|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:25:48
|
pretože možno nemali vtedy tak široký pohľad na psychlógiu tohoto aktu a jeho vplyvu na psychiku oboch partnerov a znetvorovanie tohto vzťahu zo vzájomnej lásky a rešpektovania, na panovačné "ja mám chuť a ty mi daj!" Podobný postoj má zákazník vo verejnom dome. Zaplatil som, tak si chcem užiť! To ale nie je duchom kresťanského manželstva, ani povinnosti. Skôr by som povedala, povinnosťou manželov je i v tomto nájsť spoločnú zhodu v duchu kresťanstva. predsa koho milujem od toho nežiadam takúto povinnosť. |
Judith |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:28:45
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:29:03
|
asi preto odbocky lebo ty odbačas. nikto tu nie je proti tomu, žeby "odmietanie plnenia si manželskej povinnosti" prestal byť hriechom, ale bavime sa o to či je spravne, vynucovať si plenenie tejto manželskej povinnsoti, či je o krestanske a moralne. a či je "msanželska povinnost" dostatočne dobrou vyhovorkou pre zakrytie sex. tužob. Nežijem v manželstve, ale ak by som aj po manželke mal žiadať sex, nasilu, pod hrozbou hriechu, tak by som sa citil ako demmagog, ako to poedal Mato. Myslim si že odo mna ako od manžela sa očakava rešpektovanie ludskych potrieb manželky. Takže ak si nebudem vynucovať "plnenie manželskych povinnosti" tak vlastne k hriechu ani dojsť nemôže. a o tomto je celý tento thread. nie o tom, že niečo prestalo byť hriechom, ale o tom, že predchdzam tomu, aby som vystavil blížneho riziku že zhreší. Nie je hriechom aj to, že vystavujem druheo do pokušenia hrešiť?
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:33:08
|
"či je "msanželska povinnost" dostatočne dobrou vyhovorkou pre zakrytie sex. tužob." Presne, toto je podstata veci a Aleško to teraz správne podchytil |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:43:18
|
Ale ja som si tuto temu prave zalozil na to aby som tu polozil moje jasne otazky, na ktore zda sa nikto nevie jasne odpovedat.
A manzelsto je aj o sexualnych tuzbach, s tym nic nenarobite, aj ked sa vam to nepaci.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:49:01
|
pierre nie som proti sexu,patri to k manželstvu to určite, ale tak ako to mMato povedal otomanovi, manžestlvstvo ni ej eo tom, aby som legalne pred Bohm si mohol sexovat kolko sa mi chce a kedykolvek sa mi chce. Vieš je tu aj ten druhy clovek v manželstve, ktoreho treba milovat a rešpektovat a ty si tot zatrial neuvedomuješ. Manželstvo je totiž o laske a nie o sexe. Laska neni o sexe ale o milovani Sex nie je podstatou vztahu, ale laska. Milovanie je len určitou formou prejavu lasky, pri ktorom dochadza akj k plodeniu deti(teda malo by, ale to je predovšetkym v Božích rukach). Laksa to nie je sex, laska to je predovšetkym rozhodnutie milovať toho druhého. A čo sa týka milovania, ty sa nemáš milovať s manželkou preto, že tebe sa to páči, ale ty by si mal milovať manželku, pretože jej sa to páči(a je to vyjadrenim lasky k nej). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:54:59
|
Juja: pretože možno nemali vtedy tak široký..
- Teda ty odpovedas, ze cirkev sa vtedy skratka mylila, ked hovorila ze je to tazky hriech. Super, cize hriech to nikdy nebol, ludia sa spovedali zbytocne, cirkev sa mylila. Ale kde mam istotu ze sa v tom nemyli prave teraz? A ze tradicionalisti, ktori sa pridrzaju len toho stareho a vsetko to nove odmietaju, nemaju pravdu?
Alesko: Znova ti opakujem, ze ja kladiem jasne otazky na ktore cakam jasne odpovede. Nezaoberaj sa stale mnou a mojim sexom, ber to ako akademicke otazky.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 18:57:46
|
tak ich polož ešte raz aby nam bolo jasne ktore su to, lebo mam dojem ze uz sme ti viaceri dali na niektore jasne odpovede, ktore ty neprijimaš |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:01:14
|
Preco to prv bolo v spovednych zrkadlach a dnes uz prestava byt? Preco sa prv z toho ludia spovedali a dnes uz prestavaju?
