Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Tradiční a ich pohľady
 Ostatné témy
 Darwinova teória
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Kde je prava Tradicia Téma Next Topic: Realita pekla - pokracovanie diskusie
Strana: z 3

PavolKukucka

Stav: offline

Odoslaný - 22 jún 2008 :  11:45:48  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
Kaifas
Škoda, že si si neprečítal celú moju úvahu. Ja vôbec nie som proti Darwinovej teórií, ja som sa práve postavil na jeho stranu, odporujem len tým, ktorým vyhovuje podávať Darwinovu teóriu v takom poprekrúcanom tvare, ako ju poznáme dnes. Ja nie som proti Darwinovi, ja som upozornil na tých, ktorý tieto jeho slová prekrútili vo svoch prospech a vyšli s "niečím" proti nielen samotnému učeniu Cirkvi, ale i proti "hlúpemu ľudskému rozumčeku", ktorý si niekedy nedokáže ani spočítať, koľko je 1+1. Ono to je všetko postavené len na ľudskej pýche. Ak človek uzná Bohu jeho stvoriteľkú a neustále dotvárajúcu a obmieňajúcu činnosť, potom táto "nie vývojová, ale zdokonaľujúca sa" teória 100% funguje. Pokiaľ však človek tvrdí, že sa to všetko robí akosi mutovaním samo, potom skutočne nevie, koľko je 1+1.
A čo sa týka mojej fakutly, neštudoval som fakultu, som "len" právoplatný člen sekcie SLovenských geológov. A na to fakutlu nie je potrebné vyštudovať. Tu sa študuje stále, až do konca života.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  12:49:55  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
Sú to populárno-vedecké knihy, myslím, že by mohli uspokojiť.

Pôvodne zaslal kaifas - 22 jún 2008 : 01:13:23

Som si myslel, že si seriozny vedec-biolog, či aspon sa tomu serioznejšie venuješ aspon ako koníčku. Popularnovedecke knihy píšu o tom, čo chcu ľudia počuť, potom sa nečudujem, že si v inej téme písal, čo si písal. a preto sú popularne, lebo navonok pôsobia vedecky, ale sú o ničom. tiež som vyrastal kedysi na takejto populistivckej literature, takže viem o čom hovorím. A je mi jasne, že ked niekto chce mať dobru tržbu, tak píše a dokazuje že Boh nie je, alebo niečo ine, čo je bud proti viere alebo proti cirkvi, zmieša to s polopravdami, dohady vyhlasi za dokazane, a potom tuto zlataninu klamstiev a vymyslov označí za vedu. vieš pre mna je popularno-vedecka literatura výsmechom vedy. A ludia kao ty, naletia potom takýmto nepravdam, lebo autor píše to, čo sa teeb páči.
toto ja ale za serioznu pravdu nepovažujem. A ani nikto iný, kto miluje pravdu.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PavolKukucka

Odoslaný - 22 jún 2008 :  13:42:31  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
citácia:

milý Kaifas
"Populárno - vedecké" knihy neexistujú. Existujú knihy buď "Populárne", alebo knihy "Vedecké".
A skutočne, "Populárnych" kníh je dnes neúrekom plno vo všetkých stánkoch, kníhkupectvách či obchodíkoch. Ako spomenul pisať vyššie, sú to však knihy, na ktorých chce niekto zarobiť, knihy, ktoré sa musia predať, a tak vôbec nie je dôležité, či je v nich písaná pravda alebo polopravda, hlavne tam musí byť písané to, čo ľudia chcú čítať. A ľudia nechcú čítať pravdu, lebo pravda ich mučí, trízni, vstupuje im do svedomia a núti ich k zmene.
A skutočne, "Vedeckých/ kníh dnes nie je veľa, ale, čuduj sa svete, je ich ešte stále toľko, že si ich môže hocikto zakúpiť v predjnich Academia Praha či SAV Bratislava. A v týchto knihách sú fakty, podložené, rembulované, deklarované. Iste, aj v týchto knihách sa píše mnoho neprávd (hlavne keď i vydávali niektorí komunistami podporovani vedecký pracovníci, kariérychtivý dobyvatelia, ale i Judáš zapredal svoju Dušu, preto študujme knihy od tých zvyšných 11.-tich, nie knihy od Judáša).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kaifas

Odoslaný - 22 jún 2008 :  20:43:34  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
"Populárno - vedecké" knihy neexistujú.
Pôvodne zaslal PavolKukucka - 22 jún 2008 :  13:42:31

Ďalšia Vaša neznalosť. Ste geológ a nemusíte oplývať vedomosťami z teórie literatúry, ale vedzte, že populárno-vedecká literatúra existuje, učí sa o tom už aj na základnej škole. Pre ilustráciu spomeniem aspoň Stephen Hawking-Stručné dejiny času, Vojtech Zamarovský-Bohovia a hrdinovia antických bájí. Apropo, populárno-vedeckú literatúru možno nájasť vo vydavateľstve Veda SAV.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 21 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 09 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  20:47:40  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
kaifas, v tomto si ta zastanem, sice Pavol Kukucka chcel neičo ine naznaciť, ale literatura s nazvo m "popularno-vedecka" existuje. žial obsahovo to seriozna veda nie je, a s tym s Pavlom Kukučkom suhlasim.

