim. Kto prestupi na krestanstvo, tresta sa v case sarie smrtou.Ak sa zena vyda za krestana, ide do vazenia. Nebo u moslimov okrem ineho znamena, ze tam ma moslim k dispozicii kazdy den desiatky panien, ktorym sa na druhy den zase obnovi panenstvo.To su len niektore fakty, ktore vyznava kazdy moslim.Moznost klamat ohladne nabozenstva maju zakotvene v korane, preto sa necuduj,ak by vyssie uvedene fakty v debatach popierali.Potom im uz treba iba ukazat prislusne state v ich posvatnej knihe. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 16:05:31
|
Jedna vec je, ze mnoho stati je castokrat zle prelozenych. Ti co to prekladaju zabudaju na to, ze Qur'an bol napisany pred takmer 1500 rokmi. Napr. 'že' v starosloviencine znamena 'ale', 'milovati' znamena 'mat zlutovanie'. Takisto vyznam mnohych slov sa menil s casom...niektore vyznamy sa stali archaickymi, ine sa objavili - to sa deje celkom bezne a staci 50 rokov, netreba 1500. Dobry priklad je tento vers:
'O vy ktori verite, neberte Zidov a Krestanov ako priatelov. Su priatelia jeden druheho'
Hrubym vyznacene je v originali awliya (sing. wali). Okrem vyznamu priatel ma toto slovo niekolko inych vyznamov, napr aj starych vyznamov. Ak vezmeme do uvahy obdobie a okolnosti, je jasne ze tento preklad nie je spravny (ak sa vobec vtedy pouzival), pretoze tam ide cisto o militantny vyznam slova - ochranca, strazca. Ak by ten preklad bol 'priatel', potom by musel byt chybny tento vers:
Boh nezakazuje priatelsky a spravodlivo sa chovat z tym, ktory nebojuju proti Islamu, a nevyhanaju vas z domova. Skutocne, Boh miluje tych, ktory su spravodlivi. (60:8)
...
Len pre zaujimavost, ine premeny vyznamov z roznych jazykov co ma momentalne napadli: angl. deer 'jelen/srnec', povodne ekvivalent k nemeckemu 'Tier' alebo staroseverskemu 'dýr', teda akekolvek 'zviera'...neskor nahradene slovom 'beast' a este neskor 'animal'. nem. 'Kopf' (hlava), pribuzne angl. cup...povodny vyznam v starohornonemcine 'nadoba z ktorej sa pije'.
Su to slusne znemy ze? Takto by som mohol do rana pokracovat.
...
Your turn...tie state z Qur'anu...uvidime co sa mi podari zistit.
Jednu vec som nepochopil 'v case sarie'. Ty myslis 'šari'a'? Aky je jej cas?
Inak, niekde som cital ze slovo 'laska' vyrazne zaostava v Biblii za slovami ako 'smrt', 'nenavist' etc. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 16:48:46
|
Casto pouzivane preklady Qur'anu su tie/ su zalozene na tych z prvej polovice 20st, pripadne este starsich. Podobne aj koncom 19st jeden anglicky historik poukazal na to aku zvratenu kulturu severania mali. Tvrdil ze boli taky zvrateni, ze almuznu davali vyrobcom lukov, a nie chudobnym. Pritom bol len blbec a mu nedoslo ze st.sev. 'alm' nie je to iste co angl. 'alms', ale to co angl. 'elm'...co dava zmysel pretoze luky sa robili prave z toho stromu v skandinavii. Preto si treba davat pozor aj na preklady, a obzvlast stare alebo ...no slovenske.
Slovaci co tak pozorujem nedokazu prekladat ani anglictinu a to text ktory je pisany hovorovym stylom uplne jednoducho a nie nieco tak komplikovane ako svata kniha muslimov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 16:50:41
|
No,slayer, fakty, ktore som poskytla nepatria do kategorie "zle prelozenych."Koran naozaj schvaluje krvnu pomstu a povoluje klamat, takisto sa v nom vyskytuje velmi mnoho vyziev na nasilie, a velmi malo slov o pokoji a modlitbe. Ak mas zaujem, mozes si jednotlive state porovnat s citatmi z koranu v originale.Odkazy mas v clanku, ktory uverejnujem nizsie.
"Chcela by som upozornit na to, ze v moslimskom svete plati, ze zena nepoziva taku blazenost v nebi ako muz / je to v korane/Ak zenu znasilnia, potrestaju ju a daju muzovi, ktory je znasilnil.Dalej kazdy, kto zabije neveriaceho /cize aj krestana/ ide rovno do neba/je to v korane,/kazde uzemie, kde uz raz vstupil moslim sa povazuje za moslimske uzemie a moslim ma pravo on bojovat,ked sa naskytne vhodna chvila.dale´j kto prejde na krestansku vieru musi byt vazneny a v case sarie zabity, zena, ktora si zoberie krestana ma byt zabita .
Francuzsky vodca moslimov sa vyjadril, ze budu mat tolko deti, ze dobyju Europu, v Nemecku moslimovia, aby vo volbach nezvitazili krestanske strany, podporili svojho casu zelenych, Upozornili na to biskupi, takze Nemci sa potom trochu spamatali. Teraz citacia:“. Zvláštností islámského učení je dovolená lež - taquíja. Opora pro takové jednání vychází ze súry (3:28) „Nechť si věřící neberou nevěřící za přátele místo věřících! Kdo tak učiní, nedostane se mu od Boha ničeho, leda v případě, že byste se od nich obávali nějaké hrozby“. Nejsou – li tedy muslimové dostatečně silní k otevřenému boji, v zájmu šíření islámu je morálně dovoleno lhát. Je dobré si uvědomit, že i mezi muslimy panuje široké spektrum názorů, jsou mezi nimi lidé dobří i zlí a mnoho z nich takové jednání v praxi odmítá. Nicméně výklad Koránu toto připouští. Je smutnou skutečností, že i v samotném Koránu je více výzev k násilí, k zabíjení i k otroctví, než k modlitbě. Nutno připustit, že i v Koránu jsou verše, napsané ve smířlivém duchu. I když se co do počtu vyskytují jen vzácně. “ V kontrastu s křesťanskou láskou a odpuštěním naopak islám určuje krevní mstu. .“ Zabití nevěřícího Korán vůbec neřeší jako zločin. Veškerý život muslima je podřízen předpisům šaríi – muslimského práva. A to do nejmenších detailů všedního života. Na minutu přesně předepsané časy modliteb, kterou rukou se má co dělat, které potraviny jsou „haram“ (nečisté, zakázané), kdy a jakým způsobem se mýt, jak se oblékat, jak se chovat. Při výkladu Koránu je přímo zakázáno používat vlastní úsudek 5,37-47) )Zákony šaríe stanovují, že není žádné pokání za zabití odpadlíka od islámu, protože stejně zaslouží smrt. Islám je agresívní náboženství.. Zatímco křesťanství se šířilo převážně hlásáním evangelia a mučedníky, úspěch islámské expanze spočívá v jednoduché nabídce motivace boje, udržující vysokou bojeschopnost. Muslim bojuje za Alláha, šíření „pravé“ víry. Pokud zvítězí, připadne mu bohatá kořist i otroci (manželství poražených jsou automaticky zrušena a ženy připadnou jako otrokyně vítězům). Pokud v boji zemře, dostane se rovnou do ráje, kde obdrží za manželky 72 pannen. V každém případě ho tedy čeká zisk. Scénář bývá vždycky stejný. Nejdřív nabídka k „míru“ – k obrácení na islám, nebo k podřízení. Po souhlasu následuje nenásilné nastolení vlády muslimů, po nesouhlasu následuje boj se všemi důsledky. O islámu se tedy nedá tvrdit, že by byl nutně krvelačný – takový pohled je zjednodušující. Přijmeš – li islám, jsi totiž automaticky náš kamarád. Na straně druhé se ale nedá přehlédnout naprostá segregace žen, či jinověrců a neslučitelnost islámského práva se svobodou vyznání. A přesně o toto jde v islámském učení z pohledu evropského chápání lidské svobody. Takový postoj je v našich očích zvrácený a pro nás nepřijatelný. Pro nás i význam nedonucovat platí pro všechny stejně a na obě strany. Citát: „Mezi pohany a ateisty je povinností muslima šířit islámskou víru, ať už ji přijmou dobrovolně, nebo NEDOBROVOLNĚ. Protože konec konců je to v jejich prospěch.“ (říká jak islám, tak i český muslim a arabista Petr Pelikán). http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00399354.mp3 Je třeba mít na paměti, že i tzv. praislámské země byly původně křesťanské. Roku 638 dobyli Arabové Jeruzalém, byli ale tradičně ke křesťanům tolerantní a nezacházeli s křesťanským obyvatelstvem ani s poutníky, kteří putovali ke Svatému hrobu, špatně. Z poutí jim plynul nemalý zisk v podobě obchodu a vybíraných dávek. Později se v Jeruzalémě dostali k moci egyptští Fátimovci a r.1009, chalífa (al-Hákim bin Amr Alláh) nechal zničit chrám Božího hrobu a začal pronásledovat místní křesťany. Křížové výpravy bez ohledu na jejich praktický žalostný dopad, byly tak vlastně reakcí Západu na muslimskou rozpínavost a v samotném prvopočátku byly motivovány snahou o osvobození Božího hrobu i místních křesťanů. Dopad islámské víry na muslimy můžeme posoudit i dnes, podle osvědčeného biblického pravidla: „Po ovoci je poznáte.“ Nakolik tedy obraz života v islámském světě odpovídá životu v míru? Kde je ovoce tohoto života? Jaký účinek měl islám na celé generace jeho vyznavačů? Proč za tolik staletí trvání islámu nikde ve světě nefunguje ideální stát podle islámského učení? Kolik ozbrojených konfliktů je v současnosti, kde by alespoň jedna strana nebyla muslimská? Je snad znakem mírumilovnosti prolévat krev? Přestože před islámem byly v těchto zemích rozvinuté kultury daleko dříve, než u nás, dodnes nemají rozvinuté technologie, ani nelétají do kosmu. Islám způsobil ustrnutí všestranného vývoje, neposkytl lidem za ta staletí nutnou svobodu k rozvoji samostatného myšlení ve všech oblastech života. Proto je třeba se naučit nehodnotit jednotlivé muslimy podle islámu, ale jako ostatní lidi každého zvlášť, podle jejich skutečných činů. Z hodnocení islámského učení naopak vyplývá, že islám není cestou vpřed, ale skokem do středověku, jaký je třeba zásadně odmítnout. Anton S. Bačík Použitá literatura: Hrbkův překlad Koránu Archívy isláminfo Kropáček: Duchovní cesty islámu U vyssie spominanych autorov najdete ajvelmi dlhe citaty z koranu v originale.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 17:46:33
|
Ten clanok je sice zaujimavy, ale neposkytuje mi (az na jeden) ziadne uzitocne odkazy na verse v Qur'ane.