Jasna otazka. Cakam jasnu odpoved. |
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:08:22
|
1. spovedne zrkadlo, je len vzorom, ako sa ma človek pripaviť na spoved. ciže nemusí obsahovať všetky možnosti. 2. existuju rozne spovedne zrkadla, niektore su určene čisto pre mužov, niektore čisto pre ženy. navyše, o manželskych povinnostiach sa hovori v priprave na manželstvo, a ak toto nie je zanebdane, by malo byt jasne že aj na toto sa spytam sam seba ci to plnim. 3. V spovednom zrkadle je však otázka: Plnim si stavovske povinnosti? myslim si že je aj dovysvetlene: ako manžel, v praci, atd. Takže tam ta otazka stale zostala len je inak povedana. neviem či poviem spravne, ale okrem sexovania, nemaju manželia inej povinnosti? 4. Dnes sa ludia beru z laskym takže nemyslim si žeby plnenie si manželskej povinnosti bolo zanedbavane, oproti minulosti ked manželstva boli nasilu vytvarane a kde si inteligentnejšie ženy vedeli poradiť, aby nemuseli s partnerom sexovať
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:16:13
|
Dnes sa ludia beru z lasky...
- Nepravda. Aj prv sa ludia brali z lasky uplne bezne. Mojich rodicov i prarodicov nikto nenutil. A predsa sa prarodicia z takych veci spovedali.
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:19:35
|
ak vieš že sa spovedali, porušuješ spovedne tajomstvo.
nie vždy a všade sa brali z lásky a je to všeobecne známe...to že sa tovji brali z lásky neznamena ze ti pred nimi museli tiež
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:27:21
|
Alesko: Ja spovedne tajomstvo nemozem porusit, ja nie som knaz .
A na dedine to prave ze bolo velmi casto z lasky, priam vacsinou, mladenec si jednoducho vyhliadol dievca, za nou zacal chodit, zacali sa lubit, a rodicia im len malokedy v tom branili. Nie alesko, tadial cesta nevedie. |
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:29:38
|
A este pozor, zatial nikto v cirkvi neoznamil ze to uz nie je hriech, len sa o tom zacina mlcat. To je vsetko. |
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:32:47
|
1. môžeš porušiť, prečitaj si CIC, ak maš otazky, pls ina tema 2. uviedol som to ako jednu z možnosti nie ako jednoznačnu odpoved 3. nikto ani netvrdi že sa z toho nemáš spovedať., alebo že t o môžeš pri spovedi len tak vynechať. Len sa porste o manželských povinnostiach hovori ako o stavovských, čiže všeobecne, vieš spovedne zrkadlo v JKKs je len ukážkou a je robene všeobecne.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:34:34
|
citácia: Preco to prv bolo v spovednych zrkadlach a dnes uz prestava byt? Preco sa prv z toho ludia spovedali a dnes uz prestavaju? Jasna otazka. Cakam jasnu odpoved. Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2007 : 19:01:14 Hriechom to stale je. Ale kto chape nadpozemsky vyznam manzelstva, kto chape aka hlboka symbolika sa v nom skryva, kto chape vyznam sexu v manzelskom vztahu, kto vie nieco o manzleskych sluboch, nikdy nebude hovorit o poruseni "povinnosti" ak partner vie, ze je pre druheho iba prostriedkom na dosiahnutie orgazmu a "musi" byt tym prostriedkom na zapiskanie partnera, lebo inak hresi. V takejto situacii totiz prave hresi ten druhy... Ale to je na inu temu.
Takze tento vyznam nebol zmyslom tejto otazky v spovednom zrkadle ani vtedy ani teraz.
A aby som nemohol byt obvineni z uhybania - bezdovodne odmietanie, pripadne odmietanie z nejakym dalsim cielom ako napr. vynucovanie si niecoho odmenou za sex, alebo naopak odopieranie sexu ako trest za nieco je hriechom aj dnes.
Klucom k pochopeniu je vsak to BEZDOVODNE.
A teraz opacne, aby nemohlo dojst k nedorozumeniu. Ak jeden manzelsky partner poziada druheho a ten odmietne, vynutenie si sexu je hriechom zo strany ziadajuceho. Bezdovodne odmietnutie tejto ziadosti je vsak hriechom ziadaneho. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:37:16
|
nikto ani netvrdi že sa z toho nemáš spovedať.