Ale určite ano "popularno-vedecka literatura existuje, okrem spominaných Johannes von Butlar, Ludvik Souček.... je otazne nakkoľo tu patrí aj ufologicka lit. ale svbojho času by som tam zaradil aj Danikena a jemu podobnych.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kaifas

Odoslaný - 22 jún 2008 :  21:58:36  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Som si myslel, že si seriozny vedec-biolog, či aspon sa tomu serioznejšie venuješ aspon ako koníčku. Popularnovedecke knihy píšu o tom, čo chcu ľudia počuť, potom sa nečudujem, že si v inej téme písal, čo si písal. a preto sú popularne, lebo navonok pôsobia vedecky, ale sú o ničom. tiež som vyrastal kedysi na takejto populistivckej literature, takže viem o čom hovorím. A je mi jasne, že ked niekto chce mať dobru tržbu, tak píše a dokazuje že Boh nie je, alebo niečo ine, čo je bud proti viere alebo proti cirkvi, zmieša to s polopravdami, dohady vyhlasi za dokazane, a potom tuto zlataninu klamstiev a vymyslov označí za vedu. vieš pre mna je popularno-vedecka literatura výsmechom vedy. A ludia kao ty, naletia potom takýmto nepravdam, lebo autor píše to, čo sa teeb páči.
toto ja ale za serioznu pravdu nepovažujem. A ani nikto iný, kto miluje pravdu.

Pôvodne zaslal alesko - 22 jún 2008 :  12:49:55

Si totálne nečestný. V inej téme si ma bez akýchkoľvek náležitých informácií obvinil z neznalosti, a seba povýšil na osobu, ktorá pravdu pozná. Keď som Ťa vyzval, aby si mi poskytol zdroj, z ktorého čerpáš, mohol som len márne čakať (úprimne, neprekvapuje ma to). Keď ste žiadali zdroj o modernej evolúcii, okamžite som vám poskytol dve knihy. Jediné, čo vám (to Ti navykám, reagovalo vás viac) asi na nich vadí je, že sú populárno-vedecké. Vysvetlím teraz pojem populárno-vedecká literatúra. Autorom je vedec, zaoberajúci sa danou problematikou (Dawkins-evolučný biológ na univerzite v Oxforde, Lorenz-zakladateľ etológie, nositel nobelovej ceny). Samotný text je písaný jazykom prijateľným pre širšie, v odbore nevzdelané vrstvy. Sám si o sebe tvrdil, že si nebiológ. Skús si prečítať nejakú knihu od Hawkinga. Určite sa o modernej fyzike dozvieš viac, ako keby si navštívil prednášku z teoretickej fyziky.
A teraz k podstate veci. Odsúdil si mnou spomínané zdroje, napriek tomu, že si ich ani neprečítal. Či snáď si to za tú noc stihol? Prečítaj to, premysli a potom sa teším na Tvoju kritiku. Populárno-vedecká literatúra Ti nevonia? Ponúkol som omnoho viac serióznejší zdroj ako 2000 a viac rokov starú zbierku spisov, ktorá v tomto smere (vývoj druhov) ponúka, a to musíš so mnou súhlasiť, absurdné informácie (vznik sveta za 7 dní). Chceš odo mňa učebnicu evolúcie? Prosím:Jroslav Flegr-Evoluční biologie, Academie 2005.
V inej časti tejto témy si sa pýtal, aký je rozdiel medzi mŕtvym a živým organizmom. Kategoricky si vyhlásil, že chemicko-biologickým zložením sú rovnaké. Touto chybnou premisou si zákonite došiel k chybnému úsudku. Po smrti dochádza k zmenám na molekulárnej úrovni ako kvantitatívnych, tak aj kvalitatívnych.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 21 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 09 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  22:29:30  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
som fyzik, Hawkinga som nejak moc nečital, aj ked osm niektore knihy mal v ruke. A viem, že pokiaľ nema človek nejake fyzikalne vzdelanie, tak ho ani pochopiť správne nemusí. to je to zákulisie pop.ved. literatury - že hoci je pisana pre masy, lahko môže dôjsť k chybnej dezinpretácii daneho, hoc vedeckeho, textu. Prave preto mi je bližšia seriozna veda, ktora sa vyjadruje presne a jednoznačne a nemá ako dôjsť k dezinpretácii.