Slayer. posvatna kniha moslimov Koran, dovoluje krvnu pomstu a dovoluje aj klamat.V drvivej vacsine vyzyva k nasiliu, apel na pokoj a modlitbu sa tam vyskytuje zanedbane.Dalsie fakty-Uzemie, na ktore vstupi moslim je povazovane za moslimske a mozu ho ziskat aj nasilim. Kto prestupi na krestanstvo, tresta sa v case sarie smrtou.Ak sa zena vyda za krestana, ide do vazenia. Nebo u moslimov okrem ineho znamena, ze tam ma moslim k dispozicii kazdy den desiatky panien, ktorym sa na druhy den zase obnovi panenstvo.To su len niektore fakty, ktore vyznava kazdy moslim.Moznost klamat ohladne nabozenstva maju zakotvene v korane, preto sa necuduj,ak by vyssie uvedene fakty v debatach popierali.Potom im uz treba iba ukazat prislusne state v ich posvatnej knihe.
Mohla by si mi na toto poskytnut nejake odkazy?
citácia: No,slayer, fakty, ktore som poskytla nepatria do kategorie "zle prelozenych."
Na to si ale ako prisla??
A stale si mi na par veci neodpovedala: co myslis tym 'v case sarie'?? To ma byt nejaky mesiac ich kalendara? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 17:52:48
|
Skoro som zabudol. Ten jeden uzitocny odkaz ktory som spominal bol ten 3:28: La yattakhithi almuminoona alkafireena awliyaa...
Takze ano, aj tento je z kategorie 'zle prelozenych'.
Potom je v clanku uz len jediny odkaz a to 5:37-47...avsak tychto desat stati pojednava o niecom co s danou castou clanku (vlastne celym az po ten odkaz) nesuvisi.
Vyskytuje sa tam stat (5:38) kde sa hovori ze trest pre kradez je utatie ruky (v Iraqu sa to donedavna myslim pouzivalo). Hned po nej nasleduje ale stat, kde sa hovori ze ak zlodej olutuje svoj cin, je mu odpustene a nic sa nekona.
Hrubym vyznacene je dalsi problem. Arabske qata'a ma vela vyznamov...relevantne pre vers: 1, odtat 2, porezat
Ak sa pozrieme ako sa toto slovo pouziva v inych versoch: 12:31 - Ked ho uvideli, boli v takom uzase, ze si qata'a ruky.
Je jasne ze si ich neodtali. Kazdy kto by nieco take skusil by asi hned omdlel nez by to stihol dokoncit. Je zjavne ze sa od uzasu porezali. (je tiez zaujimave 5+38=12+31).
...
Samozrejme, utatie sa pouzivalo, pretoze mnohi si to nespravne vysvetlili (ako strejda Sada'am). No povrava sa ze RKC tiez az tak Bibliu nerespektuje, neviem co je na tom pravdy. No urcite uznas ze existuje kvantum siekt ktore to urcite nerobia. Takisto je vela muslimskych siekt, a teroristickych organizacii, ale to neznamena ze to je Islam. Okrem toho, mnohe to maju len ako zasterku, separatisti napriklad. Tak ako kriziacke vypravy. Ako lepsie sa da verbovat ako Bozim slovom?
Zapad si teraz len vyziera ten bordel ktory tam (aj on) porobil po pade Osmanskej rise alebo aj neskor. Napr. taky Izrael - fajn je strasne co sa Zidom stalo, ale Arabi v tom boli naozaj nevinne a nechapem preco sa svet cuduje ze su tam problemy a konflikty ked tam nasackovali par milionov ludi na uzemie Arabov. To ako keby sa Poliaci rozhodli ze si vezmu Ukrajinu a Bielorusko...sak nasi predkovia tam boli. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 21:01:50
|
Treba citat pozornejsie. V danom clanku je vysvetlena saria. A treba si vsimnut aj posledne vety, kde mas odvolavky na literaturu, v ktorej su podrobne citaty v originale a este omnoho viac informacii.Koran, kde sa dovoluje loz a krvna pomsta, cize vrazdy a neprikazuje sa pokanie za usmrtenie neverca je zavazne pre kazdeho moslima, nie len pre nejake islamske skupiny.Neutekam z temy, ale naozaj arabisti a islamisti ti to v danej literture naozaj vysvetlia fundovanejsie ako ja, preto som ti sprostredkovala dany clanok aj s odkazmi.Este ziadny moslimsky predstavitel a teolog nespochybnil fakt, ze sa krvna pomsta, loz a nerobit pokanie za usmrtenie meverca nachadzaju v Korane. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2008 : 21:22:53
|
Šarí'a je islamske pravo a ja to velmi dobre viem, len nechapem to tvoje 'v case sarie', preto som sa pytal ci mas na mysli jeden z ich mesiacov a nahodou si to neskomolila.
No neviem kde by som tu knizku nasiel.
A ano. Oko za oko v Qur'ane je a ja osobne proti nej nic nemam. No zaroven sa casto vyskytuje apelacia na spravodlivost. A na to ze ak nevieme posudit spravodlivo tak to mame nechat na Boha. Takisto odpustenie nie je vynechane (vid priklad hore). Dokonca aj za tym 'oko za oko' sa odporuca radsej odpustit - inymi slovami nastav druhe lice...to poznas nie??
