Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Katolícka apologetika
 Apologetické pohľady
 Hriech voci viere - co je to?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: 2. najdôležitejšia kniha pre vzdelaných katolíkov Téma Next Topic: Koncil v Laodicei
Strana: z 2

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 06 september 2007 :  22:04:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Na inom fore sasulnik napisal ". Dr. Alexander Spesz vo svojej Katolíckej mravouke písal o aktívnej návšteve nekatolíckych bohoslužieb ako o hriechu voči viere (jednej z troch teologických čností)."

Vdel by mi niekto strucne vysvetlit, co presne je hriech proti viere?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

rad.ek

Odoslaný - 07 september 2007 :  08:06:36  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
Na inom fore sasulnik napisal ". Dr. Alexander Spesz vo svojej Katolíckej mravouke písal o aktívnej návšteve nekatolíckych bohoslužieb ako o hriechu voči viere (jednej z troch teologických čností)."

Vdel by mi niekto strucne vysvetlit, co presne je hriech proti viere?

Pôvodne zaslal Mato - 06 september 2007 : 22:04:05

Včera jsem shodou okolností zmínku o tom četl v dekretu o katolických východních církvích, myslím že v článku 26, kde se řeší vztahy s nekatolickými východními církvemi, a v této souvisosti se vzpomíná mimo jiné na nebezpečí schvalování bludu, a nebezpečí ohrožení víry.
Nijak blíž se to tam sice nerozvíjí, ale myslím, že je z toho patrné, na jaká nebezpečí církev upozorňuje.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zmurka

Odoslaný - 08 september 2007 :  22:09:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Hriech proti viere je každý skutok, ktorý uráža Boha nepravdou vo vyznávaní Ním zjavených a Jeho Cirkvou podávaných právd.

A takými sú: heréza, schizma, apostáza, ateizmus, pohanstvo, slobodomurárstvo, kulty, veštenie, mágia, indiferentizmus, islam, judaizmus a sionizmus, rôzne náb. ideológie,..atď., taktiež zúčastňovanie sa nekatolíckych obradov aktívne (vždy) a i pasívne (bez vážneho dôvodu alebo bez dišpenzu)...

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Putujúci

Odoslaný - 17 september 2007 :  19:58:02  Zobraziť profil  Pridať Putujúci do zoznamu priateľov
Keď som načrel do prameňa, odkial by sme mali pradepodobne odvodzovať diskusiu do KKC, tak mi to vychadza tak, že hriach y proti viere sú ČASŤOU hriechov proti 1. prikázaniu.

Ide o časť lebo napríklad hriech proti Božej laske už nebudeme klasifikovať ako hriech proti viere a podobne je to so svätokradežou, svätokupectvom...Presné spracovanie by vyžadovalo viac času...myslím že Žmurka vyčerpala velmi veľa hoci nie všetky z hriechov proti viere.

Ak ma za to nebudete odsudzovat, pre upresnenie diskusie uvediem aspon par z člankov KKC, koré sú presnou formulaciou.

2088 Prvé prikázanie od nás žiada, aby sme rozvážne a bedlivo pestovali a chránili svoju vieru a odvrhli všetko, čo je proti nej. proti viere možno hrešiť rozličnými spôsobmi:
Dobrovoľné pochybovanie o viere(157) zanedbáva alebo odmieta považovať za pravdivé, čo Boh zjavil a Cirkev predkladá veriť. Nedobrovoľné pochybovanie znamená váhavosť vo viere, ťažkosť pri prekonávaní námietok spojených s vierou alebo aj úzkostlivosť vyvolanú temnotou viery. Ak sa pochybovanie pestuje vedome a dobrovoľne, môže priviesť k zaslepenosti ducha.

2111 Povera je vybočenie náboženského cítenia a úkonov, ktoré ono ukladá. Môže vplývať aj na kult, ktorý vzdávame pravému Bohu, napríklad keď sa pripisuje takmer magická dôležitosť určitým, ináč oprávneným alebo potrebným praktikám. Pripisovať účinnosť modlitieb alebo sviatostných znakov iba ich materiálnej stránke bez ohľadu na vnútorné dispozície, ktoré vyžadujú, znamená upadnúť do povery.