čo sa týka odsudenia, ty si ma odsudil že som zly, aj to len na zaklade toho, že som katolik...takže sme si fifty-fifty. aj ked určite ne umyselne, tak sorry. ale mam s popularno-vedeckou literaturou svoje skusenosti. ako vedca ma skor zaujimaju knihy s faktami, nie obkecove knihy. Neviem ti odporučiť knihy, prečital som ich viac, ale nazvy si nezapisujem, bolo to davnejšie takže sorry) ak maš záujem povedz si o čo konkretne zaujem maš a pokusim sa pohľadať v knižnici.

ty odsudzuješ bibliu a ani ju nepoznaš. Nikto netrvdí že svet vznikol za 7 dni. Ked ignoruješ historicky fakt že slovo den ma v hebr. aj iny vyznam, Budiž. Navyše biblia nie je vedeckou príručkou, takže sa ani prakticky o ňu neopieram ked ide o vedu. Iba čo mam overene je fyzikalny vznik sveta, kde je popísaný celkom dobre vedecky- teda, že to čo je napisane v biblii , veda(ajme fyzika) potvrdzuje vedeckym vyskumom, bez navaznosti či zaujatosti (ne)dokazať Boha.

čo sa tyka živý/mrtvy organizmus : ja viem že tam aj tam prebiehaju procesy či chenmicke alebo biolohgicke. Teda pri mrtvom organizme nastava rozpad. chcel som len poukazať, že život nie je len o bio-chemicko-fyzikalnych veciach. Ale rad sa necham poučiť, tam si priznavam neznalosť a možné zle pochopenie.

kaifas

Odoslaný - 22 jún 2008 :  23:36:28  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
som fyzik, Hawkinga som nejak moc nečital, aj ked osm niektore knihy mal v ruke. A viem, že pokiaľ nema človek nejake fyzikalne vzdelanie, tak ho ani pochopiť správne nemusí. to je to zákulisie pop.ved. literatury - že hoci je pisana pre masy, lahko môže dôjsť k chybnej dezinpretácii daneho, hoc vedeckeho, textu. Prave preto mi je bližšia seriozna veda, ktora sa vyjadruje presne a jednoznačne a nemá ako dôjsť k dezinpretácii.
Pôvodne zaslal alesko - 22 jún 2008 : 22:29:30

Súhlasím a dodávam, že záleží aj od spisovateľského umenia autora.

citácia:
čo sa týka odsudenia, ty si ma odsudil že som zly, aj to len na zaklade toho, že som katolik...

Druhýkrát opakujem, že som to neurobil a poslednýkrát Ťa žiadam, aby si mi nepodsúval do úst citáty, ktoré som nevyslovil.

citácia:
ty odsudzuješ bibliu a ani ju nepoznaš.

Keďže si vedec isto máš toto svoje tvrdenie podložené aj niečím iným ako vlastným želaním.

citácia:
Nikto netrvdí že svet vznikol za 7 dni. Ked ignoruješ historicky fakt že slovo den ma v hebr. aj iny vyznam, Budiž.

Tvrdí to Biblia. Iný význam? Myslíš napr. doba? Chápeš to ako bližšie neurčený, no reálne existujúci časový úsek?
Znamená to teda, že vznik svetla trvalo istú dobu, rovnako dlhú ako následné oddelenie vôd a vznik neba, čo samozrejme trvalo tú istú dobu ako stvorenie súše, mora a zelene, nasledujúce tou istou dobou, počas ktorej vznikli všetky zo Zeme viditeľné vesmírne telesá, za rovnakú dobu potom vznikli vtáky a morské zvery (asi aj veľryby) aby nakoniec opäť v rovnakej dobe vznikli suchozemské zvieratá a človek. Teda vznik zo Zeme viditeľných vesmírnych telies trval rovnaký čas ako vývoj človeka a suchozemských živočíchov - nikde sa nespomína, žeby existoval dlhší a kratší deň (doba).

citácia:
Navyše biblia nie je vedeckou príručkou, takže sa ani prakticky o ňu neopieram ked ide o vedu. Iba čo mam overene je fyzikalny vznik sveta, kde je popísaný celkom dobre vedecky- teda, že to čo je napisane v biblii , veda(ajme fyzika) potvrdzuje vedeckym vyskumom, bez navaznosti či zaujatosti (ne)dokazať Boha.

Áno, Biblia nie je vedecká príručka. Tak prečo potom cirkev neustále do vedy zasahuje a snaží sa ju diktovať tak aby nevznikal taký svetonázor, ktorý by ponúkal svet bez Boha. Tie fyzikálne dôkazy ma celkom zaujímajú. Snáď o ne môžem poprosiť.

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  23:45:10  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Ponúkol som omnoho viac serióznejší zdroj ako 2000 a viac rokov starú zbierku spisov, ktorá v tomto smere (vývoj druhov) ponúka, a to musíš so mnou súhlasiť, absurdné informácie (vznik sveta za 7 dní).

toto je tvoje odsudenie Biblie. Tvoja neznalosť je v tom, že Cirkev ju nepovažuje za vedecku knihu. Keby ju považovala, tak mam problem, lebo v tomto, by mi bolo veľmi ťažko súhlkasiť. ale už som počul, od sektárov samozrejem, že aj to treb brať doslovne, takže je možne že su aj kresťania, ktorí vznik sveta za 7 dni, aj ked veda čosi ine hovorí. Ale rozhopdne ja nepripuštam, že by svet vznikol za 7 dni, , či za 7 rovnako dlhých úsekov. či nejak v rozpore s vedeckými poznatkami, alebo arch. vykopávkami.