Cize v skratke...vyzera to tak ze Qur'an radi priklonit sa k 'druhemu licu', ale povoluje aj krvnu pomstu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2008 : 19:08:43
|
- Hmm, nejako prilis sa mi neche zastavat sa tych moslimov. Som krestan a my krestania sme s nimi v minulosti mali krvave konflikty, a kto vie ci v buducnosti aj znova dalsie nebudu... A tiez sa mi na islame niektore veci nepacia, no ale trosicku sa ich tu predsa len zastanem
Chocholoušek: spomeniem napr. to, ze novinara- karikaturistu, ktory nakreslil tu neslavne znamu karikaturu s bombou na hlave Mohameda chceli uz 2x zabit
- Neviem preco si niektori ludia, hlavne novinari, myslia ze mozu si len tak hocikoho volne urazat a zosmiesnovat. Ja pre tych moslimov v tomto mam dost velke pochopenie. Mna tiez velmi uraza, ked niekto uraza a zosmiesnuje nasho Krista, alebo keby klamlivo urazal a zsmisnoval napr. mojho otca ci matku, tiez by ma to hrozne štvalo... Kristus, otec, matka..., to su osoby, ktore su mi zvlast blizke a velmi ich milujem. Nemozeme len tak bezohladne niekoho urazat, treba brat ohlad na ludske city a uvedomit si, ze ludia pre lasku aj zabijaju, a ani moslimovia byt nemusia.
radar: posvatna kniha moslimov Koran, dovoluje krvnu pomstu
- Ty si krestanka, takze asi vies, ze v tomto je na tom podobne aj nasa posvetna kniha biblia – Stary zakon. By som teda radsej trosku zjemnil. Tuto moralku "oko za oko" v Starom zakone zaviedol nas Boh. Aj ked my krestania ju az tak nepraktizujeme (mame Novy zakon), je to ale moralka dana od Boha, a teda nemoze byt nejako vyslovene zla, je to sice tvrda kruta, ale predsa len spravodliva moralka.
Dalej kazdy, kto zabije neveriaceho /cize aj krestana/
- No prave ze krestanov a zidov nemaju zabijat, to ich prorok zakazal. Samozrejme s vynimkou vojnoveho stavu, vtedy pochopitelne mozu. Nebo u moslimov okrem ineho znamena, ze tam ma moslim k dispozicii kazdy den desiatky panien
- Mno, ale tuto ich veselu predstavu by sme im hadam aj mohli odpustit. A rozne kuriozne predstavy neba vidime aj u krestanov, i na tomto fore.
Ak zenu znasilnia, potrestaju ju a daju muzovi, ktory je znasilnil.
- Takze najprv k tomu trestaniu zeny, niekedy sa tak deje, lebo vychadza sa z predpokladu, ze ona ho zvadzala, ona je teda vinná. Nepokladam to za spravne, ale u nas sa zasa praktizuje presne opacny extrem, nech by zena toho muza aj naozaj akokolvek zvadzala a drazdila, vzdy je u nas trestany iba muz, iba on je vinny, zena je vzdy nevinna. A ako vieme, niekedy ma ta zena na tom naozaj svoj podiel viny, nejadna vedome a umyslene zvadza a drazdi ten ohen v mužovi a ohrmne sa na tom zabavala, az kym sa on na nu nevrhe. A v takychto pripadoch by si teda nejaky trest zasluzili obaja.
- Ze sa zena nasledne da muzovi, ktory ju pripravil o panenstvo, to mame trochu zasa aj my v Starom zakone. Z pohladu nas uz skazenych Europanov je to divne, ale v skutocnosti je to vysoka čista moralka. Ak muz nejaku zenu pripravi o panestvo, je povinny si ju vziat za manzelku (a tato norma sa trochu uplatnovala aj v krestanstve). Ziaden iny muž by si ju uz nevzal, uz nie je panna, - je to vyssia moralka, ktora aj u nas v minulosti bola, uz upadla, no v islame sa zachovava stale. Teda tu zenu si tam uz nikto iny nevezme. Aj keby sa jednalo o to znasilnenie, no ale co myslis, co je pre nu lepsie? Aby zostala cely zivot opustena, sama, v prazdnote? Alebo radsej aby sa vydala za toho muza, co ho tak vzrusovala ze sa nevedel udrzat, a hoci nie je najlepsi, no bude mat s nim aspon deti a tie jej urcite budu davat znacne citove uspokojenie a robit radostnejsi a plnejsi zivot. A je aj ista moznost, ze s tym muzom zacne aj celkom dobre vychadzat, ukaze sa ze nie je az taky zly, odpusti mu a mozu mat spolu nakoniec aj celkom pekny vztah. Nuz moslimovia teda uprednostnuju tuto druhu moznost, a aj mne sa z dlhodobeho pohladu a nadhladu trochu zda, ze to pre tu zenu moze byt azda aj naozaj lepsie nez by mala zostat cely zivot sama.
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 17:59:29
|
citácia: radar: posvatna kniha moslimov Koran, dovoluje krvnu pomstu
- Ty si krestanka, takze asi vies, ze v tomto je na tom podobne aj nasa posvetna kniha biblia – Stary zakon. By som teda radsej trosku zjemnil. Tuto moralku "oko za oko" v Starom zakone zaviedol nas Boh. Aj ked my krestania ju az tak nepraktizujeme (mame Novy zakon), je to ale moralka dana od Boha, a teda nemoze byt nejako vyslovene zla, je to sice tvrda kruta, ale predsa len spravodliva moralka.
Pierre, moralka „oko za oko“, bola v tych casoch velke plus, lebo hovorila o akej takej spravodlivosti.Ten, kto nieco spravil, tomu sa odplatilo tym istym dielom.Ale oko za oko nie je krvna pomsta. Krvna pomsta znamena, ze sa mozes vyvrsit aj na nevinnom. Napr. nejaka stara vrazda moze byt pomstena na nevinnom vnulovi ci pravnukovi trebars aj zo 4 kolena, a to iba preto, ze je z rodu, kde sa krivda trebars pred 100 rokmi stala. Viem, ze v Pakistane krestania takto tajne zachranuju male deti, trebars tak, ze ich ukryju so suhlasom rodicov niekde daleko v inom meste. Deti ,aj male, by inac cakala ista smrt.
citácia: Nebo u moslimov okrem ineho znamena, ze tam ma moslim k dispozicii kazdy den desiatky panien
- Mno, ale tuto ich veselu predstavu by sme im hadam aj mohli odpustit. A rozne kuriozne predstavy neba vidime aj u krestanov, i na tomto fore
Pierre, ano aj krestania maju vselijake predstavy o nebi, ale nikdy nie hriesne. To je velky rozdiel , u mohamedanov sa jedna o smilstvo ako vysite.
. citácia: Aj keby sa jednalo o to znasilnenie, no ale co myslis, co je pre nu lepsie? Aby zostala cely zivot opustena, sama, v prazdnote? Alebo radsej aby sa vydala za toho muza, co ho tak vzrusovala ze sa nevedel udrzat, a hoci nie je najlepsi, no bude mat s nim aspon deti a tie jej urcite budu davat znacne citove uspokojenie a robit radostnejsi a plnejsi zivot. A je aj ista moznost, ze s tym muzom zacne aj celkom dobre vychadzat, ukaze sa ze nie je az taky zly, odpusti mu a mozu mat spolu nakoniec aj celkom pekny vztah. Nuz moslimovia teda uprednostnuju tuto druhu moznost, a aj mne sa z dlhodobeho pohladu a nadhladu trochu zda, ze to pre tu zenu moze byt azda aj naozaj lepsie nez by mala zostat cely zivot sama.
Pierre, skus sa na to pozriet z hladiska zeny.Ona slobodne povedala muzovi nie, a tato jej sloboda bola posliapana najhorsim sposobom.Nie je nic horsie,ako stratit slobodu a dostojnost.Clovek je iba vtedy stastny, ked miluje slobodne. Tymto zenam bolo tak velmi ublizene., ze maju z toho tazke psychicke problemy. Muz, ktory sa takto sprava k zene, nedokaze ju urobit stastnou, lebo zena potrebuje nehu a lasku a znasilnenie nie je laska.Znasilnenie je tazky hriech, ide sa za to do pekla, ak sa to nelutuje. Ver, Boh lepsie pozna zeny ako ty ,a ked povie prostrednictvom cirkvi ze znasilnenie je velke zlo, az take, ze je za to peklo, tak tomu ver.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 18:54:53
|
citácia: Pierre, moralka „oko za oko“, bola v tych casoch velke plus, lebo hovorila o akej takej spravodlivosti.Ten, kto nieco spravil, tomu sa odplatilo tym istym dielom.Ale oko za oko nie je krvna pomsta. Krvna pomsta znamena, ze sa mozes vyvrsit aj na nevinnom. Napr. nejaka stara vrazda moze byt pomstena na nevinnom vnulovi ci pravnukovi trebars aj zo 4 kolena, a to iba preto, ze je z rodu, kde sa krivda trebars pred 100 rokmi stala. Viem, ze v Pakistane krestania takto tajne zachranuju male deti, trebars tak, ze ich ukryju so suhlasom rodicov niekde daleko v inom meste. Deti ,aj male, by inac cakala ista smrt. Pôvodne zaslal radar - 30 júl 2008 : 17:59:29
Ktora stat?? Ktora Ayat??