2112 Prvé prikázanie odsudzuje mnohobožstvo (polyteizmus). Vyžaduje od človeka, aby neveril v iných bohov okrem Boha,(210) aby neuctieval iné božstvá okrem Jediného. Sväté písmo neprestajne pripomína toto odmietnutie modiel zo striebra a zo zlata“, ktoré „sú dielom ľudských rúk“, ktoré „majú ústa, ale „nehovoria, majú oči, a nevidia“. Tieto márne modly robia márnym aj človeka: „im budú podobní ich tvorcovia a všetci, čo v ne veria“ (Ž115,4-5.8). Boh, naopak, je „živý Boh“ (Joz 3,10), ktorý dáva život a zasahuje do dejín.

2113 Modloslužba sa netýka len nepravých pohanských kultov. Zostáva trvalým pokušením pre vieru.(398) Spočíva v zbožšťovaní toho, čo nie je Boh. Modloslužbou je, keď si človek ctí a uctieva(2534) stvorenie namiesto Boha, či už ide o bôžikov, alebo o zlých duchov (napr. satanizmus), o moc, rozkoš, rasu, predkov, štát, peniaze a pod. „Nemôžete slúžiť aj Bohu, aj mamone,“(2289) hovorí Ježiš (Mt 6,24). Mnoho mučeníkov zomrelo,(2473) lebo sa neklaňali „Šelme“ a odmietali dokonca predstierať, že ju uctievajú. Modloslužba odmieta jedinú zvrchovanosť Boha; je teda nezlučiteľná so spoločenstvom s Bohom.

Toľko na úvod z mojej strany.

juraj

Počet príspevkov: 8  ~  Člen od: 22 marec 2007  ~  Posledná návšteva: 23 jún 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

moni

Odoslaný - 28 júl 2008 :  07:36:36  Zobraziť profil  Pridať moni do zoznamu priateľov
Nemôžem nájsť niektoré príspevky od MFAAA.Alebo sú vymazané?

Krajina: Wallis and Futuna Islands  ~  Počet príspevkov: 5  ~  Člen od: 11 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 05 august 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 28 júl 2008 :  10:30:55  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
MFAAA a teraz sa rozhorčím ja tak ako Vy. Prečo sem nenapíšete, že ste tam nadával do debilou všetkým prispievateľom? Ste klamár. Jediné čo viete napísať je osočovanie a to, že peklo je nižší stav neba. Keby ste aspom trocha vedeli vysvetliť čo to znamená. Ale to že sa medzi nebom a peklom "nachádza" priepasť to už podľa Vás s tým nesúvisí. Veď Vy potom neviete ani čo znamená pojem nižší stav. Potom hovoríte citujem "...urážate mňa, Boha....." Tak takéto reči si nemôžte dovoliť. Veď Vy sa povyšujete na Boha. A Vy ste ako prvý odpovedal rozhorčene a nadával. A vlastne nikto iný nenadával. A tvrdíte len jednu vec, ktorá aj tak nieje pravda. Viete aj niečo iné? Asi nie lebo za jednu Vašu pravdu konáte veľa proti Bohu. To peklo mám taký pocit si pozriete zblízka ak sa nezmeníte. Neskutočne urážate tímto Vaším konaním Boha. A ešte tvrdíte, že to on Vám to tak ukázal. Nič neviete o správnej viere. Poradím Vám ako katolík. Chodte na spoveď, úprimne ľutujte to čo je hriechom, a znovu sa snažte nájsť skutočnú pravdu a nevytvárajte si vlastnú vieru. Kto Vám dal na to právo? Boh určite nie lebo On poslal na zem svojho syna Ježiša Krista, ktorý ako jediný mohol poupraviť doterajšiu vieru v Boha a vytvoriť novú cirkev. A Vy nemáte na takéto niečo právo. A ďalšia vec je, že keby chcel Boh skrze Vás niečo nové priniesť, nebudete nadávať, nebudete kričať. Veď Vy ste v odpovediach videli len to čo ste chceli vidieť. Vy tam vidíte, že my nadávame, vykladáte si naše odpovede tak ako Vám to vyhovuje ani sa len nesnažíte ich pochopiť. Ten komu by Boh zjavil nejakú pravdu, by takto nekonal. čiže ste nás uistili, že to čo vravíte, je iba vaša predstava, bujná fantázia, a nemá to nič spoločné z vierou. Vy veríte iba v samého seba a Boh je pre Vás prostriedok ospravedlnenia Vášho konania. Vy Boha urážate, klamstvami, urážaním a bludmi vlastnej viery. Ale našu vieru nezlomíte, to sa Vám nepodarí.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

PavolKukucka

Odoslaný - 03 august 2008 :  14:14:24  Zobraziť profil  Pridať PavolKukucka do zoznamu priateľov
Zapojím sa do témy s otázkou, ktorá možno pripadá len do teoretickej stránky, no jej podstata môže byť opodstatnená.