Otázka je však nakoľko tu bol prirodzený prechod(medzidruhovo, alebo vramci druhu) a nakoľko niektoré druhy vznikali silnejším/slabším zásahom Boha. aj ked určite nie všetko, ale su miesta, kde bol taký vývojový skok. Rozhodne(ak sa pustim do nepresných pojmov) dá sa najsť teoria ktorá spája evolúciu s kreacionizmom(ktory je opakom k evolucii), a ísť pomedzi jedno i druhé. Z mojej strany si myslím, že konečný verdikt treba počkať, lebo aby bol dostatočný čas na objavenie práve tých prechodov, nechcem sa totiž vyhovárať že ked niet prechodov, tak niet evolucie, a tak zpalnovať vedecku medzeru Bohom. Ak by sa však i napriek dostatočnému dlhemu času, možnostiam a iným veciam podarilo nenájsť nič, tak potom je to realnejšie že evolucia(alebo Darwinova teoria ako predchodca) nie je dostočnou teoriou. Otazka je koľko čakať.

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  23:49:50  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
čo sa týka pojmu "doba". To žeja niečo označím, že postupovalo podľa nejakých etáp..... nemusí nutne znamenať aj rovnaké úseky... môže to byť napr. ráno= začiatok, večer = koniec. ide skôr o to potom, či tie fázy nasledovali tak ako sú popísané ači tie fázy boli v tkaom poradí. Ja osobne som tam našiel jedinú nezrovnalosť s biologiou a síce, že vtáci vznikli skôr ako suchozemske tvory. Skôr som sa zaberal fyzikalnymi vecami a nie biologickymi.
Linku ti pošlem sukromnou správou, lebo Maťo by ma odstrelil že tu si neustále robím reklamu na svoj blog.

Vieš ale ty(bez urážky) alebo druhí ľudia to zas všetko pasujete, aby to bolo len a len bez Boha. Takže by to chcelo nejaký seriozny vyskum ktory by odstranil "zavislosť na stranickej knižke" a zaujatosť samozrejem, ako sme sa bavili s iným človekom v inej téme

Ales

Odoslaný - 22 jún 2008 :  23:59:09  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
inač, myslim si, že by bolo vhodne, aby si vedel, že nie som veriaci od narodenia, a že som vyrastal pod komunistickou výchovou a stále žijem v ateistickom prostredí. Vlastne okrem toho sú aj ine fyzikalne veci , ktoré ma priviedli k Bohu a môžem povedať, že veda mi ukazala že Boh existuje. Ale rozhodne v danej dobe keď som to ešte len zisťoval(vzťah veda-viera) som bol viac neveriaci ako veriaci, takže nemal som dôvod niečo si vysvetlovať a montovať tam Boha. Viacmenej vtedy to bolo na báze pokus omyl - rozmýšlanie, že ako by to vyzeralo keby Boh nebol a keby bol, teda skôr fungovalo.
Rozhodne však vierou nechcem nahradzovať vedu, a dúfam že veda pokročí na takú mieru aby bolo možné pochopiť iné , teraz neznáme veci.

rad.ek

Odoslaný - 23 jún 2008 :  01:44:34  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:

Keď ste žiadali zdroj o modernej evolúcii, okamžite som vám poskytol dve knihy. Jediné, čo vám (to Ti navykám, reagovalo vás viac) asi na nich vadí je, že sú populárno-vedecké.

Já osobně jsem nežádal o žádný zdroj o moderní evoluci, ale chtěl jsem diskutovat o tom, proč by měla být považována evoluční teorie za vědeckou a jak vlastně oficiálně zní evoluční teorie.
Víš jak oficiálně zní evoluční teorie?
Populárně vědecké knihy ani nevím jestli mi vadí nebo nevadí.
Knihu o slepém hodináři jsem kritizoval ne proto, že je údajně populárně vědecká, ale už podle názvu je mimo mísu. Naváží se do Stvořitele, a na to přírodní věda nemá definiční obor. Pokud se do Stvořitele autor naváží ne z oboru přírodních věd, potom je zřejmě v tom oboru, ve kterém se do Stvořitele naváží, stejný amatér jako já, a už ta kniha není ani populárně vedecká.

citácia:
Ponúkol som omnoho viac serióznejší zdroj ako 2000 a viac rokov starú zbierku spisov, ktorá v tomto smere (vývoj druhov) ponúka, a to musíš so mnou súhlasiť, absurdné informácie (vznik sveta za 7 dní).
Pôvodne zaslal kaifas - 22 jún 2008 : 21:58:36