Ak nevies, paci sa, hladaj si http://www.islamicity.com/MOSQUE/ARABICSCRIPT/AYAT/3/3_28.htm |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 20:45:09
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 20:53:50
|
citácia: citácia: Kto odmieta Boha a jeho milosti, nie je mudry muz, aj keby hovoril vela jazykmi a poznal vsetky nabozenstva. Pôvodne zaslal radar - 30 júl 2008 : 20:45:09
Vykrucat sa viem aj ja ze az ako vianocka budem vyzerat Ako suvisi s vendettou to ci som ja mudry muz?? Vazne, prepac ale tvoj prispevok bol taky infantilny ze to ani popisat neviem. Mozno som blbec, ale to z moslimov masiarov nespravi a takisto to ani nijak nepomoze tvojim argumentom alebo naopak oslabi moju argumentaciu. Hovorila si ze 'potom im uz len treba ukazat prislusne state v ich posvatnom texte'...zeby take male pokrytectvo? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 22:30:10
|
citácia: Mozno som blbec, ale to z moslimov masiarov nespravi a takisto to ani nijak nepomoze tvojim argumentom Pôvodne zaslal Slayer - 30 júl 2008 : 20:53:50
Mozno prilis pocuvas jedneho moslima a jeho argumenty beries nekriticky. Ja mam tu cest vidiet moslimov v kazdodennom zivote, pozorovat ich skutcne hodnoty a pristup a mozem povedat, ze by som sa v zivote vo vaznej veci na mosma nespolahol. Poznam dokonca moslima, lekara, teda "vzdelaneho" cloveka, ktory sa vyhrazal mojej manzelke, ze ak urazi Mohameda, tak ju zabije. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 22:44:11
|
citácia: citácia: Mozno som blbec, ale to z moslimov masiarov nespravi a takisto to ani nijak nepomoze tvojim argumentom Pôvodne zaslal Slayer - 30 júl 2008 : 20:53:50 Mozno prilis pocuvas jedneho moslima a jeho argumenty beries nekriticky. Ja mam tu cest vidiet moslimov v kazdodennom zivote, pozorovat ich skutcne hodnoty a pristup a mozem povedat, ze by som sa v zivote vo vaznej veci na mosma nespolahol. Poznam dokonca moslima, lekara, teda "vzdelaneho" cloveka, ktory sa vyhrazal mojej manzelke, ze ak urazi Mohameda, tak ju zabije. Pôvodne zaslal Mato - 30 júl 2008 : 22:30:10
Si si isty ze to myslel vazne??
Jedneho moslima?? Koho prosim ta?? Mas v ruke aj nieco racionalne?? Ako to myslis nekriticky? Co konkretne?? Mozno neviem citat alebo co...hmm alebo vy genialni katolici to viete rozlusiti...asi je to sifra, a ja blbec beriem nekriticky reci nejakeho 'jedneho moslima'...no neviem kto by to bol. Ale vsak...skusim otvorit taku nejaku temu na inom fore. Tam sa dockam asi aj odpovede vysokoskolskych profesorov lebo ich je tam dost. Uvidime.
Ide tu len o to, ze radarka neposkytla zatial ziaden doklad o tych veciach ktore tu predniesla, namiesto toho zacala splietat nieco ze nie som mudry/nemozem byt mudry lebo odmietam Boha. Niekedy sa tu citim ako v skolke. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2008 : 22:54:23
|
citácia: Mozno prilis pocuvas jedneho moslima a jeho argumenty beries nekriticky. Pôvodne zaslal Mato - 30 júl 2008 : 22:30:10
Dobre teda. Ako by si si taku situaciu predstavoval? Napriklad mozme tu vendettu pouzit. POVEDZME ze by som sa nejakeho moslima spytal na tu vendettu...a on by mi povedal ze to nie je pravda a zdovodnil by mi to versami z Qur'anu...a ja by som protiargumentoval (trosku skolkarsky)..'ale ja som na katolickom fore pocul ze je to pravda' (podotykam katolickom - nie prave najlepsie miesto ak clovek hlada neutralny zdroj) lebo skutocne by som nic ine ponuknut ani nevedel, zatial mne od radarky nebolo nic ponuknute, tak mam len jej slovo (samozrejme hovorime nie o 'eye for eye' ale tak ako to radarka opisala). Ten jej clanok bol tiez zaujimavy (take najdes o krestanstve tiez) ale takisto si ho tu mozem rozobrat a povyvracat tam par veci ako som to spravil s inkviziciou (napr ze 'zabitie neverca neriesia ako zlocin'...tvrdi..autor...vraj, no ja som ine cital v Qur'ane...jedine co je je ze ten moslim nesmie byt zabity za to, ale zlocinom to zjavne ostava kedze trest na to existuje)Tiez mal autor zjavne nejake agendum.
Takze teda...ako by si si tu situaciu predstavoval? Aky protiargument mam ponuknut? Ktoru 'stat mu mam ukazat'? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 13:52:40
|
radar: Pierre, moralka „oko za oko“, bola v tych casoch velke plus, lebo hovorila o akej takej spravodlivosti.
- Veru.
Ale oko za oko nie je krvna pomsta.
Pojmem krvna pomsta pozname napr. aj z biblie, a rozumieme pod tym predovsetkym smrtelny utok na toho konkretneho vinnika, ktory zabil. Ak napr. nejaky Fero zabije Janovho brata, Jano nasledne pojde zabit toho Fera, klasicka krvna pomsta. Co je ale v principe zaroven aj uplatnenie toho pravidla oko za oko (smrt za smrt). Ty dalej uvadzas, ze sa to niekde praktizuje nie len na dotycneho vinníka, ale aj na jeho rodinu. Nuz hej, nie je to celkom spravne, ale tu treba prihliadnut aj na to ich vnimanie veci, ono sa casto totiz rodina vnima ako jeden celok, hlavne v starych este celkom modernizmom nezkazenych kulturach. Plati tam, ze hanba jedneho člena rodiny je hanbou celej rodiny (aj v krestanskych kulturach to tak bolo, sem tam este trochu i je), a vsetky jeho skutky su vlastne skutkami jeho rodiny. Nie je tam ten nas sucasny individualizmus, skoro vsetko je spolocne, aj skutok člena rodiny je teda skutkom celej rodiny, aj to je spolocne. Vykonana vražda jedneho clena z rodiny je vecou celej jeho rodiny. Predpoklada sa, ze každy člen rodiny nekona iba v mene svojom, ale v mene rodiny, kona vzdy za rodinu. A ked zautocim na niekoho z inej rodiny, je to utok aj na tu jeho rodinu. Takze jedna rodina krvavo ublizila druhej, a preto ta druha ublizi podobne krvavo zasa tej prvej, a to niekedy aj bez presnejsieho zacielenia na toho konkretneho vinnika. Je to vlastne tiez trochu ten princip oko za oko, akurat oko z jednej rodiny za oko z druhej rodiny. V biblii v Starom zakone Boh vsak myslim, ze vyslovene suhlasil len s priamou krvnou pomstou, kazda rodina sa moze takto pomstit iba konkretnemu vinníkovi.
-A zda sa, ze ani Korán tie celorodinne nepriame vendety nekáže. By som preto skor povedal, ze to asi vychadza z ich južanskeho divokejšieho temperamentu. Napr. krestanstvo vendety netoleruje, a hoci boli Sicilia alebo Korzika davno krestanske krajiny, vendeta sa tam bezne uplatnovala a uplatnuje vraj dodnes. Proste divokí južania, no .
Pierre, ano aj krestania maju vselijake predstavy o nebi, ale nikdy nie hriesne. To je velky rozdiel , u mohamedanov sa jedna o smilstvo ako vysite.
- Uz neviem kolko ze tych panien ma presne byt, 72, 73, alebo zeby len 3..., ale skor to asi bude tých vyse 70, sa mi nieco mari.. No kazdy muz tam bude mat vraj vlastnu tu skupinu panien, teda nejedna sa o volne smilnenie, ale budu to skor ako jeho manzelky v hareme. A mnohoženstvo nemozeme jednoznacne odsudit ako neajku totalnu nemravnost, akou je napr. praktizovanie homosexuality, kedze mnohozenstvo Boh toleroval v Starom zakone aj svojim najvacsim milacikom. Bolo to proste pripustne. Len my krestania mame uz laťku danu trochu vyssie.