Hriechom voči cirkvi nazývate aj aktívne zúčasťňovanie sa na "nekatolíckych obradoch". (Nemyslím tým nič také, ako napríklad účasť katolíka na pohrebe evanjelika či zosnulého iného kresťanského spoločenstva, poprípadne účasť na konferencií či prednáške takej či onakej kresťanskej komunity).
Chcem načať len jedno. Predstavte si manželský pár (a takých je viac), jeden je katolík, drohý je evanjelik. Obídvaja aktívne žijú svoju vieru, abidvaja sa zúčastňujú aktívne na činnosti svojej cirkvi (znova pripomína, takéto manželstvá sú, sú to manželstvá usporiadané, vzorné, a ich deti svedčia tiež o tom, že Boh má v ich rodine sná´d i najdôležitejšie miesto).
Ako som už v jednom z mojich príspevkov inde uviedol, istý skutočne aktívny evanjelik "navštevuje, zúčesťňuje sa, chodí..." spolu so svojou manželkou a deťmi pravidelne na prikázané sviatky zasvätené Panne Márií do katolíckeho kostla. Iste, niekto sa nad tým čuduje, iný pohoršuje, ale evanjelický kňaz to vidí ako prínos, nielen pre neho, ale i pre rodinu a dokonca i pre obe cirkvi.
A čo tak naopak? Môže ísť katolík na bohoslužby do evanjelického kostola? Iste, môže tam ísť so svojou manželkou, môže tam spievať, môže sa modliť, nemôže tam však vo sv. prijímaní prijať Pána Ježiša.
Určite v zhromaždení evanjelikov je prítomný živý Boh, to je nepopierateľný fakt, no obeta eucharistie sa vysluhuje len za pôsobenia katolíckeho kňaza.
Na záver otázka, na ktorú nemusí nikto odpovedať, lebo by to bola odpoveď veľmi náročná, diskutabilná, odpoveď, ktoprá by musela zhodnotiť všetky okolnosti. [b]Ak pôjde katolík so svojou manželkou v nedeľu na evanjelické Bohoslužby, bude mať hriech, ak sa nezúčastní sv. omše v katolíckom chráme či v katolíckom spoločnstve pod vedením katolíckeho kňaza?[/b]

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 157  ~  Člen od: 20 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 05 október 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 03 august 2008 :  16:13:37  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

(znova pripomína, takéto manželstvá sú, sú to manželstvá usporiadané, vzorné, a ich deti svedčia tiež o tom, že Boh má v ich rodine sná´d i najdôležitejšie miesto).

A ako riesia to, ze jeden z manzelov chodi na omsu, pri ktorej sa spritomnuje obeta Jezisa Krista a naslene prijima Jeho telo a krv a druhy tomu neveri? Pre jedneho tam Boh je a pre druheho nie? Jeden prejavuej uctu k svatym a k Panne Marii, druhy nie? Jeden chodi na sviatostnu spoved, druhy nie? Kam chodia deti? Raz tam a raz tam? Ako im to vysvetluju?

citácia:

môže sa modliť, nemôže tam však vo sv. prijímaní prijať Pána Ježiša.

Pretoze tam pan Jezis nie je realne pritomny. Predstierat opak by nebolo len pokrytectvo, bolo by to zneuctenie toho, co nam je najsvatejsie.

citácia:

Ak pôjde katolík so svojou manželkou v nedeľu na evanjelické Bohoslužby, bude mať hriech, ak sa nezúčastní sv. omše v katolíckom chráme či v katolíckom spoločnstve pod vedením katolíckeho kňaza?