Možná nečtu pozorně, ale bibli jako zdroj přírodovědeckých informací Ti tu nikdo nenabízí.
Nebo kdo to podle tebe dělá?
Pokud je bible tím, co o ní církev učí, není a nemá být zdroj přírodovědeckých informací.
Učení církve se nezabývá přírodními vědami, ale věříme, že tím, co chtěl Bůh zjevit o sobě a o spáse člověka.
V otázkách biologie budu možná víc věřit Tebou uvedenému autorovi, ale v otázkách Božího zjevení je pro mě úplně mimo mísu a nezajímavý.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 23 jún 2008 :  01:54:44  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
Áno, Biblia nie je vedecká príručka. Tak prečo potom cirkev neustále do vedy zasahuje a snaží sa ju diktovať tak aby nevznikal taký svetonázor, ktorý by ponúkal svet bez Boha. Tie fyzikálne dôkazy ma celkom zaujímajú. Snáď o ne môžem poprosiť.
Pôvodne zaslal kaifas - 22 jún 2008 : 23:36:28

Podle mě to, co církev dělá, je zcela logické a nutné, pokud nemá být v rozporu sama se sebou.
Nabízí Boží zjevení, učení, které v souladu s klasickou filosofií není vnitřně rozporné, a může být tedy pravdivé.
Pokud kritizuje světonázory, které nabízejí svět bez Boha (nebo s jiným pojetím Boha než jak to učí církev), není to nic proti přírodním vědám, ale proti filosofickým proudům, které jsou většinou vnitřně rozporné, a nemůžou být tedy pravdivé.
Minimálně se to dá pochopit tak, že pokud křesťané věří pravdivosti své víry, je logické, že poukazují na to, co je s ní v rozporu, a brání ji.

Podle mě to dělá každý, a kdo tak nejedná, žije v rozporu se svým přesvědčením, což mu nezávidím.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 23 jún 2008 :  09:07:14  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Kaifas, Biblia to nieje len taká kniha ledabolo napísaná nejakým chlapíkom, čo si niečo zmyslel. To je 2000 rokov zozbieravané písmo mnohých ľudí. A samozrejme nemôže sa brať doslovne. Veď ako sa berie metafora u autorov? Doslova ako je napísaná? Nie. Bibliu netreba čítať ako román. Treba ju študovať, nad textom premýšlať, a aj tak niekedy sa nedá presne určiť čo tým autor chcel povedať. Je jednoduché povedať: tvrdí za sedem dní a vedecky je dokázané že sa to vyvýjalo dlho. Ale zase je to chabá argumentácia na základe nepochopeného alebo nevôle pochopiť pravý význam.
Ale teda ked ste si taký istý Kaifas, že Boh nestvoril zem, tým pádom ani človeka, odpovedzte mi Váš názor alebo vedecký poznatok, ako vzniklo vedomie? Alebo samotný život? Ako je niečo živé?

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  09:35:59  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
kaifas, ale dodatočne ma napada, že ak verím, že Boh je všemohuci, mohl svet stvoriť za 7 dni.... do slova a do pismena.... a len tak nahodne zamiešať fyziku chemiu, biologiu, žeby to vypadalo že to trvalo viac ....:DD

kaifas

Odoslaný - 23 jún 2008 :  11:11:44  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
kaifas, ale dodatočne ma napada, že ak verím, že Boh je všemohuci, mohl svet stvoriť za 7 dni.... do slova a do pismena.... a len tak nahodne zamiešať fyziku chemiu, biologiu, žeby to vypadalo že to trvalo viac ....:DD

Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 :  09:35:59

Ak je Boh všemohúci, mohol stvoriť zákony evolúcie a ďalej do vývoja sveta nezasahovať.

pre ostatných, hlavne rad.ek: Ospravedlňujem sa, ale namám teraz moc času, no určite sa budem snažiť ešte dnes náležite odpovedať. Zatiaľ prajem pekný deň.

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  11:27:12  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
myslel somtu poznamku ako vtip...

ale inač suhals, teda...nie uplny... lebo praveže fyzikalne zakony a chemicke, ci biologicke su tiež len dôsledkom Božieho zásahu....

práveže to je to čo som vyššie písal: že Boh dal svetu zákony podľa ktorých sa svet vyvíjal. Len na určite veci zasiahol, aby zapríčil nejaký "evolučný" skok napr. vznikne nejaký druh či dá život.

Boh nieje proste človek, ktorý niečo urobí a potom sa o to nestaraá, je ako rodič, ktorý sa staraá o svojich potomkov.

Azuritko

Odoslaný - 23 jún 2008 :  11:31:02  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:

Ak je Boh všemohúci, mohol stvoriť zákony evolúcie a ďalej do vývoja sveta nezasahovať.
Pôvodne zaslal kaifas - 23 jún 2008 : 11:11:44

Lenže kedže sa v biblii píše, že stvoril zvieratá, všemožného druhu, tak tým pádom mohol teoreticky stvoriť zákony evolúcie, ale tak aby sa uskutočnili nie náhodne ale tak ako On chce. Čiže dopredu bolo od Boha dané aké zvieratá budú existovať, a akými fázami budú prechádzať. Ale človeka stvoril osobitne. Ten nebol výsledkom evolúcie.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  09:39:31  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:

Já osobně jsem nežádal o žádný zdroj o moderní evoluci,
Pôvodne zaslal rad.ek - 23 jún 2008 : 01:44:34

Ste si istý? Nerozumiem potom Vašej predchádzajúcej požiadavke...

citácia:

můžeš příteli dát odkaz na nějaký text
Pôvodne zaslal rad.ek - 22 jún 2008 : 00:32:15

Čo sa týka toho, že kto sa odvoláva na Bibliu ako zdroj prírodovedeckého poznania, tak sú to kreacionisti. Na tejto téme priamo nik, ale mal som pocit, že nejeden tu obhajuje kreacionizmus a ten Bibliu ako zdroj berie, za predpokladu, že ten môj pocit nebol správny, sa ospravedlňujem.
V prípade definície, tých je všade dostupnosť. A samozrejme sa rôznia, ale to je vo vede bežné. Aby ste ma nechytali za slovíčka, pretože tu poviem jednu a Vy ako oficiálnu poznáte inú (skutočne treba odlišovať pojmy ako Biologická evolúcia, kultúrna evolúcia, či Evolučná biológia a tento je v tomto prípade asi najdôležitejší), a tiež radšej diskutujete ako čítate, použijem vlastný slovník. Nemienim sa týmto nejak povyšovať, len mám pocit, že Vám viac ako o učebnicové (alebo až wikipediové) definície ide skôr o môj osobný pohľad na problematiku.
Evolučná biológia je disciplína, ktorá aplikuje vedecké poznatky z paleontológie, genetiky, molekulárnej biológie, fyziky, matematiky, štatistiky, poprípade psychológie a sociológie na štúdium a opis mechanizmov fylogenézy.
Je možné, že na úplné potvrdenie evolučnej teórie nebude dostatok dôkazov, ale určite evolúcia ako aj iné prírodné vedy využíva seriózne postupy.
Ohľadom cirkvi a jej obrany vierouky. Proti tomu nič nemám ak sa to skutočne robí na poli filozofie. No vieme, že cirkev neostáva len pri tom. Pár aj filozofických kníh počas histórie Európi už horelo - viem to je už minulosť a je to predmet inej témy, tak odtiaľ bokom. Ale ste si úplne istý, že cirkev nepodporuje snahu kreacionistov dostať sa do učebníc biológie? (Nemusíte na to reagovať, bo sa skutočne odkloníme od témy, len sa mad tým zamaslite)

P.S.: Dúfam, že Slepého hodinára ste neodmietli na základe názvu, ale po náležitom prečítaní, lebo citujúc azuritka: "to nie je len taká kniha ledabolo napísaná nejakým chlapíkom, čo si niečo zmyslel." Dawkins v nej nekritizuje vieru kresťanov v Stvoriteľa, ale kritizuje kreacionizmus a podľa mňa je to zcela logické a nutné, pretože kreacionizmus môže ísť proti filozofickým prúdom, no medzi prírodnými vedami nemá čo robiť, no on sa o to snaží. (dúfam, že nevadí, že som Vás v posledných vetách parafrázoval)

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  09:47:49  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
kaifas, súbežne s touto tému je tu aj téma Vznik človeka. tam som to trochen viac rozpísal.

Nikto z nás tu neobhajuje kreacionizmus vo svojej vedeckej podobe, Boli v historii tohoto fora aj temy, kde sa diskutovalo , či evolucia, či kreacionizmus. Obidve teorie vo svoje extremnosti však maju svoje pre aj proti. Je možné že vývoj prebiehal za pomoci evolúcie , ktorá nesie prvky kreacionizmu, čiže Boh bol iniciatorom určitých evolučných skokova povedzme, urýcvhll evoluciu v niektorých prípadoch, alebo vytvorením vonk. podmienok donútil napr. vodné organizmy vyjsť na zem a pod. a ďalej sa druhy vyvýjali samostatne.

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  10:00:57  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
Kaifas, Biblia to nieje len taká kniha ledabolo napísaná nejakým chlapíkom, čo si niečo zmyslel. To je 2000 rokov zozbieravané písmo mnohých ľudí. A samozrejme nemôže sa brať doslovne. Veď ako sa berie metafora u autorov? Doslova ako je napísaná? Nie. Bibliu netreba čítať ako román. Treba ju študovať, nad textom premýšlať, a aj tak niekedy sa nedá presne určiť čo tým autor chcel povedať. Je jednoduché povedať: tvrdí za sedem dní a vedecky je dokázané že sa to vyvýjalo dlho. Ale zase je to chabá argumentácia na základe nepochopeného alebo nevôle pochopiť pravý význam.
Ale teda ked ste si taký istý Kaifas, že Boh nestvoril zem, tým pádom ani človeka, odpovedzte mi Váš názor alebo vedecký poznatok, ako vzniklo vedomie? Alebo samotný život? Ako je niečo živé?