- A vsetky tie panny maju byt dokonca hnedooke krasavice, hmm, tu vidime zasa klasicky južansky vkus. Pre nejedneho germana by to zasa ziadne extra velke krasavice neboli, ak nemaju modre oči .
Pierre, skus sa na to pozriet z hladiska zeny.
- Aj som sa skusil. Isteže , je to velmi zle, velka tazka a dlhotrvajuca rana na dusi. Ale vzdy sa mame snazit ranu, ci uz telesnu alebo dusevnu, co najskor zahojit a nie si ju pestovat. A ako krestanka poznas tu metodu ako najlepsie zahojit dusevnu ranu, je to odpustit tomu cloveku, ktory ju sposobil, i pomerit a spriatelit sa s nim. Vtedy to preboli najrychlejsie. Aj ked to ta zena na zaciatku bude mat mozno sklon odmietat, je pre nu lepsie aby odpustila, a toho vinníka zacala radsej milovat. A k tomu vydaju, do toho idu tie dalsie faktory, ktore som uz spomenul, nikto iny si tu zenu uz nevezme, zostala by do smrti sama opustena so svojou nezahojenou ranou. Takze celkovo i z dlhodobeho pohladu na jej zivot je trochu lepsie radsej mu pekne odpustit, zmierit sa s nim a zacat ho milovat. To je aj vzdy tradicne ten najlepsi liek ako zahojit ranu.
Muz, ktory sa takto sprava k zene, nedokaze ju urobit stastnou, lebo zena potrebuje nehu a lasku a znasilnenie nie je laska.
- Vsak tu je aj predpoklad, ze vtedy akurat vybuchol, ale inak je to normalny muz, ktory je teda aj schopny milovat a byt aj nežný.
Znasilnenie je tazky hriech
- Veru.
Ver, Boh lepsie pozna zeny ako ty
- No to verim . Napr. v biblii Jeho ustanoveny zakon, ze muži ked vo vojne na nejakom uzemi vyzabijaju svojich nepriatelov, mozu si pobrat ich tamojsie zeny, mozu si ich zobrat domov, ale musia im dat aspon mesiac na oplakanie svojich zabitych pribuznych, az potom sa ich mozu "dotknut" - spravit z nich svoje manzelky. Mno, tiez velka rana ked ti vyzabijaju rodinu a kmen (jeho mužsku časť), dava tu teda Boh tym zenam milosrdny mesiac aby sa vyplakali, vylutostili, ale potom by sa uz kazda mala s tym zmierit, odpustit a zacat milovat toho muza, ktory sa o nu uchadza, a vytvorit s nim rodinu. Tak Boh, ktory zeny pozna lepsie nez ony same, rozhodol. Samozrejme od Noveho zakona sa to uz upravuje, k vydaju treba uz vzdy aj zenin suhlas a moze sa kludne rozhodnut zit aj sama. V casoch stareho zakona sa jej taka moznost prilis nedavala, no vtedy este nebola odokryta ta cesta plnohodnotneho, laskyplneho a Bohumileho zivota aj bez vlastnej rodiny. A maloktora zena ju dokazala najst, takze ak si ju ziaden muž nevzal, cakal ju vacsinou len velmi smutny zivot, samota a prazdnota. Az krestanstvo tu druhu radostnu a plnohodnotnu cestu ukazalo a ponuklo v plnej krase - mnisstvo, reholnictvo alebo volne pustovnictvo.. Krestanstvo ukazuje a uci ako sa da zit aj inak, a pritom velmi plnohodnotne.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 14:20:38
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 15:14:33
|
________________________________________ citácia: . A mnohoženstvo nemozeme jednoznacne odsudit ako neajku jednoznacnu totalnu nemravnost, akou je napr. praktizovanie homosexuality, kedze mnohozenstvo Boh toleroval v Starom zakone aj svojim najvacsim milacikom. Bolo to proste pripustne. Len my krestania mame uz laťku danu trochu vyssie.
Pierre,Jezis Kristus zjavil svojej cirkvi vsetko.Jezis uz nikdy nepride, aby nieco doplnil, napr. z hladiska moralky.Pride az na konci sveta, kedy bude posledny sud.Homosexualita a mnohozenstvo su oba odsudeniahodne a pre nas nebezpecne preto, lebo oba hriechy su smrtelnym hriechom. Takze ak volakedy pre tvrdost srdca Boh povoloval mnohozenstvo Izraelu a svojim milacikom, pre nas to vlastne nema ziadnu inu, len informacnu hodnotu, lebo v nasich casoch, ak by si zhresil hriechom mnohozenstva, ak by si to nelutoval, isiel by si do pekla. Toto ti urcil v terajsich casoch Kristus, takze pozeraj sa na to z hladiska svojej spasy. Milacikom v Izraeli to bolo tolerovane,nesli za to do pekla, ak by si to spravil ty a ini muzi, Kristus ti hovori, ze v dnesnych casoch praktikovanie tohto hriechu by ta priviedlo do pekla.Takze nam tu latku vyssie dal Kristus.A to sa tyka aj vendetty, tam sa tiez juzni krestania nemozu vyhovarat na svoj temperament a na Stary zakon, lebo Kristus urcil pre nase casy moralku, ktora to odsudzuje ako tazky hriech a zotrvanie v nom by kazdeho, aj temperamentnych juzanov priviedlo do pekla.Preto cirkev prislusnikov Cosa nostry na Sicilii a kazdeho, kto uznava a praktizuje vendettu exkomunikuje z cirkvi.
citácia: Mno, tiez velka rana ked ti vyzabijaju rodinu a kmen (jeho mužsku časť), dava tu teda Boh tym zenam milosrdny mesiac aby sa vyplakali, vylutostili, ale potom by sa uz kazda mala s tym zmierit, odpustit a zacat milovat toho muza, ktory sa o nu uchadza, a vytvorit s nim rodinu. Tak Boh, ktory zeny pozna lepsie nez ony same, rozhodol. Samozrejme od Noveho zakona sa to uz upravuje, k vydaju treba uz vzdy aj zenin suhlas a moze sa kludne rozhodnut zit aj sama
- Vsak tu je aj predpoklad, ze vtedy akurat vybuchol, ale inak je to normalny muz, ktory je teda aj schopny milovat a byt aj nežný.
Pierre, kazda zena ma typ muza, ktory je jej radikalne nesympaticky. Moze to byt dobry a charakterny muz, nezny a schopny milovat.A moze byt pre niektoru inu zenu krasny a sympaticky. Je to proste druh antipatie, kedy ti je niekto velmi nesympaticky, hoci ti nic neurobil.Zivot ukazal a aj krestanski psychologovia ucia, ze s tym sa neda nic robit, aj ked sa bude zena namahat ako chce, nesympatia pretrva.Takze ak zenu znasilnil takyto typ muza, zena sa moze snazit kolko chce,vzdy sa jej ten muz bude hnusit.A okrem toho, manzelstvo je v takychto pripadoch neplatne, lebo tam nebol dobrovolny a slobodny suhlas od zeny, hovori Kristus prostrednictvom cirkvi.Takze netreba si v tychto prikladoch, ktore si spomenul brat velmi do srdca moralku Stareho zakona, lebo uz pre nas neplati. Pre nich Boh rozhodol, ze nie je treba suhlas zeny pre manzelstvo, pre terajsie krestanske narody uz Kristus rozhodol, ze kto by zenu nasilim prinutil uzavriet manzelstvo pacha tazky hriech a za to je peklo. Takze vzdy si to ber z hladisky svojej spasy.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 15:48:34
|
Slayer, ten clanok, ktory spominas a ktory som ti sprostredkovala je od A. Bacika. Prinasam ti ho teraz v plnom zneni, kedze si chcel, aby sa dane vyroky dolozili z koranu. Takze tu mas aj odvolavky na koran, vcetne krvnej pomsty. Mozes si prislusne state najst, odvolavky su vzdy v zatvorkach.Myslim, ze je to dostatocne vycerpavajuce, uz naozaj nemam, co k tomu dodat.Treba si najst cas a naozaj velmi zvazovat argumenty typu,ze koran je nespravne prelozeny. Pre pokoj tvojej duse sa jedna o cesky preklad koranu.No a nizsie su este prispevky, ktore odzneli v diskusiach na tuto temu.