Ano.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 03 august 2008 :  18:14:58  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ako môžu byť jedno, ked už v tej zakladnej veci nie su jedno? vzorne manželstvo nemusí byť hned znakom Božej prítomnosti. Sú manželstva kde otec vládne prísnou rukou a pred svetom sa javí toot manželstvo ako vzorné, možno aj manžel to vníma ako vzorné manželstvo, len sa problémy môžu dusiť vo vnútri.
poznam manželstvo, kde sa pod plnením Božich prikazaní, a v doslovnom bratí Biblie vyžaduje, aby manželka sa podriadila aj vierou manželovej viere - a tot ja za vzorné manželstvo nepovažujem, ale za nanucovanie. aj ked možno v iných aspektoch môže byť to manželstvo vzorné.
Navyše, nema sa špinave pradlo rodiny prepierať iba na sukromnom piesočku? Nehovorim že hrať navonok idealnu rodinu, ale proste riešiť si vlastne veci skor v uzadi(a pokiaľ nie je nutne tak ani pred detmi). Ako nechcem tým tvrdiť že vzorna rodina neexistuje,ale každá rodina ma svoje vlastne problemy, menšie či vačšie, takže to by asi ani rodina bez problemov nebola, tam by totiž bol najväčší problem ten, že tam nie je problem.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zarenka

Odoslaný - 04 august 2008 :  17:28:50  Zobraziť profil  Pridať Zarenka do zoznamu priateľov
O takom niecom som uz pisala..
Ale to manzelka prestupila na inu vieru a stiahla za
sebou aj deti. A veru to nie je ziaden sulad. Same rozpory
a hlavne trapenia. Lebo ak obaja su presvedceni o
pravosti svojej viery, tak jeden ako druhy musia byt zdevastovani,
ze ten druhy tam nepatri. O to horsie, ak deti su vyznavacmi
tej druhej.. Ako spominala juja, ze z lasky k bliznemu nam zalezi
na spase druheho (o to viac, ak je to ten, kracajuci po nasom boku).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 56  ~  Člen od: 28 máj 2008  ~  Posledná návšteva: 15 apríl 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 11 august 2008 :  23:25:17  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Alesko
kde sa pod plnením Božich prikazaní, a v doslovnom bratí Biblie vyžaduje, aby manželka sa podriadila aj vierou manželovej viere - a tot ja za vzorné manželstvo nepovažujem

- Takto. Ak je ta viera katolicka, potom naozaj spravne ta zena spravi ked sa podriadi. A tot za vzorne manzelstvo povazovat treba. Ak je to ale ina viera, a jedna sa o katolicku zenu, katolicka zena sa inej viere uz podriadit nesmie.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MFAAA

Odoslaný - 22 august 2008 :  17:41:44  Zobraziť profil  Pridať MFAAA do zoznamu priateľov
Dnes u mňa boli žobrať deti z detského domova ktoré sú na výlete a ja som tomuto štátu ponúkal, že sociálne domovy, nemocnice, ap. by mali elektrickú energiu zadarmo a teda by mali dostatok financií na prežitie. Odmietate všetko lebo vy nemôžete uveriť, ale to žobranie je dôsledok aj vášho myslenia!!! Čo ste urobili aby som mohol v tomto štáte prezentovať perpetuum mobile??? Čo??? Nič. Keď ste to nechceli pre mňa mali ste to urobiť pre tie deti. Hanbím sa za vás a za tento štát!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 46  ~  Člen od: 23 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 24 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 august 2008 :  18:43:20  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
och joj, zase ten pravy sa ozval... akoby si nevedel že za všetko môže rkc, aj za to že sa niekto na teba škaredo pozrie... aj za všetky tie zaplavy, zmeetrasenia, a aj za to že ty ochorieš....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MFAAA

Odoslaný - 23 august 2008 :  02:49:32  Zobraziť profil  Pridať MFAAA do zoznamu priateľov
Keď myslíš? Prajem to isté čo ty mne aj ja tebe.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 46  ~  Člen od: 23 júl 2008  ~  Posledná návšteva: 24 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 24 august 2008 :  19:46:52  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Boh ta zehnaj a ochranuj

Teo

Odoslaný - 28 august 2008 :  23:19:30  Zobraziť profil  Pridať Teo do zoznamu priateľov
presne o niecom takomto pisem v inej teme... je to az zarazajuce, ako katolici nesmu nic s inou cirkvou, pretoze sa dopustaju neviemakeho hriechu. pritom nas farar je len rad, ked mohol do svojho kostola prijat na bohosluzbach aj prislusnikov inej cirkvi, katolikov, moslimov... a viac sa asi nepodarilo, ale myslim ze by neodmietol ani inych... cim dalej citam toto forum tym som radsej ze nie som katolik..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 5  ~  Člen od: 28 august 2008  ~  Posledná návšteva: 02 september 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 29 august 2008 :  09:23:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Teo
citácia:
presne o niecom takomto pisem v inej teme... je to az zarazajuce, ako katolici nesmu nic s inou cirkvou, pretoze sa dopustaju neviemakeho hriechu.