Pôvodne zaslal Azuritko - 23 jún 2008 :  09:07:14

Prečo práve Biblia je tým textom, ktorý treba študovať a premýšlať nad ním? Prečo nie Korán? Prečo nie Kniha mŕtvych, Pytagoras, Voltair, Freud, či len samotná Stará zmluva? Tieto knihy už boli ledabolo napísané, alebo je to na "základe nepochopeného alebo od nevôle pochopiť pravý význam"?
Budem sa opakovať, hoci nerád, preto prosím pred dotazom, môj viackrát prečítať, prípadne aj pozdržať v pamäti. Nie som si istý, že Boh nestvoril Zem, neviem ako vznikol život či vedomie. Živé systémy sa od neživých odlišujú komplexitou, usporiadanosťou, diverzifikovanosťou a schopnosťou prispôsobovať sa.
P.S.: Prof. Ladislav Kováč z Prírodovedeckej fakulty UK sa zaoberá kognitívnou biológiou, tam sa dajú nájsť vedecké poznatky o vzniku vedomia.

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  10:05:04  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
Je možné že vývoj prebiehal za pomoci evolúcie , ktorá nesie prvky kreacionizmu

Pôvodne zaslal alesko - 24 jún 2008 :  09:47:49

Je možné že vývoj neprebiehal za pomoci evolúcie, ktorá nesie prvky kreacionizmu.

rovnako právoplatný výrok

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  10:15:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Je možné že vývoj prebiehal za pomoci evolúcie , ktorá nesie prvky kreacionizmu

Pôvodne zaslal alesko - 24 jún 2008 : 09:47:49

Je možné že vývoj neprebiehal za pomoci evolúcie, ktorá nesie prvky kreacionizmu.

rovnako právoplatný výrok

Pôvodne zaslal kaifas - 24 jún 2008 : 10:05:04

prave preto som použil spojenie "je možne"

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  13:34:55  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
založil som inu temu, v sebcii Biblia,t am môžem pokračovať o biblii, a tu sa venujme Darwinovi, či teoriam vzniku života.

rad.ek

Odoslaný - 24 jún 2008 :  23:41:43  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Já osobně jsem nežádal o žádný zdroj o moderní evoluci,
Pôvodne zaslal rad.ek - 23 jún 2008 : 01:44:34

Ste si istý? Nerozumiem potom Vašej predchádzajúcej požiadavke...
citácia:

můžeš příteli dát odkaz na nějaký text
Pôvodne zaslal rad.ek - 22 jún 2008 : 00:32:15

Ano jsem si jistý.
Celý můj text zněl:
„A jak vlastně zní evoluční teorie, můžeš příteli dát odkaz na nějaký text - toto je evoluční teorie vzniku druhů?“
Ptal jsem se jednu konkrétní věc – text definice evoluční teorie vzniku druhů.

Pro pořádek ještě napíšu, na co dalšího jsem se ještě ptal:
Ony existují i neseriózní učebnice evoluce? Mohl bys prosím některou uvést?
A jaké bludy učí Behe, on fušuje do věrouky? Nebo odporuje nějakým jiným dogmatům (třeba nějakým vědeckým)?
Jaká náhoda v našem vesmíru existuje? Co o ní víš?
A proč by kreacionisti nemohli mít pravdu?
Proč by měl pan Dawkins v knize "Slepý hodinár" uspokojit otázku po vědeckosti evoluční teorie?
Víš jak oficiálně zní evoluční teorie?

citácia:
V prípade definície, tých je všade dostupnosť. A samozrejme sa rôznia, ale to je vo vede bežné. Aby ste ma nechytali za slovíčka, pretože tu poviem jednu a Vy ako oficiálnu poznáte inú (skutočne treba odlišovať pojmy ako Biologická evolúcia, kultúrna evolúcia, či Evolučná biológia a tento je v tomto prípade asi najdôležitejší),

Myslím že se tu bavíme o evoluční vývojové teorii vzniku druhů.
Myslím, že by nemělo ve vědě být běžné, aby existovalo víc definic té samé teorie.
Na evolučhí teorii vzniku druhů mě třeba mimo jiné zaujalo, že jsem právě nikde žádnou oficiální definici nenašel.
Při diskusi tu http://evolucevskreace.ic.cz/index.php (bohužel už to bylo dost dlouho mrtvé, tak to asi ruší, ale je to škoda, v archivu bylo pro mě dost cenných informací), bylo podle mě docela pochopitelným způsobem popsané od Oldy, co to vlastně evoluční teorie je. Ale oficiální znění tam nikdo nedal. Zřejmě žádné neexistuje?

citácia:
a tiež radšej diskutujete ako čítate, použijem vlastný slovník. Nemienim sa týmto nejak povyšovať, len mám pocit, že Vám viac ako o učebnicové (alebo až wikipediové) definície ide skôr o môj osobný pohľad na problematiku.