, musíme si vyjasnit muslimské chápání významu slova „mír“. Muslimové často tvrdí, že “islám znamená mír”. Slovo islám pochází ze stejného arabského kořene (slm), jako slovo “salaam”, mír. “Islám” nicméně znamená podřízení se vůli Aláha, a to prostřednictvím jeho božského a věčného zákona, šaríi. Slovo “mír” tedy pro muslima znamená rozšíření Domu islámu (Dar al-Islam) na celý svět. Nepřítomnost šaríi je nepřítomností míru. Učení islámu neodděluje moc světskou od moci náboženské. Islám nezná křesťanské: „Dávejte císaři co je císařovo, co je božího, dávejte Bohu.“ Náboženský vůdce chalífa je zároveň vládcem věřících. V jeho pravomoci jsou všechna náboženská, politická i vojenská rozhodnutí. Jelikož v praxi se takové soustředění moci neosvědčilo a důsledky byly tragické, v současnosti žádný islámský stát nemá státní zřízení podle islámského učení. Tato skutečnost je dostatečně výmluvná. Nicméně vidina takovéto celosvětové utopické vlády se udržuje v povědomí muslimů i v učení islámu neustále. Dle islámského pojetí je svět rozdělen na dva tábory. Jedním je Dům míru (Dar al-Islam) s právem šaría a druhým Dům války (Dar al-Harb). Trvalou povinností celé muslimské komunity zůstává džihád (úsilí o islám), v té či oné formě. Džihád má více významů, jeden ale znamená neoddiskutovatelně OZBROJENÝ BOJ. „Dům islámu“ je trvale pod povinností džihádu, dokud neustane existence „Domu války.“ Ideologie džihádu zakazuje muslimům začít vést válku proti nemuslimům, aniž by jim nejdříve nenabídli konverzi k islámu, nebo platbu džizji,tj. daně z hlavy pro nemuslimy (týká se to pouze lidí Knihy – Židů a křesťanů. Pohané mohou volit pouze konverzi, smrt, nebo otroctví). Pokud odmítnou, je muslimům nařízen boj a skutečnost nabídnutí možnosti podřídit se islámu, je chápána jako nedonucování k náboženství. Takto muslimové rozumí významu slova mír – jako „dobrovolné“ podřízení se islámu. (2:193) “A bojujte proti nim, dokud nebude konec svádění od víry a dokud nebude všechno náboženství patřit Bohu (Alláhovi). Jestliže však přestanou, pak skončete nepřátelství, ale ne proti nespravedlivým...“ Islámský model počítá s přítomností Židů a křesťanů ve společnosti, ale jen jako druhořadých občanů s omezenými právy a s povinností placení džizji, daně za „ochranu“. Muslimský muž si může vzít za manželku i židovku, nebo křesťanku. Děti pak budou automaticky muslimové. Muslimská žena si ale nemůže vzít za manžela nikoho jiného, než zase muslima. Zvláštností islámského učení je dovolená lež - taquíja. Opora pro takové jednání vychází ze súry (3:28) „Nechť si věřící neberou nevěřící za přátele místo věřících! Kdo tak učiní, nedostane se mu od Boha ničeho, leda v případě, že byste se od nich obávali nějaké hrozby“. Nejsou – li tedy muslimové dostatečně silní k otevřenému boji, v zájmu šíření islámu je morálně dovoleno lhát. Je dobré si uvědomit, že i mezi muslimy panuje široké spektrum názorů, jsou mezi nimi lidé dobří i zlí a mnoho z nich takové jednání v praxi odmítá. Nicméně výklad Koránu toto připouští. Častým argumentem muslimů o mírumilovnosti bývá súra (2: 256) „Nebudiž žádného donucování v náboženství!...“ V duchu taquíje už neřeknou, že to platí jen jednosměrně, a to nebránit nikomu při přijetí islámu. Jenže tento verš má pokračování: „ A již bylo jasně rozlišeno správné vedení od bloudění! Ten, kdo nevěří v Tághúta a věří v Boha, ten uchopil se rukojeti spolehlivé, jež nikdy se neutrhne.“ Správným vedením se míní islám, blouděním pak všechna ostatní náboženství. Odpadnout od islámu tedy vůbec není povoleno! Šaría za to stanoví pro muže trest smrti, pro ženu vězení, dokud nezmění názor. Praxe dnes bývá většinou jiná, i když se tresty smrti vyskytují stále, pod tlakem světové veřejnosti i samotných muslimů se stávají praktické dopady většinou mírnějšími. Ale i tak konverze od islámu představuje v muslimské společnosti stále vyloučení z občanského života, perzekuci i vězení. (např. mediálně známé případy konverzí muslimů ke křesťanství v Egyptě, nebo Malajsii.) http://www.csi-cr.cz/malajsie_krestanka.php Základem islámu je Korán a sunna ( muslimská tradice, vycházející ze života proroka, jehož jednání je pro muslima dokonalým vzorem). Veškerý život muslima je podřízen předpisům šaríi – muslimského práva. A to do nejmenších detailů všedního života. Na minutu přesně předepsané časy modliteb, kterou rukou se má co dělat, které potraviny jsou „haram“ (nečisté, zakázané), kdy a jakým způsobem se mýt, jak se oblékat, jak se chovat. Při výkladu Koránu je přímo zakázáno používat vlastní úsudek! K tomu jsou určeny „tafsíry“ – uznané výklady veršů Koránu. Ty jsou sepsány na základě svědectví Mohamedových současníků. Svědecký isnád (v islámském slovníku = vědu) nelze obejít. Uznávaný středověký autor tafsírů at – Tirmidhí řekl: „Kdo by Korán vykládal jen podle svého názoru, dopouští se bezvěrectví... Kdo by vyslovil na Korán svůj vlastní názor a došel ke správnému řešení, i v tom případě chyboval.“ Takový přístup je v přímém protikladu ke křesťanskému výkladu Bible i celému způsobu našeho západního myšlení. Je smutnou skutečností, že i v samotném Koránu je více výzev k násilí, k zabíjení i k otroctví, než k modlitbě. Súra (2:216) „A je vám předepsán také boj, i když je vám nepříjemný. Je však možné, že je vám nepříjemné něco, co je pro vás dobré, a je možné, že milujete něco, co je pro vás špatné; jedině Bůh to zná, zatímco vy to neznáte.“ (47:35) „Neochabujte a nevybízejte k míru, když máte převahu, vždyť Bůh je s vámi a On neošidí vás o dobré skutky vaše.” (9:29) „Bojujte proti těm, kdož nevěří v Boha a v den poslední a nezakazují to, co zakázal Bůh a Jeho posel, a kteří neuctívají náboženství pravdy, z těch, kterým se dostalo Písma, dokud nedají poplatek přímo vlastní rukou, jsouce poníženi.“ ( 9:123) „Vy, kteří věříte! Bojujte proti těm z nevěřících, kteří jsou poblíže! Nechť ve vás naleznou tvrdost a vězte, že Bůh je na straně bohabojných!“ ( 9:5) „A až uplynou posvátné měsíce, pak zabíjejte modloslužebníky, kdekoliv je najdete, zajímejte je, obléhejte je a chystejte proti nim všemožné nástrahy! Jestliže se však kajícně obrátí, budou dodržovat modlitbu a dávat almužnu, nechte je jít cestou jejich, vždyť Bůh je věru odpouštějící, slitovný.“ (8:12) „A hle, Pán tvůj vnukl andělům: Jsem s vámi, podpořte tedy ty, kdož uvěřili! Já vrhnu do srdcí těch, kdož nevěří, hrůzu a vy bijte je po šíjích a bijte je po všech prstech!“ Pokud tedy někdo bezmyšlenkovitě opakuje, že je islám mírumilovný, nečetl Korán dost pozorně. Korán postavil muže o stupeň výše, než ženy, dovoluje také mužům „umravnit“ ženu bitím. (4:34) „Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.“ Nutno připustit, že i v Koránu jsou verše, napsané ve smířlivém duchu. I když se co do počtu vyskytují jen vzácně. (2: 195) „Rozdávejte na stezce Boží, avšak nevrhejte se do zkázy vlastníma rukama! Konejte dobré skutky, neboť Bůh miluje ty, kdož dobré skutky konají.“ (3:133) „Pospíchejte k milosti od Pána svého a k zahradě, jejíž šířka se rovná nebesům a zemi a jež připravena je pro bohabojné, kteří rozdávají almužny ve štěstí i v neštěstí a kteří krotí hněv svůj a odpouštějí lidem. Bůh věru miluje ty, kdož dobro činí.“ (60:8) „Bůh vám nezakazuje, abyste byli dobří a spravedliví vůči těm, kdož nebojovali proti vám kvůli náboženství a nevyhnali vás z příbytků vašich, neboť Bůh věru miluje poctivé.