To nie je celkom pravda. Existujú /aj oficiálne/ kontakty na vytváranie medzináboženského dialógu, hlavne s tradičnými protestantskými spoločenstvami.

citácia:
nas farar je len rad, ked mohol do svojho kostola prijat na bohosluzbach aj prislusnikov inej cirkvi, katolikov, moslimov... a viac sa asi nepodarilo, ale myslim ze by neodmietol ani inych... cim dalej citam toto forum tym som radsej ze nie som katolik..

Predsa aj do katolíckeho kostola môžu prísť veriaci rôznych konfesií. Ani Vy, ani nikto iný tam nemá zakázaný prístup.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 august 2008 :  14:11:25  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Predsa aj do katolíckeho kostola môžu prísť veriaci rôznych konfesií. Ani Vy, ani nikto iný tam nemá zakázaný prístup.

Pôvodne zaslal stefan - 29 august 2008 :  09:23:53

Len si treba uvedomit toto, co hovoria biskupi:

Radi uvidíme na tomto slávení Eucharistie tých, kresťanov, ktorí s nami nie sú v plnej jednote. Následkom smutného rozdelenia kresťanstva na nich ale nemôžeme rozšíriť naše pozvanie k prijímaniu.

Katolíci veria, že Eucharistia je úkon sláviaceho spoločenstva dávajúci najavo jednotu vo viere, živote a uctievaní spoločenstva. Prijímanie Eucharistie kresťanmi, ktorí s nami nie sú v plnom spoločenstve by naznačovalo jednotu, ktorá ale ešte neexistuje a za ktorú sa všetci musíme modliť.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

degon

Odoslaný - 04 apríl 2009 :  16:39:55  Zobraziť profil  Pridať degon do zoznamu priateľov
Ja si myslím, že hriech proti viere je číri nezmysel. A to najmä z toho dôvodu, že vieru nemožno nikomu prikázať, ani vnútiť. Vzniká a zaniká na základe slobodného rozhodnutia každého človeka, ktoré dal každému Boh pri stvorení. Ak je hriech vedomé porušenie Božieho prikázania, tak sa to netýka viery!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 48  ~  Člen od: 04 apríl 2009  ~  Posledná návšteva: 20 apríl 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 04 apríl 2009 :  16:59:45  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
degon: Protirečíš Bohu, kamarát! Poznas aspon Prve Bozie prikazanie?

Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudes mat inych Bohov...

Je hriech odvratit sa od praveho Boha a jeho pravej cirkvi. Je aj hriech "cudzolozit" s inymi "bohmi" ako aj s inymi cirkvickami (zucastnovanie sa na ich bohosluzbach).

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 04 apríl 2009 :  20:35:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
Ja si myslím, že hriech proti viere je číri nezmysel. A to najmä z toho dôvodu, že vieru nemožno nikomu prikázať, ani vnútiť. Vzniká a zaniká na základe slobodného rozhodnutia každého človeka, ktoré dal každému Boh pri stvorení. Ak je hriech vedomé porušenie Božieho prikázania, tak sa to netýka viery!

Pôvodne zaslal degon - 04 apríl 2009 :  16:39:55

to je volovina čo píšeš.
Boh síce dal každému človeku slobodnú vôľu, to hej.

Ale každý hriech, ktorý je konaný stopro vedome, stopro dobrovoľne, je hriechom práve proti viere, pretoeže, tým hriechom dávam Bohu najavo, že ho nepotrebujem, a hovorím mu, že viem lepšie ako On, čo je pre mna dobré. Proste nedôverujem Bohu. a tak ako Pierre píše, Boh chce od nás a povedal to slocvami Ježiša Krista: Kajajte sa a verte evanjeliu. Čiže do slova a do písmena hovorí, že ak chcem byť s Ním, máme Mu dôverovať.

