Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 o moralke a podobne...
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Už viem...! Téma Next Topic: Zemřel Pierre
Strana: z 3

janka

Stav: offline

Odoslaný - 07 december 2006 :  17:58:55  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
mne sa zda, ze 20 storocie bolo prelomove...vseobecne krivka moralky stupala a teraz klesa
dnes je uz moralne aj to, co by sa ani vo sne cloveku pred 50-timi rokmi nesnivalo
dnes je svet nemoralnejsi ako kedykolvek predtym...nieco ako sodoma, gomora

co myslite vy?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora 

juja

Odoslaný - 07 december 2006 :  18:10:56  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Jani, už tým, že spomínaš Sodomu a Gomoru, vlastne dokladáš, že nič nového pod slnkom...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 07 december 2006 :  18:41:22  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
vseobecne krivka moralky stupala a teraz klesa
moralka klesa uz od vyhnania z raja. Dnes je ta krivka akurat rocha strmsia.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 07 december 2006 :  18:59:41  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
pan jezis prisiel prave preto, aby krivka stupala, a aj stupala, ale asi ludstvo prislo zas do bodu, ked nevie, co so sebou a tak vo vseobecnosti zas klesa

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 07 december 2006 :  19:34:37  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
Nedá mi nespomenúť na túto tému, aj keď to nie je typický príklad, čo raz spomínala mama. Babky v ich dedine sa prežehnávali, keď videli, ako sa na bicykli vezie dievča.
Pri čítaní životopisov niektorých panovníkov, ale aj Borgiovcov, ktorí vládli aj cirkvi, mám pocit, že občas to s tou morálkou bolo horšie. A čo najstaršie kultúry a ich nemorálne obetovanie detí, Aztékovia, atď., atď.?

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 07 december 2006 :  20:46:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
pan jezis prisiel prave preto, aby krivka stupala, a aj stupala, ale asi ludstvo prislo zas do bodu, ked nevie, co so sebou a tak vo vseobecnosti zas klesa
po Kristovom prichode moralka stupla u niektorych jedincov, pripadne spolocenstiev, globalne (az na par vynimiek v case) isla doprdele tak isto ako teraz. Koniec koncov aj Krista ukrizovali na zaklade toho, ze isiel proti prudu vseobecnej moralky. Takze tvrdim stale to iste. Od prveho hriechu pocnuc, moralka uz iba klesa. Menia sa iba formy.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 07 december 2006 :  22:02:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Myslim si, ze doba sa od cias Kristovych ziadnym radikalnym sposobom, co sa moralky tyka, nezmenila - je to tak, ako byvalo vzdy.

Kazdy starec hovori: "Za mojich mladych cias..."

Ale sopliakovi GMKovi je to jedno, on si proste roi svoje lapajstva.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 08 december 2006 :  02:14:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No priznajme si, bolo to uz ja lepsie.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  09:23:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

No priznajme si, bolo to uz ja lepsie.

Byvali vojny, bolo normalne zabijanie a tzv. pravo prvej noci. V tomto ohlade sa velaveci zlepsilo. Zhorsilo sa zase vnimanie niektorych dalsich veci.

V globale vsak ostava situacia zhruba rovnaka. Moznoze vsak,Pierre, ty si stary chren a zacinas lamentovat "Ach tie zlate casy mojho mladi. My sme byvali lepsi..."

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 08 december 2006 :  10:45:54  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no gmk, ja by som sa rad vratil do detsva, aa ani nie kvol tak nejakej tej spolocenskej situaciii...

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  10:53:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

no gmk, ja by som sa rad vratil do detsva, aa ani nie kvol tak nejakej tej spolocenskej situaciii...

No vidis; Takto moze takyto stary chren nam detom iba zavidiet.

Ales

Odoslaný - 08 december 2006 :  10:55:15  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano sak aj tichusko sedim v kute a ticho zavidim. ale odkedy chodim do skolky je to lepsie....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  11:06:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

ano sak aj tichusko sedim v kute a ticho zavidim. ale odkedy chodim do skolky je to lepsie....

Ale zase len ako dedusko davajuci pozor na soplakov.

Laco

Odoslaný - 08 december 2006 :  11:15:09  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
Pamätáte si 5200 rokov starého Otziho z taliansko-rakúskeho alpského pomedzia? Keby ho po rozmrazení oživili a šiel by okolo kontajnerov, nik by sa za ním ani neotočil. To spomínam nie len ako moju pochybnosť správnosti Darwinovej evolučnej teórie, ale aj na porovnanie, že ľudia sa moc nemenia ani psychicky ani fyzicky.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  11:32:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco

Pamätáte si 5200 rokov starého Otziho z taliansko-rakúskeho alpského pomedzia? Keby ho po rozmrazení oživili a šiel by okolo kontajnerov, nik by sa za ním ani neotočil. To spomínam nie len ako moju pochybnosť správnosti Darwinovej evolučnej teórie, ale aj na porovnanie, že ľudia sa moc nemenia ani psychicky ani fyzicky.

B.I.N.G.O.

A co s tymto poznatkom?

Ales

Odoslaný - 08 december 2006 :  12:13:40  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal alesko

Ale zase len ako dedusko davajuci pozor na soplakov.

idem si tam s nimi zaspievat , kreslit, posediet, zasmiat sa.... proste som tam medzi kamosmi a kamoskami.... ako jeden z nich....

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  12:40:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko
idem si tam s nimi zaspievat , kreslit, posediet, zasmiat sa.... proste som tam medzi kamosmi a kamoskami.... ako jeden z nich....

Tejto iluzii veri kazdy dospelak. Tato iluzia sa vsak rozplynie na konci vyucovnia, ked ideme za tymi, kto su nasi naozajstni kamosi, s ktorymi chceme travit svoj cas.