“ Alláh tady nezakazuje být dobrý k lidem, kteří nebojovali proti muslimům, ale ani to nepřikazuje. Srovnejme to s křesťanským učením: (Mat 5,37-47) „Vaše slovo buď 'ano, ano - ne, ne'; co je nad to, je ze zlého. Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko a zub za zub'. Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť. Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej. Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Milovat budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.' Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž? A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž?“ V kontrastu s křesťanskou láskou a odpuštěním naopak islám určuje krevní mstu. (2:178) „Vám, kteří věříte, jest předepsán zákon krevní msty za zabití: muž svobodný za muže svobodného, otrok za otroka, žena za ženu. A bude-li komu sleveno něco bratrem jeho, pak nechť následován je zvyk uznaný a budiž zaplacení přijato s dobrou vůlí. A toto je ulehčení a milost od Pána vašeho; kdo pak přestoupí toto nařízení, tomu dostane se trestu bolestného.“ (2:194) „Měsíc posvátný proti měsíci posvátnému; i věci posvátné podléhají zákonu krevní msty! Kdokoliv proti vám vystoupí nepřátelsky, pak i vy proti němu tak vystupte, podobně jako on vystupoval proti vám. A bojte se Boha a vězte, že Bůh stojí na straně bohabojných.“ Zabití nevěřícího Korán vůbec neřeší jako zločin. (47:4)“Když se setkáte s nevěřícími, stínejte jim hlavy, dokud mezi nimi nezpůsobíte dostatek krveprolití. Pak je spoutejte pevnými okovy. Pak bude čas na omilostnění nebo výkupné.” Islám rozlišuje cenu lidského života podle pohlaví a vyznání:(4: 92 ) „A nehodí se, aby věřící zabil věřícího, leda omylem...“ Zákony šaríe stanovují, že není žádné pokání za zabití odpadlíka od islámu, protože stejně zaslouží smrt. Odškodnění za zabití muslimského muže je 100 velbloudů. Odškodnění za smrt nebo zranění muslimské ženy je poloviční než odškodnění placené za muslima. Odškodnění za smrt Žida nebo křesťana je třetinou odškodnění placeného za muslima. Odškodnění placené za zoroastriánce je patnáctinou odškodnění za muslima. Islám je agresívní náboženství. Už za prvních sto let se rozšířil z Arabského poloostrova až na východ do Číny, na západ do severní Afriky, v r. 710 arabové napadli Španělsko a vytvořili z něho muslimskou Andalůzii, která trvala až do konce 14. st. Po dobytí Byzantské říše r. 1453 Mehmetem II. se islám rozšířil i na Balkán a jeho expanzi do Evropy zastavila až bitva u Vídně r. 1683. Zatímco křesťanství se šířilo převážně hlásáním evangelia a mučedníky, úspěch islámské expanze spočívá v jednoduché nabídce motivace boje, udržující vysokou bojeschopnost. Muslim bojuje za Alláha, šíření „pravé“ víry. Pokud zvítězí, připadne mu bohatá kořist i otroci (manželství poražených jsou automaticky zrušena a ženy připadnou jako otrokyně vítězům). Pokud v boji zemře, dostane se rovnou do ráje, kde obdrží za manželky 72 pannen. V každém případě ho tedy čeká zisk. Scénář bývá vždycky stejný. Nejdřív nabídka k „míru“ – k obrácení na islám, nebo k podřízení. Po souhlasu následuje nenásilné nastolení vlády muslimů, po nesouhlasu následuje boj se všemi důsledky. O islámu se tedy nedá tvrdit, že by byl nutně krvelačný – takový pohled je zjednodušující. Přijmeš – li islám, jsi totiž automaticky náš kamarád. Na straně druhé se ale nedá přehlédnout naprostá segregace žen, či jinověrců a neslučitelnost islámského práva se svobodou vyznání. A přesně o toto jde v islámském učení z pohledu evropského chápání lidské svobody. Takový postoj je v našich očích zvrácený a pro nás nepřijatelný. Pro nás i význam nedonucovat platí pro všechny stejně a na obě strany. Citát: „Mezi pohany a ateisty je povinností muslima šířit islámskou víru, ať už ji přijmou dobrovolně, nebo NEDOBROVOLNĚ. Protože konec konců je to v jejich prospěch.“ (říká jak islám, tak i český muslim a arabista Petr Pelikán). http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00399354.mp3 Je třeba mít na paměti, že i tzv. praislámské země byly původně křesťanské. Roku 638 dobyli Arabové Jeruzalém, byli ale tradičně ke křesťanům tolerantní a nezacházeli s křesťanským obyvatelstvem ani s poutníky, kteří putovali ke Svatému hrobu, špatně. Z poutí jim plynul nemalý zisk v podobě obchodu a vybíraných dávek. Později se v Jeruzalémě dostali k moci egyptští Fátimovci a r.1009, chalífa (al-Hákim bin Amr Alláh) nechal zničit chrám Božího hrobu a začal pronásledovat místní křesťany. Křížové výpravy bez ohledu na jejich praktický žalostný dopad, byly tak vlastně reakcí Západu na muslimskou rozpínavost a v samotném prvopočátku byly motivovány snahou o osvobození Božího hrobu i místních křesťanů. Dopad islámské víry na muslimy můžeme posoudit i dnes, podle osvědčeného biblického pravidla: „Po ovoci je poznáte.“ Nakolik tedy obraz života v islámském světě odpovídá životu v míru? Kde je ovoce tohoto života? Jaký účinek měl islám na celé generace jeho vyznavačů? Proč za tolik staletí trvání islámu nikde ve světě nefunguje ideální stát podle islámského učení? Kolik ozbrojených konfliktů je v současnosti, kde by alespoň jedna strana nebyla muslimská? Je snad znakem mírumilovnosti prolévat krev? Přestože před islámem byly v těchto zemích rozvinuté kultury daleko dříve, než u nás, dodnes nemají rozvinuté technologie, ani nelétají do kosmu. Islám způsobil ustrnutí všestranného vývoje, neposkytl lidem za ta staletí nutnou svobodu k rozvoji samostatného myšlení ve všech oblastech života. Proto je třeba se naučit nehodnotit jednotlivé muslimy podle islámu, ale jako ostatní lidi každého zvlášť, podle jejich skutečných činů. Z hodnocení islámského učení naopak vyplývá, že islám není cestou vpřed, ale skokem do středověku, jaký je třeba zásadně odmítnout. Anton S. Bačík Použitá literatura: Hrbkův překlad Koránu Archívy isláminfo Kropáček: Duchovní cesty islámu.
a dalsie prispevky...
• Korán je muslimy považován za slovo boží a představuje v islámu nejvyšší autoritu. Z toho důvodu je nutné pozorně se podívat, jaká slova tato kniha obsahuje. Podrobná studie Koránu a hadísů (příběhy o činech a slovech proroka Muhammada) ukazuje islám, který není představován muslimskou propagandou a není znám ani většině muslimů. Islám, jak se učí v Koránu a jak žil Muhammad, je náboženství nespravedlivé, netolerantní a kruté. Islám obhajuje zabíjení nemuslimů, potlačuje lidská práva menšin a žen. Islám se šířil především džihádem (svatou válkou) a vynutil si cestu zabíjením nevěřících a odpůrců. Zřeknutí se islámu je největší zločin a trestá se smrtí. Muhammad sám byl fundamentalista, a proto nemůže být fundamentalismus oddělován od skutečného islámu. Islám, což znamená "podrobení", požaduje od svých stoupenců podřídit svou vůli a myšlenky Muhammadovi a jeho smyšlenému Alláhovi, bohovi, který opovrhuje rozumem, demokracií, svobodou myšlení a projevu. Korán nařizuje muslimům, aby zabíjeli nevěřící, kdekoliv je potkají (2:191), vraždili je a byli k nim tvrdí (9:123), zabíjeli je (9:5), bojovali s nimi (8:65 ), šli proti nim s velkým úsilím (25:52), neměli s nimi slitování, protože nevěřící patří do pekla (66:9), pak "až jim způsobí úplnou porážku, pevně je spoutali" kvůli výkupnému (47:4).