čiže ak som najprv veril(bol som veriaci, poznal som Boha) tak potom už to že som mu prestal veriť je samo o sebe hriechom. Ty máš pravdu len v tom, prípade, že Boh bz sa nám nedával spoznať, a nemal som možnosť spoznať Boha(alebo aspon že existuje, či mu dôverovať apod.). Ale Boh človeku sa neustále ozýva a neustále pozýva človeka do spoločenstva s Ním(aj skrze Cirkev, ktorú založil)

Problém však nastáva v tom, že úvodná otázka je daná v inom kontexte. A to prečo je účasť na nekatolíckych bohoslužbách hriechom voči viere. A tu tvoja odpoved nie je spráívna, pretože ak verím že KC je Kristom založená(a ona ním aj naozaj je založená), tak účasťou na nekatolíckych bohoslužnách podporujem antikatolicizmus a dávam súhlas tomu, čo daná cirkev, na ktorej bohoslužbe som, tvrdí - teda ako keby som zároveň tvrdil, že môžem byť katolík aj antikatolík zároveň. a vieme čo hovrí Písmo: "Si vlažný a už už ťa idem vzpluť" (neviem presnú citáciu)

degon

Odoslaný - 05 apríl 2009 :  16:51:25  Zobraziť profil  Pridať degon do zoznamu priateľov
citácia:
Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudes mat inych Bohov...

Je hriech odvratit sa od praveho Boha a jeho pravej cirkvi. Je aj hriech "cudzolozit" s inymi "bohmi" ako aj s inymi cirkvickami (zucastnovanie sa na ich bohosluzbach).

Toto nie je o viere, ale o uznaní Boha, ako svojho pravého Pána. V dobe, keď bolo ustanovené desatoro nejestvoval ateizmus. Všetci verili v bohov, aj keď pohanských. Kto sa klaňal pohanským bohom prehrešoval sa nie proti viere, ale mal hriech modlárstva (klaňanie sa modlám).
Ak by sa nehovorilo o hriechu proti viere, ale o hriechu proti cirkvou hlásanej vierouke, to by malo svoju logiku.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 48  ~  Člen od: 04 apríl 2009  ~  Posledná návšteva: 20 apríl 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 apríl 2009 :  16:55:00  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no a nie je Cirkev strážkynou viery?

degon

Odoslaný - 05 apríl 2009 :  17:00:43  Zobraziť profil  Pridať degon do zoznamu priateľov
citácia:
Ale každý hriech, ktorý je konaný stopro vedome, stopro dobrovoľne, je hriechom práve proti viere, pretoeže, tým hriechom dávam Bohu najavo, že ho nepotrebujem, a hovorím mu, že viem lepšie ako On, čo je pre mna dobré.

Alesko, ak by sa to myslelo tak, ako píšeš, potom by ostatné hriechy v desatoru boli zbytočné, lebo by sa stačilo vyspovedať z tohoto jednoho hriechu proti viere, lebo je v ňom obsiahnuté všetko.
Myslím, že účasť na omši, napr. v evanjelíckom kostole nemôže byť hriechom proti viere, ak nemám možnosť ísť do katolíckeho a chcem sa pokloniť Bohu, ktorého máme s evanjelíkmi spoločného. Veď veríme v rovnakého Boha, nie?

Ales

Odoslaný - 05 apríl 2009 :  17:04:54  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
maš pravdu, na niečo som zabudol. Ťažký hriech je stopro vedome, stopro dobrovoľne, v ťažkej veci(=porušenie Božieho prikázania) - tak teraz by to malo byť komplet.

čo sa týka evanjelickej omši - pokloniť sa Bohu môžeš aj v Duchu sa v pravde. ale problem ev. omše je ten, že nemajú platné sviatosti to znamená, že prijimanie nemaju z pohľadu KC platné. a pre mna ked idem na bohoslužbu by malo byť prijimanie to najdôležitejšie, nie? Nehovoriac, že svojou účasťou na ev. bohoslužbe dávam najavo svoj súhlas s evanjelikmi. je to ho proste viac na dlhšiu debatu.

degon

Odoslaný - 05 apríl 2009 :  17:06:09  Zobraziť profil  Pridať degon do zoznamu priateľov
Vieru nie je treba strážiť, neutečie! Vieru je treba šíriť podľa pravdy Ježíša, ale nezabúdať, že Ježiš je: Cesta, Pravda a Život.

Strana: z 2 Previous Topic: 2. najdôležitejšia kniha pre vzdelaných katolíkov Téma Next Topic: Koncil v Laodicei  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06