- No ved prave. Ja akurat od tradicionalistov stale mozem pocut tvrdu a jasnu odpoved, ze to stale hriech je, a treba sa z toho spovedsat. No od tzv modernistov pocujem vacsinou nieco nemastne neslane a nekonkretne, skratka sa tomu vzdy snazia nejako vyhnut a mlcat o tychto starych veciach. |
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:40:50
|
citácia: A manzelsto je aj o sexualnych tuzbach, s tym nic nenarobite, aj ked sa vam to nepaci. Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2007 : 18:43:18
Musim sa zopakovat:
Cirkev tradične učila, že manželstvo má tri ciele: primárnym cieľom je prokreatívnosť, sekundárnym vzájomná pomoc manželov a tretím cieľom je liečba tesnej žiadostivosti (remedium concupiscentiae ). Latinské remedium concupiscentiae sa niekedy prekladá aj ako „uvoľnenie telesnej žiadostivosti“. Na základe toho niektorí ľudia hlásali, že manželstvo je legitímnym ventilom na „uvoľnenie“ telesnej žiadostivosti v zmysle dopriavania si rozkoší. Žiadostivosť však predstavuje našu pokrivenú sexuálnu túžbu. Vedie iba k zneužívaniu iných na uspokojenie vlastných vášní. Manželstvo na to v žiadnom prípade neslúži.
Práve naopak. Milosť sviatostného manželstva, ak sme jej otvorení, lieči naše telesné žiadostivosti. To znamená, že nám dva silu zažiť premenu povahy našich sexuálnych túžob, aby sa mohli stať túžbou milovať a nie iba si „uľavovať“, podobne ako si uľavíme škrabaním miesta, ktoré nás svrbí. Takto chápaný tretí cieľ manželstva vyzdvihuje dôstojnosť osoby.
Vieme, že nie sme stvorení na to, aby nás niekto zneužíval, obzvlášť nie ten, kto nás má najviac milovať. Toľko manželstiev je v troskách kvôli nedôvere, podozrievaniu a sporom medzi manželmi, ktoré pramenia zo zaobchádzania so sexom ako s príležitosťou na „uvoľnenie telesnej žiadostivosti“.
Dovoľte mi objasniť aj ďalší fakt. „Uvoľnenie“ telesnej žiadostivosti nie je samo o sebe zlé alebo nesprávne. Boh stvoril sexuálnu jednotu tak, že pri nej zažívame vystupňovanie túžby a jej úľavu pri vyvrcholení. Zdieľanie tejto radosti manželmi je integrálnou súčasťou sviatostného znaku manželskej lásky. Ku „kríze lásky“ dochádza, keď manželia hľadajú toto uvoľnenie ako samotný cieľ a svojho partnera používajú iba ako prostriedok k tomuto cieľu.
(citovane z Radostnej zvesti o manzelstve a sexe, Christopher West)
Takze nie ze sa to niekomu paci/nepaci, ale ako vsetko aj toto bolo stvorene nejako (krasne), ale nami hriechom dobabrane na trpku frasku. Niekto vsak namiesto snahy o poznanie originalneho Bozieho planu bude tuto frasku obhajovat, lebo... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 19:44:36
|
1. spovedať sa maáš povinnosť z ťažkých hriechov. 2. ťažký hriech : vedome a dobrovoľne urážam Boha v ťažkej veci. 3. ak ma partner nevyzve do plnenia si manželských povinnosti, hreším ? nie,lebo som vedome a dobrovolne neodmietol plnenie tychto povinnosti. 4. skusme sa zamyslieť(ako to naznačil Maťo) kedy vyzva na sex je plnenim manželskej povinosti a kedy nie: je to vtedy ked mam chut nasex, ? je to vtedy ked len chcem splodiť dieťa? je to vtedy ked chcem manželskym aktom završiť manželstvo? je to vtedy ked obojstranne je to vyjadrenim lasky a služi to na upevnenie vztahu? jedy vlastne je to manželska povinnost? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 20:04:36
|
citácia: Juja: pretože možno nemali vtedy tak široký..
- Teda ty odpovedas, ze cirkev sa vtedy skratka mylila, ked hovorila ze je to tazky hriech. Super, cize hriech to nikdy nebol, ludia sa spovedali zbytocne, cirkev sa mylila. Ale kde mam istotu ze sa v tom nemyli prave teraz? A ze tradicionalisti, ktori sa pridrzaju len toho stareho a vsetko to nove odmietaju, nemaju pravdu? Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2007 : 18:54:59
To je Tvoja dedukcia, Pierre, že Ti z toho vyšlo, že píšem o Cirkevnom omyle. Netvrdím, že sa Cirkev mýlila, ale píšem, že získala ešte širší pohľad na probl. Za každým odmietaním treba hľadať dôvod. Logicky vyplýva, že tam, kde sa dvaja milujú, nemusia si odopierať. Ale ak sa tak stane, môžu byť na to rôzne dôvody, tak pre dlhodobé, ako i krátkodobé odmietanie. A tie dôvody je vhodné najprv zistiť, riešiť a to s láskou a pokiaľ je to možné, aj odstrániť. Inak môže ísť aj o domáce násilie a to nie je v povinnosti, dokonca je to trestné a Cirkvou tiež nie uznávané!. Je tiež hriechom!