Pokud jde o křesťany a židy, přikazuje podrobit si je a nařídit jim placení poplatku, nejdříve je však ponížit (9:29). Korán odmítá svobodu vyznání a neuznává žádná jiná náboženství mimo islám (3:85). Ty, kdo nevěří v islám, posílá do pekla (5:10), nazývá je nadžis (nečistí) (9:28) a vyzývá své vyznavače k boji s nevěřícími, dokud nezůstane žádné náboženství vyjma islámu (2:193), vraždit je nebo křižovat, utínat jim ruce a nohy, a vyhnat je s hanbou ze země. Zdůrazňuje, že nevěřící budou v budoucnosti na tomto světě mocně trestáni (5:34) a podrobně popisuje jejich strašlivé utrpení a tvrdí, že půjdou do pekla a budou "napájeni vodou vroucí" (47:15) nebo "hnisem tekoucím" (14:17), že budou zachváceni kouřem a plameny ze všech stran, a když budou prosit o pomoc, "bude jim pomoženo vodou podobnou kovu roztavenému, jež spálí tváře jejich" (18:29), a že jim bude "střižen šat z ohně a hlavy jejich budou polévány vodou vroucí", která jim rozleptá útroby i kůži, a budou mučeni železnými důtkami (22:19). Korán zakazuje muslimům stýkat se s jejich vlastními bratry nebo otci, jsou-li nevěřící (9:23), a přátelit se s nevěřícími (3:28).
O ženách Korán říká, že jsou podřízeny mužům a že jejich manželé mají právo je trestat, pokud je shledají neposlušnými (4:34). Ale jejich potrestání tím nekončí, protože po smrti se dostanou do pekla (66:10). Korán zdůrazňuje nadřazenost mužů tím, že utvrzuje jejich převahu nad ženami (2:228). Nejen že ženám upírá plné právo dědit (4:11-12), ale také je vnímá jako méněcenné a nařizuje, aby jejich svědectví u soudů nebylo bráno v potaz, ledaže je doprovázeno svědectvím muže (2:282). To znamená, že žena, která byla znásilněna, nemůže obvinit toho, kdo ji znásilnil, pokud nemá mužského svědka. Muhammad umožňuje muslimům oženit se až se čtyřmi ženami (ačkoli on sám jich měl více) (4:3) a dovoluje jim využívat tolika otrokyň (žen zajatých ve válce, dosl. "žen, jimiž vládnou vaše pravice" - pozn. překl.), kolik jich zajmou nebo si jich můžou koupit (4:24).
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 19:55:59
|
radar: Homosexualita a mnohozenstvo su oba odsudeniahodne a pre nas nebezpecne preto, lebo oba hriechy su smrtelnym hriechom.
- Mnohozenstvo je hriechom akurat pre krestana. Kto vsak Krista zatial nepozna, krestanske zakony teda nema, na neho sa to zatial nevztahuje. Na neho plati akurat prirodzena moralka, ktora tu je od sameho zaciatku ludstva a jej principy vidime aj v Starom zakone.
lebo v nasich casoch, ak by si zhresil hriechom mnohozenstva, ak by si to nelutoval, isiel by si do pekla. Toto ti urcil v terajsich casoch Kristus,
- Cirkev hovori, ze krestanske zakony platia pre krestanov, no na ludi, co este krestanstvo nepoznaju, sa nevztahuju. Inak by museli ist do zatratenia kompletne vsetci, vsetci moslimovia, budhisti, atd., vsetci okrem nas, pač krestanstvo ma latku nastavenu fakt dost vysoko. Takze na ludi, ktori este Krista nepoznaju, plati len aby sa riadili aspon tou zakladnou prirodzenou moralkou. Ak by vsak klesli aj pod nu, je to uz s nimi zle.
Takze nam tu latku vyssie dal Kristus.A to sa tyka aj vendetty, tam sa tiez juzni krestania nemozu vyhovarat na svoj temperament
- Mno, hej, južni krestania sa vyhovarat nemozu, a nemusi ist len o krvne pomsty, ale aj o cokolvek ine, ale zasa tiez vieme, ze Boh pri sudeni prihliada aj na take okolnosti ako je napr. dusevny stav cloveka a jeho celkove rozpolozenie. A teda za uplne rovnaky hriech mozu dvaja v ocistci znasat rozdielne utrpenie, lebo pre jedneho bolo lahsie sa ovladnut a hriech nespachat ako pre toho druheho s tou temperamentnou južanskou divokou povahou. Dokonca sa moze i stat, ze ten južan pojde len do ocistca a ty za rovnake konanie do pekla. Pac ako my katolici vieme, na tazky smrtelny hriech sa vyzaduje aby bol spachany celkom vedome a celkom umyselne, a u toho divokeho južana sa prave pre jeho divokost nemusi v niektorych pripadoch dostatocne naplnat ten pojem - celkom (celkom vedome, celkom umyselne). A podobne sa vlastne rozlisuje aj medzi muzmi a zenami, muzi maju inu povahu, maju i viac testostosteronu, co ma isty vplyv na ich spravanie, takze tiez sa tu neda klast rovnaky meter.
Preto cirkev prislusnikov Cosa nostry na Sicilii a kazdeho, kto uznava a praktizuje vendettu exkomunikuje z cirkvi.
- No takto, exkomunikovala clenov zlocineckej organizacie Cosa nostra, ale beznych ludi, co vo vlastnej veci vykonali vendetu, zatial nie. Ti sa len klasicky vyspovedaju, olutuju... Kto je vsak exkomunikovany, obycajne potrebuje uz pomoc od biskupa.
Pierre, kazda zena ma typ muza, ktory je jej radikalne nesympaticky...
- Mno, to su ale trochu vynimocne situacie. Ak by taka vynimocna situacia nastala, napr. v casoch stareho zakona, ze si ju vzal taky typ muza, ta zena, na rozdiel od tych ostatnych, bude mat teda tazky zivot trpitelky, za co ju ale Boh neskor po smrti iste odmeni/odmenil. Uvazujem ale vsak hlavne o tych beznych a vacsinovych situaciach, ktore dopadaju dobre.
- A ozaj, vtedy este platilo, ze muz moze svoju zenu aj prepustit. Čiže mohlo sa stat, ze mu zacala plakat, ze hoci sa snazi, nijako si nedokaze nan zvyknut, na zaklade coho sa ten muz mohol zlutovat a prepustit ju. Dnes to uz mozne nie je (rozvod je nepripustny), ale dnes sa aj vstupuje do manzelstva dobrovolne.
Takze netreba si v tychto prikladoch, ktore si spomenul brat velmi do srdca moralku Stareho zakona, lebo uz pre nas neplati.
- Jasne, pre nas krestanov uz tieto niektore vecicky neplatia. My mame tu latku vyssie. Ide vsak o tych, ktori este Krista nepoznaju, a ak teda aspon neklesnu pod zakladnu prirodzenu moralnu uroven, kora je i v Starom zakona, maju sancu na zachranu. A myslim ze moslimovia, aspon vacsina z nich, v principoch pod tuto uroven neklesa. Velke amoralnosti, ktore odmieta uz Stary zakon, odmietaju aj oni.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2008 : 20:28:39
|
A co sa tyka toho dlheho clanku o moslimoch, asi to pisal nejaky protestant, inak by sa zrejme vyhol krtizovat veci, ktore su u katolikov skoro identicke, len napriklad:
Muslimský muž si může vzít za manželku i židovku, nebo křesťanku. Děti pak budou automaticky muslimové.
- To plati trochu podobne aj u katolikov, katolicka strana si moze vziat nekatolicku, ale nekatolicka strana sa musi zaviazat, ze ich deti dostanu katolicke naboznstvo.
A je tam toho viac..
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2008 : 12:33:44
|
citácia: Muslimský muž si může vzít za manželku i židovku, nebo křesťanku. Děti pak budou automaticky muslimové.
Pierre -je tam medzi moslimami a nami este rozdiel, ze zena musi prejst automaticky na moslimsku vieru, ked si zoberie moslima, a ze ak by moslimka presla na katolicku vieru, caka ju vazenie.Ale inak s ostatnym, co si napisal vyssie, suhlasim, az na jednu vec. Myslim, ze prirodzenou moralkou cloveka je monogamia,tak nas stvoril Boh.On nestvoril muza a trebars 3 zeny, aby si ich zobral za manzelky. Stvoril jedneho muza a jednu zenu, jedneho pre druheho.A to, ze sme vsetci raneni dedicnym hriechom, potom viedlo k mnohozenstvu.No a co sa tyka pachania hriechov, ako si povedal,naozaj je to od pripadu k pripadu,treba brat do uvahy celeho konkretneho cloveka a danu konkretnu situaciu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|