Na disusním fóru je myslím logické, že se diskutuje.
To neznamená, že když potřebuji, tak si něco nepřečtu.
A samozřejmě tu konrétně mi jde i o to, co o dané problematice Ty víš, čemu jen věříš, a jestli to máš utříděné.
Třeba mě to posune dál v tom, co o věci vím a věřím já.

citácia:
Je možné, že na úplné potvrdenie evolučnej teórie nebude dostatok dôkazov,

V tom se zřejmě shodneme, ale mě pořád není jasné, jak by se dala evoluční teorie vyvrátit. Samozřejmě tu už zaznělo, že kdyby našli člověka dřív než jeho předky ve vývojové řadě. Jednu námitku na tento zvláštní argument (jakoby se s úměvem v podtextu přiznávalo, že je evoluční teorie nevyvratitelná) jsem už uvedl. Ale myslím že se shodneme, že takového nálezu se zřejmě nedočkáme.

citácia:
ale určite evolúcia ako aj iné prírodné vedy využíva seriózne postupy.

Možná by bylo vhodné si opravdu na začátku napsat, jak zní evoluční teorie, a potom si říct něco o tom, jak moc využívá seriózní postupy.

citácia:
Ohľadom cirkvi a jej obrany vierouky. Proti tomu nič nemám ak sa to skutočne robí na poli filozofie.

Církev předává nějaké poselství.
To není filosofické, ale zjevené, filosofií by se k němo nikdo nedostal. Pokud by je, jak věříme, Bůh nezjevil, zůstalo by lidem skryté.
Ale filosofie zřejmě může silou lidského rozumu posoudit, jestli toto zjevení není vnitřně rozporné, jestli neodporuje lidskému rozumu. (To nemůžou například přírodní vědy, protože si redukují svůj definiční obor jen na hmotu)

citácia:
No vieme, že cirkev neostáva len pri tom.

Myslím, že není nutné, aby při obraně svého přesvědčení kdokoli zůstával jen na poli filosofie. Křesťané něpříklad věří, že pro každého je při obraně svého přesvědčení důležité držet se Božího zákona. Co učí církev o Božím zákonu je veřejně známé. Je snadné posoudit, kdo podle Božího zákona, jak v něj věří křesťané, jedná při obraně svého přesvědčení zle a kdo ne.

citácia:
Pár aj filozofických kníh počas histórie Európi už horelo - viem to je už minulosť a je to predmet inej témy, tak odtiaľ bokom.

Ano, je to jiné téma a moje odpověď se dá stejně vydedukovat z předchozího odstavce.
citácia:
Ale ste si úplne istý, že cirkev nepodporuje snahu kreacionistov dostať sa do učebníc biológie? (Nemusíte na to reagovať, bo sa skutočne odkloníme od témy, len sa mad tým zamaslite)

Nevím.
Ale taky nevím, proč by to dělala.

citácia:
P.S.: Dúfam, že Slepého hodinára ste neodmietli na základe názvu, ale po náležitom prečítaní, lebo citujúc azuritka: "to nie je len taká kniha ledabolo napísaná nejakým chlapíkom, čo si niečo zmyslel." Dawkins v nej nekritizuje vieru kresťanov v Stvoriteľa, ale kritizuje kreacionizmus a podľa mňa je to zcela logické a nutné, pretože kreacionizmus môže ísť proti filozofickým prúdom, no medzi prírodnými vedami nemá čo robiť, no on sa o to snaží. (dúfam, že nevadí, že som Vás v posledných vetách parafrázoval)
Pôvodne zaslal kaifas - 24 jún 2008 : 09:39:31

Ani nevím, kde jsi mě příteli parafrázoval.
S kreacionisty mám osobně ten problém, že nevím, jestli vůbec existují.
Připadá mi to tak, že je to spíš nesourodá skupina lidí, kteří kritizují ty evolucionisty, kteří materialisticky interpretují evoluční teorii.
Podobně jako u evoluční teorie jsem nenarazil na oficiální text kreační teorie.
Zajímavá mi připadá otázka vyvolané jejich postojem:
Poznaly by vůbec přírodní vědy, kdyby byl vývoj druhů ovlivněn nějakou inteligentní bytostí. Tak se mi jeví, že ne. Pokud to dobře chápu, tak přírodní vědy jsou tematicky redukované jen na materiální příčiny.

Slepého hodináře jsem odmítnul jednak podle názvu, jednak podle toho, co jsem o něm slyšel, jednak podle toho, co jsem o něm četl, a taky proto, že mě vzájené napadání evolucionistů a krealiconistů už nějak moc netrápí.

Třeba by bylo zajímavější se nad tím zamyslet tak, že evoluce se stvořením se vůbec nevylučují. Oba pohledy jsou klidně skloubitelné dohromady.
Jen je tu ten problém, že stejně nevíme, jak konkrétně to bylo, jen tomu věříme. Co je pro koho věrohodné a proč?

Taky mě napadlo, když už jsme u odkazů, že něco o Dawkinsovi psal i Duro.
Pokud by tě to zajímalo:
http://www.geocities.com/sme_duro/DAwkins_recenzia.htm

Omlouvám se, ale asi dost dlouho nezareaguji, čas tlačí.
Radek

rad.ek

Strana: z 3 Previous Topic: Kde je prava Tradicia Téma Next Topic: Realita pekla - pokracovanie diskusie  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06