V prvom rade si treba uvedomiť, že manželstvo je jednou zo sviatostí a ako také je i posvätné. Teda niečo, ako vynucovanie apriori by tam nemalo byť o to skôr, že to nie je v súlade s manželskou láskou. A zároveň si treba aj uvedomiť, že vnímanie manželstva ako povinnosti v tejto rovine, máva tiež svoje účinky, čo sa v konečnej fáze odzrkadľuje práve v sexuálnej schopnosti. Koniec koncov kresťan má rovnako povinnosť rešpektovať ľudskú slobodu a to aj slobodu vlastného partnera (KKC, kán.1738, s. 444). |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 20:12:12
|
citácia: ... 4. skusme sa zamyslieť(ako to naznačil Maťo) kedy vyzva na sex je plnenim manželskej povinosti a kedy nie: je to vtedy ked mam chut na sex, ? je to vtedy ked len chcem splodiť dieťa? je to vtedy ked chcem manželskym aktom završiť manželstvo? je to vtedy ked obojstranne je to vyjadrenim lasky a služi to na upevnenie vztahu? jedy vlastne je to manželska povinnost? Pôvodne zaslal alesko - 26 november 2007 : 19:44:36
Manželská "povinnosť" je naplnená vtedy, keď vo vzájomnom súlade a súhlase dochádza ku spojeniu, ktoré rešpektuje aj jeho plodivú podstatu, pričom zároveň slúži na vyjadrenie, upevnenie a posvätenie vzájomného vzťahu - by som to ja tak laicky napísala. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 20:21:36
|
A osobne si myslím, že Maťove odpovede sú iste jasné a i dostačujúce. Pre mňa už táto téma je akoby uzavretá. Myslím si, že tu i ďalšie diskutovanie asi k ničomu, okrem dohadovania sa, nepovedie. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 november 2007 : 20:25:39
|
juja, dakujem za odpoved, som si vedomy ze mato odpovedal na moje otazky skor. chcel som len pierreta naviesť aby sa zamyslel nasd tym, čo písal Maťo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 november 2007 : 00:04:48
|
Na základe toho niektorí ľudia hlásali, že manželstvo je legitímnym ventilom
- Ano a niektori zasa hlasaju skoro opak. A vsetci maju imprimatur. Cize mozem si vybrat . Mato tu cituje jednu knihu, Sasulnik v tajnej sekcii zasa inu, je medzi nimi pekny nesulad, a po case mozno vynde dalsia a ta to bude podavat zasa uplne inak... A vsetko bude mat imprimatur.
|
|
|
|
Odoslaný - 27 november 2007 : 02:20:47
|
Koniec koncov kresťan má rovnako povinnosť rešpektovať ľudskú slobodu a to aj slobodu vlastného partnera
- Hmm, no jasne, sloboda, sloboda a este raz sloboda. Vsak Jujka. Manzelstva nasich casto negramotnych predkov boli prevazne zdrave, a tie sucasne nie su... Katolici sa rozvadzaju len taka radost... A teraz maju tolko mudrych knih, vsade sa pise krasne o manzelstve a manzelskej slobode..., takou je aj ta Matova kniha. Zatial co stari negramotni katolici namiesto citania knih sa pred sexom akurat pomodlili a stacilo im to. Stare dobre manzelstva fungovali aj bez sladkych reci o slobode. Namiesto slova sloboda pouzivali: obeta – obetovanie sa jeden pre druheho. Obeta - to je prava laska, priatelia, nie sloboda. Sloboda je falosna, za nou sa vzdy schovava diabol. Zatial co za obetou je Boh. Lenze pozeram v knihach, ze dnes v textoch o manzelstve nenajdem vela o obete, zato je tam vela o slobode. Priatelia, verte ci nie, kde je sloboda, tam okamzite pribehne diabol a pokusa. A kde je obeta, odtial uteka.
|
|
|
|
|
|
|