Ales

Odoslaný - 08 december 2006 :  13:40:11  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
mas pravdu je krasne byt skolkarom ,a le minule sme si i kocky hadzali, hracky hladali.... ja chcem vratiti cas.

Marcelllooo

Odoslaný - 08 december 2006 :  13:52:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

mas pravdu je krasne byt skolkarom ,a le minule sme si i kocky hadzali, hracky hladali.... ja chcem vratiti cas.

Nuz, zmier sa s tym, ze si uz stary chren.

Laco

Odoslaný - 08 december 2006 :  13:56:17  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
A co s tymto poznatkom?

Nepochopil som, z ktorého môjho poznatku si taký P.A.F. Že som počul o Ötzim, že evolúcia je konštrukt (prepáč za použitie Tvojho výrazu, ale nemal si pri ňom C v krúžku), alebo že ľudia sa moc nemenia ani psychicky ani fyzicky?
Tak znova: Myslím si, že svet je stále rovnaký, ukrutnosti a pervérznosť má len zmenené niektoré formy, v závislosti napr. od stupňa technickej vyspelosti atď. Ale je tu aj dobrota, láskavosť, a je tu aj 2000 rokov stará šanca byť ako Adam a Eva pred koštovkou zakázaného ovocia (nepíše sa, či šlo o jablko, možno to bol banán, ktorý sa v origináli volá prst Boží.

Ales

Odoslaný - 08 december 2006 :  17:09:06  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal alesko

Nuz, zmier sa s tym, ze si uz stary chren.

prids mi na pohreb, ked tu uz tak dlho nebudem?

Marcelllooo

Odoslaný - 10 december 2006 :  22:43:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko
prids mi na pohreb, ked tu uz tak dlho nebudem?

Neviem.

legionar

Odoslaný - 19 december 2006 :  18:54:33  Zobraziť profil  Pridať legionar do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

mne sa zda, ze 20 storocie bolo prelomove...vseobecne krivka moralky stupala a teraz klesa
dnes je uz moralne aj to, co by sa ani vo sne cloveku pred 50-timi rokmi nesnivalo

co myslite vy?

Co si myslime ?
Radsej sa ani nepytaj ... :-)

Počet príspevkov: 93  ~  Člen od: 19 december 2006  ~  Posledná návšteva: 30 január 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

legionar

Odoslaný - 19 december 2006 :  18:55:55  Zobraziť profil  Pridať legionar do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

KEDY stupala ???

Počet príspevkov: 93  ~  Člen od: 19 december 2006  ~  Posledná návšteva: 30 január 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 26 december 2006 :  22:22:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

co myslite vy?

Predsudok, ze volakedy bol svet lepsi a moralnejsi, je nespravny. Zvrhli ludia tu boli vzdy a vzdy tu budu, je len otazne co povazujeme za zvrhlost. Ak si myslis, ze kedysi napr. bol nemyslitelny nemanzelsky sex, tak je to len predsudok (na ilustraciu: stredoveky papezi a krali striedali milenky ako na beziacom pase). Ak si myslis, ze homosexulai boli kedysi tabu, tak je to len predsudok (opat na ilustraciu: v antickych Atenach mala vacsina ich obyvatelov styk s osobou rovnakeho pohlavia). Ak si myslis, ze potraty neboli kedysi odobrene, tak je to len predsudok (uz staroveky Egyptania ovladali techniky potratu). A ak si myslis, ze tvoja cirkev je jedine zriedlo pokoja a pravdy v tejto "nemravnej" dobe, tak to uz nie je predsudok, ale az hlupy omyl a drzost.

"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia"
(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 26 december 2006 :  22:44:25  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Predsudok, ze volakedy bol svet lepsi a moralnejsi, je nespravny.

To samozřejmě souvisí s tím, co považuješ za správné a co za špatné.
Je logické, že katolíci považují za dobré to, co věří že je jako dobré zjeveno Bohem skrze katolickou církev(myslím, že odkaz na katechismus znáš, pokud chceš napíšu).
Co považuješ za dobro Ty, a proč?
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Zvrhli ludia tu boli vzdy a vzdy tu budu, je len otazne co povazujeme za zvrhlost.

Souhlas.
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Ak si myslis, ze kedysi napr. bol nemyslitelny nemanzelsky sex, tak je to len predsudok (na ilustraciu: stredoveky papezi a krali striedali milenky ako na beziacom pase).

To ale samozřejmě neříká nic o tom, jestli je nemanželský sex zlo - katolická církev vždy učila že ano.
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Ak si myslis, ze homosexulai boli kedysi tabu, tak je to len predsudok (opat na ilustraciu: v antickych Atenach mala vacsina ich obyvatelov styk s osobou rovnakeho pohlavia).

to ale samozřejmě nic nežíká o tom, jestli jsou homosexuální praktiky zlo - katolická církev vždy učila, že ano.
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Ak si myslis, ze potraty neboli kedysi odobrene, tak je to len predsudok (uz staroveky Egyptania ovladali techniky potratu).

To ale samozřejmě neříká nic o tom, jestli je usmrcení nenarozeného člověka zlo - katolická církev vždy učila že ano.
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
A ak si myslis, ze tvoja cirkev je jedine zriedlo pokoja a pravdy v tejto "nemravnej" dobe, tak to uz nie je predsudok, ale az hlupy omyl a drzost.

Já považuji katolickou církev za spolehlivý zdroj bohem zjevené pravdy, a nechápu, proč ty to považuješ za drzost. Chápu, že se ti to, co učí církev, nemusí líbit, tak věříš, že jsou to předsudky a omyly.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: Už viem...! Téma Next Topic: Zemřel Pierre  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06